Parkolási bírság


kergyo # 2013.04.18. 15:44

Sziasztok!

Ma délután a Csalogány utcában parkoltban a páros oldaon. SMS-el fizettem a parkolást. (810-3022-es végű telefonszámra küldtem az SMS-t). A kb. 1 órás parkolás végén visszamenve az autóhoz látom, hogy megbüntettek. Körülnézek, és látom, hogy a PÁRATLAN oldalon más SMS szám van, mint a PÁROS oldalon, vagyis azon az oldalon, ahol én álltam meg a 3011-es végű SMS szám lett volna használandó.)

Ilyen esetben, az SMS bemutatásával mentesülhetek a büntetés alól? Mi a pontos teendő? Kérlek segítsetek!

monalisa1 # 2013.04.18. 18:14

Ha az utca mindkét oldala azonos társasághoz tartozik akkor az sms szám is az övék, haladéktalanul keresd fel az ügyfélirodát remélve törlik a büntetést.

Más. Volt már itt olyan beírás h valaki úgyszintén mobilon fizette be a parkolási díjat, aztán mível nem jelzett vissza h a hívás a címzetthez megérkezett, újabb sms-es fizetést indítot, saztán harmadízben is... Végül is elindult a dolgára gondolván csak rendben minden.
Visszaérve ott volt a szélvédőn a" csomag., az irodán azt mondták neki: időnként annyira feltorlódnak az sms-ek, hogy késve érkeznek csak a t.számukra - a parkolóőr jegyet nem látva kirakja a büntetőt.
Némi győzködés után elengedték neki a büntetés megfizetését.

Ha netán "a" túloldal egy másik cég felügyelere alá tartoza, mivel a tiédhez hasonló eset havi szinten százával is előfordulhat, jegyzőkönyv készül az sms-ről, és egymásközt elszámolják a díjösszeget.

cuzy # 2013.04.18. 18:40

Sziasztok!
Segítségeteket kérném, ma egy kisebb városban parkoltam . Megbüntettek nem sokra 1320ft-ra de nem is erről van szó alig van kitáblázva ilyen boltok ajtajánál leng 1-2 zászló amit szinte észre sem lehet venni vagy ha igen azt hiszi az ember valami reklám.. Mindig rendesen fizetek és tök ciki ez a büntetés.. Szeretnék panaszt tenni, hogy normálisan táblázzák ki, hogy más ne járjon így. Valamint amiatt, hogy a csekk mellé kaptam egy szelvényt is (tájékoztatást ) az alján pedig ez áll " Amennyiben a pótdíj kiszabását vitatja úgy írásban 8 napon belül kifogást tehet"
Ennyi az nincs ott, hogy hová tehetek kifogást. Mivel csak telefonszám van oda nem adhatok be írásban..
Nem akarom kihúzni magam a fizetés alól,mert ha észreveszem veszek jegyet.. De így?? Hol lehet valahol panaszt tenni a tájékoztatás hiánya vagy hasonló miatt??
Remélem valaki tud segíteni.
Köszönöm: Cuzy

tothvili # 2013.04.19. 18:43

A Csalogány utca pont két parkolási övezet határa.
Nézd meg azon az oldalon, ahol álltál az automatát, ott megtalálod az ügyfélszolgálati irodát. Ott bemutatod a másik területre küldött sms-t, és törölni fogják a pótdíjat.

porcmistrec # 2013.04.19. 20:53

tothvili

Hat pont nem! Engem is megbuntettek ott tavaly novemberben, hattyu utcaban parkolva nem figyeltem es csalogany utcai kodot kuldtem el (mobilos parkolas). En aznap felhivtam oket, pont semennyire nem erdekelte oket, hogy fizettem, de rossz koddal. Azt mondtak a buntetest ki kell fizetnem, a teves sms arat meg visszaigenyelhetem. Hat ezzel a maceraval nem foglakoztam, de azota nagyon megnezem, milyen koddal parkolok.

tothvili # 2013.04.22. 14:44

Szerintem nem jól mondod. A csalogány u az első és a második kerület határa. Ebből adódóan eltérő önkormányzathoz és ugye másik parkolótársasághoz tartozik.
A Te ügyed a Hattyú utcában az lehetett, hogy a parkolási helyszínedhez képest eltérő tarifájú helyre fizettél, mert a szomszéd utcában akár más tarifa is lehet.
Elvileg a területhatáron el kellene fogadják a szomszéd területre befizetett parkolást. Főleg, ha azonosak mindkét helyen a díjak.

porcmistrec # 2013.04.22. 15:51

Igen az kerulethatar tudom, nem erdekelte oket hogy fizettem, bar rossz helyre, a buntit be kellett fizetnem. Telefonon beszeltem veluk. Visszakerhettem volna a teves sms arat, de en nem foglakoztam vele.

Balek33 # 2013.05.13. 12:13

sziasztok,segitségre lenne szükségem.Jött egy papìr anyámnak,hogy anyám autójával valaki szabálytalanul parkolt a zebra előtt 5 méteren belül (én voltam,szerintem megvolt az 5 méter mert még egy másik kocsi is parkolt előttem és az se lógott rá a zebrára.) Úgy tudom anyámnak nem kell rám terhelő vallomást tenni,de mi ennek a menete,küldje vissza a papírt az én adataimmal és ìrja le,hogy nem kíván ellenem terhelő vallomást tenni vagy üresen küldje vissza és ìrjon mellé egy levelet,hogy közeli hozzátartozó vezette és nem kíván ellene tanúskodni?Köszi,ha segítetek.

tothvili # 2013.05.16. 18:01

Az eseted elvileg a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése. Mint ilyen, nem tartozik az objektív felelősség alá, tavaly szeptember óta.
Nincs teendő, a rendőrség felkéri majd az üzembentartót, nyilatkozzon a gépjárművezető kilétéről. Van ezen a papíron egy olyan sor, ahol saját magát, vagy hozzátartozóját nem köteles megnevezni....

monalisa1 # 2013.05.16. 20:13

Attól még a csekk kimegy...

süti86 # 2013.05.19. 07:49

Sziasztok!
A segítségeteket kérném. Ha olyan autót vettem, amelynek korábban - mint kiderült - sok parkolási bírsága volt, azt követelhetik tőlem, mint az új tulajdonostól? Szóval az autóval együtt megvettem a bírságokat is, vagy ha bizonyítom, hogy a bírság idején nem az én nevemen volt a kocsi, akkor ezzel nincs más dolgom?
A régi tulaj nem halt meg, elérhető stb.
Köszönöm

tothvili # 2013.05.29. 19:05

süti:
Olvassgass ezeken az oldalakon, sok rémtörténet ismerhető meg, már fizetési meghagyás is volt az előző tulaj miatt...
A lényeg, hogy rendesen át legyen iratva az autó, és azt bizonyítani is tudd.
Az érkező leveleket vedd át, és védekezz, védekezz...
Ez van.

szkr # 2013.06.12. 22:14

Kedves Fórumozók!

Szeretném véleményeteket kérni az alábbi, parkolási ügyben.

Ahogy látom a Csalogány utcában (I., II. kerület) nem velem történik meg legelőször, hogy nem a megfelelő kerület parkoló órájában indítom meg a díjfizetést. Az esetemben annyi az extrém, hogy bár a két zónának megegyezik a tarifája, a parkolási idő kezdete eltér. Bár érkezésem után rögtön SMS parkoltam, mint kiderült rossz zónába (a Csalogány utca egyik fele az I. a másik pedig II. kerülethez tartozik), és meg is kaptam rögtön a visszaigazoló SMS-t azzal a szöveggel, hogy megkapták, de csak 8.30-tól kell fizetni, utána számolnak. 8.45-kor le is állítottam, vissza menve mégis ott volt a büntetés. Miután beszéltem az önkormányzattal, azt mondták, hogy ilyen esetekben elengedik - később meg is találtam egy, a két kerület között kötött megállapodásról szóló cikket, hogy az egymással határos utcákban elfogadják egymás automatáit -, kivéve nálam. Mert hiába indítottam el a parkolási szándékot időben, csak 8.30-tól van parkolásom, az I. kerületben azonban 8-tól kell, így arra az időszakra nincs érvényes parkolásom. Mert hogy a büntetés ideje 8.11. Az SMS-t egyébként előbb 8.5-kor küldtem. Mondanom sem kell, hogy a tájékoztatás abszolút hiánya, amit megtetéz a szerintem abszurd helyzet, hogy semmivel nem különb eljárás a parkoló részéről, ha nem az említett fél óra lyukban, hanem 9 órakor parkol a rossz automatába.

A parkolási szándékomat elindítottam jogszerűen, mire kaptam visszaigazolást. Tehát volt érvényességem a parkolásra. Előbb, mint hogy a büntetést kirótták, amely tehát így jogtalan.

Ez az én álláspontom. Szerintetek?

Köszönöm ezúton is a véleményezést és segítséget.

tothvili # 2013.06.13. 17:19

Hát ezer sebből véreznek a parkolási jogszabályok. Teli joghézaggal, egymástól eltérő rendelkezésekkel, ám egy a biztos: a milliárdos bevétel nagy motivációt jelent az önkormányzatok, a parkolási társaságok és a hozzá kapcsolódó egyéb ebből élők számára, hogy a minél nagyobb bevétel megszerzésében érdekeltek legyenek.
Itt nem csak a bedobott, illetve az sms fizetésből befolyt bevételeket értem, hanem az ilyen joghézagos reklamációs ügyek elbírálást is. Erre szakosodott ügyvédi irodák kapják meg a be nem fizetett pótdíjak ügyeit majd továbbítják behajtásra.
Neked hiába volt baromira igazad, hiába jártál el a tőled elvárható módon, a rendelkezések szerint még sem fizetted ki a parkolást. (röhej)
Ha nem fizeted ki a pótdíjat, akkor már csak egy lépés a kézdi iroda, mint egy kiváló gyöngyszem ebben a témában, azok átadják majd valamelyik közjegyzőnek behajtásra.
Ha van benned puca és némi pénzt is kockáztathatsz, akkor menj el a bíróságig. A közjegyzőtől érkezett fizetési meghagyás ellen 15 napon belül ellentmondással élhetsz, akkor következik majd a polgári per.
Ne felejtsd el, hogy a pótdíj mellé még néhány ezer forintos "ügyviteli" díjat is felszámoltak neked, ennek nincs semmilyen jogszabályi alapja, a rendelkezések csak is pótdíjat említenek, semmi egyéb felszámítható költséget nem. Az esetleges polgári perben ezt simán megemlíteném, és a bíró kénytelen lenne számodra igazat adni.

Viktória_ # 2013.06.24. 10:28

Kedves Jogászok, Fórumozók!

Olvastam, hogy számtalan esetben érkezett már levél a parkolási bírság témájában, ám eddig céges autóval nem találkoztam - elnézést, ha elkerülte figyelmem.

Mai napon értesültem arról, hogy a XIII. kerületi Önkormányzat nevében eljárva, egy önálló bírósági végrehajtótól levelet kaptam privát lakcímemre, egy Kft. ügyvezetőjeként.

A levél tárgya egy 2011.05.23-án kiszabott parkolási bírság végrehajtása volt, a levél írójának állítása szerint ez már a 2. felszólítás, az elsőről nem kaptam sem levelet, sem értesítést.

A levélben az áll, hogy az eredetileg kiszabott 16.400 Ft-os bírság immár kamatokkal, perköltséggel (?) együtt 107.210 Ft (tőke 38.000 Ft) lett és ezt haladéktalanul fizessem be; végrehajtható tulajdonként az azóta már értékesített (2012.01.), és könyvekből kivezetett autót jelölték meg.

A levélben egy dátumot tüntettek fel a követelés elévüléseként, mégpedig 2012.03.21-ét. A láblécben apróbetűvel hivatkoznak a vonatkozó jogszabályokra, ahol is az 1 éves elévülést is olvastam.

Ezt követően kezdtem kutakodni a neten, sajnos kicsit eltévedve.

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy vajon gazdálkodó szervezetekre is vonatkozik-e az elévülés, és ezt vajon honnan kell számítani? Az eredeti bírság kiszabásától (mert ez esetben gondolom, nincs más teendő, csak tértivevényes levélben felhívni a jogsértő magatartásra a végrehajtó figyelmét és jelezni, hogy elévültnek tekintem a tartozást...?), vagy pedig a végrehajtásról szóló levél kézhezvételétől kell számítani?

Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

gerbera317 # 2013.06.25. 21:47

nincs más teendő, csak tértivevényes levélben felhívni a jogsértő magatartásra a végrehajtó figyelmét és jelezni, hogy elévültnek tekintem a tartozást

Majdnem. Bejelented, hogy a tartozás már elévült, és kéred a végrehajtót a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatására. Ld. itt:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Ha a végrehajtást kérő elismeri az elévülést, és megfizeti a végrehajtási költségeket, akkor befejeződik a végrehajtás. Ha nem ismeri el, akkor perben neked kell bizonyítanod, hogy elévült.

Jól értettem? A végrehajtó saját iratában hívta fel a figyelmedet az elévülés időpontjára? Nem semmi...

Viktória_ # 2013.06.26. 05:42

Köszönöm szépen a választ, így fogok eljárni. Igen, a levélben felhívta a figyelmem az elévülésre...

Robeszka # 2013.07.29. 22:03

Sziasztok!

2 hete kaptam egy levelet fizetési meghagyás tartalmáról, ebben szeretném a segítségeteket kérni, mert semmilyen fizetési felszólítást nem kaptam ebben az évben, hogy tartozásom lenne a parkolótársaság felé.

eljárási díj: 5000
ügyvédi díj: 12700
költségátalány: 3810
készkiadás: 5080
követelés összege: 9840 összesen: 36430.-Ft

Parkolási bírság kezdete 2012.08.03

Összeg felét nem értem miért követelik és azt se, hogy miért nem kaptam ebben az évben egy felszólítást se. Emailre nem válaszolnak, mintha nem is érdekelné őket, ha reklamálok. Ilyen esetben mit lehetne tenni? Válaszokat köszönöm.

porcmistrec # 2013.07.30. 21:54

Robeszka

Jo dragan parkoltal...
ha ennyire biztos vagy benne, hogy se tilosban nem parkoltal, se felszolitast az eletben nem kaptal toluk, akkor nincs mas hatra, mint elore. Nem reagalsz semmire, nem fizetsz semmit, majd jon az FMH, annak ellentmondasz, mesz a birosagra, ahol nyersz ellenuk, mert nem tudnak bizonyitani semmit. Ha a fent irtakban valami hibadzik, akkor mar veszthetsz is. Ennel tobbet itt nem tudunk segiteni.

gerbera317 # 2013.07.31. 08:22

majd jon az FMH

Ami most jött, az az fmh.

Azzal azért legyünk tisztában, hogy más dolog tilosban parkolni, és megint más díjköteles parkolóhelyen fizetés nélkül parkolni!
Előbbi szabálysértés, amiért jól megbírságolnak, és az közigazgatási eljárás, és adók módjára behajtható,
utóbbinál pótdíjat szabnak ki, amit az önkéntes teljesítés elmaradása esetén polgári eljárásban, járulékaival együtt érvényesít a jogosult.

Jelen esetben is utóbbiról van szó. Amit Robeszka sérelmez, azok a járulékok. Ha nem tetszik, ellentmondást követően, a bíróság előtt lehet ezeket a tételeket vitatni. Ha az a fizetési meghagyás 2 hete érkezett, akkor a kérdező lassan ki is fut az ellentmondásra nyitva álló határidőből, és onnantól kezdve nem is lesz mit vitatni. Valóban jó drágán parkoltál...

ObudaFan # 2013.07.31. 09:30

Az e-mailre nem is fognak válaszolni. Ajánlott levélben kell az ellentmondást a 15 napos határidőben annak a közjegyzőnek megküldeni, aki a fizetési meghagyást kibocsátotta.

Ritzo # 2013.08.18. 14:47

Tisztelt Fórumozó,

a segítségét szeretném kérni.A lábam eltört (van róla orvosi igazolás), és egyik ismerősömet megkértem, hogy vigyen el az óbudai Auchanba a postára. Mivel mankóval járok, megkértem, hogy álljunk a rokkant helyre, hiszen ez nem közterület, nem büntethetnek meg, és mindenki láthatja, hogy nem lustaságról vagy bunkóságról van szó, hanem tényleg jogos egy ilyen hely elfoglalása. Sajnos mire visszaértünk a kocsihoz, egy 50e Ft-os csekk várt. A közterületesek már sehol. Felhívtam őket, de telefonban nem segítettek, be kell mennem az ügyfélszolgálatra. Bementünk a mozaik utcai irodába is, de nem voltügyfélszolgálat, csak a recepcióssal tudtunk beszélni, aki sajnálta az esetet, de nyilván nem tudott segíteni.
A baj az, hogy nem az én autómat büntették meg, nem fognak hinni nekem. A legnagyobb félreértés az volt, hogy én tényleg abban a hiszemben voltam, hogy az Auchan parkolója nem közterület, hanem magánterület, ami igaz is. Mi joga van ott a közterületeseknek? Mit tudok ilyenkor csinálni?
Köszönöm előre is a választ!

groszfater@gmail.com # 2013.08.18. 16:45

Mit tudok ilyenkor csinálni?
te semmit a haver meg kifizeti a büntetést, esetleg
megfelezitek...

monalisa1 # 2013.08.18. 19:59

Hiába magánterület a KRESZ szabályait ott is be kell tartani. Amúgy nem vagy rokkant - szerencsédre, csak rövid ideig nehezen járó.

Kenderice # 2013.08.19. 06:32

Ritzo: "Mit tudok ilyenkor csinálni?"
Te semmit. Ha kimegy a havernak a papír azt kell nyilatkoznia, hogy nem ő vezette akkor az autót, hanem egy közeli hozzátartozója. Így nem lesz kin leverni a büntetés és ejtik az ügyet.
Öcsém májusban járt ugyanígy. Ő is ezt tette.
Ennyi.