Centrum Parkoló/per

Főlökött # 2006.05.01. 14:16

Idézet, az előbbi hozzászólásomhoz, és egyben példa is :

„habiszti
Sziasztok,

velem az alábbi eset történt meg nagyon röviden. Centrum nevében Tóth B. Gábor ügyvédi iroda küldött egy felszólítást áprilisban 115.000 forintról. Válaslevelemben kértem, hogy igazolják mely eseményről van fénykép.Szünet, válasz nem érkezett egészen november végééig amikoris az Intrum irt, hogy megvette es immár 127.000 a tartozásom. Irtam nekik is, hogy továbbra sem kaptam meg amit kértem, vagyis az igazolást a képekkel és hozzá tettem, hogy hajlandó vagyok kifizetni a tartozásom a képekkel kapcsolatos eseményekre. Majd jött egy válasz ma (3 hét után), hogy nem tudták elfogadni a reklamációm és már 151.000-nél járok, vagyis 3 hét alatt sikerült 24.000 ft kamatot felhalmoznom és továbbra sincs információ, csak közlik, hogy ha nem fizetem be, akkor jogi útra terelik a dolgot. Mondanom sem kell, hogy ez sem tértivevénnyel érkezett.

Mit javasoltok? Van még értelme írni nekik, vagy várjam meg mi fog történni?”

Tehát a parkolási társaság igénye egy polgári jogi követelés, s az elkövetett cselekmény, nem minősül szabálysértésnek. Elévülési ideje 5 év. A parkolási társaságnak - ha pedig a követelés az önkormányzatot illeti, szerződésük alapján, az önkormányzatnak - kell bizonyítania, hogy a követelés jogos!, a szolgáltatás igénybevevőjének pedig azt, hogy azt kifizette, illetve nincs tartozása.

A követelés érvényesítésével kapcsolatosan mindenki csak a saját követelését érvényesítheti, másét a saját nevében nem, mely egy polgári jogi követelés és adók módjára nem behajtható.

Ez volt az alapkérdés!

Tisztelettel

Szenilla # 2006.05.04. 17:11

Tisztelt Fórumozók!

Az esetem hasonló, 2000 és 2001-es dátumokkal kaptam felszólítást olyan helyekről, ahol életünkben sem jártunk. Amúgy vidékiek vagyunk, abban az évben sem voltunk a fővárosban. A három megjelölt alkalomból nagy nehezen kibogarásztuk, hogy egyszer a férjem a munkahelyén dolgozott, és az összes kolléga tanúskodik, hogy autóstul, mivel a szerszámai is kellettek. A másik alkalommal külföldön volt, idős osztrák rokonoknál. Pechünkre tavaly elhaláloztak, csak a pecsét van az útlevélben. A harmadik alkalomra is megpróbálunk tanúkat állítani. Ez elegendő a bíróságon? Mert nem vagyok hajlandó olyanért fizetni, amiben nem vagyok vétkes.
Köszi.

monalisa1 # 2006.05.05. 14:24

Szenilla,
javaslom olvassál vissza ezen topicban úgy 2-3 hétre visszamenőlegesen - már ott is elég sok hasznos hozzászólás található, ha még lejjebb, méginkább.

A 2000. évi dátumu felszólítás az 5 év elévülésre tekintettel okafogyottá vált.

a 2001. évinél is nézzed meg a dátumot és aktuálisan vessed össze a friss dátummal - hátha már azzal sem kell foglalkoznod...

A Társaságnak - vagy a nevében és/vagy HELYETTE - eljáró behajtó cégnek kell tudnia bizonyítani, hogy megtörtént a "nem megfelelő" parkolás, ezzel szemben a tanuid meg mást állíthatnak a bíróság előtt - és a valóságtartalmat mérlegelve majd a bíró dönt.

Egyszer az édesapám is kapott csekket, és mivel 1000 százalékosan bizonyítható volt, hogy ő ott semmiképen nem parkolhatott ill. állt volna tilosban - a kocsijával meg más nem jár -, így fizetni nem kellett.

Elég ám az is ha egy betűt/számot elírnak a rendszámon...

akollar # 2006.05.08. 13:15

Tudja-e valaki, hogy Tóth B. Gábor ügyvédi iroda csak a Centrum nevében jár el, vagy Fövárosi Közterületi Parkolási Társulás nevében is?

kea4 # 2006.05.10. 23:47

Parkolási Harácsot Szedõ Társaságok viselt dolgairól

Több mint egy hónapja faxoltam az egyik ilyennek, hogy lesznek szívesek elküldeni a fényképeket a (reménybeli) pénzemért. Eddig semmi válasz. Most gondolkodom azon, hogyan tudok ellentámadásba lendülni.

Szerintem még az is lehetséges, hogy strigulázzák az akárhol látott kocsikat (vagy a fizetõsen parkolókat is), majd 4 év 6-9 hónap után küldik a felszólítást, gondolván, hogy a madár úgysem emlékszik, úgysincs meg senkinek öt évre visszamenõleg irattárazva az összes cetlije, úgysem áll le kötekedni 5-6 ezer forinton. Namármost ha kiküld mondjuk tízezer ilyen felszólítást (50.000.000 Ft), és ha csak a madarak fele befizeti (ugyan anyázva), akkor már egész szép prémiumokat lehet osztani.

Hajrá!

hargitaiz # 2006.06.09. 08:15

A Centrum ellen első fokon megnyert pert a másodfokú bíróság jogerős ítéletében megváltoztatta, és a Centrum javára döntött. Tette mindezt úgy, hogy a Pp. 164§-re hivatkozva megfordította a bizonyítási kényszert, így nekünk kellett volna bizonyítani, hogy érvényes jeggyel rendelkeztünk, illetve hogy nem történt parkolási esemény. Szerintem ez már önmagában is nonszensz. Ráadásul a a mellékelt eredeti ÉRVÉNYES parkolójegyeket sem fogadta el bizonyítékként.
Mindezek alapján milyen jogorvoslati lehetőség van a jogerős ítélettel szemben, illetve ennek milyen esély adtok?

Előre is köszönök bármilyen segítséget.

Hargitai Zoltán

Szenilla # 2006.06.10. 20:37

Azt hallottam, hogy a bíróságok meg vannak vajazva, például a környékünkön minden kjt-s munkaügyi pert ugyanaz a bírónő ugyanúgy ítél meg. Tehát, ha a Centrum Parkoló Kft. eléggé megolajozza az igazságszolgáltatás kerekeit, akkor semmi esély. De tényleg nem tudom, hogy ebből mi az igazság, mert ha így van, tényleg el kell költözni, hogy jogállamban élhessünk. Politikai befolyás biztos, hogy van, miért ne lehetne gazdasági is?
Nem vagyok jogi végzettségű.

vader # 2006.06.13. 11:03

Én sem vagyok jogász, de menet közben nem lehetett volna a bíróság elfogultságára hivatkozva új bíróságra helyeztetni az ügyet? Mondjuk valahová vidékre? Persze ez most már mindegy.
Én egyébként a handabandázás híve vagyok, és egy ilyen valóban felháborító esetben szerintem az egyetlen fegyver a nyilvánosság. Bárki is az a bíró aki a másodfokú ítéletet hozta, nem szívesen hallaná a nevét bárhol, mint elfogult utolsó ... - pedig eléggé úgy tűnik, hogy az.
Én talán megpróbálkoznék az ombudsmanhoz is egy beadvánnyal, amiben elpanaszolom a sérelmemet.
Ill. nem tudom mit jelent a jogerős ítélet - eszerint a Legfelsőbb Bíróság elé már nem lehet terelni a dolgot?

aborbas # 2006.06.14. 19:50

Én a tavasszal kaptam a Centrumtól, múlt héten pedig Tóth B. Ügyvédi irodájától felszólítást (nem ajánlott levélben, szóval nem is biztos, hogy megkaptam...). Az érdekessége az esetemnek, hogy nekem azt az összeget számlázták ki alapban, ami az aznapi és a nemtudomhanyadiknapi összeg közötti különbség. (Persze mostmár sokkal nagyobb halmozati összeggel jött csekk.) Mivelhogy én befizettem még aznap a büntetéseket, de hozzájuk gondolom később érkezett be, és ők nem nézték meg, hogy mikor adtam fel, hanem az adminisztrátor valószínűleg a beérkezési dátumot nézte. Még szerencse, hogy az egyik csekk megvan (2003.10.21-ke óta őrizgettem :-)), viszont a másikra is emlékszem az aznapi befizetésre, de annak már nem találtam a csekkjét (gondolom nem mindennapi, hogy az ember 2002.09.09-es csekkeket még őrizget).
Mit tanácsoltok, megírjam nekik, hogy megvan az egyik, és ők írták el az ő rendszerükben, és ezt bizonyítani tudom az eredeti csekkel, és ez alapján nyilván a másikról is feltételezhető, hogy ők írták el a befizetési dátumot. Vagy egyáltalán ne vegyem fel az ügyvédi irodával a kapcsolatot, mert nem ajánlott levélben kaptam? Vagy hagyjam, hogy bepereljenek? Egyáltalán megnyerhetnek-e ilyen bizonyatékkal szemben egy pert?
(Egyáltalán ha valaki befizeti a csekket, akkor miért fizetne be kevesebbet, mint amit ők meghatároztak? Ez szerintem nem logikus viselkedés. Mert ha már az ember befizeti, mert olyan, hogy nem hajítja el a csekket, akkor azt fizeti be, amit szükséges.)

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.06.14. 21:19

szerintem ne válaszolj az ügyvédnek ha már ekkora bakit követett el hogy nem tértivevényesen küldte a felszólítást
egyébként a bdtben volt egy előterjesztés amiben kimondták hogy a mikulás zacskó sem tekinthető értesítésnek hisz azt bárki levehetzi a szélvédőről sőt nem is bizonyítható hogy a címzett valóban megkapta e stb.

kea4 # 2006.06.15. 08:13

Hatalmas ötlet!

Az index.hu/tékozló homáron:

http://index.hu/homar/index.php?…

Ha a Centrum hasraütve követelhet képzeletbeli díjtartozásokat, miért ne követelhetne ilyen alapon bármelyik autós pénzt a Centrumon? Zsolt az alábbi válaszlevelet küldte kedvenc parkolótársaságunk fizetési felszólítására: ... ... ...

Üdvrivalgással:
KEA.

zozzy # 2006.06.15. 12:48

Sziasztok! A jó öreg Autósélet hasábjain olvastam ezt, és ajánlom mindenki figyelmébe: A Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának „A parkolási díj iránti igények behajtásával kapcsolatos perek egyes jogalkalmazási kérdései” című vitaanyaga szerint a parkolási társaságnak kell az általa állított körülményeket igazolni. Ehhez nem elég az, hogy a nyilvántartásában a megjelölt gépjármű szerepel. Ez azt jelenti, hogy a parkolási társaságnak szükséges becsatolni a fénykép- vagy videofelvételt erről az eseményről, a bizonyítási teherre vonatkozó szabályok alapján. Bár egy ilyen vitaanyag nem jelenti, hogy az ítélekzés egységes is lesz, de mindenképpen elmozdulás a jó irányba.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.06.15. 12:51

és mit bizonyít a a manipulálható digitális fénykép

zozzy # 2006.06.15. 15:24

A bírói gyakorlat ma még ott tart, hogy a fényképet elfogadja, és nem feltételezi, hogy manipulálták azt.

De most hogy így visszagondolok, vmelyik tv-műsorban láttam, hogy milyen egyszerű egy digitális fotót egy nemtudommilyen programmal megbuherálni úgy, hogy a te autód legyen a képen. Pl.: színváltoztatástól is rajtamaradt az autón a háttérben lévő épületek alakja.

Hát mondjuk erre a felvetésedre már nem tudnék mit mondani.

Szenilla # 2006.06.16. 09:01

Csak a Centrum "maffiáskodik", vagy a többi parkoló céggel is ennyi baj van? Itt vidéken nem hallani semmilyen más parkolási sarcot szedő "bűnszervezetről".
Valaki lentebb kérdezte, hogy lehet-e az Alkotmánybírósághoz fordulni, mint magánember. Igen, lehet, meg kell jelölni a jogszabályt, aminek az alkotmányossági felülvizsgálatát kéred, és minimum 3 év múlva visszaküldenek valami zagyva szöveget, hogy a jogszabály alkotmányos, és kész. Majd ha pártok és gazdasági társaságok állnak a hátad mögött, vagy kisebbségi vagy, akkor talán érdemben is vizsgálódnak, nehogy Strassbourgba menj. Sok remény nincs.
Tapasztalat.
Üdv: Szenilla

hargitaiz # 2006.06.16. 10:47

Jogerős Centrumos per másodfokú ítélete itt található:

centrumparkolo.tar.hu

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.06.16. 11:46

zozzy nem a fénykép a bízonyíték hanem max a negatívja vagy a digitális esetében az azt tároló chip nézzük meg pl. a be-t milyen szigorú a felvételek -mint bizonyító bűnjelek- tárolásával felhasználásával lefoglalásával stb kapcsolatban általában viszik az egész whincestert vagy közhiteles úton készítenek másolatot stb
ezek a fantomképek nem bizonyítékok erre még a parkoló cégek is csak mint 2-lagos bizonyítékként hivatkoznak

Ma2+ # 2006.06.17. 23:13

www.centrumparkolo.tar.hu

Köszi hargitaiz, igen tanulságos az olvasmány!

"Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs!"
És most mi lehet a következő lépés?

Védekezés, bizonyítás, semmit sem ér! A leírtakból az is kiderül, hogy az alperesnek még az az irreális lehetősége sincs meg, hogy bebizonyítsa, nem parkolt ott és akkor, mert ha megpróbálná, a T. Bíróság akkor sem veszi figyelembe.

Egyébként a Kézdi ügyvédi iroda nemcsak a Centrum, de a Fővárosi KPT képviseletében is pereskedik!

Esélyes jó tanács??? Már az én tárgyalási napom is ki van tűzve! HELP!!!!

kea4 # 2006.06.22. 22:27

www.centrumparkolo.hu ... ... ...

"Az alperes által csatolt parkolójegyek azonban csak azt igazolják, hogy ezekben az esetekben (...) is történt parkolás. Azonosító adatok - mint a gépkocsi színe vagy típusa - hiányában azonban ezek a parkolójegyek nem alkalmasak annak tényszerû megállapítására, hogy ezekben az esetekben és idõpontokban az alperes gépkocsija parkolt (...)"

Hát ha jobban belegondolok, a Centrum nagyon pancser. Ezen okfejtés alapján MINDEN kocsit lajstromozhatna, majd felszólíthatna pótdíj fizetésére, ha pedig a tulaj beküldi a szabályosan megváltott parkolójegyet, azt mondhatná, hogy arról nem derül ki, hogy valójában kié is volt.

Szép új világ.

Üdvrivalgással:
KEA.

vader # 2006.06.26. 13:58

Azonosító adatok hiányában nem alkalmasak??? És ez kinek a problémája??? Talán az autósoké??? Na neeeeee... Nagyon könnyű gagyi rendszert kiépíteni, és utána azt mondani, hogy a rendszer nem bizonyítja, hogy az én autómhoz lett véve a jegy. Erre én csípőből azt mondom, a jegy bizonylat (sorszáma van, lehet tudni melyik automatából vettem stb.), mellette az én állításom, hogy az enyém, az én autómhoz vettem. Tehát 1 bizonyítékom nekem van. Innentől kezdve a parkolócég (és a kedves FÜGGETLEN bíróság) kutya kötelessége azt elfogadni, amíg az ellenkezőjét be nem tudja bizonyítani. Punktum.
A "kedves" parkolócég felszerelhetne olyan parkolóórát, amelyen be lehetne ütni a rendszámot, így nem lenne vita melyik autóhoz vették. Pénzébe kerülne a parkolócégnek? Naná. A pofátlanság teteje, hogy még az általuk létrehozott (és kikerülhető) vitás helyzetben is gátlástalanul hárítanak. Ha mindent összegzünk, aszerint 1 autós, aki 4 éve vett jegyet rendesen, de mondjuk 1 "jóindulatú" parkolóőr miatt bekerült a Centrum maffia rendszerébe piros boríték nélkül, az akkor is fizessen büntetést, ha a parkolójegyet 4 éven keresztül őrizte a vitrinjében otthon és bemutatja a bíróságon??? Na erre lehet logikus észérvekkel annyit mondani, hogy elmennek a jóó büdös valahová... :-o
A szomorú csak az, amikor az éppen NEM mindig FÜGGETLEN bíróság még alájuk is játszik. Nagyon érik már szerintem, hogy rend legyen vágva ebben az ügyben. Az első lépés az össze vissza hozott bírósági ítéletek (és bírók) közötti gereblyézés lenne. Mindjárt kevesebb per lenne, ha mindenki tudná mire számíthat. A parkolócég sem perelne be fű fa virágot...
Második körben pedig nevetséges, hogy 4 év múltán jöhetnek a követeléseikkel a parkolócégek. 3 hónapban maximalizálnám azt, hogy szóvá tehetik nekem a tartozást. Ptk ide vagy oda. Nincs az az épeszű ember, aki 5 évig megtart minden parkolójegyet és 4 napos autópálya matrica bizonylatot... Kötelezném őket, hogy rendszámbeütős gépeket szereljenek fel. Ha pedig már úgyis cserélik a gépeket, rögtön olyat csináltatnék velük, ami visszaveszi a le nem járt jegyet, bedarálja és kifizeti a fennmaradó összeget. Mert bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy bedobott 2 órát egy gépbe, de az ügyét elintézte 20 perc alatt. Akkor pedig a kifizetett 1 óra 40 percért vesz igénybe szolgáltatást? Nem hát. Korrekt dolog ez? Nem hát. Errő a témáról is nagy a csönd. GOndoljunk csak bele, mennyi plusz pénz a túlfizetés a cégnek... :-o
Szóval szerintem harcolni kell, a bíróságon is, és lehet használni a médiát amikor az arra hajlandó (ld. TV ügyvédje). Névvel már nem szívesen vállalnák szerintem a nem teljesen független bírócskák, hogy igen, én ilyen szépet ítéltem... :-o

Ma2+ # 2006.06.27. 08:22

Nekem augusztus végén lesz a első tárgyalásom a BFKPT ellen. 15 "esetet" sorol fel a listáján, ebből 3-ról küldött fényképet, ezekről nem derül ki, hogy hol készültek (mármint a kép nem azonosítható be, mert csak az autó látszik), ők viszont állítják, hogy itt meg itt. A felvételeken ugyancsak nem látszik, hogy a kocsi elején található papírdarab, azaz parkolójegy lejárt-e.
Az elsőfoktól nem annyira, de a másodfoktól igencsak tartok, mert több "járatos" jogász és ügyvédismerősöm szerint a másodfok SOHA nem dönt az autós érdekében. Kvázi "ki van adva ukázba". Arra gondoltam, hogy ha már minden jogi lehetőséget végigjártunk itthon, elvinném az esetet Strassbourgig. Mit gondoltok erről?

Szenilla # 2006.06.27. 10:40

Háát, nekem is eszembe jutott Srassbourg, de még a hazugságvizsgáló gép is, mert azt hallottam, hogy az alkalmazását bárki kérheti. Úgyhogy ha bíróság lesz, én kérem magamnak. (Csak ki kell fizetni) A bíróság elfogadja vajon a tanúvallomásokat és az én állításaimat, ha egy ilyen vizsgálat alátámasztja? Mert sem én, sem az autó nélkülünk soha sem járt Bp azon részén, amire a fizetetlen parkolás vonatkozik. 180km-re lakó vidéki vagyok.

Nagy kalappal a tárgyaláshoz!

ghabbor # 2006.06.29. 14:51

Sziasztok!

Én is beleszaladtam a mai napon a felszólításba. Én bevallom, tényleg nem váltottam jegyet, illetve tényleg lejártak a jegyeim amikor megbüntettek...

Most menekülnék a joghézagok világába...

Lehet, hogy már valaki megemlítette ezt a kérdést, de mi van akkor, ha azt állítom, hogy én nem találtam a kocsimon a fizetési felszólítást, és egyébként hajlandó lennék az alapbüntetést megfizetni? Mellesleg, mi van, ha nincs felvétel? Vagy esetleg csinálok egy kamu átszerkesztet digitális képet, hogy abban az időpontban éppen máshol voltam?

Szerintetek ez megáll?? Előre is kösz a válaszokat, és bocs ha butaságot kérdeztem.

üdv

g

monalisa1 # 2006.06.29. 16:15

Hát éppenséggel lefújhatta a szél azt a Mikulás-csomagot (...), vagy valaki járókelő direkt levette: fizess csak büntit te autós.

Próbáld kimagyarázni magad valami ilyesmivel, és ha 1. tényleg nincs fotó és 2. tényleg hajlandó lennél az alapbüntetést megfizetni, esetleg, talán...

Egyenlőre én ennyit, és bizonyára lesz majd jogszerűbb hozzászóló is még.

popuka94 # 2006.06.29. 16:17

sziasztok!

Ma a dessewffy utcába álltam s kaptam ma reggel 8:06kor és 14:03kor is egy büntetést.

Jogos e ez,hogy kettőt kaptam?

KSP.