Közúton történő lovaglás

Riel Rosehill # 2014.05.03. 09:38

Közúton való lovagláshoz tudom ajánlani a Riding Road Safety tanulmányozását... (Angliában vizsgát is lehet belőle tenni, nem nehéz, nekem megvan)Egyszerű de nagyszerű Riding Road Safety könyvek szerintem Magyarországra is megrendelhetőek... Csak át kell gondolni, hogy ha ők bal oldal írnak, az nekünk a jobb. Mindenesetre hasznos, bár nem kötelező. Szintén Angliában érvényes, hogy zabla nélkül közúton lovagolni csak úgy szabad, ha erre az embernek külön biztosítása van... Nálunk szintén nem tudom, van-e erre vonatkozó törvény - tudom, hogy sokan lovagolnak zabla nélküli kantárral olykor út mentén is, én is tettem, de bevallom, nem néztem utána...

gerbera317 # 2012.04.01. 10:43

Off
Észrevettétek, hogy eltűnt a KRESZnek a bizalmi elvről is rendelkező bevezetője?
On

gerbera317 # 2012.04.01. 10:38

A KRESZ egyértelműen különbséget tesz állati erővel vont járművek és állatok hajtása (vezetése) között, ld. 55. § és 62. §.
A 25. § (2) és 32. § (4) egy mondaton belül is különbséget tesznek ezek között. A hátasló nem tekinthető állati erővel vont járműnek, tehát - egyéb rendelkezés híján - hajtott (vezetett) állatnak minősül, ezért a 62. § szerinti szabályok alkalmazandók rá, így különösen az (1)-(2), (4), (5) a).
Az tehát egyértelmű, hogy szabad közúton lovagolni.

További kérdés, hogy akkor melyik oldalon szabad lovagolni.
A 62. § (1) szerint állatot szorosan az úttest szélén kell hajtani, illetőleg vezetni, tehát nem mondja ki konkrétan, hogy azt melyik oldalon kell tenni. Ellenben a 25. § (2) már egyértelműen szorosan az úttest jobb széléhez húzódni rendeli a hajtott (vezetett állatot) így a hátaslovat is.
Ezt már csak kiegészíti az I. sz. melléklet III. a) pontja, mely szerint "vezető az a személy, aki (...) állatot hajt (vezet)." Tehát az állatot hajtó (vezető) személy nem gyalogos, hanem vezető, ezért rá nem alkalmazható 21. § (3) a) pont szerinti, lakott területen kívüli "gyalogos balra tarts"-előírás, hanem immár ez is visszautalható a 25. § (2)-höz akkor is, ha az külön nem rendelkezne a hajtott (vezetett) állatok "jobbra tarts"-áról).

Összefoglalva: Igen, szabad közúton lovagolni, mégpedig szorosan a menetirány szerinti jobboldalra húzódva.

ObudaFan # 2012.03.31. 19:53

BH van rá, hogy a lovaglásra az állathajtásra vonatkozó rendelkezések alkalmazandók. Más kérdés, hogy nem mindig alkalmazzák a bíróságok.

Gabicsek # 2012.03.31. 19:10

Ezt találtam, nem olvastam végig, de kimondottan közúton való lovaglásról szól: (lovaglás közúton a címe)

http://www.pknranch.hu/…iewtopic.php?…

Másenka # 2012.03.30. 05:49

Ezt találtam:
http://www.pknranch.hu/…iewtopic.php?…

Mivel direkt szabályozást én sem találtam, nyílván az állatok hajtására vonatkozó szabályok érvényesek.
És igen, azonos oldalon kell haladni.

wers # 2012.03.30. 05:23

Engedély nem kell hozzá, és a forgalommal azonos irányban kell haladni, mint a kerékpárral. (ha a ló is úgy akarja :) )

A KRESZ nem nagyon tér ki rá konkrétan, talán, mert a lóval való közlekedés sokkal ősibb hagyományokkal bír, mint pl. a kerékpározás. Vagy mert manapság ritka közlekedési mód. A KRESZ szabályok termlészetesen ugyanúgy érvényesek a lovasra is.

Másenka # 2012.03.30. 05:10

A ló nem jármű.
"II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak

1. Jármű: közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék – ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska – azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek."

Régen, amikor lovagoltam, úgy tudtam, hogy lóháton ugyanúgy kell közlekedni közúton, mint gyalogosan, azaz a forgalommal szemben az út szélén. Legalábbis 20 éve még ez volt a gyakorlat.
De utána kell nézni lovas oldalakon, mi a szabály.

Véleményem # 2012.03.29. 22:16

Lovaskocsira kell vezetői engedély ami kresz vizsgából áll és elsősegélyből. olyan mintha kismotorra vizsgázna le az ember, így szerintem nem kell a B kategória.

Az "A1" alkategóriára érvényesített vezetői engedéllyel vezethető még - az orvosi érvényesség lejártát követően is, de legfeljebb az engedély kiállítását követő tíz évig - a segédmotoros kerékpár, a lassú jármű és pótkocsija, a kerti traktor és az állati erővel vont jármű. Az 1998. január 01. előtt kiadott "A1" alkategóriával a 125 cm³ hengerűrtartalmat meghaladó, de a 150 cm³ hengerűrtartalmat meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpárt is lehet vezetni.

Véleményem # 2012.03.29. 22:01

passz, nem néztem utána, csak abból indultam ki hogy látok idősebb bácsikát lovaskocsit vezetni, és tudom hogy jogsijuk sosem volt, és eddig senki se vonta felelősségre őket.
vagy elnéznek mellette, vagy nem tudom.

Gabicsek # 2012.03.29. 20:18

Vagy ezt most már kiszedték, és T kategória kell?

Gabicsek # 2012.03.29. 20:13

a lovaskocsis embernek se kell vezetői engedély

De bizony, ahhoz B kategóriás vezetői engedély kell.

A "B" kategóriás jogosítvány megszerzése az alábbiak vezetésére jogosít fel:

Segédmotoros kerékpár 50 cm3-ig
Személygépjármű :

• 3,5 tonnánál nem nagyobb "teherautó"
  • Személygépjármű és vontatmányai
  • Kerti traktor
  • Lovasszekér és mindenféle állati erejű érdekes járgányok...

A fenti járgányokra közös jellemző, hogy a vezetőülésen kívül még maximum 8 ülés lehet benne.

Gabicsek # 2012.03.29. 20:10

Miért? Van lóvezetői engedély?:)
Mellesleg a lóútlevél akkor kell, ha közúton szállítod és nem a saját lábán megy.
Ebben inkább az a veszélyes, hogy a ló könnyen megijedhet egy olyan titeket előző autótól, aki nyomja a gázt, mint állat.

Véleményem # 2012.03.29. 20:02

nem kell lóra vezetői engedély, nem jármű! a lovaskocsis embernek se kell vezetői engedély, nem gép meghajtású az állat. a biciklire se kell vezetői engedély, meg a kutyára se, meg a tevére se!

Goauld # 2012.03.29. 07:45

A kérdésre visszatérve:

szükséges-e vezetői engedély a közúton történő lovagláshoz vagy nem?

Másenka # 2012.03.28. 17:52

Tudomásom szerint ahol nincs tiltva a lovaskocsival történő közlekedés, ott lovagolni is lehet, más kérdés, hogy mennyire veszélyes.
Ezzel ellentétben nem lehet bizonyos erdőkben és természetvédelmi területen, de azt általában tiltó tábla is jelzi.

efi99 # 2012.03.28. 17:20

Arra felhívnám a figyelmed, hogy autópályán folyamatosan legalább 60-nal kell vágtáznotok.

Véleményem # 2012.03.28. 15:37

Lehet egyáltalán ilyet?
A KRESZBEN nézted már?
Vezetői engedély ilyenre biztos nincs, meg lóútlevél csak akkor kell ha esetleg kiviszed az országból.

Goauld # 2012.03.28. 14:17

A következő kérdésem lenne, ahhoz hogy közúton - egyszerű mellékút - lovagolhassak milyen engedély szükséges.
Lóútlevél, vezetői engedély stb. ?