Használtautó szavatosság?


drbjozsef # 2022.01.26. 13:01

Ha tényleg jól működött az autó, akkor nem biztos, hogy van keresnivalója.
Ugyanakkor határesetnek is érzem, én se örülnék neki, ha egy olyan autót vennék, amit jobb kormányosról alakítottak át, és erről az eladó nem tájékoztatott. Ez már nem kis beavatkozás, honnan tudjam, hogy tényleg szakszerűen végezték? Szóval nem is tudom......

Bela94 # 2022.01.26. 11:12

Nem, nincsen beleirva. Egy sima adás-veteli szerződést kötöttünk. Az ember a helyszínen átnézte kipróbálta és megvette. Ezek a dolgok amiket mondott a működésben nem befolyásol semmit.

drbjozsef # 2022.01.26. 10:50

Bela94,

Egy 20 éves autón bármi előfordulhat. De ez itt nem kérdés. Szavatossági joggal akkor élhetnek, ha nem felel meg a termék a szerződésnek, vagy a jogszabályoknak. Ha hibásan teljesítesz, akkor élhetnek ezzel a joggal. Az, hogy át lett építve, meg hogy törve volt, _önmagában_ nem számít szerintem, hogyha ettől az autó megfelelően működik, az átalakítás szabályosan, engedéllyel, és a baleseti sérülések is szakszerűen javítva történtek. A rozsdásodás pedig, ha látható volt, és nem rejtetted el kifejezetten, akkor az már a 20 éves autónál várható hiba, feltéve, hogy a működését nem veszélyeztető átrozsdásodás.
Benne van a szerződésben, hogy ez egy gyári állapotú autó, vagy az, hogy nem volt balesete?

Megjegyzem, az, hogy nem tudtál róla, és te is így vetted, önmagában szintén nem számít : ha hibásan teljesítettél, akkor is szavatossággal kell szolgálj, ha nem tudtál a hibáról.

Bela94 # 2022.01.26. 05:52

Üdv! Nemrégiben eladtam egy 2002-es Mitsubishi lancer Evo autót 3,2 millió forintért. Én egy átlag felhasználója voltam a kocsinak semmit nem tudtam az élőéletéről nem is érdekelt. Most felhívott az új tulaj, hogy több problémát is felfedezett egy szervizes emberkével. Törve volt, jobb kormányos volt itt ott rozsdasodik az alja. És követeli a visszavásárlását. én nem szeretném visszavásárolni mivel én is így vettem, nem tudtam róla. Jogosan követelőzik vagy nyugodt lehetek mert ez egy 20 éves autó bármi előfordulhat rajta?