Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.08. 06:15

Ez butaság. Épp most fejeződött be egy ügyem, amelyben a bíróság megszüntette az eljárást, mert a magatartás, amely miatt indult, nem szabálysértés. Gondolod, hogy így az okozott kárt sem kell megtérítenie?

drbjozsef # 2022.04.08. 06:59

Nem általában értettem. Konkrétan a kötelező biztosítás terhére rendezendő gépjármű balesetekre. Nem írja elő semmi a biztosítónak, hogy megvárja a rendőrségi határozatot, csak ennyit állítottam - az, hogy az esetek jó részében érdemes megvárni, főleg, ha vita van, az nem kérdés.

Egyébként nem értem a példádat. Ha a rendőrség vétlennek talál valakit a közúti balesetben, akkor természetesen nem kell megfizetnie a kárt. Hiszen nem ő okozta.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.08. 07:20

Nem neked szólt, természetesen. Hanem annak az állításnak, hogy a biztosító a fizetést a szabálysértési marasztaláshoz köti.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.08. 07:26

vétlennek talál valakit a közúti balesetben, akkor természetesen nem kell megfizetnie a kárt. Hiszen nem ő okozta.

:D Ezt nem értik a rendőrök, és a biztosító se. Pedig egyszerű: nem csak szabálysértéssel vagy bűncselekménnyel lehet kárt okozni. Egy csomó olyan károkozó magatartás van, amely nem valósít meg sem szabálysértést sem bűncselekményt - a magánjogi kártérítési felelősség ettől még megáll.

A konkrét esetben az eljárás alá vont személy beparkolás közben letörte egy, már a parkolóban várakozó autó visszapillantóját. A kárfelelősséget elismerte, a szabálysértést nem. Pontosabban én adtam neki azt a jigi véleményt, hogy ez nem szabálysértés, Sokan, még kollégák is tamáskodtak, mondván, hogy a rendőrség az ilyet mindig szabálysértésnek tekinti, és nem is szoktak emiatt bírósági tárgyalást kérni, belenyugodtak, hogy ez a gyakorlat. Nos, most már legalább egy olyan bírósági döntés van, amely áttörte ezt a gyakorlatot. (Szerintem egyébként ez csak a rendőrség gyakorlata, hiszen neki minden crimen, amihez ki kell szállniuk. Ha már ott vannak.)

drbjozsef # 2022.04.08. 07:58

"vétlen a közúti balesetben" meg "nem történt bűncselekmény/szabálysértés" az nem ugyanaz.

Az általad hozott példában az illető nyilván NEM vétlen a közúti balesetben, még akkor sem, ha nem szabálysértés a cselekménye. (már persze ha a "közúti baleset" mint fogalmat úgy értem, hogy az az adott történés a gyakorlatban, nem mint szabálysértési tényállás.)