Hogy is van ez a kerékbilincs...?


Anita03 # 2012.11.07. 12:08

Kedves Mindenki!

A napokban történt, hogy a Tömő utcában a forgalommal szemben parkoltam - az útszélén szabályosan, senkit nem zavarva csak épp a kocsi eleje nézett rossz irányba- ezért kaptam egy gyönyörű kerék bilincset, aminek levételéért a helyszínen kifizettem a 11.500 Ft-os bírságot. Azonban ma kaptam ismételten egy 10.000 Ft ról szóló csekket.
Kérdésem az lenne, hogy a kerékbilincselésről nem kellene figyelmeztető táblát kihelyezni? -anno mintha ezt olvastam volna valahol, azonban most sajnos sehol nem találom :(
A büntetést aránytalanul soknak érzem mivel tényleg nem álltam sarkon, kapubejárónál stb.. csak épp fordítva.. Ilyenkor lehet esetleg valamit tenni az érdekében, hogy csökkentsék a bírság összegét?

Véleményem # 2012.11.07. 14:34

Anita03

Ezek fix összegek...

Mikulás74 # 2012.11.30. 05:14

Üdv Mindenkinek, ha nem is egy kérdés, akkor csak egy élményt írnék le, hátha másnak megtalálja a kereső...
VIII. kerületbe a szigony utcába vittem idős anyámat a klinikára, autóval, leparkoltam a füvészkert utcába, annak is abba a végébe, ahol beszűkül egy zsákutcába.
A régi autóm méretei miatt, itt megfordulni nem tudok a zsákutcában, tehát csak úgy tudtam volna szabályosan megállni, ha betolatok az utcába jó kis szabálytalanságok, meg anyázások halmazát keltve a kereszteződésben.
Én ugyan elmentem a zsákutca végébe, de megfordulni nem tudtam, mivel tele volt az utca két oldalon parkoló autókkal, ezért a zsákutca végéről visszatolattam, és leparkoltam a bal oldalra.
Erre kaptam egy kerékbilincset, meg a mögöttem álló autó is avval a felkiáltással, hogy nem a menetirány szerinti oldalon parkoltam.
Vagyis az autóm eleje rossz irányba állt.
Idézték a KRESZ 40/1-es paragrafusát, erre hivatkoztatva a szabálysértést. (ami kimondja, hogy megállni csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad)

Nem tudom, a KRESZ valahol kimondja-e, hogyha én tolatok, akkor mi számít menetiránynak, illetve az utca jellegéből adódóan nem-e kellene eltekinteni az ilyen pénzlehúzásoktól, bár itt egyértelműen nem a népnevelés a cél, hanem a VIII. kerületi önkormányzat bevételének gyarapítása.
Az intézkedő kerékbilincses úr még lenyúlt tőlünk 500Ft-ot, megesküdött rá, hogy nekünk azt visszaadta, mindezt tette úgy, hogy már ott vártunk kb másfél órája idős anyámmal, és kellett volna menni a következő kivizsgálásra. Vidékről mentünk be Budapestre.
Köszönöm a figyelmet.

Véleményem # 2012.11.30. 13:03

Szomorú az eset. Pesten így működnek a dolgok...

gerbera317 # 2012.11.30. 22:21

Közelítsük meg a dolgot a jó oldaláról. Ezek a "mocskos" lehúzások tökéletesen alkalmasak arra, hogy a kispénzű polgár jogkövető magatartást tanuljon. Enélkül ugyanott lenne a magyar, mint az ukrán, sőt...
Kétféle emberen nem segít az csak ilyen lehúzás, azon,

  1. aki képtelen fejlődni, valamint azon,
  2. akinek semmi sem drága.
Mikulás74 # 2012.12.03. 15:40

Hiába fejlődik a magyar, a pénzéhes önkormányzatok bármire képesek már, ha meg nincs rá lehetőségük, csak szólnak fentre, és születik egy új törvény. Ki tudja követni az épp aktuális trükközéseket?

mrkane # 2013.02.19. 19:01

Sziasztok!

2012 év végén parkoltam a Nagymező utcában. Sms-el fizettem, és 10 percig voltam távol. Visszatérek a kocsihoz, már rakják rá a kerékbilincset.
Meggyőztek, hogy fizessem ki a leszerelési díját, és azzal minden el van intézve. Mivel előtte soha nem volt ilyen ügyem, foggalmam nem volt róla, hogy ennek mi a rendje.
Ezt követően 1 hónappal kaptam a Rendőrségtől határozatot 20eFt pénzbírságra.

Kérdéseim (a holnap reggeli rendőrségi meghallgatáshoz):

  • ha felszereléskor érkezek, nem köteles abbahagyni?
  • rendőri feljelentés minden(!) esetben jár?
  • a KRESZ szerint kiegészítő táblának is kell lennie, ha kerékbilincselnek, vagy rosszul tudom? (kiegészítő tábla se szabályosan, tehát nem merőlegesen volt felszerelve)
  • az eljárás során adataimat és pénzemet egy magát igazolni nem tudó(!) FKF-es kezelte. Ez rendjén van?

A gyors választ előre is nagyon köszönöm!

tothvili # 2013.02.20. 15:28

Úgy tudom, ha intézkedés közben érkezel, csak a felét kell kifizetni.
valószínűleg nem a parkolási díj miatt, hanem szabálysértés miatt került bilincs a kocsidra.
A kiegészítő tábla nem feltétel, mert a köztetvek a nélkül is bilincselhetnek. Gyakorlatilag bármiért, ha szabálytalanságot észlel...
Az a kieg tábla egyébként sok száz társával együtt szabálytalanul van felszerelve, mert a parkolási-díj fizetési kötelezettség betartásának retorzióját jelenti.
Ha parkolási díj miatt bilincseltek, akkor ellentmondhatsz, de a rendőrség - elvtelen módon - nem fogja elfogadni. Tudom, mert végigjártam, egészen a Törvényszékig mentem.
A köztetűnek neve nics, csak száma van.

Dr.V.A # 2013.03.09. 10:00

Tisztelt fórumozók,

Az alábbi levelet küldtem el a Magyar Autóklub szerkesztőségének egy meglehetősen felkavaró eset kapcsán. Várom a szervezet reakcióját levelemre, melyet itt is közzé teszek.
"

Tárgy: Kerékbilincs
Autoklub - Jogi osztály

Tisztelt autoklub szerkesztőség!

Az alábbi eset kapcsán kérném segítségüket, közreműködésüket.

Mint számos alkalommal, a mai napon is tapasztaltam, hogy a IX.kerület Ferencváros-belvárosi részén kerékbilinccsel rögzítettek autókat.

A kerületben található Vásárcsarnok állandó látogatói forgalma miatt egyáltalán nem található szabad parkolóhely még a lakók részére sem!
Egy állapotos édesanya a helyi Patikába mindössze 1 percre rohant be, míg ez idő alatt a gépkocsiját a kerület közterület fenntartói kerékbilinccsel látták el.

Aggályosnak és meglehetősen tisztességtelen eljárásnak tartom, hogy egy állapotos anyuka ill. más jóhiszemű vagy akár szabály sértő autó tulajdonost a szabadság jogaiban ilyen mértékben korlátozzanak.

A közterület fenntartóinak kizárólag helyszíni bírságot lehet fizetni készpénzben !!!, csekken utólag nem történhet fizetés!

Ahogyan a szerencsétlenül járt édasányával is történt, a helyszínen zokogott, mert nem volt nála 15.000 Ft készpénz.
A közterület fenntartók még az autó elszállításával is fenyegetőztek, elképesztően tisztességtelen hangot megengedve maguknak.

Ezután egy kisebb feldühödött tömeg szaladt a hölgy segítségére, majd a bírság végül kifizetésre került.

Kérdésem, ill. kérésem, hogy az autó tulajdonosok személyiségi, ill. szabadság jogait sértő eljárásokat a Fővárosi Közterület Fenntartó felé jelezzék, és Önök, mint hivatalos szervezet jogi úton indítványozzák a kerékbilincs használatának megszüntetését.

A kerékbilincs, mint eszköz nem elősegíti, hanem éppen hogy ellenkezőleg, hátráltatja a forgalmat.

Amennyiben szükségük van külső állampolgári támogatásra, úgy kezdeményezem egy aláírás gyűjtés megszervezését is.

Várom megtisztelő válaszukat,

Tisztelettel,
...
"

Dr.V.A # 2013.03.27. 06:51

Ismét szakad a hó...
Az autók ki sem látszanak a hó alól.
Csak egyetlen egy, amit a kedves idős házaspár vakart ki alóla, hogy dolgukra induljanak.
A kerékbilincs persze meggátolta őket ebben.

Indok a kerékbilincsre???
A zebra előtt nem tartottak 5 méteres távolságot...
Több, mint 20 perc várakozás után megérkeztek a közterület fenntartói.

Sem méricskélés, sem magyarázkodás.
Fizettek.

EMBER!!! A ZEBRA KI SEM LÁTSZOTT A HÓ ALÓL, TÁBLA KÜLÖN NEM JELEZTE!!!

Kérdezem én, milyen jogállam ez, ahol gyakorlatilag vadásznak az emberre, meggátolják őket szabad tevékenységükben...

AZ UTAKAT MEG SENKI NEM TAKARÍTJA???

HÓLAPÁTOT MINDEN KERÉKBILINCSELŐNEK!!!

Kötelezni kéne ilyen esetben is a közterület fenntartására!!!
Az Önkormányzatoknak vagyonokat fizetünk súlyadó, stb. által.

A KÖZTERÜLET FENNTARTÓK PEDIG VÉGEZZÉK A MUNKÁJUKAT, NE CSAK PÉNZT SZEDJENEK EL!!!

tothvili # 2013.03.27. 11:13

A pénz megszerzése a cél.
Semmi más.
Különösen bőszítő, amikor a hó miatt a zebra nem látható.
A kerékbilncs alkalmazása az AB szerint alkotmányos, persze a szükségesség-arányosság teszt figyelembe vételével.
Ebben az esetben érdemes lehet panasszal élni az intézkedés ellen, hiszen a gépjárművezető nem volt abban a helyzetben, hogy szabálytalanul állt meg.
Egyébként jó, ha mindenki tudja, vannak olyan kerületek Budapesten, ahol "jutalékos állás" köztetűnek lenni, hiszen, ha terven felül folyik be pénz, akkor év végén jutalomként osztanak belőle...
Mocskok eze. (tisztelet a kivételnek, bár aki ehhez asszisztál, az sem lehet sokkal különb)
Még valami, van ahol a parkolási díj miatt is bilincselne...
Továbbá Budapesten két kerületben is a Közterület-felügyelet végzi a parkolás ellenőrzést. Nos ez semmiképpen nem jogszabályos, egyrészt azért, mert közhatalmi szerv a polgári jog alá tartozó közszolgáltatást nem végezhet, másrészt azért, mert a fizető parkolást csak olyan szervezet, társaság üzemeltetheti, amelyet kizárólag erre a célra hozott létre az önkormányzat. A Közterület-felügyeletnek pedig bőven van más feladata is...
Szóval lábbal tiporják a jogot nap mint nap.
Egyes kerületekben éves szinten milliárdnyi bevételt hoz a bilincs alkalmazása.