MÁV Biztosító

nandy # 2008.08.02. 23:14

Elhiszem, most nagy a hisztéria. De nem ártana elfelejteni a többi biztosító módszerét sem.
Amikor kitalálják, hogy nem is úgy történt a baleset, sőt, nem is történt baleset, mindenki csaló stb.
(Én pl. már tavaly megkértem a páromat, ha valaki összetöri, mindegy milyen biztosítónál van a károkozó, hívjanak rendőrt.)

Csak most ugye mindenki a MÁV-ról beszél, mert az a sláger... Őket lehet utálni.

nandy # 2008.08.02. 23:10

Akinek díjtöbblete, arra keresztet vethet.

Sőt, mindenkit köteleznek a díjtöbblet befizetésére!!! Vajon milyen alapon? Hisz már előre tudható, hogy a biztosítás 08.15-ével megszűnik. Miért nem lehet csak 08.15-ig fizetni a biztosítást? Költői kérdés...

kerülje mindenki mint a pestist…

Kerülni lehetne másokat is. A lista igen hosszú lenne.

Royal # 2008.08.02. 22:49

EGyébként mi a fenét csinált a PSZÁF eddig?

Kiment boré' :) Azt csiripelik a verebek, hogy egy másik biztosítót is elkezdett vizsgálgatni a Pszáf, merthogy valami ott sem kerek. Az a jó magyarországon, hogy mindig egy ilyen esemény kell ahhoz hogy a szervek fejükhöz kapjanak, de akkor aztán borul minden, mint a kártyavár.

Tudnivalók a váltáshoz:
http://www.vezess.hu/…ok_mi/15137/

Imádom. Akinek díjhátraléka volt a MÁV-nál, azt az új biztosító bevasalja. Akinek díjtöbblete, arra keresztet vethet. Aki malus fokozatban volt, az automatikusan viszi az új biztosítóhoz, no problémó. A bónuszok átvitele természetesen sokkal körülményesebb, fénykép, hangfelvétel, 10 tanu kell hozzá hogy átírják, és szinte idő sincs rá. Csak Igazságosan.

Egyjogász # 2008.08.02. 15:12

Ja, manapság egy balesetnél nem az az első kérdés, hogy miért nem figyelt jobban, hanem, hogy milyen biztosítója van.:(

EGyébként mi a fenét csinált a PSZÁF eddig?

Az államnak (Felügyeletének tökölődése miatt) nincs felelőssége?

monalisa1 # 2008.08.02. 15:08

Minden MÁV biztosítós autót aug. 15-ig valamiféle figyelemfelhívó jelzéssel kellene ellátni - kerülje mindenki mint a pestist...

Egyjogász # 2008.08.02. 15:03

Engem inkább az összes többi - nem MÁV-os - autós oldaláról érdekelne a helyzet.

Mi van, ha belémjön egy MÁV-os és összetöri a kocsimat?

Persze, fizetnie kell(ene).

Na de mi van, ha nem akar, vagy nem tud?

Perelgessem évekig?

A MABISZ vajon fedezi a MÁV-osok által okozott kárt?

Láma # 2008.08.02. 12:27

A MÁV biztosító ügyfelei által okozott kárt a MÁV biztosító nem fogja tudni kifizetni,ezért a kárt okozónak kell fizetnie. Sajnos így alakult.
Megjegyzés: én biztosan csak olyan biztosítónál kötök szerződést,amelyiknek minden nagyobb városban van kirendeltsége, kárszakértője.Ebből mindenki tanulhat.Telefonon vagy a neten nem kötnék.
Meg kell kérdezni adott esetben a biztosítónál,hogy hol szemlézik legközelebb a gépjárműkárt. (Ez sokat elárul.)
Nem mindig az olcsóság számít.

Ui: sajnos az állam is ludas.A biztosítókra is oda kellene figyelni sűrűbben.Nem most kezdődött ez a probléma.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

nandy # 2008.08.02. 11:58

Vissza lehet kérni a különbözetet (mivel az nem tagdíj!), de nem fogják visszaadni, mert nincs miből.
Ez is nagy különbség.

A másik biztosítónak egyébként is mi köze lenne ahhoz, hogy te az előzőnek többet fizettél?

nandy # 2008.08.02. 11:56

szszm:

Nagyon tévedsz, a MÁV-osok által befizetett összeg nem tagdíj, hanem biztosítási díj.

A tagdíj az más, évi 2.400,-Ft-ot kell kicsengetni a biztosítás díján felül.

Vicababa # 2008.08.02. 09:24

Szszm,

Te nem vagy ép!!!Nem a Mávosok hibája ami történt és érvényes a biztosításuk, majd akkor biztosan nem fogják használni az autójukat...
és milyen intelmek? mert Neked nem tetszik? ugyanmár királylány...teljesen joggal várja el...gondolkozz már el egy kicsit...ha neked kéne az autó ebben az esetben, ne mondd nekem hogy nem ülnél bele...

Mivel a MÁV ÁBE eszközei nem nyújtanak teljes mértékben fedezetet az eddig okozott károkra, a meglévő kötelezettségeket az Egyesület a következő kielégítési sorrendben teljesíti-
  • ezeket a követeléseket ebebn a sorrendben amíg el nem fogy az Egyesület pénze? A tagoknak milyen fizetési kötelezettségük marad?
előre is köszi Vica
szszm # 2008.08.02. 07:35

A biztosítókat és a biztosítási egyesületeket ne keverjük össze!

szszm # 2008.08.02. 07:31

Kedves Nandy!

A Mávosok "érvényes" biztosítása aug. 1-15. között kb. annyit ér, mint az én 30 évvel ezelőtt megszerzett diplomám: ha bemennék vele egy munkaközvetítőbe, körberöhögnének. Egyszerűen devalválódott!

Az elkobzás arra az esetre értendő természetesen, ha ebben az időszakban egy Mávos - az intelmek ellenére résztvesz a közúti forgalomban és másnak kárt okoz, majd - nem akar/tud önerőből kártérítést fizetni (a MÁV ÁBE és a Biztosítók Egyesülete ugyanis nem fog helyette fizetni, kiverni belőle pedig önbíráskodás lenne).

Abban a dologban tévedtem, hogy egyik előző hozzászólásomban azt mondtam, hogy az új biztosító majd visszafizeti a III. negyedévre befizetett díj arányos részét. Esze ágában sem lesz, hiszen ez tulajdonképpen egy tagdíj volt, aminek a megszünés utáni túlfizetést jelentő részét majd a MÁV ÁBE-n (azaz magatoktól!) követelhetnétek, ha a tartozások kiegyenlítése után még maradna pénz a kasszában, aminek ugye nulla a valószínűsége...

nandy # 2008.08.01. 22:20

Nézd, ilyen alapon nyugodtan elkobozhatnák a TIR-es, KÖBÉ-s, Postás autókat is....

nandy # 2008.08.01. 22:07

Kedves szszm!

Uyan miért koboznák el a MÁV-osok autóit? Még mindig nem értem.
2008.08.15-ig érvényes biztosításuk van...

szszm # 2008.08.01. 19:46

Kedves Nandy!
Igen, valamit félreértettem, de nem azt, amire te gondolsz.
A 3,6 millió rendesen biztosított autós többség ugyanis teljes joggal várja el a 200 ezres Mávos kisebbségtől, hogy aug. 1-15. között önmegtartóztatást tanúsítva vagy ne vegyenek részt a közúti forgalomban, vagy pedig pár milkóval a zsebükben furikázzanak, amiből a helyszínen rendezni tudják az általuk esetleg majd okozott kárt. Ha nem ezt teszik, akkor teljesen jogos az elkobzás!

szszm # 2008.08.01. 19:31

Csókoltatom a PSZÁF-et!!
Ezzel a közleménnyel csak az a baj, hogy nem szól arról,
ki viseli az aug. 1-15. közötti időszakban a Mávosok által okozott károk terheit...

Egyjogász # 2008.08.01. 11:59

Itt PSZÁF közleménye arról, hogy mit kell tenni:

"A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) a mai napon 2008. augusztus 15. határnappal visszavonta a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) tevékenységi engedélyét. A Felügyelet – korábbi bejelentésének megfelelően – a pénzügyminiszter előzetes jóváhagyását követően azonnal döntött az egyesületi tagok és a 3,6 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező hazai járműtulajdonos biztonságát szavatoló intézkedésről.

Az engedély visszavonásának határnapjával, azaz 2008. augusztus 16-án 0 órától az egyesületi tagok biztosítási jogviszonya megszűnik a MÁV ÁBE-nél. A tagok a mai naptól az augusztus 15-ig rendelkezésre álló időszakban kötelesek új biztosítót választani maguknak, amely a szerződéskötést követően vállal fedezetet az esetleges károkra. Azon jelenleg kgfb-szerződéssel rendelkező tagok, akik eddig az időpontig nem választanak új biztosítót, a továbbiakban károkozásuk esetén közvetlenül kötelesek állni az általuk okozott károkat a károsult fél, illetve a Magyar Biztosítók Szövetsége Kártalanítási Számlája felé.
A MÁV ÁBE valamennyi egyesületi tag számára postán tájékoztatást küld az átszerződéssel kapcsolatos technikai tudnivalókról, s ezeket napilapokban megjelentetendő hirdetésekben, honlapján és más kommunikációs csatornán is közzéteszi. A tagok külön postai küldeményben kapják meg az átszerződéshez szükséges kártörténeti igazolásukat. A Felügyelet egyeztet a biztosítókkal arról, hogy a kgfb-biztosítással rendelkező tagok átvétele gördülékenyen történjen meg.

Azok az egyesületi tagok, akik befizetik a 2008. III. negyedévére vonatkozó kgfb-díjukat a MÁV ÁBE részére, s ezt igazolják, bónuszfokozatuknak megfelelően szerződhetnek át új biztosítójukhoz. A díjat meg nem fizető, bónusz fokozatú tagok A00-ás fokozatú besorolást kapnak választott biztosítójukól, a málusz fokozatúak besorolása megmarad. Az átvevő biztosító saját tarifájának megfelelően visszamenőlegesen is kérni fogja az elmaradt díj kiegyenlítését tőlük. A Felügyelet ezért felhívja a III. negyedévi díjat még be nem fizetett tagokat, hogy hátralékos tartozásukat augusztus 15-ig rendezzék.
Mivel a MÁV ÁBE eszközei nem nyújtanak teljes mértékben fedezetet az eddig okozott károkra, a meglévő kötelezettségeket az Egyesület a következő kielégítési sorrendben teljesíti:

1. járadékfizetési kötelezettségek;
  2. természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk;
  3. nem természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk (kivéve a nagy anyagi teherbírású személyek kárai);
  4. természetes személy által okozott, 300 ezer forintnál nagyobb összegű vagyoni károk;
  5. nem természetes, nagy anyagi teherbírású személy által okozott személyi sérüléses károk;
  6. egyéb kárkifizetések.

A kgfb üzletág tevékenységi engedélye mellett a Felügyelet augusztus 15-ével a MÁV ÁBE egyéb biztosítási ágazataira (így casco, lakásbiztosítás, stb.) vonatkozó tevékenységi engedélyét is visszavonta. A kgfb ágazat kapcsán érintett kárkifizetéseket a jogszabály alapján az egyéb ágazatok kifizetései elé kell sorolni. A MÁV ÁBE az augusztus 16. és szeptember 30. közti, általa meg nem szolgált időszakra vonatkozó, ám a tagok által befizetett tagdíjat Alapszabálya előírásainak megfelelően, a biztosítási szolgáltatások teljesítését követően fizeti vissza az érintetteknek.

Budapest, 2008. július 31.
Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete"

misi9 # 2008.08.01. 10:58

Nem találom sehol a kötvényszámomat! Ilyenkor mi a teendő? Valahol el lehet érni még a MÁV biztosítót, ahol ki tudják adni nekem ezt a számot? Vagy van valami módja, hogy hozzájussak? Segítségüket előre is köszönöm.

nandy # 2008.08.01. 07:49

szszm:
Valamit félreértettél.

Gabó:
nem lehet októberig várni, aki 2008.08.15-én éjfélig nem szerződik át másik biztosítóhoz, annak 2008.08.16-tól nem lesz érvényes biztosítása.

Ha csak októberben kötsz másik szerződést, az új biztosító visszamenőleg kérni fogja az elmaradt biztosítási díjat, elveszted a bónuszt és még azt is kockáztatod, hogy ha balesetet okozol, azt neked kell megfizetni.

Tudom, hogy nem tetszik (nekem sem), de ez van. :(

Gabó0520 # 2008.08.01. 07:35

Sziasztok!

Hát ez az egész egy vicc....
Én befizettem a kötelezőmet, tehát 2008.09.30-ig (+30 nap!) érvényes.
Hallom, hogy most át kell jelentkezni egy másik biztosítóhoz, és ott leszurkolhatom újra ezt a díjat 2008.08.16-tól.:-(
Hát nem az összeg nagysága ami zavar, de nem igazán érzem ezt jogosnak! Mi közöm van nekem ahhoz, hogy valaki lenyúlta a zsét??? Mi meg fizessük ki???
Hát nem!
Mit lehet ilyenkor tenni????
PSZÁF, Pénzügyminisztériumon kívül még hová lehet fordulni??? Nemzetközi bejelntést hol lehet(érdemes?) tenni? Ugyanis ezt én nem fogom így hagyni!
A PSZÁF beszélt rá, hogy fizessem be a díjat csekk nélkül is... most pedig fizesem még egyszer?
Hát milyen világot élünk? Magyarországon már bármit lehet????
AZt lehet, hogy megkötöm a biztosítást más biztosítónál de csak 10.01-től???? Vagy ezt nem fogják engedni????
Segítség!!!!!!!!!!!!

szszm # 2008.07.31. 17:38

Most hallom az MTV1 Esti Híradójában, hogy a Mávosok gépkocsiját holnaptól egy közúti ellenőrzés során akár el is kobozhatják...

szszm # 2008.07.31. 16:03

Kedves TomSecret!

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, a működési engedélyük PSZÁF általi bevonásával a MÁV ÁBE KGFB-üzletág 200 ezer tagja szélnek lett eresztve, ami természetesen nem azt jelenti, hogy az egyesület által eddig felhalmozott adósságért nem felelnének egyetemlegesen.

Holnaptól azonban szvsz. új időszámítás kezdődik a volt tagok esetében: mindaddig, amíg egy másik biztosítóhoz át nem szerződnek, nincs érvényes kötelező gépjármű felelősség biztosításuk, mégpedig függetlenül attól, hogy befizették-e a III. negyedévi díjat vagy sem! Ha pedig nincs, akkor a KRESZ szerint nem vehetnek részt a közúti forgalomban...

monalisa1 # 2008.07.31. 15:34

Elnézést, a biztosító-váltás lehetősőgéről szóló cíkk nem az Index-en hanem az Origo-n található.

monalisa1 # 2008.07.31. 15:28
monalisa1 # 2008.07.31. 14:09

MÁV-os biztosításos autósok augusztus 16-tól bármely másik biztosítóhoz átjelentkezhetnek, erről lehet a mai Index-en cikket olvasni.