Az autóm bekamerázhatom rongálásveszély esetére?


Szomorú örökös # 2020.04.30. 15:53

Kandúrbandi

elvileg adódhat olyan, hogy az így készült felvételt elfogadják.

Nem egy autó megkarcolása az, amikor ezt „bizonyítékként” fogják elfogadni.

Ő ezt természetesnek veszi, milliomos, és úgy van vele, hogy a villája előtt senki ne parkoljon.

Akkor vajon miből gondolod, hogy a jogi megoldás megfelelő lesz számodra? Az egyetlen jogi megoldás lehet, amit már korábban is írtam, hogy jelentsd be a kamerája jogszerűtlen felszerelését, üzemeltetését az adatvédelmi hatóságnál. Nem biztos, hogy győzelemre vezet, de egy kis borsot így te is törhetsz az orra alá, mert simán akár le is szereltethetik vele.

Egyébként mások autóit is megrongálja, ha odaállnak vagy csakis a tiédre pikkel valamiért?

Mellesleg azért halkan megjegyzem, ha feljelented konkrétan és személy szerint őt az autód megrongálása miatt, akkor még kötelezően az ő kamerájának a felvételét is bekérhetik (ha már úgyis rálát az elkövetés helyére). Ha nem hajlandó ezt átadni, akkor máris gyanússá válhat. :-)

Egyébként olyan szolgáltatás nincs, ami felajánlja az autóba a kamerát, és van rá licensze? Valami őrző védő vagy ilyesmi?

De létezik, csak nem az, amire gondolsz. Magánnyomozónak hívják és nem olcsón dolgozik. Viszont ő egyértelmű és minden kétséget kizáról bizonyítékot fog számodra biztosítani a rendőrségi feljelentéshez, hogy ki is az elkövető. Mindezt úgy, hogy egyetlen percig sem sértenek vele törvényt, mert nekik van hozzá engedélyük.

Szomorú örökös # 2020.04.30. 16:59

bermuda háromszög

Volt a körúti robbantó, amikor minden kamera felvételét beszedték

A te komolyságodat méltón tükrözi, hogy egy autó utcai megkarcolását összehasonlítod egy robbantásos merénylettel. No comment! :-)

Szomorú örökös # 2020.04.30. 17:00

az meg igazán szomorú, hogy ennek ellenére is folytatot az ész osztást - azt a keveset.

A kérdező jogi segítséget kért, de te még mindig fényévekre vagy a jogi válaszoktól. Az, hogy egy súlyos bűncselekmény esetén esetleg foglalkoznak vele, az hogy jön egy autó megkarcolásával elkövetett szabálysértési* ügyhöz? Bakker, miért teszed magad ennyire nevetségessé?

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.30. 17:12

Figyelj Örökös, te olyan primitiv vagy mint a szomszédom macskája, képtelen vagy a saját hülye elméleteidtől elszakadni.

Gondolj bele, hogy te valakinek a bármilyen autóját bosszúból szétvered.
Másnap beállít a és megmutatja, hogy van erről egy felvétel és vagy megtéríted a kárát, vagy feljelent és rongálásért kapsz x évet, - jó esetben felfüggesztve, ha kva szerencséd van csak horror bírságot + okozott kár.

10000 esetből 9999 fizetnek, mert ki az a hülye aki bekockáztatja, hogy "a rendőrség is elfogadhatja, ha olyan kedve van", vagy a "bíró örült a felvételnek", hogy a hülyeségeidet idézgessem...

Miért nem a 9999 esetről hablatyolsz ami a valóság és miért arról az 1 ről ami a gyakorlatban szinte elő sem fordul és a te idióta fantáziád végterméke?

Szomorú örökös # 2020.04.30. 17:14

mert ki az a hülye aki bekockáztatja, hogy "a rendőrség is elfogadhatja, ha olyan kedve van", vagy a "bíró örült a felvételnek", hogy a hülyeségeidet idézgessem...

Kérdés, hogy észrevetted-e, kinek a „hülyeségeit” idézgetted. Mert nem az enyémet, az egészen tuti. Mesélj még! :-D

te olyan primitiv vagy mint a szomszédom macskája

Ha ismered, akkor valójában jóval közelebb állsz hozzá, mint én! :-D

Szomorú örökös # 2020.04.30. 17:35

Most ha kikeresem a korábbi hozzászólásaidat és szó szerint idézlek, jobban fogsz aludni?

Köszi, én így is jól alszom! Viszont én már adtam használható jogi segítséget a kérdezőnek, te azonban még adós vagy vele. Ne az én hozzászólásaimmal törődj, vagy ha mégis, akkor ne másét tituláld nekem, mert azzal saját magadat röhögteted ki itt. Igaz be kell vallanom, roppant szórakoztató vagy még mindig! :-D

De másként is lehetne írni: ne kotyogj bele olyan témába, amiről lövésed sincs! :-)

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.30. 17:36

Tessék, itt van egy gyöngyszem: (2020.04.30. 17:53)

"Mellesleg azért halkan megjegyzem, ha feljelented konkrétan és személy szerint őt az autód megrongálása miatt, akkor még kötelezően az ő kamerájának a felvételét is bekérhetik "

Értelmezd már nekem légyszives, mi az a: "kötelezően bekérhetik" ?

Most kötelező a bekérése, vagy csak bekérhetik ha van kedvük? Mert nem mind1

Szomorú örökös # 2020.04.30. 17:50

tamas9999

Akkor próbáld meg az alábbiakat értelmezni!
Történik egy garázdaság, amit xy elkövet. Van a házára egy kamera felszerelve, ami mindezt ráadásul rögzíti. Személyiségi jogot nem sért, mert éppen őt rögzíti, tehát saját magáról készít felvételt. Ezek után jogszerű felvételről vagy jogszerűtlenről beszélünk? Nem várom el, hogy különbséget tudj tenni közöttük, ez már nem a te értelmi szinted! :-D

Szóval ha őt jelenti föl a szomszéd az autója megrongálása miatt, akkor egy jogszerű felvételt fognak az elkövető kamerájáról bekérni - sőt lehet akár bekövetelni is, nem fogják hagyni, hogy gyorsan letörölje - amit aztán jogszerűen fog a rendőrség felhasználni az eset elbírálásához. :-D

No befejezed végre a kötekedést és elhúzol innen? Miért nem nézed inkább a TV-t? Sokkal jobb műsor van benne, mint amit itt produkálsz. Én is inkább oda koncentrálok mostantól, ne haragudj! :-D

Szomorú örökös # 2020.04.30. 18:04

Kandúrbandi, 2020.04.30. 11:33
Egyébként csak zárójelben jegyzem meg, hogy míg mi itt a fenyegető szomszédon és személyiségi jogain vitázunk, neki az ajtaján jelenleg egy biztonsági kamera lóg, ami a magánterületén túl az utca felét is látja, hogy mindig értesüljön róla, ha odaáll valaki.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.30. 18:25

Figyelj. Amennyiben a szomszéd közterületen parkol és nem az én kertemben:

  1. vagy eleve nem lehet szabályos a kamera felvétele, ha az autót rögzíti...
  2. vagy szabályosan, de akkor nyilvánvalóan nem látható, hisz az valahol közterületen parkol...

Te azt irtad, hogy a kamera szabályos és "személyiségi jogot nem sért". Igy nyilvánvalóan nem lehet rajta a felvételen a szomszéd gépkocsija.

Szóval miért kérné be a rendőrség, vagy "sőt lehet akár beköveteli" egy olyan kamera felvételét, aminek köze sincs az esethez?

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.30. 18:42

De a kedvedért átfogalmazom ugyanezt, hogy még érthetőbb legyen.

Azt írtad, hogy a kamera szabályos, így nyilvánvaló, hogy nem rögzíthet közterületet.
Hol parkol a szomszéd? Hát persze, hogy közterületen.
Ha a kamera szabályos, (hisz ezt írtad) nem látszódhat rajta a szomszéd autója ez egyértelmű.

Mi indokolhatja, hogy ezt a felvételt rendőrség bekérje, sőt bekövetelje?
Ennyire mozizni akarnak, vagy ráérnek?

Szomorú örökös # 2020.04.30. 21:27

tamas9999

Komolyan nem unod még a mócsing-rágást?
Olyan jó kis filmek voltak ma este is a TV-ben.
Ne haragudj, de izgalmasabb volt bármelyik, mint a te agymenésed. :-D

Kandúrbandi # 2020.05.02. 16:25

Valamit segítsetek már amúgy tisztázni, mert itt a sok infóból azért nekem kikristályosodott pár megoldás:

  1. Most végül is a törvény a köztéri kamerás felvételt tiltja, de a megfigyelést nem, vagy a megfigyelést is, hiába nem mentődik adathordozóra az anyag?
  2. Végülis akkor ha én fogok egy álkamerát, ami tényleg álkamera lenne, felszerelném a házam falára úgy, hogy az objektívje közterületre néz, akkor ez teljesen legális? Ha esetleg valakinek zavarás kapcsán lennének aggályai, a birtokvédelmi hercehurca alapján gondolom arra az lenne az ügymenet, hogy ő engem bejelent, kapok értesítést, aztán megy a huzavona, hogy reagálok-e vagy nem, stb. stb.
  3. Ezt eddig nem érintettük, nem is a tárgyhoz kapcsolódik szorosan, de az lehet bizonyíték, ha mondjuk a szomszéd fenyeget, erre van tanúm is, a rendőrt kihívom, teszek feljelentést vagy valahogy nyoma marad az esetnek, és akkor ha történik később rongálás, ez mint indítékra bizonyíték, hogy volt ebből már galiba, az szóba jöhet? Vagy ezt az összefüggést nem vizsgálja a bírósag?
drbjozsef # 2020.05.02. 17:19
  1. Mindkettő tilos.
  2. Álkamerára nincs szabályozás.
  3. Számíthat bizonyításnál, de semmiképpen nem perdöntő. Egy a sok közül.
drbjozsef # 2020.05.02. 17:20

Helyesebben : 1. Mindkettő engedélyhez kötött (amit magánszemélyként nem kapsz meg, szóval a gyakorlatban tilos)

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.02. 17:34

Kandúrbandi! Kezded ezt a dolgot kissé túlbonyolítani.
Az eredeti kérdésedre leírnám a válaszomat még 1x összefoglalva.

Kamerával megfigyelni és rögzíteni közterületet nem lehet, (hacsak nincs rá engedélyed), tehát elméletileg és legálisan a válasz nyilvánvalóan: NEM! Ezt a részét le is zárhatnák, kár ezen a szálon tovább vonaglani.

Gyakorlatban meg ÉN úgy gondolom, hogy a : IGEN! - Ugyanis:

1/ Amennyiben a szomszédod nem veri szét az autódat, soha senki nem fog rájönni, hogy az ablakodba eldugtál 1 kamerát muskátlinak álcázva, nyilvánvalóan törölni fogod a felvételeket és nem ezt fogod nézegetni kedvenc sorozatod helyett.

2/ Amennyiben a szomszédod mégiscsak szétveri az autódat, akkor további lehetőségeid vannak:

a.) Megmutatod neki a felvételt és megfenyegeted, vagy feljelented, vagy kifizeti a károd.
(Ez 1000 esetből 9999 ben bejön, erről már írtam korábban...)

b.) Simán feljelented és bevállalod, hogy esetleg megbüntetnek. A büntetés vélhetően nagyságrendekkel kisebb mint a károd, tehát ez esetben jól jössz ki a dologból.

Amennyiben a szomszédod komolyan tervbe vette az autód lerendezését az álkamerával azt éred el (szerintem), hogy olyan módszert választ ami nem rögzíthető. (Például csúzlival lövöldözi az ablakából, légpuska stb., )

Nekem ez a véleményem, másé gondolom meg egész más... ennyi.

Szomorú örökös # 2020.05.02. 18:15

Kandúrbandi

Most végül is a törvény a köztéri kamerás felvételt tiltja, de a megfigyelést nem, vagy a megfigyelést is, hiába nem mentődik adathordozóra az anyag?

Nem nyert! Erre csakis a rendőrségnek, a közterület felügyeletnek, és egyszer-egyszer alkalmanként a magánnyomozóknak van engedélyük.

Végülis akkor ha én fogok egy álkamerát, ami tényleg álkamera lenne, felszerelném a házam falára úgy, hogy az objektívje közterületre néz, akkor ez teljesen legális?

Megteheted, de egy profi seperc alatt kiszúrja, hogy nem valódi az a kamera. Pl. egy valódi kamerán este az infrák úgy vöröslenek, mint a tubarózsa. Ez álkamerán sohasem lesz. Egyébként kb. innen lehet kiszúrni, hogy fix traffi vagy szimpla útdíjfigyelő kamera alatt haladsz el az úton. A fix traffinál vörösen villogva látszanak az infrák, az útdíjfigyelőn nem, de ne kérdezd, hogy miért nem, mert nem tudnám megmondani. :-)

A 3. esettel az a baj, hogy a rongálás anyagi mértéke miatt szerintem ez az eset lehet nem fog eljutni bírósági szakaszba, de ki tudja. Az biztos, hogy az önbíráskodást nem nézik a rendőrségen se jó szemmel.

Mint ahogy ennek a 69 éves asszonynak se nézték el a műveit, amit a kulcstartójával művelt Pécsen. Megjegyzem nagy valószínűséggel a lakó ajánlotta fel a videofelvételt bizonyíték gyanánt (jól látszik, hogy a házra szerelt kamera felvétele rögzítette a nő tettét). A kamera egyértelműen a kerítés megfigyelésére van ráállítva, ez jól látzsik, de ismervén a kamerák tulajdonságait, nem lehet úgy kitakarni, hogy kicsit se lásson rá az utcára, ezért is nézték el neki.

https://www.origo.hu/…kezeben.html

Te egyértelműen csakis kizárólag közterületre akarod irányítani, ahol a kocsid áll, ezért lenne szabálytalan mindaz, amire készülsz.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.02. 19:44

Ha már ennyire belelendültél a dologba Örökös érdekelne a véleményed a videós kaputelefonokról.
Legálisan árulják őket, legális a felszerelésük / használatuk, közben és a háttérben és a legtöbb esetben a közterületet kamerázzák, - mi mást?

Van ezek között nyilvánvalóan komolytalan is, de már beszerezhető olyan ami full hd ben készít képet, illetve videót, határ a vásárló pénztárcája és a csillagos ég...

Én még sose hallottam olyanról hogy bárkivel is leszereltették volna, szóval ez a törvény tipikusan a nesze semmi fogd meg jól kategória az adatvédelem köntösébe burkolva...

Kandúrbandi # 2020.05.02. 20:12

"Megteheted, de egy profi seperc alatt kiszúrja, hogy nem valódi az a kamera. "

Hát figyelj, ebben lehet igazság, de én fogadni mernék rá, hogy az utcánkban élő emberek 90%-a simán elhinné, hogy rendes kamera. És annak ellenére hogy a szomszéd bolond, azt azért nem hinném róla, hogy tapasztalt besurranó. Persze kiszúrhatja, de jelen esetben kis esélyét látom ennek. Ettől független ezt az eshetőséget belekalkulálom. Ettől független legalább akkor ezt tisztáztuk, hogy az álkamerával kihelyezés tekintetében azt csinálok amit akarok.

A rendőrök kihívására elővigyázatosságból, azzal kapcsolatban csak az érdekelt volna, hogy ha megvalósul a rongálás, de előtte már voltak kint a helyszínen a probléma kapcsán, amelynek keretében elhangzott fenyegetés, akkor az a későbbi rongálás kapcsán mint indítékot bizonyító eset felmerülhet-e? Tehát hogy volt már egy utalás, ami a rendőrök rendszerébe is hivatalosan bekerült fenyegetés címén, akkor gondolom ez egy érv amellett, ki lehet a feltételezett elkövető. Más bizonyítékokkal együtt (legyen bármi most, nem feltétlen videó), valamennyi haszna egy ilyen előzménynek lehet?

Kandúrbandi # 2020.05.02. 20:13

"b.) Simán feljelented és bevállalod, hogy esetleg megbüntetnek. A büntetés vélhetően nagyságrendekkel kisebb mint a károd, tehát ez esetben jól jössz ki a dologból."

Hát igen, ez is egy megfontolandó szempont. Vajon az ilyen büntetések tételének hol lehet utánanézni?

efi99 # 2020.05.02. 20:19

A profit úgy kell becsapni, meg a törvényt is betartani, hogy veszel egy olcsóbb valódi kamerát, áramot kap, de nem kötöd be/nem rögzítesz/nem használod. Csak világít.
Egyébként meg úgy hülyeség az egész szabályozás, ahogy van, ha a saját szememmel egész nap megfigyelhetem a közterületet, akkor ugyan optikán keresztül minek tiltani ?

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.02. 20:19

Ennek a büntetési tétele a te esetben valahol az "ejnye-bejnye és a "nohát-nahát" között szokott lenni.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.02. 20:27

Egyébként meg úgy hülyeség az egész szabályozás, ahogy van,

egyetértek

Szomorú örökös # 2020.05.03. 05:33

tamas9999

érdekelne a véleményed a videós kaputelefonokról.
Legálisan árulják őket, legális a felszerelésük / használatuk, közben és a háttérben és a legtöbb esetben a közterületet kamerázzák, - mi mást? Van ezek között nyilvánvalóan komolytalan is, de már beszerezhető olyan ami full hd ben készít képet, illetve videót, határ a vásárló pénztárcája és a csillagos ég...

Na most jött le igazán, mekkora lúzer vagy a kérdésben! A video kaputelefonok ugyanis nem állandóan figyelik azt, hogy ki áll a kapuban, hanem csakis becsengetéskor jelenik meg egy rövidke időre a kép a beltéri egységen. És pontosan itt is az a lényeg, hogy egy konkrét személyre van állítva, aki ott áll a kapu előtt. Túl sokat nem látsz mellette mást, mert ezek többnyire kicsi látószögű kamerák.

ez a törvény tipikusan a nesze semmi fogd meg jól kategória az adatvédelem köntösébe burkolva...

Nem igazán, mert jelen esetben mivel csak a gomb megnyomására jelenik meg bent a kép, így az illető a gomb megnyomásával ráutaló magatartást" tanúsít. Ezt még a legkopaszabb ügyvéd is tudja, nem gondolod? :-D

Szomorú örökös # 2020.05.03. 05:40

Kandúrbandi

az utcánkban élő emberek 90%-a simán elhinné, hogy rendes kamera.

Soha ne becsüld alá az embertársaidat, mert csúnyán meglepődhetsz rajtuk, ez csak egy jó tanács.

Egyébként meg komolyan megéri egy karcolás kb. 20-30 ezer forintos újrafényezési költsége esetén ekkora cirkuszt indítani, hogy rendőrt hívsz rá? Gondolod, hogy a fenyegetés esetén ki fognak egyáltalán vonulni? Mire odaérnek, már régen bent fog röhögni rajtad a házában és semmit se fogsz tudni érdemlegesen bizonyítani, a rendőrök meg dolgavégezetlenül hazasétálnak. Nem mondom, hogy nem bosszantó, de miért nem próbálsz meg közvéleménykutatást végezni ott a környéken vagy akár médiahirdetés útján is, hogy esetleg más autóját megkarcolták-e? Több autó esetén már akár a rendőrség is komolyabban venné és a kedves szomszéd járhatna akár úgy is, mint az a debreceni hölgy, akiről az általam korábban linkelt cikk is szólt. Neki ki kellett csengetni a milliós összegre rúgó javítási költséget, így úszta csak meg a komolyabb büntetést. Hidd el, ha egy ilyenbe beleszaladna a bolond szomszéd, akkor nagyon elgondolkodna utána, hogy mit miért tesz.