Tulajdonos nem viszi el a roncsot


csellos # 2005.10.18. 20:42

Ez az ügy így a lehető legjobban oldódott meg.

Más, hasonló esetben az ömkormányzat akkor "tud javasolni valamit" (mekkmester), ha birtokvédelmet kértek a jegyzőtől, tehát van az önkormányzatnak hatásköre (the big cat), a rendőrségnek pedig valóban semmi köze az egészhez.

Az más kérdés, hogy a legcélravezetőbb egyszerűen kihúzni az utcára...

cszoli # 2005.10.14. 09:44

Tegnap elvitte az autót nagy titokban.
Az ügy elintézve.
Köszi mindenkinek a hozzáállást.

Law1 # 2005.10.03. 14:22

A mi kerületünkben ez ennél jóval nehezebben ment.

the big cat # 2005.10.02. 12:54

Kedves Law, mielőtt balkánozol, nem volna nagy baj, ha vennéd a fáradságot, és elolvasnád, hogy mi is a tényállás. Ez itt magánjogi vita, az autó magánterületen áll, elég valószínűtlennek tartom, hogy tőlünk 600 km-re a rendőrség lenne a köteles bárkinek a telkén álló szemetet elszálítani, csak azért mert azt állítja nem az övé.

Ha az autó köztelrületen állna, az Önkormányzat elszállítattná. Aztán a tulajon leverné az összes költséget. Ahol én lakom, ott így van, telefonálgatni sem kell, de megköszönik, ha bejelented.

magyarpeter # 2005.10.02. 08:06

Húzzátok ki az utcár, és akkor már el kell vinnie az önkormányzatnak. Ekkor persze az alvázszám alapján eljárást is indítanak, így a volt tulaj jobban meg fogja szívni.

Law1 # 2005.09.30. 15:47

Elég szomorú, hogy Magyarországon ezért az önkormányzathoz kell fordulni és perelni kell. Sőt nem csak hogy szomorú, hanem nevetséges és balkáni!!! Németországban a közterületen parkoló roncsautókat felhívásra a rendőrség fél órán belül elszállítatja, majd a rendszám alapján beazonosított tulajdonosnak kiküldik a számlát. Ez az egész kóceráj Budapesttől 600 Km-re legfeljebb egy fél órás történet. Magam sem értem, hogy Magyarországon mit kell ezen ennyit bénázni. Én is heteken át küszködtem, mire el tudtam vitetni a térről a rendszámtáblával felszerelt, de ablak, lámpa és kerék nélküli roncsautót. Először felhívtam a rendőrséget, de ők nem értették, hogy miért őket hívom. Mondtam nekik, hogy talán azért, mert közterületen áll egy kocsi, amelyen rendszám van, de abszolút nincs forgalomképes állapotban és ezzel gondolom X jogszabályt sért. A rendőr ezek után sem értette meg, hogy mit akarok, majd hívtam az önkormányzatot. Hívtam őket egyszer, hívtam őket kétszer, majd a 8-ik alkalom után végre elvitették. Ez sajnos megint egy szegénységi bizonyítvány az itteni jogi kultúráról. Úgy látszik, hogy 16 év messze nem volt elég ahhoz, hogy ez az ország kiheverje az 50 évig tartó ruszki megszállást.

the big cat # 2005.09.24. 13:01

Mi mást javasolhatna az Önkormányzat, mint hogy pereljétek be. Ez polgári jogi vita, amire az Önkormányzatnak nincs hatásköre. Viszont az okmányiroda esetleg segythet abban, hogy a roncsot jogszerűtlenül nem semmisítik meg.

mekkmester # 2005.09.24. 08:53

Igen, a költségek valóban a társasházat terhelnék. Az önkormányzat megkeresése jó ötletnek tűnik: be kell jelenteni, hogy a forgalomból kivont gépjárművet jogosulatlanul tárolja magánterületen, és felszólitás ellenére sem szállitja el. Hátha tudnak javasolni vmit.

cszoli # 2005.09.23. 11:24

Azt kifelejtettem, hogy ugye közterületről elszállított autókat csak a büntetés+díj fizetése után adják vissza, ha pedig mi bárhova elszállíttatjuk, akkor onnan simán kiadják neki, nem csak akkor, ha megtérítette az elszállítás költségeit.

cszoli # 2005.09.23. 11:22

Kedves Mekkmester,

az a baj, hogy valami lopóautót kéne hívni, de kétlem, hogy az elvinné, ha nem a mienk az autó. Az is problémás, hogy hova vitesse az ember, roncstelepre nem lehet. Meg az egészet a háznak kéne fizetni, több 10000Ft, amit sose látnánk viszont a tulajdonostól.
Amire szükség volna, egy legális közigazgatási lehetőség. Arra gondolok, hogy pl. az önkormányzatnak a közterületre van megfelelő megoldása erre, és utána a költségek behajtására is. Ilyen esetben nyújthatnák ezt a szolgáltatást megfelelően bizonyított esetben.
Azért köszi a választ.

mekkmester # 2005.09.23. 07:51

Kedves Zoli!

Ha az illető már nem tulajdonostárs a társasházban, akkor nincs joga ott tartani az autóját, hiszen az magánterület (hozzáteszem közterületen pedig a rendszám hiánya miatt nem tarthatná). Megfelelő határidővel, irásban kell felszólitani, és ha ennek ellenére nem viszi el az autót, akkor intézkedhettek az elszállitásáról. Csak mindenképpen értesiteni kell, hogy hova lett elszállitva a jármű. Onnan már az ő gondja.

cszoli # 2005.09.22. 12:42

Kedves Szakértők!

Társasházunkban egy lakás gazdát cserélt, ám a régi tulajdonos még a kertben tárolja rendszám nélküli autóját. Állítólag az autó per alatt is van.
Ha a tulajdonos minden felszólítás ellenére nem szállítja el az autót, mit tehetünk legálisan? Gondoltunk már rá, hogy kitoljuk közterületre és szólunk az önkormányzatnak, de ehhez fel kéne törni az autót, amihez nincs jogunk.
Milyen lehetőségeink vannak?
Köszönöm
Csorba Zoltán