Parkolási bírság


marky1972 # 2018.10.05. 12:43

HORVÁT PARKOLÁS - PULAI ÜGYVÉD (Vinkovic) nem nyugszik.
Ki kapott újabb levelet?

Ma vettem át a pulai ügyvéd újabb fenyegető levelét, melyben már 205 eurót követel (2. és egyben utolsó bírósági eljárást megelőző fizetési felszólítás.

Fizessek be 205 eurót 8 napon belül. 3 éve történt az eset (2015)
205 euró megoszlása (34 euró fordítási költség, 85 euró lekérdezés a gépjárműnyilvántartóból, 41eu postai címlekérdezés, 34 euro postázási költség és csak 8 euro a szabálysértés)
Nagyon gáz! :(

Rexor # 2018.10.05. 13:41

A kérdés, hogy a 8 EUR-t befizetted annak idején amikor a szabálysértést elkövetted (ha elkövetted)? Ha nem két verzió van: fizetsz, ha igazuk van, mielőtt még nagyobb lesz a számla (EU-n belül be fogják rajtad hajtani ezt) vagy ha nincs igazuk egy horvát ügyvédhez fordulsz, mert nem valószinű hogy ezen a fórumon bárki ismerné a horvát jogszabályokat.

Oltanusz # 2018.11.26. 11:21

Üdvözlök mindenkit. Horvátországi parkolási bírság miatt írok ebbe a fórumba. Kaptam egy levelet. Miszerint fizessek be 300 eurót parkolási bírság címen, egy ügyvéd banszámlájara utaljam az összeget. Bevallom tényleg meg büntettek,nem vitatom. Bár volt parkolójegyem, és használtam az unio által elismert rokkant kártyát is.

A levél amit kaptam tehát valahol valós,de több dolog sem stimmel benne,a dátumok, a megbízó levele az ügyvédnek nincs lepecsételve és aláírva. A fótón szereplő és levélben szereplő dátumok sem stimmelnek. Olyan érzésem van hogy az ügyvéd úr megvette a parkolási birságokat, persze szíve joga. Önhatalmúlag euróval beárazta és szépen mindenkinek kiküldte. Hm Mit tegyek? Amúgy szívesen befizetném egy részet. A levélnek kicsit összetákolt hangulata van. Ki mit csinált eddig Hölgyek, Urak?

Allenheath # 2019.01.16. 23:38

Oltanusz,ezt nézd meg.

Tibor1979 # 2019.06.01. 19:01

Tisztelt ügyvéd úr/ hölgy volna egy olyan kérdésem hogy egy sor parkolóban kirakott parkoló tábla alá kizárólagosan csak 2 darab rendszámtábla van kiegészítő táblával feltüntetve elméletben ez a parkoló magánterületnek minősül. Amennyiben a kihelyezett rendszám tulajdonosa bérli azt,ez esetben a közterület felügyelő valóban intézkedhet büntethet tilos parkolás jogcímen Hozzátenném hogy a közúti közlekedésben való KRESZ szabályokra vonatkozó parkolás tiltó tábla elhelyezésre nem került az adott területen mozgáskorlátozott irányuló parkolási jelzés nincs Válaszukat előre is várom Tisztelettel Tibor

drbjozsef # 2019.06.01. 19:17

2 darab rendszámtábla van kiegészítő táblával feltüntetve elméletben ez a parkoló magánterületnek minősül.

Ugye csak viccelsz?

Tibor1979 # 2019.06.02. 11:38

Nem viccelek a páromat büntették meg 10 ezere . De a gépkocsi a nevemen van így nekem küldték ki természetesen. Még egyszer említeném csak 2 db rendszámtábla van a Parkoló tábla alatt .Tehát ez mitől minősül tilos parkolásnak ???

drbjozsef # 2019.06.02. 12:38

Én továbbra sem értem. A te rendszámod van kint, vagy másé, Te autód parkolt oda, ki rakta ki a rendszámokat, miért rakta ki, mi a problémád pontosan, ilyesmik?

Tibor1979 # 2019.06.02. 14:29

Nem az én rendszámom van kint, nem tudom ki rakta ki mivel nincs feltüntetve. Ha viszont bérbe van adva a parkoló akkor az magán parkolónak minősül tudtommal. Közterület felügyelő tiltó tábla nélkül hogy büntethet.

Szomorú örökös # 2019.06.02. 14:33

Tibor1979

Közterület felügyelő tiltó tábla nélkül hogy büntethet.

Úgy, ha a neve annak a helynek „közforgalom számára megnyitott magánterület

A TESCO áruházak parkolója is magánterület, mégis megbüntetnek, ha jogosulatlanul beállsz a rokkant parkolóba.

Tibor1979 # 2019.06.02. 16:41

A TESCO áruházak parkolója is magánterület, mégis megbüntetnek, ha jogosulatlanul beállsz a rokkant parkolóba.

Ez egyértelmű . Csak,hogy a mozgáskorlátozás jel fel van tüntetve . De ezen a helyen semmilyen Tiltó tábla nincs kitéve . Az sincs kitéve hogy ki bérli. Kinek a feladata a tiltó táblák elhelyezése ? Egy rendszámtábla önmagában nem tiltó tábla csak tájékoztatás. A jogszabályok mely paragrafusa mondja ki egyértelműen ,hogy a P betű alatt lévő rendszámtábla tiltó funkciót tölt be ???

alfateam # 2019.06.02. 16:56

Ne görcsölj ezen sokat. A KRESZ taxatíve felsorolja a kiegészítő táblákat, ezek között egyet gépkocsi rendszámát nem találod meg!

Szomorú örökös # 2019.06.02. 18:48

Tibor1979

De ezen a helyen semmilyen Tiltó tábla nincs kitéve . Az sincs kitéve hogy ki bérli.

Nem elég neked, hogy ott a rendszáma? Az pontosan azt jelzi, hogy bérelt parkolóhelyről van szó és ki az, akinek jogosultsága van ott parkolni. Miből gondolod, hogy bárkinek a bérelt helyére csak úgy beállhatsz büntetlenül?

drbjozsef # 2019.06.02. 19:26

Sz.ö.,

úgy érted, hogy ha egy hivatalos "P" betűs kék parkoló tábla alá kiírom a rendszámomat, akkor csak én parkolhatok ott ezentúl. Sőt, ettől magánterületté is válik a hely?

Szomorú örökös # 2019.06.02. 19:44

drbjozsef

úgy érted, hogy ha egy hivatalos "P" betűs kék parkoló tábla alá kiírom a rendszámomat, akkor csak én parkolhatok ott ezentúl. Sőt, ettől magánterületté is válik a hely?

Azért tegyük helyére a dolgokat. Onnan indult a kérdés, hogy ez egy magánterületi parkoló, ahol a kérdező odaállt valakinek a bérelt helyére, amiért nyilván nem keveset fizet havonta. Szerinted jogosan járt el a közterület felügyelő vagy nem?

Tibor1979

Azt írod, hogy a TESCO-s történet oké, de ott ki van téve egy mozgáskorátozott jel. Nos, ha valaki ezt csak úgy felfesti, akkor az jogszabályszerű lesz? A nagy büdös francokat! Engedély kell hozzá! Mint ahogy ahhoz is, hogy az a két rendszám ott szerepeljen a tábla alatt. Hidd el, a közterület felügyelő nagyon is tudta, hogy mit csinál. Komolyan azt hiszed, hogy a párodnak csakis a P jellel ellátott táblára kellett volna figyelnie és ő teljesen szabályosan foglalta el más helyét? Gondolkodj el egy kicsit rajta!

drbjozsef # 2019.06.03. 05:56

Onnan indult a kérdés, hogy ez egy magánterületi parkoló,

Érdekes értelmezése az amúgy elég konfúz kérdésnek, ha jól megnézed, ezért kérdeztem vissza, de akár így is lehet.

Nem, magánterületen nem intézkedhet a közterület felügyelő, azt gondolnám, hogy ez az elnevezéséből még azok számára is nyilvánvaló, akik az élet egyéb területein esetleg kihívásokkal küszködnek.

De elég komoly összegben fogadnák veled, hogy ez nem magánterület lesz...

Szomorú örökös # 2019.06.03. 06:09

drbjozsef

De elég komoly összegben fogadnák veled, hogy ez nem magánterület lesz...

Bár a kérdező már az első hozzászólásban eléggé zűrzavarosan fogalmazott, de ez a kérdés bennem is felmerül, azonban én meg inkább arra fogadnék, hogy ez egy bérelt közterületi parkoló lesz, ahol nem véletlen szerepelt ott az a két rendszám, hiszen nagy valószínűséggel ezekről a közterület felügyelőnek is lehetett tudomása. Ergo a büntetés jogos lesz! Nem is értem, hogy merülhetett fel a kérdezőben, hogy ezt megúszhatja... :-O

drbjozsef # 2019.06.03. 07:02

Tehát azt állítod, hogy amit bérlek, az a magántulajdonommá válik. Így se vagyunk előrébb, azt gondolom.

drbjozsef # 2019.06.03. 07:07

Azért tegyük helyére a dolgokat.

EWgyébként meg ne tegyük helyére a dolgokat.

Feltettem egy egyszerű kérdést. Mi lenne, ha arra válaszolnál?
Rávezetni akarlak, mert direktbe nem nagyon értesz meg semmit.

Tibor1979 # 2019.06.03. 17:25

Másképpen kérdezem! Ha a kiegészítő tábla hiányos akkor ki a felelős közterületen . Egy P betű alá 2 rendszám tábla van kihelyezve ,nincs feltüntetve hogy melyik parkoló helyre szól . A parkoló sorban van kijelölt mozgáskorlátozásra kijelölt útburkolati felfestés . A P betű a parkoló elején van kirakva . De mivel több kocsibeállásra szolgáló terület ezért az adott parkolóban bármelyik kocsi állás meg felel ezért akkor mindenkit meg lehetne büntetni aki ott parkol .

drbjozsef # 2019.06.03. 18:30

Egy P betű alá 2 rendszám tábla van kihelyezve

A rendszámtáblákat jellemzően a gépjárművekre helyezik el. Feltehetőleg elvesztették valakik egy balesetben a rendszámokat, és valaki más meg kirakta, hátha ott megtalálják.

Szomorú örökös # 2019.06.03. 18:32

drbjozsef

Tehát azt állítod, hogy amit bérlek, az a magántulajdonommá válik.

Ne velem vitatkozz, szerintem ha megértetted, amit írtam legutóbb, akkor egyáltalán nem volt vitatkozó hangnemű.

Egyébként alapból azt nem értem, hogy ha valaki bérel egy parkolót, én oda beállok, akkor miért furcsa, hogy egyszer csak jön a csekk, mert megbüntettek? A kapubejárómba ha valaki beáll, akkor még csak rendszámot se kell feltünteni, mégis elszállítják az idegen autót - ott nem csak csekk van. Pedig az is közterület, csak épp egy ház kapubejárója és arról egyedül az ott lakó tulajdonos rendelkezhet. Ennyi.

Szomorú örökös # 2019.06.03. 18:33

Tibor1979

Ha esetleg pontosan meghatároznád, hogy ez hol és melyik parkolóban történt, akkor még akár egy google maps élőkép alapján is többet lehetne látni az adott szituból, hogy vajon miért is büntette meg a párodat a közteres.

drbjozsef # 2019.06.03. 18:33

Világos.
Mellé, de világos.
Hagyjuk is.

Szomorú örökös # 2019.06.03. 18:41

drbjozsef

Mint mondtam, eleve zavaros volt a feltett kérdés is, hiszen alapból a kérdőjeleket nem láttam egyet sem az első hozzászólásban. Az pedig akár kijelentés is lehet. Nem igazán lehetett eldönteni, mit is szeretne Tibor tőlünk. Aztán egyszer csak kiderült, hogy néhány autó számára fenntartott parkolóban állt a párja és megbüntették. Szóval ha ezek után még adod alá a lovat, a lelked rajta. ;-)