Fórum autók, motorok újabb elöl     új hozzászólás


autó eladás, visszafizetés?

wers #   2021.02.16. 07:33

Szerintem udvariasan jelezd nekik, hogy nem fogsz egy fillért sem visszafizetni.

Ha úgy vélik, hogy az autó állapota jelentősen rosszabb mint ami egy 21 éves 376 000 km-t futott kocsitól elvárható, akkor forduljon bírósághoz. Majd ott találkoztok.

Kár, hogy nem előre kérdeztél, kicsit lentebb olvashatod, mit kellett volna még beírni a szerződésbe. De még mindig hivatkozhatsz rá.

A Ptk. szerinti kellékszavatosságot kizárom, a gépjárműért semmilyen garanciát nem vállalok.

drbjozsef #   2021.02.16. 10:34

Galloper,

Az olyan hibák, amelyekre egy autó életkorából, futásteljesítményéből számítani lehet, nem tartozik a szavatosság körébe. Lényegében egy 300+ ezer km-t futott autónál a gyakorlat szerint minden ilyen. Egy ilyen autót a vevő a saját kockázatára és hozzáértésével vesz meg.

Mondd meg nekik, hogy telefonon ne hívogassanak többet, ha igényük van írják meg levélben, és majd egyezteted az ügyvédeddel.

Aztán ha írnak, akkor tértis levélben szépen elutasítod az igényüket.

Ha akarnak pereljenek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2021.02.16. 11:02

Egy kérdés, ha magánszemély autókereskedőnek adja el a kocsiját akkor is érdemes beleírni?

A Ptk. szerinti kellékszavatosságot kizárom, a gépjárműért semmilyen garanciát nem vállalok

drbjozsef #   2021.02.16. 11:16

wers,

Igen, abszolúte.

Csak a vállalkozás eladó és magánszemély vevő relációja számít fogyasztói szerződésnek, a három másik kombináció nem.

Csak a fogyasztói szerződésben nem lehet eltérni a fogyasztó hátrányára.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.02.16. 12:35

Csak azt nem értem, a vevő ezt miért írná alá?

www.kbs-ugyved.hu

Galloper # e-mail 2021.02.16. 12:38

Tisztelt hozzáértők és hozzászólók!

Nagyon szépen köszönöm a hasznos infókat és segítséget, örök hála.

Amennyiben napelemet akartok a jövőben ,akkor nyugodtan forduljatok hozzám hogy ne húzzanak le benneteket.

Üdv:
István

wers #   2021.02.16. 12:40

:) rendben. Megjegyezlek :) csak ne töröld ki magad innen.

wers #   2021.02.16. 12:42

Csak azt nem értem, a vevő ezt miért írná alá?

oh, hát annyi mindent alá tudnak írni

drbjozsef #   2021.02.16. 13:12

KBS,

Én egy 10 évnél idősebb, 100e-nél többet futott autót csak így adnám el, akkor is, ha amúgy nálam hibátlan. Egyrészt mert ha nepper venné meg az úgyis állapotot vesz, megnézi, tudni fogja, és leszarja ezt a mondatot, másrészt mert enélkül viszontlátásra (legfeljebb engedek valamennyit), harmadrészt mert az ember vagy észre sem veszi, vagy nem is érti, vagy ha igen, akkor a fele azt gondolja, hogy "hát ez biztos nem érvényes így úgyse" (aki a semmis kifejezést használná, az már nagyjából tudja is, hogy nem az).

Némi engedmény megéri nekem (vagy csak plusz pár hét mire elmegy), hogy ne zaklassanak se a csalók, se az esetleges jogos igényekkel se. Csak mert.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

hdnohab # e-mail 2021.02.17. 22:33

Üdvözletem!

Lenne egy elég bonyolult ügyem amihez szeretnék némi tanácsot kérni. Adott a régi autóm ami már eléggé rohad, törött a hátsó szélvédő, műszaki lejárva. Miután a műszaki lejárt, kivonattam ideiglenesen a forgalomból. Nem hirdettem sehol eladásra, hiszen egyre kuszábbnak tűnt hogy így forgalmi nélkül ideiglenesen kivonva mégis kinek adom el, maradt volna a bontó, DE minap csakígy az utcáról bejelentkezett valaki az autóért hogy ő minden viszontagsága ellenére vinné xx ezerért. Közölte , hogy céges névre íratná át az autót. Kérdésem az, hogy most forgalomba visszarakatni ő tudná-e illetve anélkül át-e tudná egyáltalán íratni a nevére?, hiszen elvileg ahhoz is forgalmi kell. Esetleges csalás esetén a 4 oldalas adásvételi nyújt nekem valami védelmet, vagy ha sok a gyanús jel inkább engedjem el az egészet?

Tanácsaikat előre is köszönöm!

wers #   2021.02.18. 05:44

forgalomba visszarakatni ő tudná-e illetve anélkül át-e tudná egyáltalán íratni a nevére?

Neked ezzel nem kell foglalkoznod. Írjátok be a szerződésbe hogy forgalomból kivonva, és amit lent is írtunk:

A Ptk. szerinti kellékszavatosságot kizárom, a gépjárműért semmilyen garanciát nem vállalok

Csak arra kell figyelned, hogy 8 napon belül bejelentsed az autó eladását és számold meg a vételárat.

Anita1973 # e-mail 2021.02.26. 22:35

Sziasztok, segítséget kérnék. Kedden vásároltam egy autót, amit az eladó ( egyéni vállakozó kereskedő) levizsgáztatva, eredetvizsgával, adás-vételi szerződéssel eladott. Az autót megnéztük, semmilyen hibát nem találtunk benne, ismerős autókölcsönzős is megnézte. Elindultam az autóval haza, tankoltam, majd 12 km után kigyulladt a check engine lámpa, az autó rángatni kezdett. Természetesen az autót visszavittük, az eladó azonnal kicserélte a gyertyákat, és még pár dolgot. Ismét elindultunk vele, ugyanaz a hiba kb 20 km-en belül. Ezt 3x játszottuk el, az utolsónál azt mondta, az a gond, hogy koszos volt a bele tankolt benzin. Mol kúton tankoltam, a blokk megvan. Ma ( pénteken), elmentünk az autóért, az eladó szerint jó, leeresztette a benzint, átmosta a rendszert, ám a hiba ismét, többször jelentkezett. Bizonyíték nincs rá, hogy a benzin volt rossz, felhívtuk a kutat, ott senki nem jelezte. Mivel 5 napja nem tudom használni az autót, jeleztem ma, hogy szeretnék elállni a vásárlástól. Ettől az eladó elzárkózott, azt mondta megjavítja az autót. Ilyen esetben mit tehetek ?

drbjozsef #   2021.02.27. 17:23

Anita1973,

Ha az eladó hibásan teljesít, akkor elsősorban cserét vagy javítást lehet kérni - autó esetében értelemszerűen az utóbbit -, elállni a szerződéstől akkor lehet jogos, ha többször ugyanaz a hiba, hosszabb ideig nem tudod rendeltetésszerűen használni.

Ha 5 nap alatt 3x javították, az azért már határeset. Ha most 4., hosszabb javításra sem lesz jó az autó, akkor már azt mondanám, jogosan elállhatsz a szerződéstől.

Ha az eladó cég volt, vagy e.v. de vállalkozása körében eljárva adta el az autót, nem magánszemélyként (mi van pontosan az adásvételid eladó rubrikájában?), akkor az első 6 hónapban neki kell bizonyítania, hogy eladáskor nem volt hibás az autó.

Természetesen, ha újra elromlik, és továbbra sem tudtok megegyezni, akkor a pénzed visszaszerzése csak polgári per indításával lehetséges.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Anita1973 # e-mail 2021.02.27. 19:47

Kedves József, köszönöm a választ, hétfőn beszélünk ügyvéddel. egyéni vállalkozó az eladó, akinek főtevékenysége használg gépjármű értékesítés.
Pontosan egy 2015-ös Fiatról van szó, amit 2,5 M Ft-ért vettünk, és a hiba, hogy 3ezres fordulat felett kihagy a motor, letilt az elektronika és leáll. Ha újra indítom már jó, de egy 6 éves, 70ezer km-es autónál ez nem normális. Arra jutottunk, hogy ha szól, hogy kész az autó, akkor elhozzuk, és igazságügyi szakértői szakvéleményt kérünk. Ha javítható az autó, akkor csak a javítás árát kérjük, ha irreálisan drága, vagy hosszú ideig tarta javítás, akkor elállunk a vásárlástól. Gondolom nem lesz egyszerű, főleg a pénz behajtása, de egy ilyen autóval nem merek kölekedni.

Anita1973 # e-mail 2021.02.27. 19:48

Elnézést a hibákért, telefonról írok.

Atis77 # e-mail 2021.03.08. 16:35

Szakértő pár 100 e ft és jó pár hónap. Már a második hibajelenség után követeltem volna vissza a pénzem. nem 30 éves suzukit vettél és 12km után aznap kiderült a turpisság. nem hetek hónapok múlva.

Vjoci # e-mail 2021.03.15. 17:02

Tiszteletem, az alábbi eset kapcsán szeretném a véleményeteket kérni.
Múlt hét pénteken 2021.03.12.-én eladtam a tulajdonomban levő személygépkocsit melyet aznap reggel a vevő kérésre a veszprémi Toyota márka szervizbe vittem, ahol átvizsgálták és mindent rendben találtak, csak úgy mint maga a vevő is a korábbi személyes megtekintés és próbaút során. Az autóban 136000km volt.
Aznap délelőtt meg is történt az adás-vételi szerződés aláírása, majd 12:00 után az immáron új tulajdonos elhajtott az autóval. Állítása szerint azóta a hétvége során közel 500Km-t használta.
Azonban ma reggel azzal hívott, hogy kattogó hang kíséretében leállt a motor ( vélhetően csapagy hiba) Az autót szervizbe szállították ahol vélhetően a holnapi nap elkezdik a hiba felderítését.
Az elmúlt négy évben 47000Km alatt nálam folyamatos napi használatban volt a jármű megfelelő szervízelés mellett.
Az ellenőrzés után a javítás költségének kifizetése és vagy a jármű visszaadása is szóba jöhet.
Most mi tévő legyek? :-(
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.03.15. 19:00

Azt mi honnan tudhatnánk?

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2021.03.15. 19:28

Szerintem állj a sarkadra, és kérdezd meg, mire számított 180 ezer kilométerrel.

drbjozsef #   2021.03.15. 22:29

Vjoci,

Nem írtad, mit szeretnél.

Fizetni? Akkor tedd azt.

Nem fizetni? Akkor ha írásban kapsz igényt, arra tértis levélben azt válaszolod, hogy az igényt nem ismered el, ez nem tartozik a szavatosság körébe, azt elutasítod. Ennyi.

Pereskedjen, ha akar. Csekély esélye lenne.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

H.Cintia19 # e-mail 2021.03.24. 12:50

Sziasztok
Nem tudom jo topikba irok-e. Segitsegre lenne szuksegem. A ferjem ket hete eladta autojat. Tegnap ment a kormanyablakba hogy bejelentse az eladast, de nem fogadtak el az adasvetelit mert nincs jol kitoltve. Hivta a ferjem a vevot, aki igerte hogy visszahiv. Ennek harom napja. Azota a telefont se veszi fel. Valoszinu hogy o se tudta atiratni az autot mivel ugye a nala levo adasveteli is rossz(de ugy nez ki hogy egy csaloval van dolgunk, nem is akarja velemenyunk szerint atiratni). Most attol felunk hogy barmit csinal(gyorshajtas, parkolasi birsag stb.) minden a ferjem nevere fog jonni. Mit tudunk ebben az esetben tenni? Koszonom elore is a segitseget!

wers #   2021.03.24. 12:56

mert nincs jol kitoltve

Konkrétan?

H.Cintia19 # e-mail 2021.03.24. 16:04

Az auto harom ember neven volt. Nem tudom ez hogy mukodik, nem ertek hozza. A ferjem edesapjanak, testverenek es a ferjem neven. Az edesapja alairasa hianyzik rola, illetve akik megvettek ott meg a gyerek nincs 18 eves. De o irta ala a papirt. A szuloknek is ala kellett volna irniuk es kellenek az adataik is. A gyerek termeszetesen az apjaval jott megvenni az autot, nem egyedul. De igazabol a lenyeg az hogy a vevo nem hajando felvenni velunk a kapcsolatot.

bermuda háromszög #   2021.03.24. 16:25

A címe megvan?

H.Cintia19 # e-mail 2021.03.24. 16:27

Meg persze