Centrum Parkoló/per

the big cat # 2006.02.25. 17:33

Azért ugye ez így nem igaz, van két olyan eset amikor a bíróság nem vár el bizonyítást az álításhoz, az egyik a fikció, a másik a törvényes vélelem. A második eset gyakoribb fajtája, a megdöntehtő vélelem esetében áll fenn az, hogy az ellenérdekelt fél bizonyíthatja a vélelem hamisságát.ű

De persze a centrum esetében semmiféle vélelem nincs sem a rendszerük zártságára, sem annak igazságtartalmára vonatkozóan. Én azt tudom elképzelni, hogy volt olyan per, haol a rendszerükkel sikerült bizonyítani a tilos parkolást, és most ezt próbálják nagyon is megtévesztő módosn felhasználni.

Miért nem lehet már jogszabállyal rendet tenni végre a parkolási lopás-zsarolás-hazudozás-közpénzek elherdálása-pártfinanszírozás ügyben? Meddig kell még tűrni, hogy magáncégek magukat a köz érdeke elé helyezve a közt lopják meg többszörösen is, először amikor sarcszerűn szednek olyan díjat, amiért semmiféle szolgáltatást nem nyújtanak, aztán amikor az eből származó bevételeket kézen-közön eltüntetik.

Rival # 2006.02.27. 18:49

Tisztelt Fórumozók!

Lenne egy kis történetem, ilyenről még nem olvastam itt. Tegyük fel, hogy messzi vidékről jöttem fel Pestre, és megbüntettek. Törvénytisztelő polgárhoz híven még aznap, üzemidőben befizettem az automatánál a pótdíjat, a cetlit pedig megőriztem, biztos, ami fix. Ma (két évvel az eset után) kaptam egy levelet a Centrumtól, hogy fizessek be a kérdéses időpontban be nem fizetett büntetésem miatt 15ezer Forint plussz 2000 Forint postai és lekérdezési díjat, valamint 300 Forint xyz díjat. Természetesen nem ajánlott/tértivevényes/dokumentált levélről van szó. Eszem ágában sincs befizetni ezen díjakat, de kérdésem a következő lenne. Mit tehet a Centrum, ha én nem vagyok hajlandó felmenni Pestre sok száz kilométert, hogy bemutathassam személyesen a fecnijüket? Sem faxon, sem semmilyen más formában nem fogadják el (telefonos egyeztetés után), csak személyesen (természetesen az ügyfélszolgálat előtt is parkolási díj megfizetése mellett). Tehát megvan a büntető cédula is, és a pótdíj befizetését igazoló fecni is időben befizetve.
Köszönet!
Varga István

világesze2 # 2006.02.27. 21:16

Hiszen ez egészen kiváló - modnaná egy Rejtő Jenő regényhős.

Kezedben a bizonyíték csalás kísérletéről, hiszen ők a saját nyilvántartásukat állítják be hitelesnek, tőled pedig jogtalanul óhajtanak pénzt beszedni.

Ha csalás kísérlete mégsem áll meg, akkor os az megáll, hogy nyilvántartásuk nem hiteles.

Kéretik dokumnetáltatni közjegyzővel, mocsok parkolódíj káefték ellehetetlenísére leközöltetni egyik nagyobb napilappal.

Íme ennyit ér a nagyságos nyilvántartás, bármelyik szerencsétlen alperes vigye lobogtatni a cikket a bíróságra.

Márha van egyáltalán ügy.

the big cat # 2006.02.28. 07:21

Rival, az ilyen eseteket kellene összegyűjteni, és az összes perben tanuként megjelenni az alperes oldalán, ahol a Centrum a rendszere zártságára hivatkozik.

Amúgy pedig hagyd abba a velük való tárgyalgatást. Írj nekik egy szép tértivevényes levelet, amiben elküldöd a parkolójegy másolatát, valamint felszólítod őket, hogy a további zaklatásoddal hagyjanak fel, ellenkező esetben csalás miatt feljelentést tezsel ellenük. Továbbá jelzd feléjük, hogy mivel az ő rendszerük a hibás, ezért te a saját költségeden nem vagy hajlandó sehol megjelenni személyesen, ha ehhez ragaszkodnak, akkor mondjuk 80000e Ft előre átutalt átalányköltségtésírtés ellenében hajlandó vagy megjelenni náluk és személyesen bemutatni a parkolójegyet.

Aztán mondjuk érdemes lenne az esetre a dokumentumok másolatával felhívni a Budai és Pesti Központi Kerületi, valamint a Pest megyeibíróság elnökének figyelmét, és feljaánlani hogy amennyiben perben a Centrum a rendszere zártságára hivatkozik, úgy te hajlandó vagy ez ellen tanúskodni.

Ha lennének még iylen kárvalottak, akik hajlandók tanúskodni azért, hogy a rendszer zártságának bizonyítási kísérletét megdöntsék a különböző perekben, azzal végleg dugába dőlne a parkolórendszerek, elsősorban a Centrum mocsoksága. Se fénykép, se tanu, se rögzített adat nem bizonyítana semmit.

szalami # 2006.02.28. 08:45

Rival:

automatánál történő pótdíjfizetés esetén a cetlit (pótdíjjegyet) nem megőrizni kell, hanem a pótdíjfizetési felszólítással együtt eljuttatni a parkolási cég ügyfélszolgálatára! Gondolj bele, hogy az automatánál történő pótdíjfizetésnél te nem adsz meg az automatának semmiféle adatot, ami azonosítaná, hogy te melyik mikuláscsomaghoz tartozó pótdíjat fizeted be, tehát a mikicsomagod ettől nem fog automatikusan törlődni a cég rendszeréből! Csak egy jegyet kapsz, hogy befizettél ennyi és ennyi pótdíjat. Természetszerűleg itt tehát még egy lépést meg kell tenni, hogy a pótdíjtartozásod törlődjön, és ez az, hogy az ügyfélszolgálatnak eljuttatod a jegyet meg a felszólítást, hogy ők ezeket egymással társíthassák és törölhessék a tartozást. Gondolom, ez rá is volt írva a felszólításra meg a pótdíjjegyre.

Tehát a megoldás egyszerű: a felszólítást és a jegyet is (az eredetit) el kell juttatni a Centrumnak.

Ebben az esetben tehát te követted el a hibát azzal, hogy nem tetted meg az utolsó lépést.

big cat, világesze: ti pedig ne beszéljetek csalási kísérletről, mert itt csupán arról van szó, hogy az ügyfél elfelejtette befejezni a tranzakciót, aztán csodálkozik, hogy felszólító levelet kap.

szalami # 2006.02.28. 08:54

Utánanéztem, a mikuláscsomagban lévő cetlin világosan le van írva, hogy "Amennyiben az automatánál az (arany színű) pótdíj gomb használatával fizeti be a pótdíjat, kérjük, az eredeti pótdíj-szelvényt jelen fizetési felszólítással együtt juttassa el ügyfélszolgálati irodánkhoz, hogy tartozását törölhessük a nyilvántartásból."

the big cat # 2006.02.28. 09:30

Persze, ez aztán a zárt rendszer, az összes eredeti dokumentomot jutatsd ela t. ügyfélszolgálatukra, ahol ők viccből vagy rosszszándékból, bevételnövelési célzattal simán kukázzák, te meg szívsz majd 4 év múlva.

Az egész parkolódíjasdi egy hatalmas csalás, a rendszer a minimális jogbiztonságot sem nyújtja a tisztességesen fizetőknek sem, úgyhogy szerintem szépen dögöljenek meg.

szalami # 2006.02.28. 10:18

Bocsánat, azt hittem, ez egy jogi fórum.

Rival # 2006.02.28. 10:31

Rendben is van... de "juttassa el" van odaírva, de sem faxon, sem semmilyen más formában nem fogadják el a bemutatást, csak személyesen az eredetit. Próbáltam eljuttatni, de lekoptattak, hogy csak személyesen az ügyfélszolgálaton... majd esetleg írok egy ajánlott levelet, amiben elküldöm a _másolatot_...

Rival # 2006.02.28. 10:33

...arról nem is beszélve, hogy egyik pillanatról a másikra az utcában, ahol az eset történt, minden második automatát leszerelték... ez persze nem vág teljesen a témába...

autojogasz (törölt felhasználó) # 2006.03.05. 11:39

Kedves István!

A tényállást (befizetett pótdíj, stb.) írásban jelezni kell a Centrum felé, az eredeti befizetési bizonylatot pedig semmi esetre se adja ki a kezéből. Ha a Centrumnak nem tetszik, nyugodtan indítson pert. A pert az Ön lakóhelye szerint illetékes helyi bíróság előtt indíthatja meg (így nem kell BP-re utaznia), ahol ön igazolja a követelés alaptalanságát, továbbá a per előtti együttműködési készségét (a perre nem adott okot). Így a Centrum bukja a pert, Ön pedig megkapja a perköltséget, amibe - ha jó ügyvédet talál - azért elég sok minden belefér... :)

Üd: Aj

carving # 2006.03.06. 14:48

Sziasztok!

Egy kérdés: Ha az autóm lerobbant, melyet a műszerfalra elhelyezett elakadásjelző háromszög is mutatott, megbüntethetnek parkolójegy hiánya okán?

A Centrum szerint gond nélkül, azt mondták toljam el az autót az első ingyenes parkolóig.

Köszi

autojogasz (törölt felhasználó) # 2006.03.07. 06:49

Szia!

Igazuk van... Ott csak díj ellenében lehet parkolni, még műszaki hibás járművel is. Mint ahogy az autópályán sem lehet lejárt matricával közlekedni a lejárat utáni akár öt percen belül sem azon az alapon, hogy útközben műszaki hibás lett az autó, és a 130 helyett csak 60-nal lehetett vele haladni, ezért hosszabb lett a menetidő.

Szívesen!

carving # 2006.03.07. 09:47

Köszönöm szépen a választ, ilyenmód nincs mit tenni, irány a posta!

Royal # 2006.03.07. 15:39

"Az egész parkolódíjasdi egy hatalmas csalás, a rendszer a minimális jogbiztonságot sem nyújtja a tisztességesen fizetőknek sem, úgyhogy szerintem szépen dögöljenek meg. "

Jogbiztonság? :-) A kárpát medencében?
Mikor ilyen nyilvánvaló szabadrablások folynak az állam égisze alatt? Én nem vagyok az erőszak, önbiráskodás és tsai. hive, de szerintem vannak olyan helyzetek, amikor már nem számit se a szép szó, se az érvek, csak az erőszak. Az egyedüli eszköz, ami félreérthetetlen, és eredménye van. Ez a parkolós történet, sok másikkal karöltve már hosszú évekkel ezelőtt is megérett arra hogy kitörjön miatta a III. világháború. Addig azonban maradnak a hős Rambók akik egymagukban, purhab arzenállal felszerelkezve indulnak a parkolóóra hadsereg ellen. Õk mutatják a helyes irányt, kár hogy egy fecske kevés a nyárhoz.

pigres89 # 2006.03.13. 19:50

Vérszemet kaptam. Való igaz. Semmi szolgáltatás. Kérdés akkor mint magyar állampolgár miért kell fizetnem azért, mert "Magyar Földön" megállok? Ez is egy adózási forma, nem? Adót pedig fizetünk.
Szeretném jogászi szemmel látni hogyan van ez? Meredek az elképzelés, de elgondolkodtató.

Royal # 2006.03.16. 08:47

A parkolódíj nem adózási forma. Adót (papírforma szerint) azért fizetünk, hogy abból a köz javát szolgáljuk, valamint működésben maradjon, fejlődjön az ország vérkeringése. Parkolódíj esetében még a látszatra sem adtak. A befizetett gusztustalan mértékű parkolósarcból, soha nem fog épülni új parkoló, új út, és semmilyen létesítmény, ami a köz javát szolgálná, mivel a pénzt eleve magánzsebekbe csengetjük.

redrobin # 2006.03.29. 11:58

Ma kaptam egy levelet A Centrum Parkolo kft-tol, amely szerint 2000.08.07en rossz helyen parkoltam. Azt az autot amire hivatkoznak meg 1998ban eladtam.

Mi ilyenkor a teendo?

A tobbszori koltozesek, pakolasok utan talan meg megvan valahol az adasveteli, talan. Gondolom ezzel rovidre lehetne zarni az ugyet, de mi van ha nem talalom? Nem szandekszom kifizetni a nem engem terhelo osszeget... Telefonon nem tudom oket elerni, szemelyes latogatas szoba sem johet, mert kulfoldon elek.

zolim # 2006.03.29. 16:55

Én is hasonló cipőben járok. Ma kaptam felszólítást, hogy 2000.10.24-ről van 1 meg nem fizetett pótdíjtartozásom.
Ez, idestova cirka 5,5 évvel ezelőtt történt. Miként kell hivatkozni az elévülésre? Várjam meg, míg feljelentenek, vagy reklamáljak egyből?

the big cat # 2006.03.29. 17:15

A követelések elévültek, ezt kell válaszolni, és hogy önként nem kívántok teljesíteni, valamint a szemükbe röhögni. Továbbá, hogy ezt ők is nyilván tudják, így a továbbiakban a zaklatásukkal okozott kárért kártérítést fogtok követelni.

Az eladás esetében ezt is meg lehet említeni, de a dolog nem érdekes.

kea4 # 2006.03.29. 17:50
Az eladott kocsi adásvételi szerzõdését sem kötelezõ öt évnél tovább megõrizni tudomásom szerint
  • a közelmúltban a majd' hét éve eladott kocsim súlyadóját kereste rajtam az önkormányzat. Az új tulaj nem íratta át, így kerültek hozzám. Szerzõdésem meg már nekem sem volt. Az okmányirodába leadtam egy írásbeli nyilatkozatot, ennek alapján törölték a nyilvántartásból. Szóval érdektelen az adásvételi szerzõdés megléte, ha öt évnél régebbi.
Ma2+ # 2006.03.29. 17:59

Szép jó estét a T. Fórumozóknak!

Mint szomorú érdekelt kérdezném a következőt:

Tud-e valaki arról, hogy az irreális mértékű pótdíjjal kapcsolatban indult-e már valahol per és ha igen, milyen kimenetellel?

Véleményem szerint a korábbi évek nem-fizetése miatt bepereltek több hajlandóságot mutatnának a fizetésre, ha nem ilyen hatalmas és megmagyarázhatalan mértékű lenne az alkalmazott pótdíj.

Ha még nem kezdeményezett volna ezügyben senki peresítést, nem lenne megfontolandó?

Válaszukat előre is köszönöm!

P.S. Ha esetleg másodfokon is megnyert, jogerős ítéletről tudnak (nemcsak Centrum, nemcsak Budapest) azt is megköszönöm!

kea4 # 2006.03.29. 18:25

Kedves Fórumosok!

Kaptam a Centrumtól egy ajánlott levelet (postaládába közönségesen bedobva), hogy két alkalommal is parkoltam fizetés nélkül: jó 4, illetve egy hónap híján 5 éve, és fizessek különféle jogcímeken egy kalap pénzt nekik. A feltüntetett címek egyike hihetetlen számomra, hogy valaha is jártam volna ott kocsival, a másik ugyan hihetõ, de szent meggyõzõdésem, hogy annak idején még nem volt parkolóövezet. Egyelõre még nem tudom azt sem, hogy van-e fénykép egyáltalán.

Tud valaki valamit arról, hogy egy esetleges fénykép mikor tekinthetõ bizonyító erejûnek?

Ki lehet azt deríteni valahogy, hogy adott terület mikor lett parkolási övezet (energiatakarékosan)?

Üdv:
KEA.

wakesleep # 2006.03.29. 22:03

kedves mindenki!

bedarált engem is a rendszer: ma kaptam a Centrumtól a következő felszólítást:
a 2002. 02. 26, 14:35:23 - 2002. 02. 26, 14:35:23-ig tartó időszakban (nem gépeltem el, nulla, azaz nulla másodperc van a két időpont között) parkolójegy nélkül parkoltam, ezért a tartozásomat illetve a postai, ügyviteli és BM lekérdezési díjat szíveskedjek megfizetni.
ez összesen 3775 zseton.

a furcsa az, hogy ugyan valóban bliccentettem egyet a kérdéses napon, de miután megtaláltam a mikicsomagot, hazafelé azonnal befizettem a postán (üzemidőn belül). ergo SEMMIFÉLE tartozásom nincs a cég felé.

a dolog a részemről ott szenved hátrányt, hogy ugyan minden csekket megőrzök 5 évre visszamenőleg, de a feladást igazoló csekk többedmagával együtt sajnos tavaly egy beázás áldozatává vált, vagyis semmi közvetlen bizonyítékom nincs az igazamra.

a kérdéseim:

• járható út-e az, hogy a Centrum számlakezelő bankjánál lekérdezzem, történt-e az irányomból utalás a kérdéses időszakban a kft felé? (ismerősöm véleménye szerint ezt megtagadhatják, de egy esetleges bírósági eljárás során a bíró ezt az adatot már kikéri - illetve kikérethetjük - és akkor kiderül a turpisság)
  • korábban felmerült már a kérdés, de válasz nem érkezett vagy csak én ugrottam át véletlenül (ezesetben bocs): a postán ilyen távlatból valahogy vissza lehet keresni a 2002-ben történt csekkfeladásomat?

a követelt összeg tényleg nem nagy, tulképp inkább csak azért is izgatom magam - a jogtalan követelés felett érzett indulaton kívül persze -, mert ezek szerint arra nincs semmiféle garancia, hogy ha én ezt most szó nélkül befizetem (mint anno a büntetésemet), ne álljanak elő megint valami követeléssel 4 év múlva...
ezen és más fórumok korábbi hozzászólásai alapján bőven van esélyem arra, hogy legközelebb már olyanért fizessek késedelmi díjat, amit el sem követtem.

valami javaslat, tipp?

előre is köszönöm!

(ja, a levelet én is a ládába találtam bedobva, a levél szövege szerint a levél kézhezvételétől eltelt 10 napon belül legyek szíves tejelni, különben per...namost honnan számítják azt a 10 napot, ha nem tudják, mikor vettem át?)

pannamari82 # 2006.04.03. 10:57

A kérdés többszöri beküldés miatt törölve.