Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Szabályosan parkoltam, mégis büntettek

zsozso68 # e-mail 2015.04.22. 03:00

Tiszteletem!
Parkolási igazolvány,parkolás.
Az önkormányzat parkoló Kft-től”Fizetési felszólítás parkolási pótdíj fizetésére”csomagot kaptam a szélvédő mögött elhelyezett parkolási igazolvány ellenére.A pótdíj fizetés ellen panasszal éltem.A panasz elutasításának indoklása:- Tekintettel arra,hogy Ön a parkolási igazolványt a mozgáskorlátozott személy részére nem a jogszabályban meghatározott módon használta,a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezése alapján egy órai várakozási díjat továbbá pótdíjat köteles fizetni.

Az ellenőr által készített 1db!!! fényképen nem látszik az érvényesség dátuma.Fényképet lehet 3 méterről készíteni és 70cm távolságból előnyös szögből is. 180cm magas ember nem látja az ablaktörlőtől,de 160cm már igen.A délutános ellenőr szerint látható,olvasható a dátum.
Elvi kérdésként kezelem ezt a pótdíjazást.
Hol kereshetem igazamat?Bíróságon?Az önkormányzatnál,kft-nél “lepattintanak”.

  • A KRESZ szerint a parkoló kártyát “úgy kell elhelyezni,hogy előlapja ellenőrzés céljából tisztán látható legyen.” A tisztán láthatóság elég tágan értelmezhető.
  • Szerintem akárhogy helyezem el a parkoló kártyát ,közelről 50-60 cm távolságból olvasható a dátum.
  • 15 nap után 10.000Ft a pótdíj,egy rosszul sikerült fénykép miatt.

Válaszokat előre is köszönöm.

gerbera317 # e-mail 2012.11.11. 22:46

Tényleg ez ma a jogrendünk?

Nem. Meg kell várni a fizetési meghagyást, annak ellentmondva pedig perben bizonyítod, hogy még belül voltál az 5 percnek. Pontosabban: a parkolótársaságnak kell bizonyítania, hogy túllépted 5 perccel a jegy lejártát. Ha nem vállalod a pert, onnantól már a te sarad...

luck-666 # e-mail 2012.11.08. 10:47

Sz. Imre 2012.11.05. 14:49

Parkolás fizetésének türelmi ideje

Türelmi idő: az egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén a jegy lejárta után 5 percen belül, hosszabb időre történt fizetés esetén 15 percen belül pótdíjat nem kell fizetni. A türelmi idő csak a megváltott jegyek esetén létezik, amennyiben nem történt díjfizetés, türelmi idő nincs.

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

zsoleszovics # e-mail 2012.11.08. 10:09

Arról tud valaki valamit, mi van, ha megbírságolják az autót és a kölkök leszedik a bírságot, kidobják, vagy a szél lefújja. Gondolom ez nem elfogadható a bírságoló számára, mert akkor mindenki eldobná a büntetőcetliket. Ha tényleg eltűnik a szélvédő alól, akkor meg nagyot szív az ember.

zsoleszovics # e-mail 2012.11.08. 10:07

Úgy tudom, az ilyen bírságok esetében a fellebezési díj 5 000 Ft. Ha igazad van, ha nincs, ki kell fizetni. Utána perelheted őket, hogy fizessék ki neked. Nagyon gáz. Amúgy meg aki kiállította a büntetést, jól kitolt veled. Gondolom a behajtott bírságok után kapnak prémiumot, jutalékot, ezért ész nélkül bírságolnak. Bízzunk benne, hogy vissza lehet keresni a fényképezőgépéből a képet. Úgy látom, okosan kitalálták, hogy tudjanak bírságokat kiállítani, aztán sokan nem akarják végigszenvedni ezt a procedúrát és inkább befizetik. Igazi lehúzós ez az egész parkoló rendszer.

zsoleszovics # e-mail 2012.11.05. 13:39

Véleményem, te valamit félreértesz.
Annyit kértem, iránymutatást adjon, aki jártas a témában és ne a kezem fogja. Ha másnak is lesz később hasonló esete, vissza tudja olvasni és hasznosítani.
Mindegy, ne is írjatok inkább semmit, megoldom magam. Igaz látom más témában az illető kezét fogják itt. Biztos ez a téma nem volt olyan izgalmas. Azért ne duzzogj Vélemény!

ObudaFan # e-mail 2012.11.04. 22:18

Sőt, az 1988. évi I. törvény is csak a három- és négykerekű motorkerékpár esetén teszi lehetővé a várakozási díj megállapítását. Kerékpár, kétkerekű motorkerékpár biztosan nem fizet várakozási díjat.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

tothvili # e-mail 2012.11.04. 20:55

Ne bolonduljatok már meg!

  • A parkolási rendeletben nincs olyan, hogy a biciklinek várakozási díjat kellene fizetni.
  • Olyan sincs, hogy kétkerekű moterkerékpárnak.
  • Szintén nincs utalás a magában álló utánfutó díjfizetési kötelezettségére.
  • Felkapcsolt utánfutó esetén nem tiszta az, hogy pótkocsiról, vagy utánfutóról van szó. Ha az utánfutó pótkocsinak minősül, akkor fizetni kell azután is oly módon, hogy dupla jegyet kell váltani és azokat kihelyeznia a vontató gépjárműbe. (30/2010 (VI.4.) 9.§
Kenderice #   2012.11.04. 08:46

1.bendeguz:
"akkor is fizetni kell a parkolási helyért , ha nem autóval , hanem kerékpárral állsz be 1 fizető parkolóba "
Ezt te sem hiszed el, ugye? Még motorkerékpárral sem kell fizetni, nemhogy biciklivel...

Kenderice

1.bendeguz # e-mail 2012.11.04. 06:53

Teljesen egyértelmű a parkolási törvény . a díj fizetés mindig 1 jármű hosszával megegyező területre szól // akkor is ha a parkolási terület , nincs egyesével felfestve //. ha például egy nagyobb jármű 1 1/2 helyet foglal akkor 2 db parkoló jegyet kell váltani és a szálvédő mögé helyezni , úgy hogy az ellenőr láthassa hogy 2 db parkolóhelyért 2 db jegy lett vásárolva .

Akkor is büntethet a parkolót üzemeltető , ha a vadbarom úgy parkol hogy szándékosan nagyobb helyet foglal el mint ami szükséges a parkolóból való biztonságos kihajtáshoz.

Például szőke Gizi az előtte álló mögé úgy áll be , hogy csak éppen nem fér be a 2 autó közé egy harmadik .

akkor is fizetni kell a parkolási helyért , ha nem autóval , hanem kerékpárral állsz be 1 fizető parkolóba .

klimás56 # e-mail 2012.11.03. 17:48

Szó mi szó, nem sikerült eldöntenem befizessem-e a pótdíjat vagy sem? Minden esetre ma egy e-mailben kértem a parkolósokat,a fényképekez küldjék már el nekem....
Kíváncsian várom lesz-e reagálás?

véső (törölt felhasználó) #   2012.11.03. 14:23
klimás56 # e-mail 2012.11.03. 09:45

Köszönöm az utánfutós hozzászólásokat, úgy látom nem teljesen tiszta a kép a szabályok oldalán.Azt gondolom, a helyi társaságok úgy csűrik-csavarják ahogy akarják.
Átböngésztem én is az idézett jogszabályokat, de csak egy helyen találtam olyan kitételt, ami alkalmazható lenne az én esetemre, de maga az előírás kifejezetten a védett övezetre vonatkozik.
A járműszerelvény meghatározásra gondolok.

tothvili # e-mail 2012.11.02. 20:46

Vésö, ne bolondulj már meg, amikor megraktam a futót 500 kg sóderrel, azt hiszed, hogy le tudtam emelni a vonóhorogról? Csak miután lelapátoltam.

véső (törölt felhasználó) #   2012.11.02. 20:17

pedig egyértelmű,
ami Te utánfutónak nevezel az pótkocsi,

egyenes.aginak igaza van, az én futóm, ha megrakom leülteti a kocsi hátulját

nemmondod, ha a futó hátsó felébe pakolsz akkor
felemeli a kocsi hátulját...

tothvili # e-mail 2012.11.02. 20:12

A poszt írója megteheti azt, hogy nem fizeti be a pótdíjat: Ezután fizetési meghagyást fog kapni, amivel szemben ellentmondással élhet, ekkor az ügy polgári perré alakul.
Nos ebben a perben kell meggyőzni a bírót.
Az esélyeket nem tudom megítélni, mert a saját tapasztalatom az, hogy az eredmény olyan lesz, amilyennek a bíró akarja hogy legyen...

tothvili # e-mail 2012.11.02. 20:05

egyenes.aginak igaza van, az én futóm, ha megrakom leülteti a kocsi hátulját.

tothvili # e-mail 2012.11.02. 19:57

Úgy látszik, nem fogu nk dűlöre jutniaz utánfutó/pótkocsi kérdésben.
Ekkor jön a megoldás, a jogalkotó szándékának valószínűsítése:
Ha a jogalkotó külön szabályozni kívánta volna az utánfutó díjfizetési kötelességét, akkor megtette volna egészen konkrétan. Kitérve arra is, hogy a parkolójegyet ilyen esetben hol és hogyan kell elhelyezni. Mivel ezt nem tette, evidensnek látszik, hogy az utánfutót nem kívánta bevonni a fizetési kötelezettség alá.

ObudaFan # e-mail 2012.11.02. 19:32

"Félpótkocsi: olyan pótkocsi" a KRESZ szerint. Tehát a KRESZ a félpótkocsit a pótkocsi egyik fajtájaként definiálja. Ha nem lett volna egyértelmű.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

véső (törölt felhasználó) #   2012.11.02. 19:29

Ennél fogva az autónak a hátsó tengelye viseli az ingénybevétel jelentős részét, éppen ugyanúgy, mint a nagyon nagy autók nyeregszerkezete.

ez egy hatalmas tévedés !!!(nagy marhaság)

ObudaFan # e-mail 2012.11.02. 19:14

Ez azért nem egy túl erős érv egy jogvitában. Természetesen az lenne a szerencsés, ha a fővárosi rendelet maga definiálná az általa használt szabályokat, de ilyen definíció erre nincs benne. A KRESZ esetleg alkalmazható, de nem egyértelmű, sőt, a KRESZ alapján inkább vonható a pótkocsi fogalma alá az utánfutó is. Az, hogy ki a "magyar agyú", ha van ilyen, meg elég szubjektív, például a lent idézett http://hu.wiki.weblogtrade.eu/…3%B6z%C3%B6k#… alatt szerintem egy elfogadható leírás van, még ha szerinted a szerzője nem is "magyar agyú", bármit is jelentsen ez.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2012.11.02. 19:07

A KRESZ szerint "félpótkocsi: olyan pótkocsi, amely a vontató nyeregszerkezetére támaszkodik úgy, hogy súlyának jelentős részét a vontató veszi át."

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

véső (törölt felhasználó) #   2012.11.02. 18:17
ObudaFan # e-mail 2012.11.02. 18:12

Igen, ez a kérdés. A Kresz szerint pótkocsi: olyan jármű, amely gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel történő vontatásra készült. A legfeljebb 750 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi: könnyű pótkocsi, az ennél nagyobb össztömegű pótkocsi: nehéz pótkocsi.
Ebbe a fogalomba az utánfutó simán beleillik szerintem.
A Kresz az utánfutó szót használja, de nem definiálja.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

tothvili # e-mail 2012.11.02. 18:09

Obudafan:
helyes volt a meglátásod, már csak azt kellen megtudni, hogy az utánfutó egyenlő-e a pótkocsival.
Az Ör.-ben annyit írnak a pótkocsis parkolásról, hogy az ilyen autónak magasabb várakozási díjat kell fizetni.