MÁV Biztosító

tazoli # 2008.08.24. 13:52

Ez a legfrissebb infó...

'A MÁV ÁBE Alapszabályának („Alapszabály”) 9.2. pontja szerint a megszűnt egyesület vagyona a volt tagokra („Jogosultak”) száll át, akik, e vagyon erejéig, felelnek az egyesület tartozásaiért."

"A már bejelentett kárigényeket és egyéb követeléseket a MÁV ÁBE nyilvántartásba vette, a Hitelintézeti Felszámoló Kht. folytatja ezek feldolgozását. A vagyonelszámolási eljárás eredményes lefolytatása érdekében kérjük, hogy a még be nem jelentett igényeket mihamarabb, lehetőleg 2008. szeptember 30-ig jelentsék be.

A kárigényeket bejelenteni, a kárigényekkel kapcsolatban tudakozódni továbbra is a MÁV ÁBE korábbi ügyfélszolgálatának címén lehet."

http://www.pszaf.hu/engine.aspx?…

Tehát van alapja annak hogy perelj. Viszont ha jól bogozom, szeptember 30-ig várják a károsultak igényét... Akkor valszeg valamit megpróbálnak vele-velünk kezdeni...
Viszont valahol azt olvastam hogy a MABISZ kárrendezési alapja 3 milliárd, egy évre. És ha a MÁV 4 milliárdját ki is tudnák fizetni most, októberben, akkor nem lenne lóvé az év végéig bekövetkező, biztosítással nem rendelkezők által okozott károkra.... Nameeg sztem, nem is kívánják kiüríteni a kifizetési számlájuk... =)
Az biztos hogy a PSZÁF azt is látta hogy rosszul működik. Azt is látta mikor hirtelen eltűnt még 2 milliárd Kiss Bálint és barátai révén. Viszont sztem ezt még a hülye is látja hogy a barátok közt szerepelt pszáf-es is... Ezt HVG-n írták is. De amilyen országban élünk, tuti beadnak valami bazinagy habit, hogy nem történt semmi, ez van, hát odjátok meg ahogy eztán tudjátok. És mindenki kezet most, és majdszolja tovább a saját kis zsíroskenyerét Malibu és Hawaii közt.

Royal # 2008.08.24. 18:28

És mindenki kezet most, és majdszolja tovább a saját kis zsíroskenyerét Malibu és Hawaii közt.

Hát még szép :) Ha zsiroskenyeret nem is, de kaviárt, és vörösboros szarvashúsos ragut mindenképp :)

_Petee_ # 2008.08.24. 22:15

Majd itt is az lesz a szöveg mint amit a Kulcsár mondott, hogy ő jót akart csak nem jött össze.:)

szszm # 2008.09.12. 07:10

Kedves Fórumozók!
Nem csodálom, hogy a laikusok tanácstalanok a MÁV-biztosítós kárrendezési kérdésekben, amikor a tegnapi hírekből arról értesülhettünk, hogy a bírói kar sem tud egyöntetűen dönteni...
Csak halkan jegyzem meg, hogy ez szvsz. egyben minősíti is a testületet. A MÁV-biztosítós probléma ugyanis nem újkeletű, az LB Polgári Kollégiuma már réges-régen kiadhatott volna egy jogegységi állásfoglalást ezügyben.
Üdv: szszm

niamano # 2008.11.14. 08:21

Sziasztok!

Előzmények: testvérem bele csúszott egy autóba, természetesen ő a hibás, elismerte, aláírta, minden mehet a biztosítóhoz. A MÁV biztosítóhoz.
Erre tegnap kaptunk a másik fél ügyvédjétől egy levelet, miszerint ők pert nyertek a biztosítóval szemben, mivel az nem akart fizetni, és most, mivel nincs kin behajtani, mi fizessük ki nekik a pénzüket, természetesen perktsg-gel, ügyvédi m.díjjal. Szerintem ez kicsit abszurd. Szerintetek?

Royal # 2008.11.14. 08:43

Abszurd hát! De nem jogszerűtlen. Több helyen is olvastam itt a fórumon, a jog lehetővé teszi, hogy ne a biztosítón, hanem a károkozón vasalják be a lóvét, függetlenül attól, hogy volt-e érvényes biztosítása, vagy sem. Namost, ha innentől kezdve gyakorlattá válik, hogy problémás esetben (kárkifizetés biztosító általi megatagadása, ill. méltánytalan összeg megállapítás, stb) nem (csak) a biztosítót perelhetik, hanem a károkozót is, akkor előáll az a helyzet, hogy a százezresre is rúgó éves KGFB díj, egy teljesen felesleges költség az autósnak. Merthogy mivégre a biztosítás, ha végül ki kell csengetni zsebből a kárt perköltséggel megfejelve?

Természetesen a fentiek csak akkor igazak, ha a baleset augusztus 15-e előtt történt. Ez volt az utolsó nap minden MÁV ügyfélnek, hogy átszerződjön másik biztosítóhoz. Ha ezt a testvéred megtette, akkor teljesítette a törvényi kötelezettségét. Persze ez nem mentesít hungariban semmi alól, inkább csak arra jó, hogy bele tudj reggel nézni a tükörbe.

niamano # 2008.11.15. 10:28

Köszi!

Azóta az autót eladtuk, így nincs másik biztosító (de szerintem amúgy is tojna rá) a baleset 2006. májusában történt.
Ami még kiderült közben, hogy a nő nem adta be 30 napon belül a MÁVhoz a papírokat, mert hogy az ő CASCOját intézte először, az úgyis gyorsabb, mint a MÁV. (Autót a CASCO megjavíttatta) Na a MÁV 30 nap után természetesen elküldte, ekkor mentek perre, amit ugye megnyertek (Bíróság elfogadta a nő érvelését, hogy a CASCo gyorsabb, ezért nem adta be a MÁVhoz időben -bár ezt én nem értem) És ugye most itt a papír, miszerint perktsg, ügyvédi mdíj stb.-vel együtt fizessük meg az ő (már megtérült) kárát.
Egyrészt szerintem velünk semmilyen kapcsolatban nincs lényegében,
másrészt az ő kára eszerint megtérült a CASCOból, így max. az a biztosító perelhetné a MÁVot, hogy fizesse meg neki.

EX-MÁV-os nagy bajban!!! # 2009.04.17. 19:36

Kérlek titeket, hogy aki hasonlóan járt, mint, amit itt leírok, az jelezze felém e-mailben! Tartsunk össze, hátha sikerül!

A problémám a következő. 2006 áprilisában balesetet okoztam, amit a kitöltött betétlapon el is ismertem, de volt érvényes kötelező felelősségbiztosításom (MÁV-os). Semmi probláma nem történt akkor, kitöltöttünk mindent. 2009. januárban kaptam a központi, kerületi bíróságtól egy közel 50 oldalas paksamétát, amiben az állt, hogy a pillanatnyi állás szerint én vagyok a felelős a balesetért és nekem kell megfizetni a másik gépkocsiban keletkezett kárt, valamint a per és ügyvédi költséget, körülbelül 3.100.000 forintot.

Az történt -mint később megtudtam- hogy az akkor még működő MÁV biztosító nem fizetett a kárért az Allianznak és ezért az Allianz pert indított a MÁV ellen, ami időközben jogutód nélkül megszűnt. Így én voltam az egyetlen, akin most be akarják hajtani az összes kárt.

Mondhatnám mégtovább is, de ennyi elég arra azthiszem, hogy valaki esetleg magára ismerjen a problémámban és választ kapjak arra, hogy mitévő legyek, vagy arra, hogy esetleg nem vagyok egyedül a problémámmal.

Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy aki tud valami jó és használható tanácsot adni, vagy esetleg hasonló cipőben jár, az írjon. Ne engedjük, hogy ilyen dolgokat meg lehessen csinálni egy tisztes, törvénytisztelő emberrel, emberekkel.

Válaszotokat előre is köszönöm!

E-mail: totev.alexander@gmail.com

EX-MÁV-os nagy bajban!!! # 2009.04.17. 19:40

Kérlek titeket, hogy aki hasonlóan járt, mint, amit itt leírok, az jelezze felém e-mailben! Tartsunk össze, hátha sikerül!

A problémám a következő. 2006 áprilisában balesetet okoztam, amit a kitöltött betétlapon el is ismertem, de volt érvényes kötelező felelősségbiztosításom (MÁV-os). Semmi probláma nem történt akkor, kitöltöttünk mindent. Januárban kaptam a központi, kerületi bíróságtól egy közel 50 oldalas paksamétát, amiben az állt, hogy a pillanatnyi állás szerint én vagyok a felelős a balesetért és nekem kell megfizetni a másik gépkocsiban keletkezett kárt, valamint a per és ügyvédi költséget, körülbelül 3.100.000 forintot.

Az történt -mint később megtudtam- hogy az akkor még működő MÁV biztosító nem fizetett a kárért az Allianznak és ezért az Allianz pert indított a MÁV ellen, ami időközben jogutód nélkül megszűnt. Így én voltam az egyetlen, akin most be akarják hajtani az összes kárt.

Mondhatnám mégtovább is, de ennyi elég arra azthiszem, hogy valaki esetleg magára ismerjen a problémámban és választ kapjak arra, hogy mitévő legyek, vagy arra, hogy esetleg nem vagyok egyedül a problémámmal.

Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy aki tud valami jó és használható tanácsot adni, vagy esetleg hasonló cipőben jár, az írjon. Ne engedjük, hogy ilyen dolgokat meg lehessen csinálni egy tisztes, törvénytisztelő emberrel, emberekkel.

Válaszotokat előre is köszönöm!

E-mail: totev.alexander@gmail.com

kea4 # 2009.04.18. 20:13

Nézd, én nem vagyok jogász, de: ha valakinek NINCS kötelező biztosítása, és mégis kárt okoz, akkor a MABISZ fizet a vétlennek (aztán vagy behajtja a kárösszeget az okozón, vagy nem). Mivel itt Te vagy a felelős, ezt el is ismerted és azóta sem vitatod, DE volt érvényes felelősségbiztosításod, azaz az általában elvárható gondossággal és a hatályos törvényeknek megfelelően jártál el, tehát Neked károd az ügyből nem származhat. Nézd meg a www.mabisz.hu oldalt, illetve a http://www.mabisz.hu/…0080815.html címen lévő MÁV-os tájékoztatást. Ahogy beleolvastam, nem túl biztatók a kilátásaid - de a lelkiismeretem alapján nyugodtan mondanám, hogy tégy meg mindent annak elkerülésére, hogy milliókat kelljen fizetned.

Üdvrivalgással:
KEA.

websas # 2009.04.19. 09:27

Kedves EX-MÁV-os nagy bajban!!!

"A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) 2008. augusztus 15-ei határnappal visszavonta a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) tevékenységi engedélyét. " Ezt kea4 idézett linkjéből másoltam ki. Ha Te 2006-ban okoztál balesetet bátran hátradőlhetsz mert akkor még működött a MÁV biztosító. Egy Ft-ot sem fizetnék.
Szerintem csak próbálkozás.

websas

Royal # 2009.04.21. 07:14

Háááát, ismerve a honi igazságszolgáltatási viszonyokat, az az igazság, hogy én sem lennék megnyugodva, már ami az ügy kimenetelét érinti. Azzal lelkesítenélek, hogy egy törvényes, Mabisz égisze alatt működő biztosítótársaságnál volt érvényes KGFB-d, és ezzel a törvényi kötelezettségeidet maradéktalanul teljesítetted. A biztosító dolga, hogy helytálljon helyetted, azért fizettél neki. A kialakult helyzetért, szvsz leginkább a felügyeleti szerv a felelős, aki nem végezte jól a dolgát. A kárösszeget rajta kellene bevasalni.... Meg kiss bálinton, (SIC!) aki nemrég 55 millió óvadékot tett le, hogy szabadlábon védekezhessen.

CS.ZOLEE # 2009.04.27. 08:25

Kedves "EX-MÁV-os nagy bajban!!!"

ÉRDEKLŐDNI SZERETNÉK, HIOGY KAPOTT-E MÁR VALAMI BÍZTATÓ VÁLASZT VALAKITŐL A JOGIFÓRUMON FELTETT CIKKÉRE?

AZÉRT KÉRDEM, MERT ÉN PONTOSAN ÉPP UGYANEBBEN A CIPŐBE JÁROK, CSAK AZ ÉN BALESETEM 2006-02-10én VOLT + A KÁRÖSSZEG MÁS ÖSSZEGŰ(SZERENCSÉRE RAJTAM "CSAK" 507.000ft+KAMAT+PERKÖLTSÉGET AKARNAK BEHAJTANI...) AZ ÖNÉTŐL, AZ ÜGY TÖBBI RÉSZLETE MEGEGYEZŐ AZ ÖNÉVEL (ALLIANZ+CASCO, STB.)

NEKEM 2009.05.21-ÉN LESZ A KÖVETKEZŐ TÁRGYALÁSOM, ÉS OTT MÁR VALÓSZÍNŰ ÍTÉLETET IS HOZ A BÍRÓ!

VÁROM MEGTISZTELŐ VÁLASZÁT!

ILL. AZOK VÁLASZÁT IS VÁROM, AKI TUD VALAMI KONKRÉT INFÓVAL SEGÍTENI!

csekezolee@citromail.hu

klimás56 # 2009.05.03. 14:11

Üdv !
Hasonló gonddal küzdök én is , a jövő héten kedden 14h-ra megyek a PKKB-ra az 501-s tárgyalóba. Ha az időd engedi,gyere el, hátha hallasz valamit, ami hasznos lehet.A második tárgyalás lesz, nem tudom mi vár rám. Minden esetre vannak érdekes dolgok az én ügyemben is ( 2006.10.30. eset) , más dátummal fényképek, nincs számla a kifizetett összegről, '06-ban előre tudták hogy a Máv fizetésképtelen...stb.Egyenlőre ügyvéd nélkül küzdök.
Minden esetre a végsőkig küzdök , mert ha ki kell fizetnem a 800 eFt +egyebeket, hát totál csődbe jutok.
ÖSZINTÉN sajnálom a károsultakat, de ne rajtam, rajtunk verjék le a port, azt gondolom teljes jóhiszeműen jártunk el , amikor az adott biztosítót választottuk.
Köszönettel fogadok én is minden segítő tanácsot.
elektroklima@vipmail.hu

antonos # 2009.05.05. 12:52

2006-ban a barátnőm kocsiját vezettem, ami az ő tulajdona volt és a MÁV biztosítónál volt biztosítva. Balesetet okoztam, felelősségemet elismertem, a barátnőm kocsiját bezúzták. A másik fél biztosítója casco alapján fizette ki ügyfele kárát, a barátnőm felelősségbiz­tosítójánál (MÁV ABE) próbálta érvényesíteni kárigényét, de levelei válasz nélkül maradtak. Most rajtam követelik a kifizetett biztosítási összeget és perrel fenyegetnek, ha 8 napon belül érdemi intézkedés nem történik.

CS.ZOLEE # 2009.05.08. 14:56

Kedves antonos!

Mivel az én esetem is hasonló volt, sajnos "bízhat" benne, hogy perre megy a dolog, és Önnel akarják kifizettetni a kárt...
Nekem is 2006-ban volt a balesetem, s azóta nem fizetett a MÁV, és 2008.aug.-ba vontak be a perbe, mint II.r alperest! (előtte addig egyszer, TANUKÉNT kellett megjelennem a perben, de még 2007 nyarán...)
NEM BESZÉLVE ARRÓL, HOGY ÉRDEKES MÓDON, MÁR ALPERESKÉNT IS CSAK A KB. 2. v. 3.-IK TÁRGYALÁS ELŐTT KAPTAM MEG A PERANYAGOT POSTÁN! (MIKOR MÁR MAJDNEM AZ ÍTÉLETHIRDETÉSNÉL VOLT A DOLOG...)
LEGKÖZELEBB MÁJUS 21-ÉN KELL MENNEM, KIVÁNCSI VAGYOK OTT MI LESZ...?!

zsuzsi85 # 2009.05.11. 06:54

Kedves fórumozók!

A kocsim, amellyel balesetet okoztam a MÁV biztosítónál volt biztosítva. Most rajtam követelik a kifizetett biztosítási összeget és perrel fenyegetnek.
Ha perre kerül az ügy milyenek az esélyeim? Mire hivatkozással kellene Nekem fizetni a biztosító helyett? Van olyan károkozó, akit a kár megfizetésére kötelezett már a bíróság?
Előre is köszönöm a gyors választ.

websas # 2009.05.11. 08:55

Korábbi hozzászólásomat idézném :

"A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) 2008. augusztus 15-ei határnappal visszavonta a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) tevékenységi engedélyét. " Ezt kea4 idézett linkjéből másoltam ki. Ha Te 2006-ban okoztál balesetet bátran hátradőlhetsz mert akkor még működött a MÁV biztosító. Lett volna lehetőségük az okozott kárt megtéríteni. Érvényes (PSZÁF engedélyes biztosítód volt). Ha a díjat fizetted, akkor szerintem Tőled nem követelhetnek semmit.(persze azért ez Magyarország)

websas

antonos # 2009.05.11. 12:30

A jog nem matematika. Összegyűlt, nem egzakt. Joghézagok vannak. Vajon van a jogban "akkor és csak akkor"? Mikor perelhetnek a Ptk. 339§ szerint?

http://www.jogiforum.hu/…ciok/348.2.0

"A felelősségbiz­tosításról szóló 190/2004(VI. 8. ) Korm. sz. r. 2§(2) bek. és 7§(1) bekezdései ugyan kimondják, hogy a felelősségbiztosító köteles a károkozó helyett helytállni, azonban odáig már nem mennek el ezek a rendelkezések ( sajnos mások sem) , hogy kizárnák a PTK 339§-a szerinti jogi alapon az igényérvényesít­hetőségnek közvetlenül a károkozóval szembeni útját."

A fenti "út" és annak meglépése függ valamitől?

http://homar.blog.hu/…v_biztositot?…

"Az ügyvédem elmondta azt is, hogy amíg a MÁV vagy jogutódjától nem kapok hivatalos papírt hogy mi miatt nem fizetnek, addig perelni sem lehet. Pert indokból indíthatsz, nem elégedetlenségből."

Na, emberek, ki tudja a választ?

Máv_Károsult # 2009.05.12. 04:37

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni a következő ügyben:
Tavaly áprilisában, Budapesten összetörték az autómat a károkozó máv biztosított volt.
Nem ismerte el a kárt ezért volt rendőri intézkedés, illetve miegymás.
A továbbiakban a rendőrség lezárta az ügyet, a károkozó jogosítványát bevonta, illetve pénzbírságra sújtotta!
Ezt a károkozó megfellebezte és így kerekedett belőle egy szép per, amely elhúzódott idén áprilisig.
Itt már született egy bírósági végzés, miszerint nekem a kár fizethető a károkozó pedig megúszta a jogosítvány bevonást a pénzbírság maradt...
Most ott állok, hogy van egy törött, banki finanszírozott járművem ami így néz ki:
Áll egy szakszervízben, akik már nem javították meg, mert elhúzódott a dolog.
az értéke romlik, már tartozom rá egy éves tárolási díjjal is.
A kár olyan 600E ft körüli, sajnos nem tudom zsebből fedezni a javítás költségeit így ha az én anyagi helyzetemen múlik, még egy évig is ott fog állni!
A törlesztését már jó ideje nem tudom fizetni, így sanszos, hogy BAR listára kerülök a banknál!
A MÁV felszámoló nem fizet, voltam bent náluk, kerek perec megmondták, hogy nincs pénz!
Ilyenkor mi a jogom?
Kit pereljek?
A károkozó ugyan fizette a KGFB díjat a MÁV felé.
Az autó értéke folyamatosan romlik sajnos, illetve a tőke tartozásom már az egekbe szököt...:(
Mit tegyek?

Köszönöm előre is, Kedves fórumtársak a válaszokat!

websas # 2009.05.12. 06:28

Kedves Máv_Károsult!

Ha van cascod akkor arra csináltasd meg akkor csak az önrészedet kell valahogy megfinanszíroznod.
A "kártevőt" be kell perelni a teljes összegre + a feleslegesen fizetett biztosítás + súlyadó + casco, stb. Ha a bíróság is elmarasztalta akkor azt nagy valószínűséggel megnyered. Fizet / behajtható.

Az nem világos, hogy a részleteket miért nem fizetted, az ugyanis aktuális lett volna akkor is ha nem törik össze az autót.

Azt nézd meg mikor történt a dolog ugyanis 2008 évvége felé a MÁV-osokat kötelezték, hogy szerződjenek át másik biztósítóhoz, Ha ezt a "kártevőd" elmulasztotta akkor nem volt kötelezője és fizet helyette a MABISZ. aztán Ők perelnek.

websas

klimás56 # 2009.05.12. 10:57

Talán hasznos infók:

• A máv biztosító helyett van a Hitelintézeti Felszámoló Kht.mint olyan szervezet aki a mávos ügyekkel foglakozik.
  • 2009. februárban született egy jogegységi határozat, miszerint a MÁV Egyesület perelhető, Minden hireszteléssel szemben az egyesület nem szűnt meg, a PSZÁF csak a biztosítási tevékenységét függesztette fel!!

Zsuzsi85-nek! Sajnos per elé nézel, mint jónéhányunk
A per alapja a Ptk.339§.
Ítélet ? Szerintem a bíró pillanatnyi hangulatától függ (((( !

Websas 2009.05.11. 10:55 -re. Sajnos nem ilyen egyszerű a dolog, lásd előbbi sorok.

antonos 2009.05.11. 14:30-re:Itt van a kutya elásva,a két jogyszabály bőven üti egymást,és majd az erősebb eb él nemi életet...
Máv Károsult 2009.05.12. 06:37-re : ha jól értem finanszírozott autód van amit Mávos megtört ( őszintén sajnálom ). Ebben az esetben ha jól tudom Te csak üzembentartó vagy és a bank a tulajdonos mindaddig amíg a részleteket kifizeted.
Az én észjárásom szerint a bank az, aki kezdeményezheti a kár megtérítése iránti kereset benyújtását. Sajnos ettől még nem lesz a kocsi kijavítva. Esetleg próbáld meg a banknál elérni, hogy ők fizessék ki a javítási számlát.
Röviden ennyit tudtam összeszedni.

zsuzsi85 # 2009.05.14. 12:22

Kedves Forumozók, klimás56!

"A 339. § (1) Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható."

Nem mentesülhetek a felelősség alól, tekintettel arra, hogy a balesetkor én rendelkeztem érvényes felelősségbiztosítással, így véleményem szerint én úgy jártam el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható, vagy rosszul gondolom?????

Előre is köszönöm az ismételt gyors válszokat.

klimás56 # 2009.05.18. 18:50

Kedves zsuzsi85!
Ugyanezt gondolom én is , de sajnos az ellenfél ügyvédje és megkockáztatom ,a bíró sem így látja,

Sőt ! Kérdésemre , mit kell érteni jogellenes károkozásnak, kaptam egy ügyvédi választ: önmagában az a tény , hogy nekiütköztem a másik autónak kimeríti a megállapítást!

Nekem úgy tűnik, a paragrafusok közötti ellenmondást kihasználva indítják a pereket.Hiába voltam, vagyok,szerződéses jogviszonyban, hiába mondja ki törvény a biztosító helytállási kötelezettségét, hiába létezik egy egyesület perelhető módon, hiába mondja ki világosan az egyesületi alapszabály a tag felelősség mentességét,a jolly-jokerként használt 339.lehet a befutó.

klimás56

antonos # 2009.05.18. 22:02

Tisztelt Klímás56!

Egy másik fórumra ugyanezen hozzászólásomra ( 2009.05.05. 14:52) az ügyvéd így válaszolt:

"Tisztelt Uram,

egyelőre nincs egységes bírói gyakorlat a tekintetben, hogy a károsultak a kárukat a MAV Biztosító helyett közvetlenül követelhetik-e a károkozótól. (Egyes bírók szerint igen, mások szerint nem).
A Legfelsőbb Bíróság előbb-utóbb egy un. jogegységi határozattal állást fog foglalni.
Addig szerintem még ne fizessen."

Engem az Allianz akar perelni.
Kik lehetnek azok a bírók, akik minket támogatnak? Létezhet-e egyfajta paktum bíró és biztosító között (akár direkt, akár indirekt)? Honnan tudhatjuk ezt meg?
Vajon - mivel kétes lehet a per kimenetele - nem lehetne-e megegyezni a biztosítóval - peren kívül -, pl. mondjuk, hogy a felét kifizetem...?