autó eladás, visszafizetés?


Rexor # 2020.07.20. 08:31

Joga persze hogy van hozzá, de ha te nem akarod "visszacsinálni" akkor perelnie kell, és neki kell bizonyítania, hogy a hiba már a vásárlás előtt is fennállt úgy hogy nem tudott róla.

Zseatya # 2020.07.20. 08:45

Értem kedves Rexor!Ez mennyi idővallumig van erre lehetősége?

drbjozsef # 2020.07.20. 09:04

Zseatya,

Ha magánszemélyként adtad el, akkor 1 év a kellékszavatosság elévülése.

Egyébként ezt a szerződésben ki is zárhattad volna, és akkor a kérdés fel se merülhetne.

Zseatya # 2020.07.20. 09:31

Kedves József!
Milyen formátumba lett volna rá lehetőségem erre az adás-vételinél?
Teszem fel az ő hibájukból keletkezik a probléma,akkor hogyan van?!
Ha esetlegessen mégis lesz vele bármi gond,hogyan tudja azt bizonyítani,hogy az már nálam kezdődött?!Teszem hozzá,nekem semmi gond nem jelentkezett az eladásig.Ami volt vele,azt szervízbe lett elhárítva!
Köszönöm válaszát!

drbjozsef # 2020.07.20. 10:34

Milyen formátumba lett volna rá lehetőségem erre az adás-vételinél?

Megjegyzés rovadtba beírod a : "A Ptk. szerinti kellékszavatosságot kizárom, a gépjárműért semmilyen garanciát nem vállalok."

Teszem fel az ő hibájukból keletkezik a probléma,akkor hogyan van?!
Mi hogyan van? Ők bizonyítanak.

Ha esetlegessen mégis lesz vele bármi gond,hogyan tudja azt bizonyítani,hogy az már nálam kezdődött?!

Per esetén igazságügyi szakértő fogja megállapítani. Sokszázezerért.

Zseatya # 2020.07.20. 13:28

Köszönöm szépen a rengeteg segítséget!
Ha nem engem érint az igazságszakértő kölcsége,akkor állok majd elébe a pernek(ha addig fajúlna)!

Szép napot!

drbjozsef # 2020.07.20. 17:31

Zseatya,

Ő előlegezi, ő fizeti a per illetékét is, de a végén annak a költsége lesz minden, aki elveszíti a pert.

Nagyon valószínűtlen, hogy egy párszázezer forintos orbogó miatt perelni fog.

joe40 # 2020.08.03. 20:35

Tisztelt válaszadó!

2 hete vásároltam egy ford transit 6 személyes tehergépkocsit 890 ezer forintért. Van egy csomó apró hibája, amiket úgy gondoltam, hogy kijavítom, mert párszor 20 ezer forintos tételekről van szó. Ami feltűnően szép volt egy 18 éves transit esetében az a karosszéria. Kívülről szép fehér, alulról pedig szép fekete. Az eladó szerint kb 1.5 éve voltak küszöbök cserélve és ki lett lakatolva. A szőnyegek mindenhol le voltak rögzítve önfúró csavarokkal, így nem tudtam alájuk nézni. Úgy döntöttem kicsinosítom a belsejét, szóval felszedtem a szőnyegeket. Az autó alja nagyon csúnya, tele van nagy lyukakkal, szét vannak rohadva a doblemezek, taposólemezek. A küszöbökön és sárvédő íveken eredet vizsgálatkor/festék vastagság méréskor kiderült, hogy az autó körbe full gitt, valahol nincs is alatta lemez. Karosszériás elmondása szerint a látszólagos karosszéria munka nem másfél éves, hanem gyorsan eladásra körbe gittelték, lefestették, az aljára pár helyen rálemezeltek, kitömkötték üvegszálas gittel, nejlon zacskóval, papírtörlővel és lealvázvédőzték. Én úgy gondolom, hogy a karosszéria hibák el lettek szem elöl tüntetve, tehát rejtett hiba, ami kb 500 ezer forintomba kerülne. Megkértem az eladót, hogy vegye vissza az autót, vagy adjon vissza 200 ezret és rendben vagyunk. Ács cég/vállalkozás nevén volt az autó, tehát van lóvé (gondolom), de azt mondta a hogy, hogy nem áll módjukban pénz vissza adni, mert ráköltötték a saját házukra. A férjjel sosem találkoztam, úgy vélem nem mert ott lenni az eladásnál. A kérdésem az lenne, hogy kérjek e karosszéria lakatostól nyilatkozatot, hogy igen rejtett hibáról van szó, és tegyem meg a feljelentést, vagy hagyjam a fenébe mert úgyis minden per 5 év, és nekem kell az eladás helyszínére utazgatni (110km) az ügyvédemmel.

Válaszokat előre is köszönöm.

Tisztelettel: Szabolcs

Szomorú örökös # 2020.08.04. 04:14

joe40

Ami feltűnően szép volt egy 18 éves transit esetében az a karosszéria. Kívülről szép fehér, alulról pedig szép fekete.

Szerintem itt már gyanút kellett volna fognod.

Karosszériás elmondása szerint a látszólagos karosszéria munka nem másfél éves, hanem gyorsan eladásra körbe gittelték, lefestették, az aljára pár helyen rálemezeltek, kitömkötték üvegszálas gittel, nejlon zacskóval, papírtörlővel és lealvázvédőzték. Én úgy gondolom, hogy a karosszéria hibák el lettek szem elöl tüntetve, tehát rejtett hiba, ami kb 500 ezer forintomba kerülne.

Egy 18 éves Ford Transit esetében nem szabad elámulni, hogy milyen szép fehér az autó kívülről, ott már számítani kell rá, hogy szét van rohadva, csak ügyesen eltüntették. Szóval lehet perelni, de kevés az esélyed, én így gondolom.

joe40 # 2020.08.06. 05:43

Köszönöm a választ, azt hiszem más módszerhez kell nyúlnom, persze, hogy törvényes kereteken belül.

drbjozsef # 2020.08.06. 06:29

joe40,

Eléggé határeset az eseted, mert kellő gondossággal kell eljárni, amibe mindenképpen beletartozik az autó rendes átnézése, de ha le volt alvázvédőzve, felül lecsavarozva a szőnyeg, akkor erre megbontás nélkül nem volt igazán esélyed. Mondjuk a rétegvastagságmérő segített volna.

Szóval nem mondom, hogy nem lenne esélyed, de eléggé bizonytalan.

Feljelentést nem érdemes tenni, de pert indíthatsz, ha szép szóra nem veszik vissza az autót. Hogy érdemes-e? Szerintem az is határeset. Lehet többe lenne a leves, mint a hús...

Vagy elengedném, vagy, ahogy írod, valami "más módszerhez" nyúlnék én is inkább.

joe40 # 2020.08.06. 16:12

Tisztelt DrBJózsef! Az ön válasza inkább tűnik joginak, köszönöm szépen. Azt hittem Szomorú Örökös Úr az ügyvéd, furcsáltam is választ. Tisztelettel: Joe.

drbjozsef # 2020.08.06. 17:02

Hát az én se vagyok. :D
Ez egy fórum, sokan válaszolnak, még ügyvéd is van köztük itt-ott. Autós fórumban viszonylag ritkán.

Szomorú örökös # 2020.08.06. 17:50

joe40

Azt hittem Szomorú Örökös Úr az ügyvéd, furcsáltam is választ.

Először is messze vagyok én az úrtól, de megtisztelsz, hogy így nevezel. Másrészt nagyon sok laikus is írogat itt laikus válaszokat. Ha csakis ügyvédek regisztrálhatnának, akkor eleve te se kérdezhettél volna, ezt ne feledd. :-) De a lényeg, hogy amit leírtál, arra írtam egy laikus és érthető véleményt. Ha ügyvéd válaszolt volna jogi nyelven, annak lehet már a felénél elveszítetted volna a fonalat. :-D

Loren85 # 2020.11.24. 21:36

Kedves Fórumtagok!

Segítséget szeretnék kérni egy elég érdekes ügyben.
Az autóvásárlás 11.09. napon történt, egy ismerősöm megvett egy 22 éves autót magánszemélytől, 200.000 Ft - ot nem meghaladó anyagi mértékben. Az én nevem semmin nem szerepel és nem írtam alá semmit. Jelen voltam az adásvételnél, de írásban nem szerepelek sehol (tanúként sem).
Szó volt róla, hogy ha szeretném az autót használni, írhatunk kölcsönadási szerződést, illetve a hitelt, amit felvettek rá, egy két tanús tartozáselismerő okiratban rögzítve havonta, a bank által meghatározott részletekben fizethetem, így amint kiegyenlítődik a tartozás (a hozzá vett alkatrészekkel és szerelői munkadíjjal együtt), a tulajdonomba vehetem a járművet. Itt megállt a történet, a papírmunka elmaradt, maximum chatbeszélgetésekben, személyes - és telefonbeszélgetésekben hangzott el a témával kapcsolatban bármi is (például hogy teljesen rendben van az autó, csak egy olajcsere, téligumik és gyertyacsere kell, illetve online megkötötték rá a kötelező gépjármű biztosítást, hamarosan használhatom is).
Nos, az autóval nem lehet közlekedni, mert ígéretük ellenére nem szerelőhöz vitték, hanem maguk kezdték el "szerelni", saját költségen. (Olajfolyás, szelepfedél csavarmeneteinek megszakadása, kicserélt fékek, ennyiről tudok, illetve a vezérlés is cserés a vezmódosítóval együtt)
Mivel autóalkatrész értékesítésben dolgozik a tulajdonos, így be tudott szerezni sok alkatrészt, ám számlát és pontos számokat a mai napig nem láttam. Majd szó volt róla, hogy mégsem jó a megállapodás, inkább ne írjunk semmilyen papírt (ez pár napja volt), elviszik eredetiségvizsgálatra, a tulajdonos átírja a saját nevére és kész (az eredetiség vizsgálat 20 - án történt, tudtommal a tulajdonos még nem kezdeményezte az átíratást).
Ezzel szemben ma megkerestek írásban (fb chat), hogy vigyem el az autót, fizessem ki az árát és a ráköltött összeget, amire persze nemet mondtam, hiszen jelenleg azt sem tudom, hol tart pénzben a dolog és az autóra is azt mondtam ezt megelőzően, hogy nem tartok rá igényt. Azt állítják, hogy nekem vették az autót, rendőrségi feljelentést tesznek, mert hogy tartozom ás átvertem őket. Valami telefonnal felvett felvételt is emlegettek írásban, ami állítólag az én elismerő vallomásomat tartalmazza, miként fizetni fogom a hitel részleteit, de ebbe én nem egyeztem bele, tehát tudtommal a személyiségi jogaimat sértő tevékenységnek minősül, ha készült is ilyen felvétel, továbbá sosem egyeztem bele egyértelműen az ügyletbe, hiszen csak szóba került, mint lehetőség.
Jelenleg azzal fenyegetőznek, hogy megoldják, azaz behajtják másként, csak 120.000 Ft - ot kell fizessek és akkor rendben vagyunk. Mindenről készült képernyőfelvétel. Ugyanakkor úgy tudom, hogy ha válaszolok az üzenetekre, zaklatással való feljelentéskor megvan annak az esélye, hogy nem veszik bizonyítékként az üzenetváltást - hacsak nem szerepel benne egyértelmű, életveszélyes fenyegetés.
Nos, abszolút nyilvánvaló, hogy tájékozatlan vagyok a témában és sajnos rossz emberben bíztam meg, ugyanakkor pontosan azért kérek segítséget, hogy tudjam, mik a lehetőségeim.
Mivel a nevem és az adataim sehol nem szerepelnek az ügyletben általam aláírva sem, így nem tudom, hogy mennyire vehetem komolyan a fenyegetéseket. Érdemes feljelentést tennem? Köszönöm előre is a válaszokat!

drbjozsef # 2020.11.25. 06:20

Nem.

gyulagux700 # 2021.02.04. 12:11

Hello. Másfél éve majdnem vettem egy autót. Egy részét kifizettem. Nem irattam át mert ki volt vonva a forgalomból mert az előző tulaj nem iratta át. Az autót vissza adtam. Buktam rajta. Eddig senki se keresett. Na most. Nemrég megkeresett az akitől meg akartam venni az autót hogy kelle neki egy adásvételi szerződés meg egy határozat hogy ki vonták az autót. Nekem ez elég gyanus. Eddig nem kerestek mostmeg hirtelen.a nevem fel se merül sehol mivel nem intéztem semmit. Válaszokat köszönöm.

wers # 2021.02.04. 12:23

kelle neki egy adásvételi szerződés meg egy határozat hogy ki vonták az autót

De cuki! Az egyikből volt neki is példánya. A határozatból meg csak neki (neked miért is lenne?).

Keresse meg magánál mindkettőt, ha annyira kell neki. A határozatról másolat a Kormányablaknál kérhető.

jogo # 2021.02.15. 16:24

Kedves fórumtagok!

Érdeklődnék érvényes-e az az adásvételi szerződés amelyet az eladó előre aláírt, de nem volt jelen az eladásnál, és az ő által meghatalmazott személy a tanú egy azon szerződésen...

És mi van akkor,ha visszatartja azon felhatalmazást,hogy ő másnak a nevében eladjon valamit..

jogo # 2021.02.15. 17:21

Tisztelt fórumtársak!

Vettem egy autót ami akkor hibakód mentes volt. 40 km után már jelezte a hibákat, másnap megkértem az eladót vegye vissza az autót mert rejtett hibás. Amire nem hajlandó így egy szervizbe betolva a 4 db hiba 300-600 ezer közötti javítási tétel. Ezt egy márkiszervas is leírta, hogy időszakos hibák csak megbontással és alkatrész cserékkel lehet feltárni,, követelhetem vissza a pénzemet ami 1 milló ft érdemes perelni? Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2021.02.15. 19:27

jogo,

Ha az a kérdés, persze, követelheted. Nem tilos.

Ha az hogy érdemes-e, azt nem tudhatjuk. Hány éves autó, hány kilométert futott, milyen általános állapotú, milyen jellegű hibák.

Ha az eladód magánszemély, neked kell bizonyítani a perben, hogy a hiba már az eladáskor is fennált, illetve, igazságügyi szakértőnek. De a leírásodból nem evidens - bár valószínűnek látszik -, hogy ez hibás teljesítés.

(A "rejtett" hibát felejtsük el. Vagy hibás, vagy nem valami az eladáskor, nem számít hogy rejtett. Legfeljebb annyiban, hogy ha nem rejtett, felismerhető, akkor nem is tartozik a szavatosság körébe. A bizonyítás persze más kérdés.)

A haszáltautó vásárlás zsákbamacska. Ezzel jár.

Galloper # 2021.02.15. 20:05

Jó estét!

Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban:

3 napja eladtam egy terepjárót 2000 évjáratú Mitsubishi Pajérot. 376 000km

Hírdetésben leírtam hogy mi mindent cseréltünk ki benne , eljöttek a vevők és kipróbálták az autót és meg voltak vele elégedve . Felajánlottam hogy vigyék el ha akarják átnézetni hiszen 5 km-es körzetben 2 autószerelő szerviz is van . Nem éltek vele mert mindent rendben találtak . Megmutattam mit kell a karosszérián javítani , az összes hibát amit amennyiben ők szükségesnek látnak akkor azzal együtt vegyék meg . Az adásvételi szerződésben is beleírtuk hogy a idézem:karosszéria és egyéb hibák vannak sz autón. 300 km -re laktak még fel is hívtak amikor hazaértek hogy minden rendben volt az autóval és nagyon tettszik nekik . A vételárból 190 000 ft-ot lealkudtak .
A mai nap folyamán felhívtak hogy az autó szerelőjük átvizsgálta az autót és nagy baj van vele: Gyenge a motor a turbó is meg fogja magát adni és a motornak is nem sok ideje van hátra .

  • 20 fokban is pöcre indult egyáltalán nem füstölt sem akkor sem előtte. A turbó nem fütyült és egyébként is semmiféle nyomatékra vonatkozó probléma nem volt vele még a hazaúton sem. Érzésem szerint holnap már vissza akarnák hozni de nem akarom visszavenni mert a motornak nincs semmi baja . Valószínű a karosszéria javításával kapcsolatosan kaphattak magas kivitelezői árat és mivel azt beleírtuk a szerződésbe előjöttek ezzel az indokkal. 21 éves az autó az általuk felvázolt problémának jelei lettek volna ezeket nem lehet elrejteni . Kérdésem az lenne hogy innentől kezdve hogyan kommunikáljak velük és hogyan védjem az érdekeimet.

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv
Üözlettel: István

Galloper # 2021.02.16. 06:14

Köszönöm !

Azóta jelezték hogy a kartergáz nem megfelelő és egy nagy márka szervizben csináltatnak méréseket és küldik el nekem. Közölték hogy ömlik a gázolaj is teletankolás után , kiderült hogy nem kattanásig tankolták hanem tökig. A túlfolyón meg csepegett a gázolaj amíg használat során lejjebb ment a szint . Komolyan már az agyamra mennek . Arra számítok hogy mindennap előjönnek majd valamivel.

wers # 2021.02.16. 06:33

Szerintem udvariasan jelezd nekik, hogy nem fogsz egy fillért sem visszafizetni.

Ha úgy vélik, hogy az autó állapota jelentősen rosszabb mint ami egy 21 éves 376 000 km-t futott kocsitól elvárható, akkor forduljon bírósághoz. Majd ott találkoztok.

Kár, hogy nem előre kérdeztél, kicsit lentebb olvashatod, mit kellett volna még beírni a szerződésbe. De még mindig hivatkozhatsz rá.

A Ptk. szerinti kellékszavatosságot kizárom, a gépjárműért semmilyen garanciát nem vállalok.

drbjozsef # 2021.02.16. 09:34

Galloper,

Az olyan hibák, amelyekre egy autó életkorából, futásteljesítményéből számítani lehet, nem tartozik a szavatosság körébe. Lényegében egy 300+ ezer km-t futott autónál a gyakorlat szerint minden ilyen. Egy ilyen autót a vevő a saját kockázatára és hozzáértésével vesz meg.

Mondd meg nekik, hogy telefonon ne hívogassanak többet, ha igényük van írják meg levélben, és majd egyezteted az ügyvédeddel.

Aztán ha írnak, akkor tértis levélben szépen elutasítod az igényüket.

Ha akarnak pereljenek.