Vételár előleg


Majordomus # 2022.03.23. 08:47

Bizonyithatóan irásban. Az email kevés.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.23. 06:50

Előbb szabnod kell határidőt.

rrita # 2022.03.23. 06:10

Üdvözlöm! Kereskedésből vásároltam/rendeltem új autót tavaly szeptemberben, 900ezer ft előleg befizetése mellett. A szerződésben nincs rögzítve vállalási idő, 1-2 emailváltás volt a kereskedővel, melyben azt írja, hogy talán decemberre meglesz, majd hogy februárra vagy márciusra. Az autó jelenleg sincs gyártásban. Szeretnék elállni a vásárlástól és visszakapni az előleget. A szerződésnek van egy olyan pontja, hogy ezt meg is tehetem, ha a kereskedő a vállalt határidőt 15 héttel meghaladja. A kérdésem az, hogy ha nincs pontos, rögzített vállalt határidő a szerződésben, akkor mi a teendő? Mire hivatkozva állhatok el a szerződéstől, úgy, hogy vissza is kapjam az előleget?
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2022.03.22. 16:26

foglalót gyakorlatilag nem tudunk letenni egy használt gépjármű vásárlásakor, sőt, szerződésbe foglalás nélkül bármely jogcímen átadott összeg előlegnek fog minősülni…
Az első fele hülyeség, hogyne lehetne letenni, a második pedig úgy igaz, hogy ha nincs kikötve foglalónak írásban, akkor az nem az. De foglalót nem nagyon adunk szerződés nélkül...

Ha másnak adja el, természetes, hogy visszajár az előleg. De ha nem adja el másnak, ahogy már említve is volt, ragaszkodhat a szerződés betartásához, és akár perrel is rákényszeríthet, hogy fizess.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.22. 15:21

Akkor lehetetlenül.

Norka # 2022.03.22. 14:33

Ha időközben eladta az autót másnak, akkor nem szűnik meg a szerződés?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.17. 21:36

A pénzfizetés teljesítése nem tud "meghiúsulni". Te meg pénzzel tartozol.

Norka # 2022.03.17. 20:36

Akkor miért van választási lehetőség a foglaló és a vételár előleg között, ha így se úgy se jár vissza egyik sem, teljesítés meghiúsulása esetén?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.17. 20:27

Nem olvastad amit írtam? Vagy nem érted, esetleg nem hiszed el?

Norka # 2022.03.17. 20:19

Köszönöm a válaszokat, csak akkor ezt nem értem:
"A foglaló lényege, hogy ha a megkötött szerződés meghiúsul, akkor a meghiúsulásért nem felelős fél – fogalmazzunk így – kárpótolva legyen. Idézek egy ügyvédi iroda leírásából:
„Ha a szerződést teljesítik, a foglaló a szolgáltatás ellenértékébe (vételárba) beszámít. Ha beszámításra nem alkalmas, vagy a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár. A teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.” – forrás: batki.info
Látható tehát, hogy foglalót nem is olyan egyszerű letenni, talán éppen a jogkövetkezmények miatt van ez így. Sokkal egyszerűbb dolog az előleg, bár ennek, mint látni fogjuk, szankciós jellege nincs. Az előbbi forrásra hivatkozva: Az előleg része a vételárnak, az az eladónak bármikor átadható, nem szükséges hozzá írásos szerződés.
Sokkal érthetőbb, ha a dolgot teljes nevén nevezzük: vételár-előleg. Az előlegként átadott összeg a szerződés bármely okból történő meghiúsulása esetén visszajár.
Józan paraszti ésszel kimondható, hogy foglalót gyakorlatilag nem tudunk letenni egy használt gépjármű vásárlásakor, sőt, szerződésbe foglalás nélkül bármely jogcímen átadott összeg előlegnek fog minősülni…

Végülis ezért adtam vételár előleget nem foglalót mivel nem volt 100%-ig biztos a vásárlás....

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.17. 06:35

Ha a szerződés megszűnik, akkor az eladónak az előleget vissza kell adnia. Csakhogy ragaszkodhat a teljesítéshez, és akkor tartozol még hárommillió-kétszázezötvenezer forinttal. Azt választod?

Zöldövezeti11 # 2022.03.17. 06:06

Norka !
Nagy valószínűséggel nem kapod vissza a pénzed.
Hogy miért ?
Hát mert meggondoltad magad. Nem technikai okok miatt hanem nem tudtad felmérni az anyagi lehetőségedet és ezzel másnak kárt okoztál. Nem három nap nem egy hét hanem egy hónap. magyarul nem kell az autó és ezt azzal álcázod, hogy nem jön össze az összeg. Amit nem tudunk se mi se az eladó :akkor mennyi az az összeg ami összejött ?
1 milla, 2 milla, 3 milla ?

Mondjuk a ha nagy vonalú az eladó, mondhatja azt felezünk visszakapsz 125 eft és 125 eft megtart, de csak akkor ha tényleg nagyvonalú.

Szomorú örökös # 2022.03.17. 04:43

Norka

Ez nagy valószínűséggel csak akkor lehet az övé, ha foglalóként szerepel a papíron.
De gyanús, hogy ügyvéd nélkül nem fogja vissza adni. Bár ez csak az én laikus meglátásom.

Norka # 2022.03.16. 18:21

Üdvözletem!
Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni. Szerettem volna egy autót vásárolni egy magánszemélytől.
Megegyeztünk szóban a vételárról 3,5 millió Ft-ban. Kifizetettem 250ezer Ft vételár előleget, amiről csak egy papírt írtunk hogy vételár előlegként kifizettem a pénzt. Kb.egy hónap telt el sajnos úgy alakult hogy nem tudom megvenni az autót, az eladó viszont nem hajlandó visszafizetni az előleget. Arra hivatkozik hogy kártérítésként jár neki ez az összeg, mivel ő több vevőt is elküldött. Hozzáteszem többször beszéltünk telefonon, tudta hogy mi a helyzet, de azt mondta ráérek neki nem sürgős az eladás. Ráadásul egyszer sem említette, hogy lenne más vevő tudtommal nem is hirdette.
Valóban nem jár vissza a vételár előleg?
Köszönöm ha válaszolnak.