Parkolás a miskolci Media parkolóházban, mágneskártyával


hgabor1 # 2005.08.05. 18:46

Bár eddig senki sem válaszolt, de a helyzet váratlanul és igen kultúráltan megoldódott, köszönet Sidló úrnak, a Szinva park létesítményvezetőjének, aki meghallgatta panaszunkat/kifogásainkat (hogy mi tkp. jóhiszeműen jártunk el, hisz nem nem akartunk fizetni, hanem azért maradt a kártya nálunk, mert így tájékoztatott a bizt. őr, hogy maradhat), és bár elmondta, hogy a kártya, ha nálunk marad (így áll a szerződésben), akkor azt bizony fizetni kell, de akceptálta azt is, hogy nem kaptuk meg időben a szerződést, tehát ezt nem tudhattuk (noha és ez az én véleményem, aláírtuk, így elfogadtuk a feltételeket, ez nem mentesítene minket), így azt javasolta, hogy törlik a tartozásunkat és ezzel lezárhatjuk az ügyet - és a belépések időpontjainak vizslatására sincs szükség.
Hát, esküszöm, erre nem gondoltam volna, tényleg minden elismerésem Sidló úr, ez egy - divatos szlogennel szólva - európai megoldás volt!

hgabor1 # 2005.08.04. 21:12

Kedves Jogtudorok, a következő problémával fordulnék hozzátok:
Januárban vettünk (előre kifizetve a 6000 .-t) a miskolci Media Markt parkolójába egy egy hónapra érvényes mágneskártyát. A kártyát elfelejtettük visszaadni és mikor júliusban szerettünk volna ismét befizetni egy hónapot, azt mondták, oké, de fizessünk be 30.000 Ft, mivel használtuk a kártyát.
Mi azonban csak abban a hónapban jártunk a parkolóházban, amikor a kártya érvényes volt, erre figyeltünk (korábban is maradt már a kártya nálunk, ugyanezt hosszabbították meg januárban)
Azt állítják, hogy március 1-én (kedd) bementünk, 2 -án (szerdán)kijöttünk a parkolóházból. (És még lehet, hogy többször is, de szegények még nem tudták átnézni a teljes adathalmazt, mert óriási az adatmennyiség.)
Mi azonban biztos, hogy nem használtuk a kártyát, mert az a kocsiban volt és a feleségem járt vele dolgozni akkor.

De nem is ez a lényeg. A kérdésem igazából az, hogy van-e valami jogalapom megkérdőjelezni a Parkolóház beléptető rendszerének hitelességét, ami alapján követelik a 30.000-t , hisz egy adatbázisba bárki bejegyezhet bármilyen adatot, illetve, olyan is megtörténhet, hogy rosszul regisztrálja a mozgást a rendszer (ezt azért gyanítom, mert több hónapban is sokszor volt ingyenessé téve a parkolás, mert a rendszer épp nem működött.)
Az is elgondolkodtató, hogy mivel a kártyát előre kell kifizetni, elvileg be sem lett volna szabad engednie márciusban, tehát sz@r a rendszerük. Illetve, amit tapasztaltunk is, többször írta ki az egyébként érvényes kártyánkra, hogy érvénytelen és a biztonsági őrnek kellett kiengednie minket, miután lecsekkolta a kártyaszámunkat.
Ezek után fogadja el az ember a rendszerről, hogy hiteles...

Még azon is gondolkoztam, hogy mivel a kapukat kamerák figyelik, nézzük vissza, ki ment be a kérdéses időpontokban - bár erre mondhatják, hogy kölcsönadtam a kártyát, így ez csak érdekesség lehet, de nem vitaalap - bár szerintem jogom lehet rá, vagy sem?

A szerződésben van egy olyan pont, hogy ha lejár a kártya, ők szólítanak fel minket levélben vagy telefonon, hogy ne mulasszak el fizetni. Mi ilyen felszólítást nem kaptunk...
(De ez megint azt bizonyítja, hogy egy nem kifizetett kártyát nem szabad használni - tehát, nem úgy működik, hogy parkolsz amikor akarsz, és amikor kedved van és arra jársz, kifizeted... )

Szumma-szummárum, szerintetek milyen esélyünk van arra, hogy ne kelljen jogtalanul fizetnünk, hisz részünkről nem a pénzről van szó, amikor be akartunk menni, ki is fizettük... előre.