Centrum Parkoló/per

syn24 # 2008.02.09. 22:38

Sziasztok !

Pert nyertem a Centrum ellen már másodszor.
kb 2 millio-t szerettek volna összesen.
Egy Önkormányzati rendelet értelmében nem elég a parkoló övezet tábla kintléte.Szükséges még ott szerepelnie alatta 5 kiegészitésnek is ahhoz ,hogy fizetö parkolonak megfeleljen.Mivel ez Bp.-n nem igazán van meg igy hát az elsö peremben csak a rendeletre kellett a biroság figyelmét felhivni .1-0
tipp: az öt kiegészitö táblát csak pár helyen láttam még szabályosan kirakva,ahol tehát ez nincs meg ,az nem fizetö parkolo a kressz szerint.

Másodszor pedig már a 3. tárgyalás közben kiderült hogy a centrum a követelését eladta még a per elött,de azért még megprobálta töllem beszedni.Hát nem lettek megdicsérve.2-0

Csak azt nem értem hogy ,simán megúszták pedig félre vezették a biróságot !!!

syn.

bigdady # 2008.02.10. 07:32

gratula

dubisubi (törölt felhasználó) # 2008.02.10. 13:08

Kea4 !

Öszintén, fele-fele arányban van a jogos és jogtalan ! Én esetemben finoman szólva eltúlzottak a követelések összegszerüsége,ez igen érzékenyen érinti a lelkivilágomat ! Harcolok ellenük ameddig csak tudok,
ez az én kis magánháborúm !

"Simán megúszták pedig félre vezették a biróságot !!!" Erröl beszélek !!!

yester # 2008.02.11. 21:47

bpetya!

Én is itt tartok, ma megjött a "Per előtti utolsó felszólítás". Eddig semmire sem reagáltam, az első felszólítót év elején kaptam az esetről "olyan ajánlott" - belül vonalkódos - levelet: ezen az első felszólító levél boritékján 2007.02.19-es dátum van és egy 2003.12.18. 09:05:58 - 2003.12.18. 09:05:58 -ig terjedő időben pótdíjazási esemény kapcsán 3120 Ft - 30 napon túl meg nem fizetett - pótdíjtartozásra hivatkoznak.
A második felszólító borítékján 2007.09.23. a dátum, ez már ügyvédes felszólító - a Tóth B. Gábor variációs :) - ügyviteli költséggel és BM lekérd. díjjal együtt már 8295 Ft- ről szól.
A harmadik 6359 pénzről már a Creditexpresstől (ügyvédi díj stornózva, helyette adminisztrációs költség) és az uccsó, ami ugyanezen összegről .....de vigyázz, mert a csekk felett levő szöveg: "A határidő lejártát követően Megbízónk a követelést polgári peres úton érvényesíti Önnel szemben . . ." nem a CP-re vonatkozik, hanem a Zee Capitalra!! Ók fognak-vagy nem fognak: ez a kérdés számomra is perelni.
Várom a beszámolód a fejleményekről sorstárs! :)

eskrisz # 2008.02.12. 10:31

Egy nagyon régi történet lezárásához szeretném kérrni a segítségüket.
2006 április 18.-án a (a centrum Parkoló társaság szerint) a szüleim parkolójegy nélkü parkoltak valami budapesti belvárosi helyen.
Az ügyben csak az a furcsa, hogy nem voltak ott a szüleim az emlí­tett napon. Aznap külföldön voltak, és ők az autó egyedüli kizárólagos használója, így nem állt az autó a belvárosban, amúgy is Lőrincen laknak, nyugdíjasok nem mennek a városba sem autóval sem anélkül. Ez egy tévedés nem volt kérdés részükről.. A szüleim személyesen felkeresték a Centrum Parkoló Társaságot, hogy tisztázzák a félreértést, de sajnos nem tudtak semmi érdemlegeset intézni.
A Centrum parkoló társaság felkeresésekor még ráadásul több ilyen felháborodott panaszossal találkoztak akiknek hasonló problémájuk volt. Apukám kérte a társaságot, hogy fényképpel vagy hogy valamilyen úton módon ezt bizonytsák, ezt a meg nem történt parkolást de nem tunak semmit felmutatni. Nincs fénykép, nincs bizonyíték elven ezt akkor le is lehetne zárni ezt az ügyet. A szüleim is így gondolták, de pár hónap elteltével ismét kaptak levelet.
A tévében több csatornán a tévé ügyvédje (Juszt műsora) is és a tv2 naplója is foglalkozott ezekkel és ehez hasonló esetekkel, hogy ilyen sajnos van. Az interneten is nagyon sok fórum foglalkozik ilyen esetekkel, és meglepő, hogy mennyi embert akarnak megkárosítani ezáltal.
De mi a teendő?? Mikor lesz vége? Kihez lehet fordulni? Ha nincs bizonyíték akkor nincs ügy sem úgy gondolom.
Ennek ellenére már a szüleim levelet kaptak Tóth B.Gábor ügyvédtől, aki követeli rajta megint valami összeget. A szüleim probáltak kapcsolatba lépni az Rtl klubbal is, de megoldás még mindig nem született erre a megmagyarázhatatlan dologra.

Kérem szí­ves segtségüket ha akár egy telefonszámmal is tudnának segí­teni, akkor az is segítség lenne.
Köszönettel. Eskrisz

lac83 # 2008.02.12. 14:02

Hali
ma kaptam perelés előtti utolsó felszólítást. Igaz nem a centrumtól, hanem a CREDITexpresstől. 2002es parkolásról van szó. Nem ajánlott vagy tértis. Tudtok segíteni, hogy mit csináljak? Mikor évül el?

JOLY-JOKER # 2008.02.12. 17:27

szia syn24
ha lennél szíves megjelölni azt a bizonyos önkormányzati rendeletet előre is köszi
hali

JOLY-JOKER # 2008.02.12. 17:31

szia eskrisz

mond meg a papinak és a maminak ne izguljanak és várják a bírósági eljárás megindulásáról az idézést .
Ott kell majd kérni , hogy mutassa be a felperes a fotókat - na aztán lesz majd - nehéz mert azt kell bizonyítani , hogy ott sem voltak adott időben ,
talán még azt is ,hogy ha nincs fotó akkor a jármű sem volt ott .
egyenlőre ennyi
hali

kisnyúl # 2008.02.13. 09:48

A minap kaptam ezt az e-mailt. Érdemes elolvasni...

Gondolom sok olvasó rendelkezik autóval , és jelentős részük szembesült már
valamilyen formában a "mikulás csomaggal"...igen , a parkolótársaságok
tejelésre felszólitó zacsijával.

Nekem egész nap a városban kell dolgoznom, így nap mint nap többször
szembesülök ezekkel az élősködőkkel. Jó igavonó állat révén fizetem is a kis
cetliket és pakolom szorgosan a szélvédő mögé. A minap a II.kerületben
álltam meg , szokásomhoz híven vettem is jegyet , kiraktam, felmentem
dolgozni.

Kicsit elmértem magam az idővel , és lejárt. De mivel láttam az autómat az
ablakból , gondoltam megvárom a hiénát , és ha látom hát leszaladok és
ledumálom vele. Meg is jött menetrendszerűen 4-5 perccel a jegy lejárta után
, és már kezdett is neki fotózni....kirakta a csomagot. Lerohantam, de mire
leértem nem volt ott a csomag a szélvédőn. Ellenben a hiéna sétált tovább ,
kezében kék csomaggal.

Utána mentem , és kultúr magyar ember módjára megszólítottam (nem rohadjál
meg v ilyenek). Mondtam, hogy láttam, hogy rárakta, de sajnos nem találom.
Erre jött az első "pofon", hogy "így jártam , majd kijön levélben"....igen
csak addigra már 2500Ft-os büntiből lesz vagy 7000. Itt már én is
bepöccentem , kikaptam a kezéből a csomagot , és hát jééé...az enyém volt.
Odatette , lefotózta , és le is vette. Persze a társaságnak ez tiszta üzlet
, mert ha nem tudok róla , nem fizetem be, ha nem fizetem be , fizethetek
3x annyit 1 hónap múlva. És azzal védekezni, hogy nem is volt ott, nem
tudok , mert hát ugye ő lefotózta.

"Elbeszélgettünk" elmondta, hogy ő csak kis porszem, és, hogy a nagyobb
hatékonyság érdekében a felkészítésen mondták neki, hogy ezt így kell
csinálni. Így jár jobban a cég. Nem is igazán tudom kire haragudjak jobban.
Erre a rablóbandára, akik ennyire gátlástalanul lopják ki a szemünket (és
hát ugye az önkormányzatok, mint tudjuk nem sok pénzt látnak ebből). Vagy
erre a szerencsétlen majomra , aki kiszolgálja őket.

Hol itt a jog? Nagyvállalat kontra kisember ismét 1:0

nandy # 2008.02.13. 10:50

Párom rendszeresen jár a belvárosban, elég sokat dobál az órákba.

Idén már kétszer kaptunk felszólítást két különböző esemény kapcsán, egyszer sem találtunk csomagot a szélvédőn...

Sőt, egyre többször előfordul, hogy nem jó a parkolóóra, ez persze csak akkor derül ki, amikor 1-2 száz forintot már bedobtunk.

Szóval megfordult már kis fejecskénkben, hogy ez esetleg nem véletlenül van...

Gezemice # 2008.02.13. 12:54

Sziasztok!

Jó sok hozzászólást végigolvastam, de olyat nem találtam, ami érintené az én problémám egyik részét.

Mostanában én is a CE-től kapom a leveleket, tegnap jött a perlés előtti utolsó, ajánlásnak vagy tértivevénynek nyoma sincs.
Mint ahogy az a levél is simán érkezett, amit sikerült még pont 2007. 02.20-án postára adni a centrumosoknak, ebben viszont világosan látszik, hogy a vitatott eseményt követően BEFIZETTEM 720 forint pótdíjat.
A levélen az nem látszik, hogy mindezt az ügyfélszolgálaton tettem meg (ahol emlékeim szerint még talán valami nagykönyvet is aláírtam a befizetésről), és nem is tehettem volna mást, hisz a parkolójegy hiánya miatt azon melegében egy kerékbilincset is kaptam, így muszáj volt személyesen és még aznap intézkednem. Persze arról a 15 ezerről szó sincs sehol.

Kérdezném: ha az üfsz-n fizettem a pótdíjat (jah, 2003. májusi ügyről van szó), akkor eléggé irreálisnak tűnik, hogy csak részösszeget adtam volna a portásnak. Ha pedig 720-at kellett fizetnem, akkor most milyen jogcímen találták ki, hogy további 3000 forintot, plusz ennek a járulékos költségeit, jelen pillanatban összesen ~6000 ft-ot fizessek be?
Nem merem felhívni őket, mert az már szóbeli reagálásnak minősül, viszont parázok a bíróságtól, hiába tudom, hogy mások már megnyertek ilyen pereket, mégiscsak szeretnék biztosra menni, hogy nem az épp illetékes bíró napi hangulatától függ, hogy elfogadja-e a centrum érveit vagy sem...

(Ugye az nem számít ajánlott levélnek, amikor magára a fejlécre nyomtatnak egy vonalkódot? A borítékon nyoma sincs annak, hogy ezt a posta valóban ajánlott levélként kezelte volna, én meg semmit nem írtam alá és nem vettem át bizonyíthatóan.)

erbé # 2008.02.13. 12:56

yester és lac83

Esetem pontosan megegyezik yesterével.Szerintem nem kell csinálni semmit sem.100ezer alatt nincs per, csak fizetési meghagyást lehet kérni a bíróságtól, de a fizetésre kötelezett ennek ellentmondhat és nem fizethet, na akkor leher perelni (ha megéri nekik:). Ja igen: a fizetési meghagyás illetéke 3000, szóval 6000-es követelésre ezt kérni-
  • >vicc kategória.
Ráadásul a CE sima leveleket küldözget-
  • > gyenge próbálkozás, hátha beijed a delikvens.Nem is vagyunk jogviszonyban, bírósági ítélet van, hogy a Centrum jogtalanul adta el a követeléseit, így a CE-nek semmije sincs.Ezen az alapon én is írhatnék akárkinek fenyegetőzve, hogy fizessen nekem mert ha nem, akkor hínye, meg ejha, má' mér', mert,csak,stb---> zsarolás, terrorizmus--->köztörvényes kategória.
------
  • Nem vagyok jogász, ezt itt a neten okoskodtam ki, ezért ha valamit rosszul tudok, kérem javítson ki az "illetékes".
tatti # 2008.02.13. 13:07

Ablakos boríték, gondolom. Ha az ablakban látszik a vonalkód és előtte van egy "R" betű, akkor az bizony ajánlott...

Gezemice # 2008.02.13. 13:14

tatti, és ez akkor is kézbesítettnek számít, ha én semmit nem írtam alá?

Az elismert befizetésen felüli követelést persze ettől függetlenül továbbra sem egészen értem...

nandy # 2008.02.13. 13:19

Uhhh. Ha jól tudom, a követelés jogosultja nem a CE, hanem a Centrum, vagy más parkolási társaság.
Így sem a CE, sem dr. Kovács vagy az ő klónjait nem jogosultak fiz. meghagyás kibocsátására, perelésre stb.

pláne akkor nem, ha nem is ajánlottan adják fel a levélkéket.
Szerintem is csak beijesztés.

tatti # 2008.02.13. 13:58

Sajnos a postának van egy belső szabályozása (a www.posta.hu oldalon megtalálod) ami kimondja, hogy ha a postaláda megfeleően zárt, akkor az ajánlott levél bedobható és kézbesítettnek tekinthető. Én ezért nem is adok fel levelet ajánlva, mert többszörösébe kerül, és ugyanúgy nem vetetik át mint a simát. Fontos levél ==>tértivevény.

off

Bár... adtam már fel tértis levelet úgy, hogy az igazoló szelvényt sose kaptam vissza. Pedig a levél megérkezett, ezt a címzettől tudom, főként hogy a benne lévő számlámat át is utalták... no comment.

on

nandy # 2008.02.13. 14:12

A kézbesítés vélelme egyébként igen érdekes.

A legtöbb postaláda zárt, de egy csavarhúzóval fél másodperc alatt nyitható - az enyém is. Már többször előfordult, hogy ajánlott levelet, értesítőt, számlát nem kaptam meg, mert valaki kiszedte.
Ilyenkor mi van?

Nincs arról aláírás, hogy átvettem volna, csak a posta bejegyzése, mely szerint a kézbesítő bedobta a postaládámba - ha bedobta egyáltalán - ebből is volt már balhé, persze ezt a posta teszi közhírré.

syn24 # 2008.02.13. 22:02

Sziasztok !Itt a kért passzus:

Szerencsére több helyen is megtalálható ez a rendelet.
1., A kresz.lap.hu - oldalon a kresz hatályos szövegében is megvan .Nézd meg a jelzőtáblák magyarázatát ott található képpel. A megállás és Várakozás cimszavaknál.Tehát ha Parkolóü Övezet tábla van csak kirakva az azt jelenti hogy lehet parkolni.Ha nincs alatta kiegészitő tábla ami jelzi hogy mik a parkolás feltételei.Ez pontosan 5 db táblát jelent.Kb ezek : mennyibe kerül ,meddig parkolhatsz,ki az üzemben tartó,hol vehetsz jegyet,stb .Ha ez nincs meg akkor nincs feltétel sem tehát ingyen parkolhatsz.
2., Fővárosi közgyülés 38/1993 FŐV.számú rendelete pontosan meghatározta az öt tábla miben létét.

Én eddig csak két helyen láttam bp.-n ennek megfelelő táblát amit le is fotoztam ,igy mellétéve a Ő általuk kirakott tábla fotoit elég meggyőző volt a különmbség.
Szinte soha nincs kirakva ,vagy nem a kresznek megfelelően van táblázva.

És még valami ,nem kell félni a perektöl.
Csak kérni kell a bizonyitásokat.Ha nem tud a parkoló társaság bizonyitani (márpedig sok esetben nem tud)akkor nincs alapja a keresetüknek.
A fotókat már nem veszik elég bizonyitéknak.Ráadásul a magyar jog szerint egy autót csak alváz és motorszám alapján lehet beazositani.
Ki kapott már ilyen levelet ? Irnak egy rendszámról és egy HASONLÓ tipusú ,HASONLÓ szinű autóról.Kérjétek a bizonyitását hogy valoban a ti autotokról van -e szó .
Ráadásul a jog szerint aki a megvásárolta a tartozás pl CR annak be KELL mutatni az engedményezö szerzödést.Kapta ezt már valaki a felszólitás mellé ?
Az én peremben is ebben buktak el !
Én azt tudom tanácsolni merjetek ügyvédhez fordulni ,nagyon sok jó tanácsot tudnak adni,ráadásul ezek a perek 1-2 évig is eltartanak.És ki tudja addira lesz-e még Centrum ,vagy változnak -e a szabályok......
Syn

Gezemice # 2008.02.14. 08:54

Oké, nézzük a legrosszabb esetet: mi van akkor, ha a per során bemutatják az engedményező szerződést, és van bizonyíték a parkolásra? (Mert a kérdéses időpontban, vagy akkortájt tényleg ott parkoltam, ez tény, ők épp csak azt nem ismerik el, hogy az akkor befizetett 720 forint tényleg annyi volt, amennyi, és nem 721-et és nem 1300-at vagy 2617-et kellett volna helyette fizetni.)

Szóval, ott állok a bíróságon (mellesleg ez a vízió miatt két napja alig tudok aludni), bizonyítják a vétkes parkolást és az engedményezés szabályosságát, én meg nem tudom bizonyítani bizonylat hiányában a pótdíj befizetését (ők meg csak az összeget írták oda, azt nem, hogy ez hol és mikor lett befizetve, ill. hogy ez a teljes összeg, nem pedig valami részlet). 6000 forintért érdemes kockáztatni több tízezres perköltséget?
Vagy mennyibe kerül egy ügyvéd, akivel ebből jól jövök ki? Mert megette a fene, ha megspórolom a 6000-et, de közben kifizetek 60-at.

Mik az esélyeim?

syn24 # 2008.02.14. 09:38

Szia !
Egy ügyvédi munkadij általában 10 000 ft/óra .Egy ilyen tárgyalás kb 30 perc szokott lenni.Viszont elmenni és tanácsot kérni általában ingyen van.Mindig egyéni az ügy ,tehát te saját magad el tudod dönteni hogy akarsz-e pereskedni megéri -e vagy sem.
Nekem az a tapasztalatom hogy mindig elmondják az összes lehetséges verziót,hogy mennyi esélyed van az adott ügyben ,és a döntés joga a tiéd.
Söt mivel ez nem büntetö eljárás ha fogadsz ügyvédet neked el se kell menned a tárgyalásra.A centrum az esetek 99%-ban meg se jelenik,csak az ügyvédük.Szoval ottvan a biró,a centrumos ügyvéd ,a te ügyvéded és te .
Nem kell rettegni tölle ,beszélj egy ügyvéddel és ráérsz gondolkozni mit tegyél és hogyan.
syn

Brian63 # 2008.02.14. 21:47

Sziasztok

Véleményeteket kérném, mert egy kicsit elveszve érzem magam.

A történet a következő:

1. 2004-ben jeggyel parkoltam, de késtem 10percet, megbüntettek
  2. 10percen belül (!!!!) automatánál befizettem a 960Ft pótdíjat (centrum parkoló)
  3. 2007 02.12.-én kaptam egy felszólító levelet kb. 6000Ft-ról. Visszafaxoltam nekik a pótdíjbezetést igazoló szelvényt és némi szöveget a tévedésükről.

4 2007 őszétől már a CreditExpress fenyeget, egyre nagyobb összegekkel.

(hiába írtam le többször, hogy aznap befizettem a pótdíjat, és erről már a centrumot is értesítettem. A pótdíjbefizetőt is beszkenneltem nekik)

5. havonta jönnek az újabb levelek, emelt összeggel, már utolsó utáni fenyegetésekkel...

6. Ma felhívott valaki hogy "NAGYLELKŰEN" elengedik a befizetett 960Ft pótdíjat "csak" a tőketartozást és kamatokat kell megfizetnem. kb. 7000Ft

Hiába mondtam, hogy aznap befizettem a büntetést, és erről többször tájékoztattam a centrumot és a behajtó céget is és ezzel szerintem a jogalap szűnt meg.

Akkor mire számolnak kamatot ha nem volt tőketartozás?

A pótdíjbefizetést igazoló cetlim megvan, de a centrumnak küldött faxokról nincs igazolásom. Csak a CE-nek küldött emilek vannak meg. (bár egyre sem válaszoltak, csak küldték az egyre emelkedő összegeket...)

Milyen esélyeim vannak?

Exanimo # 2008.02.15. 06:39

Sziasztok,

Syn24-hez lenne kérdésem: Hasonló helyzetben vagyok összeg és ügy tekintetében. Van lehetőség arra, hogy megadd az ügyvéd elérhetőségét, aki segített neked? Természetesen privát levélben, és ha ő is hozzájárul. (exanimo@freemail.hu) Kapcsolatba léptem már egy ügyvédi irodával, de egyrészt jóval drágábban dolgoznak az általad leírtnál (már fizettem nekik), másrészt nem éreztem, hogy számomra megfelelőek. Február 26-ra kaptam az első idézést.

Válaszodat kíváncsian várom,
Köszönettel,
Exa

tatti # 2008.02.15. 08:28

Brian63!

Ha megnézed, a Centrum honlapján nincs fax-szám. Én is akartam nekik faxolni, ezért felhívtam és megkérdeztem. A hölgyike megadta ugyan, de közölte velem, hogy faxon befizetés-igazolást nem fogadnak el...

Azt hiszem ez sok mindent megmagyaráz. Persze hogy nem akarják elfogadni, mert akkor nem tudnak pontosan azonosítani, nekik meg KELLENEK az adataid. Hiszen adatokból élnek...ha nincs adat, felkopik az álluk.

Átvert ember # 2008.02.15. 08:45

Nem az a baj hogy a postás mit és mikor kézbesített!!! A baj ott van a részükről, hogy a csomagot a szélvédőre "kézbesítve" hagyják magára!!! MIlyen jogszabály allapján hivatkoznak arra hogy TE megkaptad a csomagot a miben a felszólítás van, amit ha nem fizetsz be x napon belül akkor az eredetileg követelt tétel akár 20 szorosára is feldagadhat!??

Valaki aláírt a hekyszínen valami átvételi iratot ami bizonyítja az EREDETEI csomag átvételét???
Szerintem ilyen ember nem létezik!
Akkor mire alapozzák hogy meg is kaptad az eredeti mikuláscsomagot???? VÉLHETŐLEG???
Közterületen őrizetlenül hagyott járműről valaki elvesz egy papírzacskót akkor azért a tulajdonos a felelős????

Véleményem szerint MINDEN bírságolás akkor lenne JOGSZERŰ, ha első körben mindjárt a postai ajánlott kézbesítést követnék, amiben a mikulás csomagot ÁT KELL VENNI!!!! És ha erre nem fizetsz akkor ÍGAZUK VAN!!!! A rendőrség MIÉRT így teszi?????
Ott is vagy elkapnak a helyszínen vagy levél jön hogy jelenj meg!!!
Ez kb olyan mintha a rendőr az utcán menne és hirtelen meglátná az autódat amivel gyorsan hajtottál és emlékszik rá, hogy lefényképeztek a minap ( például csak ) és oda rakná ki parkoló autódra a bírságolási cédulát!!!!????? :-))) A parkoló társaságok PONT ezt csinálják!!

RÖHELY!!!!

syn24 # 2008.02.15. 10:41

Sziasztok !

Exanimo és akinek még szüksége lehet rá !

Dr. Lak Edit 061-210-1564 irodai száma
www.lakedit.hu
Bártan beszélj vele ,és bizom benne hogy tud segíteni,bár minden eset más.

Én most 2 hétig nem leszek,mert elutazom.
De sok sikert mindenkinek !!!
Syn.

UI: A következő tárgyalásom 2008.04.02.
teljesen új ügy ,ma kaptam idézést ,összeg és időpontok vannak ,de fénykép nincs még 2002-ből...
majd irok....