Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


autó vásárlás,átírás

monzo89 # e-mail 2019.10.14. 20:55

Sziasztok! Kinéztem egy autót, nagyon tetszik. Első autóm lenne. Egy magánszemély hirdeti, ő adná el nekem.

Közölte, hogy az autó egyik ismerősének a cége tulajdonában áll, ő kérte meg rá, hogy adja el. A forgalmi engedélyben is ez a cég szerepel. A hirdető szerint törzskönyv nincs, passziválva van, egy másolatot mutatott róla.

Olyan adásvételi szerződéssel akarja nekem eladni, ami előre le van pecsételve, és alá van írva - elvileg a cég képviselője által.

Más papír nincs hozzá, csak az adásvételi, forgalmi, törzskönyv másolata. Az autó árát a hirdető magánszemélynek kéne kifizetnem, aki ráadásként tanúként szerepelne a papíron.

A tulajdonos cég képviselőjével nem kerültem kapcsolatba, nem ismerem, az adásvételnél nem lenne jelen. A cég nem olyan régen lett bejegyezve.

Ez átverés lenne? Hogyan lehetne biztonságosan megvenni az autót?

wers #   2019.10.14. 12:01

Istvánnak is van fizetni valója, neki is mennie kell a kormányablakba. Köztes vevő.
Neked szerintem nem lesz gondod.

Atswarlord # e-mail 2019.10.14. 09:48

Kedves Segítők!

Alábbi érdekes autóátírási szituációban találtam magam:
Forgalmiban, törzskönyvben Pál van, én Istvántól vettem adásvételivel, a kocsi ki van tiltva a forgalomból(díjnemfizetés).
Pál leadta a közte és István között kötött szerződést, ezért elvileg István a tulaj, viszont az adásvételi láncolatot nem tudja biztosítani, mert elvesztek a példányok. Pál nehéz eset. István viszont együttműködő a köztünk létrejött szerződés végső állapotát illetően.
Kérdés: Névre tudom-e venni csak István szerződésével a kocsit, ha már a Pál-István szerződés úgyis benn van a rendszerben? Ha nem akkor újraírt Pál-István szerződést befogad-e a kormányablak?

Köszönöm a válaszokat!
Üdv.:Ats

wers #   2019.10.13. 12:31

ha szobadísznek vesz igen.

Atis77 # e-mail 2019.10.12. 08:36

Mivel ki van vonva nem kell kgfb. Az okmányirodáben jelezni kell mi a gond és nem lesz bajod belőle.

wers #   2019.10.11. 06:59

Kimaradt: de igen, lesz belőle bajod.

wers #   2019.10.11. 06:48

Nem lesz gondom belőle ha később iratom át az autót?

Be mentél hozzájuk? Nem? Akkor itt az ideje. Ismét remélem, hogy kötöttél biztosítást, mert a fedezetlenség sokba fog kerülni.
Eredetiségvizsgálat? Megvolt?

Van tulajdonjog átruházási szerződésed. A rendszám és a forgalmi már biztos ott van a hivatalban.

gyulagux700 # e-mail 2019.10.11. 06:24

Hello megint. Olyan kérdésem lenne hogy hétfőn lejár a 15 napom az átírásra. A rendőrség még semmit nem reagált. Se rendszám se forgalmi. Mit tegyek ebben a helyzetben? Nem lesz gondom belőle ha később iratom át az autót?

wers #   2019.10.04. 11:51

Az eladód szerint illetékes okmányirodába küldik meg. Az eladód viszont valószínűleg bejelentette az eladást.

Oda kellene bemenned, és majd elmondják, mit tudsz tenni. Gondolom kgfb-t már kötöttél.

gyulagux700 # e-mail 2019.10.04. 11:40

Köszönöm a gyors választ. Nem véda vett észre. Viszont a forgalmit meg rendszámot elvették. Addig át se tudnám iratni.

wers #   2019.10.04. 09:27

Amennyiben a hatóság vonta ki a forgalomból, tudni kellene az okát. Amennyiben műszaki állapot miatt, az gáz. Akkor az újra forgalomba helyezéshez hatósági műszaki vizsgával (ami persze megfelelést tanúsítja) helyezhető ismét forgalomba.

Amennyiben kgfb és/vagy gépjármű adó nem fizetése volt az ok, akkor simán átíratható, és az átírás után forgalomba "helyeződik".

Addig viszont a gépjárművel forgalomban nem szabad közlekedni. Viszont a járművel el kell vinni eredetiség vizsgálatra. Mivel a hatóság vonta ki a forgalomból P rendszámmal sem közlekedhettek vele. Jó kérdés, hogy az adás-vételi bemutatásával útvonalengedélyt adnak-e. Én afelé hajlok, hogy nem, de egy kérdést megér. Marad a tréler.

Az eset szépségéhez hozzá tartozik, hogy a VÉDA alapján a régi tulaj kapja első kőrben a büntetést.

gyulagux700 # e-mail 2019.10.03. 19:13

Hello. Ma megfogtak a rendőrök. Kiderült hogy hatóságilag kivonták az autót. Ott tudtam meg a helyszínen. Nem tudtam róla. Hétfőn vettem az autót. Aki eladta nem hajlandó semmire. Még az átírás hátra lenne de így tuti nem fogom átírni. Fenyegetőzik. Mit tegyek?

zseby # e-mail 2019.01.09. 11:43

Üdvözlet!
A napokban beléptem a Járműszolgálatási platformra, és ott lekértem a 2 éve vásárolt autónk adatait. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy "A jármű körözés alatt áll motorszám alapján". Az autó külföldről behozott autó volt, de mi már magyar forgalmi rendszámmal vettük meg. A forgalmi engedélyben az szerepel, hogy "A motorszám természetes elhasználódás miatt olvashatatlan". Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm a válaszokat előre is!
Üdvözlettel: Zseby

wers #   2019.01.04. 09:57

Közben megleltem :” :)) bíztam benned. Ez már jó.

wers #   2019.01.04. 09:47

és a lízing lejárat utáni tulajváltáskor sem kell eredetiségvizsgálat (de ez sem ide vonatkozik)

wers #   2019.01.04. 09:44

BUÉK, az 2001-es, az nem zárja ki hogy akár jó is lehetne, de fele nem jó.

Lehet két tulaj, de azt csak rögzítik, egy név lesz a törzskönyvben erről közösen kell az okmányirodában nyilatkozniuk, és arról is, ki lesz az üzemben tartó. Ő kerül a forgalmiba. A két okmányon nem kötelező ugyanannak a tulajnak szerepelnie. Két tulajdonos kehet, de üzembentartó csak egy. (itt badarság, amit a cikk ír.)

drbjozsef, amit idézel az nem ide vonatkozik, én úgy olvasom, ők most vásárolnak gépjárművet. Ami írsz az pl. váláskor az egyik fél lesz az egyedüli tulaj, vagy öröklés után a több örökös közül az egyiké lesz, ha eeről a hagyatékin nem rendelkeztek.r

drbjozsef #   2019.01.04. 09:40

Közben megleltem :

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról

46§(6), illetve 84§(6) c pont.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.01.04. 09:33

Szerintem igen.

Bár a linkelt cikk 2001-es.

Azóta az adásvételi szerződés alaki kellékein szigorítottak, de nem zárja ki semmi, hogy két vevő legyen, csak érdemes azt is rögzíteni az adásvételiben, hogy a tulajdoni arányok milyenek (pl. 50%-50%).

Igazából utalást sem találok a törvényben a közös tulajdonra - ami nem tilos azt szabad -, de a kormányablak ügyleírása megemlíti :

http://www.kormanyhivatal.hu/…%C3%A1sa.pdf

Az előzetes eredetiségvizsgálat elvégzése nélkül is nyilvántartásba kell venni a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást, ha (...) annak jogalapja a közös tulajdon megszüntetése, amennyiben a jármű valamelyik tulajdonostárs tulajdonába kerül, vagy közös tulajdon létesítése esetén, ha az egyik tulajdonostárs korábban a
jármű tulajdonosa volt,

Én a helyedben megkérdezném a kormányablakot telefonon.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.01.03. 08:54

rombusz1,

https://totalcar.hu/…sz/20010705/

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ispan29 # e-mail 2018.09.28. 09:10

Tisztelt Fórum!

Nyíltvégű pénzügyi lízing keretében vásárolnánk gépjárművet. A kereskedő foglalót kér. Kifizethető ilyen esetben foglalóként a kért összeg? Tekintettel arra, hogy ez a konstrukció szolgáltatásnak minősül.

Dolby # e-mail 2018.08.23. 12:34

Találkoznunk ugyan nem kéne, hiszen a tanú aláírása rajta van a szerződésen, elég lenne, ha bediktálnák a szem.ig számot meg a lakcímet hozzá, de sajnos nagyon úgy fest, hogy nem akarják.

A kérdésem arra vonatkozott, hogyha továbbra sem tudok hozzájutni ehhez a két adathoz (mert például nem akarja a saját nevére iratni), akkor mitévő lehetek? A kocsit kifizették és elvitték.

Egyszerűen írjak be egy lakcímet, és szem ig számot, vagy húzzam ki az aláírást, és másik tanú, vagy rendőrségi feljelentés, vagy mit kell tenni ilyen esetben annak érdekében, hogy le tudjam vetetni a kocsit a nevemről?

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef #   2018.08.23. 12:04

(bár elvileg a vevőét is visszadobja, tehát találkoznotok kellene újra, de neked az a szívás, ha esetleg a vevőnek nincs is szándékában átíratni a saját nevére, akkor Te se tudod lejelenteni a sajátodról.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2018.08.23. 12:00

A kormányablak vissza fogja dobni. Mindenképpen kerítsd elő a tanút, mert az autó adásvételi csak teljes bizonyító erejű változatban érvényes, ehhez kell a lakcíme ráírva.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Dolby # e-mail 2018.08.23. 11:07

Üdv!

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy eladtam az autómat, de utólag vettem észre, hogy az adásvételi szerződést a vevő által hozott tanú ugyan aláírta, de elfelejtette beírni a lakcímét és a szem.ig. számát. Sajnos azóta nem sikerült elérnem őket.

Mit lehet ilyen esetben tenni?

lewmix # e-mail 2018.08.23. 09:42

A szerződés megjegyzés rovatába a lengéscsillapító (így utólag) sajnos nem került bele, csak a váltóhiba. :( (Én erről tudtam) Persze azt szerette volna, hogy ez se kerüljön bele.

Most az igényei a motorról szólnak, nem a lengéscsillapítóról. Bár ha végül tényleg per lesz belőle, nem tudom, hogy a lengéscsillapító miatt, így, hogy nem került bele a szerződésbe, bajom/károm eshet-e!?
Ahogy már írtam, Ő telefonon ott a helyszínen megérdeklődte, hogy mennyibe kerülne a 4db új, ki is próbálta az autót, annak tudatában vette meg.