Szabálytalan parkolás - bírság

gerbera317 # 2015.05.08. 13:48

Úgy tűnik, hogy nincs mentséged. Közúti jelzés figyelmen kívül hagyására a forgalmat irányító rendőr adhat engedélyt illetve utasítást, de a szomszéd rokinéni nem.
Azt mivel indokolják, hogy az 50-ből 100 ezer lett?

molni # 2015.05.08. 09:44

Tisztelt Jogászok, Jogi Fórum!

Az alábbi ügyben szeretném kérni segítségüket.

A házunk előtt található parkolóban büntettek meg 50.000 Ft-ra, a rokkanthely használata miatt. Fellebbeztem mert nem tartottam jogosnak a büntetést és így az ügyem átkerült az illetékes rendőrségre Balatonalmádiba, ahol első kézből 100.000 Ftra büntettek 8 napot adva tegnaptól, hogy meghallgatást kérjek.

Jogi segítséget szeretnék kérni, mert teljességgel elfogadhatatlannak tartom a büntetést.
Az történt hogy a panel ház előtt van felfestve 3 rokkant parkoló kettő egymás mellett egy külön. A kettes parkolóhoz tartozik egy tábla 1xrokijelzéssel. Az egyedülállóhoz is szintén egy tábla egy jelzéssel. Mint kiderült, az egyes az egy Úré a két darabos hellyel rendelkező egy Hölgyé.
Én a hölgy parkolóján álltam meg a még szabad helyre. A táblához közelebbi parkolóba.
Szóbeli megállapodás van érvényben, hogy eredetileg a táblától messzebbi parkoló(a bejárathoz közelebbi) volt a hölggyé.
A történet a következő: a hölgy kb 10 éve festettette fel a matricát majd után kb 3 éve az úr is a szemközti helyre. Azonban az Úr parkolóját először hibásan a hölgy helye mellé festették fel, amit persze nehezményezett az Úr, mert neki az messze van, ezért jelezte majd felfestették neki oda ahova a helyszínraján eredetileg is szerette volna. Azonban így a harmadik felfestés ott maradt, nem lett leszedve. Így van most két tábla 3 helyhez.
Az évek során a tábla felkerült a villanyoszlopra amit arrébb tettek úgy hogy most azt jelzi, hogy a bejárattól messzebbi (amin én is álltam parkolóhely) az jogosult hely!!
Mire ezt kinyomoztam beleőszültem, persze papírom nincs róla, viszont a Hölgy és az Úr hajlandó nyilatkozatban leírni hogy ezek megtörténtek.
Kérem ha valaki olvasta, jelezzen, hogy van bármi reményem és a rendőrségi meghallgatáson mivel érvelhetnék.

Kimondhatatlanul hálás lennék, mert épp esküvőre gyűjtünk és nem szeretném jogosulatlanul kifizetni az államnak a bírságot bárhogy elkerülhető lenne!

Hajnalest # 2014.07.18. 14:20

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsotokat kérem!

Mi a teendő, ha valakit megbírságolnak (Budapest, 13.ker.) 110 000 forintra úgy, hogy utólag helyezik ki a tiltó táblát?
A gépjárműre helyezett kék csomag a csekken kívül tartalmazza azt papírt, ami a 2012. évi II. tv (Sztv.) 100. § (1) bekezdésére alapján szabja ki a bírságot, és a levélben megküldött készpénz-átutalási megbízás kézhezvételétől számított 30 napon belül ki nem fizetett bírság esetén a 100. § (2) bekezdésre hivatkozva tenné aktuálissá a feljelentést.
Lehet bizonyítani, hogy utólag helyezték ki a táblát, vagy javallott más ponton keresni a megoldást?

Segítségeteket előre köszönöm!

gerbera317 # 2014.06.19. 11:42

Ez nem szabálytalan parkolás, és nem büntetés. Ez parkolási szolgáltatás meg nem fizetése, és pótdíjazásnak hívják, és polgárjogi követelés. Egyébként behajtható.

tibo89 # 2014.06.19. 05:28

Sziasztok,
a kérdésem elég általános, de nem kaptam még egyenes választ:
Debrecenben kaptam bírságot mert 10 perccel túlléptem a parkoló jegyem időtartamát.
Az autó román rendszámmal rendelkezik és nem az én nevemen van.
Az új eu-s szabáypzások lehetővé teszik h behajtsák így a büntetést?

előre is köszönök minden segítőkész választ :)

tééé # 2014.04.28. 11:24

Érdeklődnék ,hogy napokban kaptam egy levelet ,hogy buszmegálóban várakoztam ,ami valóban igyis volt erre emlékszek de viszont nem stimmel az az utca név amit a papíra írtak tehát röviden: valóban megálltam ahol nem lehetett volna megállni de viszont rossz útcát irtak a papíra ahol biztosan nem is jártam. Ilyenkor köteles vagyok elfogadni a bűntetést vagy nem? és ha nem fogadom el annak ellenében is megbüntethetnek ?

gerbera317 # 2014.04.14. 10:24

Javagyúgy.

Az egy órára vonatkozó várakozási díj személygépkocsi, három- vagy négykerekű motorkerékpár, valamint három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár várakozása esetén - a tárgyév január 1. napjától tárgyév december 31. napjáig terjedő időszakban - nem haladhatja meg az állami adóhatóság által az előző naptári év szeptemberében és az azt megelőző tizenegy hónapban egy liter ESZ 95-ös ólmozatlan benzin üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható áraként havonta közzétett ár egyszerű számtani átlagának a kétszeresét.

A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese. A pótdíj kiszabásáról szóló értesítést a jármű szélvédőlapátján, vagy a járművön egyéb jól látható helyen kell elhelyezni.

Ha a várakozási díjat és a pótdíjat nem fizették meg, a parkolótársaság a díj- és pótdíjfizetési felszólítást a várakozási terület díjfizetés nélküli használatának időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül a jármű üzembentartója részére postai küldeményként, vagy más egyéb igazolható módon megküldi.

ede79 # 2014.04.11. 09:39

Ja, bocsánat. Ez kérdés szeretett volna lenni.

gerbera317 # 2014.04.10. 14:12

A parkolási pótdíjnak nincs felső határa.

Már hogyne volna? A tudatlanság az, aminek nincs felső (vagy inkább alsó) határa...

ede79 # 2014.04.10. 14:02

Sziasztok!
A parkolási pótdíjnak nincs felső határa. Azaz annyit kérnek a céget amennyit csak nem szégyenlek. A 11. kerületre parkolási engedélyem van. A Gellért hegyre mentem körülnézni egy rokonnal. Bár a citadella és a körbeölelő Citadella sétány a 11. kerhez tartozik, a parkoló az 1. kerülethez. Meg is büntettek 14.175 Ft-ra. Azért az óradíj 25x-ösét egy kicsit sokallom. Ma befizetem mert nem akarok kicsúszni a 15 napból, de utólag szívesen tennék valamit. Levelet írtam már a Budavári kapu Kft.-nek de elzavartak.

Jatzek # 2014.04.03. 13:27

Sziasztok, nagyon rám jár a rúd! Van még két vitatható ügyem! Az egyik, telefonon váltottam parkolódíjat, de sajnos egy betűvel többet írtam az sms-be. A visszaigazoló email-t nem olvastam el, amiben az állt, hogy sikertelen parkolás. Természetesen mire visszaértem a kocsihoz, rajta volt a piros zsák:(
Felhívtam az ügyfélszolgálatot, ahol a hölgy nevetve mondta, hogy ez volt a tanulópénz:(

A másik eset: éppen vettem a címkét, amikor a sarokról odaesett egy parkolóőr akit észre vettem, hogy bóklászik a kocsim körül. Visszamentem és mondtam, hogy itt a jegy, kérdeztem tőle akkor így kvittek vagyunk, azt válaszolta rendben. Erre a legnagyobb meglepetésemre, kb. egy hónap múlva jött egy büntetés. Bemegyek a XIII. kerületi parkolótársasághoz és elmondom, mi történ, de állítólag 5 napon belül be kellett volna mutatnom a a jegyet. DE, HOGY HA NEM IS VOLT TUDOMÁSOS RÓLA!!! Igaz, hogy 5 percen belül volt megváltva ( 2 perc eltérés volt, mivel voltak előttem és én is apróval fizettem ), de mégse fogadták el!
Van valamilyen megoldás???

Jatzek # 2014.04.03. 13:00

Segítséget szeretnék kérni!!!
2013.02.26.-n kórházi vizsgálatra kellett mennem a radiológiai klinikára. Vettem is parkolójegyet,2 óra időtartamra, mert időpontra mentem és kb. 1 órát vett igénybe a vizsgálat. Sajnos elhúzódott, a vizsgálat, amikor már láttam, hogy késésben vannak az orvosok, kimentem és ráfizettem.
Majd bekerültem és a vérfestés után nem engedtek el azonnal, mert rosszul lettem. Amikor az autómhoz értem, rajta volt a büntetés.
amikor megjött a büntetésről a felszólítás, írtam a Józsefvárosi Közterület Felügyelet Ügyfélszolgálatára.A válaszban legnagyobb meglepetésemre az állt, hogy a törvény mindenkire vonatkozik, és nem áll módjukban méltányossági alapon eltekinteni a büntetéstől, annak ellenére, hogy a kórházi papírokat is mellékeltem!!!
Most érkezett egy FIZETÉSI MEGHAGYÁS!!! Még 15 napon belül vagyok, lehet még tenni valamit???

NagyRobi # 2014.03.30. 20:53

Köszönöm, Gerbera!
Megértettem. Ez nem egy közigazgatási típusú tranzakció volt, hanem lényegében egy cégtől vettem valamit, amiért nem fizettem (akkor sem, ha egy másik cégnek sajnos fizettem...). Ilyen szituban tehát nincs a világon semmilyen eszköz, szervezet, akinél panaszt emelhetnék, mert méltánytalanul bántak velem. Akkor sem, ha egyébként közvagyon hasznosítását végző cégekről van szó...
Azt gondolom, hogy egy társadalom és gazdaság általános érettségének a fokmérője, hogy ilyen helyzetek elfordulhatnak-e, illetve ha előfordulnak, akkor milyen módon kerülnek kezelésre. Mit mondjak? Nyilván nem csak a magasabb fizetések miatt dolgozik sok százezer honfitársunk külföldön...
Még egyszer köszönöm a visszajelzést!

gerbera317 # 2014.03.26. 10:09

A melléparkolással a saját veszélyedre és felelősségedre harmadik személynek fizettél. Ez a parkolótársaságot nem kötelezi semmire, és gyakorolhatna méltányosságot, de erre nem kötelezhető, illetve már nyilatkozott is, hogy nem akar. Ezzel kapcsolatosan az egyetlen teendőd, hogy befizeted a követelt pótdíjat.

És ezzel meg is érkeztünk oda, ami miatt hozzászólok a kérdésedhez:
A várakozási díj meg nem fizetése nem azonos a szabálytalan parkolással. Előbbiért pótdíjat vagy köteles fizetni, utóbbiért pedig bírságot szabnak ki. Előbbi polgári úton érvényesíthető, szükség esetén bírósági végrehajtás útján. Utóbbi közigazgatási eljárás, és szükség esetén közigazgatási végrehajtás útján hajtható be.

NagyRobi # 2014.03.24. 18:15

Tisztelt Fórumozók!
Melléparkolással kapcsolatos ügyemet szeretném megosztani mindenkivel. (Azt szokták a parkolóőrök "melléparkolásnak" nevezni, amikor nem az adott parkolótársaság automatájánál, hanem mondjuk a szomszéd kerületben veszi meg valaki a parkolójegyét...)
Az én esetemben mobiltelefonnal fizettem és egy számjegyet elütöttem. A hang persze korrektül bemondta, hogy a parkolás elindult, de mégis csomagot találtam a szélvédőn, mert a szomszéd kerület egyik parkolózónájára indult a parkolás és a szomszéd kerület parkolócégének számlájára került a parkolási díj.
Méltányossági kérelmemet a büntetést kiszabó parkolási társaság elutasította. Kicsit utánanéztem a neten és arra jutottam, hogy jogilag valószínűleg nem támadható meg a határozatuk. Emiatt én be is fogom fizetni a büntetést. Ugyanakkor azt gondolom, hogy mélységesen felháborító, etikátlan és cinikus ez a hozzáállás. A Fórumozóktól azt szeretném kérdezni, hogy létezik-e valami olyan - akár nemzetközi - fórum, ahol ezt a konkrét ügyet illetve a konkrét ügyet lehetővé tévő jogi környezetet be lehetne panaszolni?

gerbera317 # 2014.03.20. 21:36

Ha parkolózónában van a hely, akkor minden további nélkül.

gomorics # 2014.03.18. 20:35

Tisztelt Jogi Fórum!
A következő parkolási problémával kapcsolatban szeretném a véleményüket kérni.:
Megállni tilos, rakodási terület 8-18-ig jelzőtábla hatálya alatt parkoltam 19 órakor. Az autóhoz visszaérve egy büntetés fogadott, miszerint nem fizettem parkolójegyet, ezért büntetnek. Őszintén szólva arra nem is gondoltam, hogy kellett volna. De lehet, hogy 18 órától reggel 8-ig a parkolóhely a tábla hatálya alól kikerül, és fizető hellyé válik? Tehát jogos a bűntetés? Köszönöm a választ!

Véleményem # 2014.01.02. 22:02

A férje nyilván rá van szorulva erre a parkolóra és annak lehetőségére. A fénymásolt rokkant kártya olyan mint egy "időzített bomba" ha használják. Bármikor büntethetnek érte ha használják... a 4 év büntetlenül csak mázli volt.

A büntetés elkerülését mellőzését ezzel a fénymásolt rokkant kártyával nem hinném hogy lehetne, sőt talán nem ártana csak az eredeti használni, nehogy valamely hatóság bűncselekmény gyanúját vélje felfedezni és még nagyobb bonyodalmat okozzon.

emike1 # 2013.12.30. 00:41

Tisztelt Fórumozók!

A következő parkolási ügyben szeretnék segítséget kérni: a férjem négy évvel ezelőtt lebénult, mind a négy végtagjára, kértünk egy mozgáskorlátozott parkolót a házunk elé. Úgy halottuk hogy a rokkant kártyáért feltörhetik az autót, ezért fénymásolatot tettünk ki (ennek már 4 éve).Közben az utcánk fizető övezet lett, mi is kiváltottuk a kerületi matricát ami ingyenes parkolásra jogosít .Az utca amúgy is majdnem üres 2-3 autó parkol .A múlt héten a férjemet haza hozta egy közeli hozzátartozója,(Ő nem tud vezetni) kitette a fénymásolatot, másnap reggel 50000 Ft bírság várt a szélvédőn(4 év után) .Tehát az autó saját ,mi kértük a rokkant parkolót ,a fénymásolaton jól látszanak az adatok, a hátsó ülésen a kerekesszék ,és ha 1 méterrel előrébb állnak meg ingyen parkolunk. A kérdésem az lenne hogy van-e valamilyen lehetőség arra hogy ezt a bírságot ne keljen befizetnem ?Nem gondolom hogy jogtalanul használjuk a parkolót ugyanis a férjemnél rászorultabb embert nem tudok elképzelni .Mindenki tanácsát, ötletét várom mielőbb(sürget a befizetési határidő)

Véleményem # 2013.11.29. 13:43

Aki rendelkezik ilyen mozgás sérült parkoló igazolvánnyal hogy megállhat a rokkant parkolóban az tudja ennek szabályait. Az arra jogosult mire használhatja fel.

Elméletileg csak akkor jogosult a használatára ha vele van a rokkant személy aki kapta ezt a kártyát.

Akinek van rokkant kártyája az úgy is meg fog állni ilyen parkolóban ha ki van jelölve... nem névre személyre adják ezt ki.

Akár létezhet olyan módon, hogy azt csak az ara jogosult használhatja ha lezárja meg akadályozza hogy oda más ne álljon be. Kérdés, hogy a terület kié, odaadják, eladják, ki lehet sajátítani vagy megvásárolni stb.

( egy város forgalmas út szakaszán kizárt, de egy lakó övezetes részen ahol a társasházakhoz tartozik parkoló ott megoldható elvileg... )

A kérdésre, hogy pontos választ kapjon a parkolási hely rokkant legyen a helyileg illetékes szerv tud adni.
A rokkant kártyával rendelkezőnek pedig tudnia kell mikor használhatja azt!

pisti72 # 2013.11.28. 13:20

Tisztelt Jogi Fórum!

Azután szeretnék érdeklődni,hogy a lakóhelye előtt kérhet-e személyre szóló mozgáskorlátozott parkolási lehetőséget
olyan személy aki a vele egyháztartásban élő mozgáskorlátozott édesanyját szállítja esetenként orvoshoz.Jogosan használja-e ezt a csak táblával kijelőlt helyet minden nap parkolásra ha az édesanyja nincs is vele?Használhatja-e más is ezt a helyet aki szintén jogosult ilyen parkoló hely használatára?Létezik-e egyáltalán olyan, hogy személyre,vagy gépjárműre szóló mozgás korlátozott parkoló?
Válaszukat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2013.11.28. 12:26

A bíróság ebbe nemigen fog beszállni kérelem nélkül, és főleg nem mostanában.

Ez egy üzemben tartó távollétében kiszabott helyszíni bírság, amit nemfizetés esetén feljelentés fog követni. Tehát jön majd egy határozat csekkel, akkor kérdezd majd meg újra, mi a teendő. De akár ki is fizetheted.

Véleményem # 2013.11.26. 18:33

Várható, hogy idővel érkezni fog egy felszólító levél a bírságról. Vagy újabb csekk.

gregory68 # 2013.11.25. 10:41

Szép napot mindenkinek!

Az ügyben kérnék egy kis segítséget illetve felvilágosítást,hogy tegnapi nap folyamán mozgássérült parkolóhelyen álltam meg.
Mire visszaértem,várt egy felszólítós csomag az ablaktörlőlapát alatt,ahogy az szokott.Na most,szinte széttépve vettem le,ugyanis szétázott,nem rakták "bugyiba" bele. Erre a későbbiekben lehet hivatkozni,hogy nem megfelelő volt az "infóanyag"?
Továbbá kint dolgozok,de egy magyar rendszámú autóval történt az eset,ami a nevemen van.Gyakorlatilag az autón kívűl nincs semmi a nevemen,nem tudnak számlámhoz se nyúlni itthon,max az autóhoz.Az elévülési idő itt mennyi idő,és utánnam tudnak-e járni ez ügyben?

Válaszukat várom,Köszönettel
Gregory

Matador # 2013.11.14. 13:06

Tisztelt JogiFórum!
Abban szeretnék segítséget kérni,hogy kaptam egy levelet a rendőrségtől, hogy tilosban parkoltam. De nem én voltam az autóval. Ebben az esetben él az, hogy közeli hozzátartozó ellen nem vagyok köteles tanúskodni?
Ill. melyik az a jogszabály amelyikre hivatkozhatok?
Szóval milyen levelet kell írnom nekik? Van erre valami nyomtatvány?

Előre is Köszönöm!