Használtautó, Garancia???


hegyimano # 2017.05.11. 18:26

Tisztelt Szakértő!

2017. 05.05-én használt Ford Transit szgk-t (2001/12 havi) vásároltam kereskedéstől.
A gépjárművet szerelővel átnézettem, az általa tájékoztatott hibákat (alváz rozsdásodás, adagoló hiba) a szerződésbe beleírtam. Az állapotfelmérésről írásos dokumentum nem készült.
Esztergomból bp-i otthonomig utaztam vele. Másnap nem tudtam elindulni a kocsival, mert nem tudtam sebességbe tenni a váltót. Valószínűsíthető kuplung, esetleg váltóhiba.
Többször beszéltem az eladóval. A közös megoldást kerestem, de ennek minden formáját elutasította. Megjavíttatni nem hajlandó, pénzt vissza nem ad. Felkínáltam, hogy a vételár 10% átvállalom, ha a 90 % -t visszafizeti. Hiába. Nem tudtunk megegyezni.
Arra hivatkozik, hogy szóban említette a kuplung hibát, és hogy megnéztem a kocsi állapotát, kipróbálhattam.
Amikor kipróbáltam még ment, sőt vásárlás után meg tudtam vele tenni 50 km!

Azt gondolom, hogy működőképes gépkocsit vásároltam.
Az átvizsgálás által felderített hibák javítási költségeivel számoltam. Most úgy néz ki, hogy van még kuplung, (esetleg váltó) és több apróság, amit még javíttatni kellene rajta. Nem akarok javításra sok százezer Ft-t költeni.

Hogyan tudok valamiféle szavatosságot érvényesíteni?

Másik gyakorlati kérdés, hogy vásárlás napjától (május 5.) számított 15 napon belül bejelentési kötelezettségem van. Feleslegesen nem akarom az átírási költséget kifizetni.
Miként járjak el?

köszönettel:
hegyimano

hyeisman # 2017.05.10. 15:56

Tisztelt Szakértő!

Lassan 2 hete, hogy vettem egy használt autót egy kereskedőtől.
2 napja elvittem egy autószerelőhöz az ilyenkor szokásos karbantartások elvégzése céljából (olajcsere, stb). A szerelő arról tájékoztatott, hogy az autó motorja nagyon rossz állapotban van,mindenhol folyik az olaj, teljes körű motorfelújításra (akár motorcserére is) van szükség.
Felhívtam a kereskedőt, aki persze tagadta, hogy tudott volna a hibáról. Az motor javítását vállalja, a visszavételt nem.
Ilyen esetben mihez van jogom, követelhetem tőle az autó visszavételét, vagy ha ő vállalja a javíttatást, akkor köteles vagyok azt elfogadni? A vásárlás óta mindössze kb 30 km-t tettem meg az autóval.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv!

mazda5 # 2017.05.09. 07:58

Tisztelt Szakértő,

Kereskedésből vásárolt végig szakszervizben szervizelt jónak mondható vezetett előéletü autó olajfogyasztása kb 1000Km/L.
Itteni szervizben azt mondták, hogy meg kell bontani a motort és több száz ezres költséggel kell számoni.

Kérdésem, hogy az eladó kereskedőt lehet-e emiatt cseszegetni? Rejtett hibának minősül-e ez a probléma?

Nagyjából 2.000Km-t hajtottam bele a vétel óta ami 2hónapja volt.

Köszönöm a választ eőre is!

drbjozsef # 2017.04.27. 11:04

jogos, bocsánat. Szavatosság, valóban.

drbjozsef # 2017.04.27. 06:45

hublot,

lásd ezt : http://totalcar.hu/…lni_akarnak/

Ennél többet látatlanban nem lehet mondani.

drbjozsef # 2017.04.27. 06:14

hublot,

Magánszemélytől vásárlás esetén az eladónak egy év jótállási kötelezettsége van, de csak abban az esetben a vevőnek kell bizonyítania, hogy a meghibásodás már a vásárlás pillanatában fennállt, és a meghibásodás jellege nem olyan, amire a gépjármű korából és állapotából számítani lehetett.

Keresse meg ajánlott levélben az eladót, kérjen egy Ön szerint méltányos kártérítést. Ha nem tudnak megegyezni, akkor Önnek kell pert indítania az eladó ellen.

hublot # 2017.04.26. 18:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy hónapja vásároltam egy használt autót magánszemélytől.Az autó friss műszakival került átadásra.Az autót elvittem átiratni,és kicseréltetni benne a vezérlést,mivel a kilométeróra állás szerint már esedékes volt,de a szervízkönyv szerint még ez nem történt meg.Ezt hivatalosan szervizben megcsinálták,aztán közben kiderült,hogy a gépkocsi motorjának fődarabjai elég nagy mértékben hibásak,sérültek.A szerviz nyilatkozata alapján ezek a hibák nem azalatt a 100km alatt keletkeztek,ami alatt én az autót hazavittem,ráadásul láthatóan a közelmúltban a motor finoman szólva nem szakszerű javításon esett át.Az lenne a kérdésem,hogy van-e lehetőségem a kártérítésre,mivel az eladó nem közölte velem a gépjármű rejtett hibáit.
Köszönettel:Kovács Krisztián

Dr.Attika # 2017.04.25. 07:04

nonolet!
A reklámújságokban szereplő tájékoztatóban foglaltaknak "mindenki" a címzettje. Az nem is minősül szerződés kötésére vonatkozó ajánlatnak. Ha a kereskedők nem tartják be az abban foglaltakat, akkor a fogyasztó megtévesztése miatt felelnek.

dipo # 2017.04.25. 06:28

Dr.Attika!

Köszönöm válaszát és értelmezésem megerősítését!

Kedves nonolet!

Véleményem szerint az Ön által felvetett esetekben gazdasági reklámtevékenység alapján "meszelik" el az érintetteket. Használtautó hirdetésben megjelenített tájékoztató Ptk-ra vonatkoztatva nem ide sorolandó.

Dr.Attika # 2017.04.24. 20:05

Alperesként kötelező perben állni. Annyit tehet, hogy védekezik.

kuncika54 # 2017.04.24. 17:20

Vásároltam márkakereskedésben egy használt autót.Két nap múlva megreklamáltam alapjárati hiba miatt.Diagnosztika stb.
Hibátlan,mondták,járassam,sokat állt!három hét múlva eladtam
autókereskedőnek,mert nagyobb kellett hosszabb utakra.Új
vevő egy hét múlva felhivott,hogy az autó szelephibás,ezért
elviszi szakszervízbe és nekem kell a javítást kifizetni!
Úgy tudom,hogy magánszemélynél nincs szavatosság és nem is
titkoltam el semmit,mert az autó szakszervíz szerint hibátlan volt és én nem vagyok autószerelő.Kereskedő perrel
fenyegetődzik!Az autó három hétig volt nálam és 4-500 km
volt a futása nálam.

Mit tehetek?

Köszönöm segítségüket előre is:
kuncika 54

Dr.Attika # 2017.04.24. 15:22

Üdvözlöm dipo!
A hirdetés nem minősül ajánlatnak, ha nincs konkrét címzettje. A Ptk. ajánlathoz fűződő jogkövetkezménye csak konkrét címzett esetében alkalmazható.

dipo # 2017.04.24. 11:58

Üdvözlöm Önöket!

Egy hasznaltauto.hu-n feltett (vállalkozás által meghirdetett gépjármű) hirdetés Ptk. alapján ajánlattételnek minösül vagy sem? Változás jogát ez esetben fenntarthatja?

drbjozsef # 2017.04.23. 13:19

Pontosítanék, ha jól tudom, - bár szerintem is kellően életszerűtlen -, de nem az óravisszatekerés tényét, hanem azt kell bizonyítani, hogy az _eladó_ tekerte vissza az órát. Ha ezt nem tudja, márpedig ezt nemigen lehet, akkor nem hivatkozhat az eladó rosszhiszeműségére.

A használtautó kockázata.

guba" # 2017.04.22. 19:56

Magánszemélyek közötti adásvétel esetén egy éven beül lehet szavatossági igényt érvényesíteni.

Az óra visszapörgetésének tényét a vevőnek kell bizonyítania és 100 ezer km visszapörgetés az elállást nem minden esetben alapozza meg.

Atis77 # 2017.04.07. 07:57

Bár inkább csapágyas/gyűrűs lesz az ha ecotech motor van benne :) A hibáról tudott, elfogadta, ennyi.

csumpula # 2017.04.05. 08:18

Atis77 persze mondtam neki, hogy olajcsere aktuális lesz meg én töltöttem is bele 1l olajat. Az egészben a poén az, hogy mennyire hazudik, ő azt mondta, hogy tralerrel viszi tovább a kocsit Pilisvörösvártól , tőlem ment kb 35 km-t és még a célig volt 30 km, na most kiszúrtam a hírdetését, eladási papír után 69km-t rakott bele, tehát lábon vitte el, hazudott nem tralerrel. Olajnyomás kijelző villog, az lehet gomba nem emel ki, érintkező hiba, vagy olajpumpa hiba, nálam ment próba kört nem égett semmi lámpa. Motorhibás így rakta fel a hírdetést meg 100 ezer ft-ból javítható, de neki se ideje se szerelője? Akkor meg mit ír össze vissza ez az agyhalott. :D Kisujjából megmondja a tutit! :D Majdnem egy év műszaki van rajta, ő meg 5 hónapot ír, gondolom még a hírdetésében is csalni próbál, odamegy a kedves tesó, és mondja neki, á nem motorhibás megoldottuk a hibát testvérem, ja és nem ő hónap van rajta hanem 1 év. Csalásból áll az életük, hívogathat esélye nincs. Szerintem sem pereskedne, csak próbálkozik, mert ez a munkamorálja. :D

Atis77 # 2017.04.05. 07:55

Elmondtad neki az olajfogyasztást nem? Akkor meg? Hagyd a francb, nem lesz pénze pereskedni, kb 140e ft ról indul. (szakértő illeték stb..)

csumpula # 2017.04.03. 16:42

Lehet, hogy hülye voltam, de milyen dolog az, hogy mindjárt 100 ezer ft-os hibáról beszél és fenyegetőzik egyből bírósággal, de ha adok 30 ezret akkor minden oké, ez tipikus lehúzás, szerintem.

csumpula # 2017.04.03. 16:26

Tisztelt fórumozók! Eladtam egy 17 éves G Astrát egy kereskedőnek, mondtam neki, hogy másik kocsit akarok venni és nem akarok már erre költeni, sokat eszik , össze vissza van karcolva, hátsó sárvédőket lakatolni kellene, eladás előtt kb 1 hete anyáméktól haza felé kigyulladt az olajnyomásjelző megálltam kb 2-3 km után és vettem egy boltban 1l motor olajat és bele töltöttem, eltűnt az olajnyomás kijelző, ez után 3 napig még bejártam vele dolgozni kb 50 km és nem volt semmi bajom, terveztem is az olajcserét de már régóta motoszkáló gondolatra szántam el magam, és felraktam a használtautó.hu-ra égett is a telefonvonalam, na most a vevő volt az elsők egyike neki kell a kocsi és mondjam biztosra mert ő Esztergomból jönne fel Budapestre, ok lemondtam mindenkit. Lényeg eladtam neki ment is egy próbakört 3-an jöttek fel mentek egy másik kocsiért is, kb óra múlva hív, hogy nagy a baj Pilisvörösvárnál van, kigyulladt az olajnyomásjelző(mert mondtam neki, hogy aktuális az olajcsere, és kevés volt benne meg régi és én raktam bele 1l olajat) s neki a szerelő azt mondta, hogy olajpumpa hiba s ez 100 ezer ft-os kár és bírósághoz fordul, de ha adok neki 30 ezret akkor ő megelégszik vele, neki tralerrel kell vinni a kocsit stb. Mondtam neki, hogy egy Ft-ot nem vagyok hajlandó fizetni, nagyon lehúzásnak néz ki az esetem. Azóta beszéltem szerelővel azt mondta, hogy így látatlanul megmondani, hogy olajpumpa kizárt, lehet, hogy csak a gomba nem emel ki. Azóta nem hívott, illetve ma hívott megint, de nem vagyok rasszista, de fájdalmas volt múltkor is hallgatni őt s most nem vettem fel a telefont. 385 ezer ft-ért adtam el 450 ezerért hírdettem meg, az adásvételire 450ezret írt, én megengedtem korrekt voltam, de ő nem úgy néz ki. Szeretnék véleményt hallgatni! Köszönöm.

kisimi69 # 2016.12.21. 19:00

Tiszteletem
Kérdésem lenne vettem egy autót egy cégtől kereskedésben!Külföldről behozott autó volt.
Szervizkönves és egy év garanciával ez állította az eladó
át nézette átadás előtt. Kicseréltette a gumit mert az elég leharcolt volt.A szerződésnél kértem a garanciáról a papírt majd el küldi ez így ment kb 1.5 2 hónapig.Közben lett a egy kis probléma a motorral szóltam neki megnézte a szerelője csinálgatta valoszinű le kell szedni a henger-
fejet mert az gond. A garanciáról azóta se kaptam mert állítólag valami biztosítós garanciát akart intézni .
De mivel taxinak vettem az autót arra nem kötnek.
Közben le kérdeztem a fordnál a szervizkönyvet nem találják az utolsó szerviz pecsétet .Ez egy Ford Mondeo 2013 104 ezer
km rel
Milyen követelésem lehet az eladóval szemben
Válaszukat köszönöm

drbjozsef # 2016.12.14. 06:15

De, akkor is az lenne.
A sok szakértő is pont annyit ér sokszor, mint Józsi a TSZ-ből. Attól, hogy valami drága, még nem tudhatod, hogy jó-e. Azok között is úgyanúgy van lehúzós.

Mondjuk, csak hogy más területről vegyünk példát, a több évtizede töretlenül fejlődő pénzügyi cég kiváló tanácsadói megbízhatóak? Sok pénzért jó tanácsokat adnak? És ha Questor-nak hívták a céget?
Utólag mindig könnyű okosnak lenni.

Dr.Attika # 2016.12.13. 16:36

"A használtautó vásárlás zsákbamacska"
Nem lenne az, ha a vásárlókat nem a "szarrágás" jellemezné.Ma már hozzáértő cégek bevizsgálják a használt autókat, akár a helyszínen is.Nyilván ez pénzbe kerül. Sokan a sógort viszik megszemlélni, aki 20 évig traktoros volt a helyi TSZ-ben, a szomszéd Józsit, aki "zugautószerelő".

drbjozsef # 2016.12.13. 11:30

Azt nem mondom, hogy semmit se ér. Sokkal többet, mint egy ismeretlen magánszemély állításai Karakószörcsögről.

De ha gond van, sok márkakereskedő próbálja kihúzni magát alóla, lehet, nem véletlenül, mert a vevők között is nyilván megvannak azok is, akik megpróbálnak visszaélni a nagyobb védettséggel.

A használtautó vásárlás zsákbamacska. Meg lehet próbálni minimalizálni a kockázatokat, de nincs tuti megoldás.

drbjozsef # 2016.12.13. 09:01

Katinka :

keress rá az AAA-ra. Lehúzó egy banda, a Homár tele van panasszal rájuk. Én bottal sem piszkálnám őket. De Te tudod.

Használtautó vonalon nem lehet jó tanácsot adni. A kereskedésekkel is szoktak problémák lenni, néha az autókat otthagyók őket is becsapják, szóval nincs bölcsek köve, körültekintően járj el, vigyél magaddal állapotfelmérésre független hozzáértőt. Aztán ennél sokkal többet nem tehetsz, ha szerencséd van, évkig kiszolgál az új autó, ha nincs, akkor szívni fogsz - ezt előre nem tudhatod.

Olvasgass a totalcar.hu-n, van egy csomó régebbi cikk, hogy mire kell figyelni használtautóknál. Hátha segít.