Parkolási bírság

egyparkoloember # 2018.08.13. 13:23

Üdv!
A következő problémám van. Májusban parkoltam Budapesten a IX. kerületben. Simple alkalmazáson fizettem a parkolási díjat. 62 nap múlva kézhez kaptam a 15000 Ft os csekket, hogy nem fizettem. Előkerestem a nyugtát, 1 percel később készült mint a büntetés. Másnap telefonálgattam emaileztem, elküldtem nekik a nyugtát. A válaszuk többszöri kérés és értetlenkedés ellenére is az, hogy ha nem is 15000 Ft-ot, de 3810 Forintot fizessek meg, mivel nekik pénzbe került az adataim kikérése, mert nem reagáltam 15 napon belül a mikuláscsomagra, amit lefényképezett a gépjárműre kihelyező ellenőr. Mondanom sem kell, hogy a csomag nem volt ott.
Lehet ilyenkor valamit tenni?

nonolet # 2018.08.13. 15:45

Lehet...

egyparkoloember # 2018.08.13. 17:24

Köszönöm a gyors választ. Valóban nem voltam túl konkrét. Hová forduljak, van e esélyem, amennyiben nem szeretném megfizetni a bírságot.

Szomorú örökös # 2018.08.13. 18:44

egyparkoloember

Ez csak személyes tapasztalat, de nálunk ha egy percen belül váltasz jegyet, mint ahogy megbírságolnak, akkor megúszhatod. Ha viszont akár egyetlen másodperccel is kívül kerültél az egy percen, akkor felejtős.

nonolet # 2018.08.13. 19:15

egyparkoloember

Mennyi a türelmi idő az ottani parkolási rendelet szerint?
(mivel van ahol nincs és van ahol 5 perc is van)

Ettől függ, hogy: kell-e fizetned...

HA a türelmi időn belül vagy >> akkor nem kell.
Ha kívül akkor meg méltányos 3810 Ft.

nonolet # 2018.08.13. 22:02

Gyorsan...

Szomorú örökös # 2018.08.14. 04:16

F.Laca

Ráadásul a közterületnek kinevezett placcon még csak nem is igazán takarítanak!

Ha ez így lenne, azt egészen konkrétan észrevennéd. És persze természetesen az állításod nem igaz. Nálunk rendszeresen takarítják a közterületet. Egyébként álmodozz csak, Szlovákiában is a nagyobb városokban bizony kőkeményen fizetsz a várakozásért több jelentős helyen:

Információk szerint egy törvényi kiskaput azért meghagytak a szlovák törvényhozók – amit néhány szlovák városban ki is használnak -, eszerint jogszerű lehet a parkolódíj, ha a város kiadja bérbe a területet, és a bérlő szedi a parkolási díjat.

Itt pl. felsorolják, hogy Pozsonyban hol kell fizetni a parkolásért. Mindenhol máshol korlátozott várakozás van, azaz egy órás parkolókártyát kell kitenni, ami jelzi, hogy mikor álltál le az autóval és csak meghatározott időtartamig állhatsz ott. Tehát ahogy te leírtad, a hír abban a formában egyáltalán nem igaz.

https://bratislavaguide.com/…-szabalyozas

Szomorú örökös # 2018.08.14. 04:17

bermuda háromszög

Hogy lehet megoldani ott a jegyvásárlást, ahol nincs türelmi idő?

Pl. mobillal, ahogy én is szoktam parkolni. ;-)

nonolet # 2018.08.14. 07:16

Egy benézés pedig vagy 60 darab mobil kényelmi díjába kerül.

-

De én sem parkolok mobillal soha.
Azonban az automata, eddig még mindig olyan közel volt,
hogy láttam, ha épp ügyködtek a az ellenőrőrök az autók körül.

Azért a bünti kirakása nem szokott megtörténni 1-2 percen belül.
Annyi meg bőven elég a jegyvételre....

HA nem sunnyog valaki.

egyparkoloember # 2018.08.14. 08:19

nonolet

A türelmi idő 5 perc. Nem is ezzel van a gond. Elismerték, hogy volt parkolójegyem, és törölték is a pótdíjat. De mivel nem reagáltam 15 napon belül a mikuláscsomagra(amiről nem tudtam hogy létezik), ezért nekem számolják fel az ügyviteli díjat, ami 3810 Ft, ennyiért kérték ki az adataimat, hogy tudjanak felszólító levelet küldeni.
A türelmi idő nem azt jelenti, hogy nem büntetnek meg, hanem ha tudod igazolni, hogy a türelmi időn belül megvetted a parkolójegyed, akkor eltörlik a büntetést. Ez meg is történt, de be akarnak hajtani 3810 Ft-ot továbbra is.

Szomorú örökös # 2018.08.14. 08:21

bermuda háromszög

A mobillal is parkolási lehetőséget vásárolsz, mint a jeggyel. Ne a szavakon lovagolj! A kényelmet meg kell fizetni, ennyi!

Szomorú örökös # 2018.08.14. 12:23

bermuda háromszög

Te azt mondtad, hogy olcsóbb a jegy, ezért azzal parkolsz. Nos ha amíg elmész jegyet venni, de közben megbüntetnek, akkor vajon valóban olcsóbb lesz? Kétlem...

Szomorú örökös # 2018.08.14. 16:30

bermuda háromszög

Ezért tettem fel ezt a kérdést:
„Hogy lehet megoldani ott a jegyvásárlást, ahol nincs türelmi idő?”

És ezért válaszoltam rá, hogy mobillal veszel parkolójegyet az autódra. ;-)

Szomorú örökös # 2018.08.14. 17:25

bermuda háromszög

Döntsd el végre, hogy neked az a nyamvadt jegy a lényeg, vagy az, hogy ne büntessenek meg, amíg a parkolási jogot megveszed? Én legalább a környezetbarát, papírmentes parkolást patronálom, hiszen ezért fát nem kell kivágni, a tiédért viszont muszáj. Mellesleg én is kapok érte jegyet, hiszen ott szerepel a havi számlámban. :-D

Szóval inkább azzal foglalkozz, hogy szabályosan parkolj, ne azzal, hogy kapsz-e érte jegyet vagy nem. Mert amíg ezen lovagolsz, addig megbüntetnek és jóval többe fog kerülni.

Angyal1 # 2018.09.24. 08:37

Tisztelt Fórumozók.

Az alábbi témában kérek hozzáértő tanácsot:

2018.05.09-én "megállni tilos" jelzőtáblánál parkoltam. Kórháznàl történt, a térdemben szakadt keresztszalaggal nem találtam máshol parkolóhelyet, mire a vizsgálatról visszaértem a kocsihoz, előttem tette rá a büntetést az autóra, majd előttem le is fotózta gyorsan és közölte velem, ha hamarabb értem volna oda, még tudott volna valamit csinálni. Hmmm.... Na, de nem is ez a kérdésem.
2018.09.18-án küldték ki a 10.000 Ft-os büntetésről a csekket és a felszólítást.
Tehát több, mint 4 hónap múlva.
Jól tudom, hogy 3 hónapon belül ki kell küldeniük az értesítést, mert különben hatályát veszti?

Köszönöm a segítő hozzászólást.
Üdvözlettel: Gabi

gerbera317 # 2018.09.24. 10:41

Vedd észre, hogy nem parkolójegyről szól a dolog, hanem tilosban megállt, mitöbb, várakozott!!!

OFF
Azt kéne pofán vágni, aki ezt a topikot ezzel a címmel létrehozta, meg azt, aki a nyitókérdését itt felteszi, meg azt, aki úgy válaszol, hogy maga sincs tisztában vele, hogy a "parkolási bírság" egy nem létező fogalom.
ON

Rexor # 2018.09.24. 11:54

Nem beszélve arról, hogy a "ha akkor" kezdetű "tanácsoknak" (még akkor is ha helytállóak) maximum a költészetben és a filozófiában van van helyük de nem egy jogi fórumon...

drbjozsef # 2018.09.24. 13:15

Szerintem a "HA...AKKOR" tanácsoknak gyakran van értelmük. Pláne ha a kérdező se igen van a kérdezés művészetének zenitjén.
Amire talán gondolhatsz, "HA (ezlett) VOLNA... AKKOR (amazlett) VOLNA" típusú válaszok (bár mások előre okulása a saját hiba helyett esetén még ezek se feltétlenül feleslegesek).

gerbera317 # 2018.09.24. 14:07

Bocs, de berumuda hozzászólása nem a "ha... akkor"-ról szól, és Rexor sem erről ír.

Szomorú örökös # 2018.09.24. 15:02

Mindenki átsiklik a leglényegesebb gondolat felett, amit a kérdező írt:

2018.05.09-én "megállni tilos" jelzőtáblánál parkoltam. Kórháznàl történt,
a térdemben szakadt keresztszalaggal nem találtam máshol parkolóhelyet

Mit is ír erről a KRESZ?

4. § (1) Járművet az vezethet, aki
b ) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van

Kérdezem én, szakadt térd-keresztszalaggal vajon hogy lehetett biztonságos vezetésre képes állapotban? Lehet inkább örülni kellene, hogy nem ezért suhintották meg és CSAK a tilosban várakozásért kapott bírságot. :-O

Kedves Gabi!

Minden rosszindulat nélkül írtam mindezt, inkább betegszállítót kellett volna aznapra kérni, higgye el, biztonságosabb és „olcsóbb” megoldás lett volna.

gerbera317 # 2018.09.24. 15:38

Mindenki átsiklik a leglényegesebb gondolat felett
Talán mert nem lényeges. Ő ott és akkor az autót nem vezette, viszont tiltótábla hatálya alatt állt meg, illetve várakozott.

drbjozsef # 2018.09.24. 16:26

Na most jön a klassikus foteljogászkodás, "no de hát ha mnegállt ottan, akkor oda is ment hogy megállhasson, tehát ment, tehát"...

gerbera317 # 2018.09.24. 16:46

Közterület-felügyelő nem vizsgálódhat a 4. § szerint.

Szomorú örökös # 2018.09.24. 17:20

Kedves drbjozsef és gerbera317

Nem szándékozom foteljogászkodni, azt meghagyom nektek. :-D

Akkor maradjunk annyiban, hogy én alapvetően erkölcsileg kritizálom a tisztelt kérdezőt, hiszen egy biztonságos vezetésre nem képes állapotban beült a volán mögé és vezetett. Persze hogy valóban vezetett is, azt special itt elismerte, tehát ezt sem lehet kétségbe vonni, felmenteni alóla. De ha útközben ezt az állapotát egy rendőr fedezte volna fel, nos ő nagy valószínűséggel nem csak erkölcsileg kritizálta volna, hanem ott helyben kötelezte volna, hogy hívjon magának betegszállítót és ne vezessen tovább, és ez még a legenyhébb verzió lett volna...szerintem. Az ilyen cselekményre - már bocsánat - nálam nincs mentség. És ha már így vezetett végig, és még meg is úszta, legalább arra figyelt volna, hogy hol áll meg. :-O

Egyébként engem is egyszer munkavégzés alatt megbüntetett a hátam mögött a közterületes, pedig én még oda is mentem egyből, még a bírság-papír se volt kitöltve, de közölte, hogy márpedig időkorlátos várakozni tilosnál álltam meg és nem fogom megúszni a büntetést. Ha cseppnyi jóindulat lett volna benne, akkor hozzá se fog az eljáráshoz, de ő megtette és mindössze a pókos kocsit úsztam így meg. Szóval maradjunk annyiban, hogy aki ahhoz a céghez megy dolgozni, az sose véletlenül teszi, hanem azért, mert megvan benne az „emberi” tulajdonsága, hogy tökéletes droid legyen belőle.

Vadsuhanc # 2018.09.24. 17:57

Angyal1

2018.09.18-án kiküldött 10.000 Ft-os büntetés befizetésére 30 napod van, ha nem fizeted meg akkor a 2012.évi II.törvény 100.§. (2) bekezdés alapján a szabálysértési eljárás lefolytatása céljából a rendőrségnek küldi meg.

A rendőrségnek meg kell állapítania - ha a helyszínen nem állapították meg - annak a személynek a kilétét aki a szabálysértést elkövette. Önmagára és családtagjára nézve senki nem köteles terhelő vallomást tenni.

( ha nem állapították meg a szabálysértés elkövetőjének kilétét a helyszínen akkor rendszám alapján az üzembetartónak küldik meg a felszólítást.)

A szabálysértés elévülése hat hónap.