kötelező biztosítások - Miért nem fizet a biztosító - könyv


csellos # 2005.10.18. 10:32

Kedves Ezénvagyok!

Örvendetes a szándékod a könyvkiadással kapcsolatban, néhány észrevételt és tanácsot (szavaiddal: ötletet) - ha úgy gondolod - fogadj meg.

1. "...nyomatékosan kérek mindenkit, hogy csak valós és bizonyítható esetekről tájékoztassanak."
Ne csak nyomatékosan kérjed ezt, hanem az esetek valós mivoltáról hitelt érdemlően győződj meg. Ellenkező esetben Te (vagy a felelős kiadó) kerültettek igen kellemetlen helyzetbe, ha valamely biztosító, vagy akár a MABISZ perel.

2. "... a mabisz részéről kapott válasz például egyértelmű elfogultságot sugall."
Nem tudom mit értesz elfogultság alatt, de a MABISZ - ahogy nevében is benne van - a biztosítók szövetsége, ilymódon a biztosítók érdekvédelmi képviseletüket is ellátja. Ennek tükrében éppen az lenne meglepő, ha NEM a biztosítók (jogos) érdekeit védve, azok álláspontját erősítené, ráadásul mindezt úgy, hogy működésének költségeit éppen a biztosítók állják.

3. A MABISZ-szal szemben a PSZÁF viszont az adófizetők pénzéből működtetett költségvetési intézmény, tehát tőlük viszont valóban semleges és tárgyilagos tájékoztatás várható el. Javaslom, hogy könyvetek színvonalának emelése érdekében őket keressétek meg, mert ők - hivatalból - rengeteg adatot kapnak a biztosítóktól, sőt rengeteg panaszos ügy fut be hozzájuk. Ezek egy nagy része - megfelelő formában, az adatvédelmi szempontokat is figyelembe véve - publikus.

4. Mindenképpen kérjetek fel egy biztosítási szakjogászt a szakmai felügyeletre, lektorálásra, de sokkal hasznosabb, ha már a könyv összeállításában is közreműködik.

5. Ha olyan eseteket írtok le, amelyek esetében jogszerűen jártak el a biztosítók a kárkifizetés megtagadásában, írjátok le, hogy miért, hogy ebből mindenki okulhasson.

6. Általában szenteljetek egy fejezetet arra (mondjuk a könyv végén), hogy a biztosítással kapcsolatos hatályos jogszabályokat megnevezitek, és ezeket - közérthető módon - magyarázzátok. Adjatok tájékoztatást arra, hogy a különféle biztosításokkal kapcsolatban - a kötéskor, a díjfizetéskor, az aktualizáláskor, káresemény során - mire ajánlatos figyelni, akár konkrét esetekkel ismertetve a szerződő hibájából elmaradt kárkifizetéseket.

Szerintem, ha ezeket az ötleteket megfogadjátok, mindenképp mindenki számára hasznos könyv kerül a könyvesboltok polcaira. A biztosításokat szapuló - sajtóban megjelenő - írásokból nincs hiány, hiszen ez "slágertéma", tehát bevételt hoz. (bár látok némi pozitív tendenciát.)

Sokkal hsznosabb lenne azonban egy olyan kiadvány, amely tárgyilagosan ismerteti a jogszabályokat, és hasznos, közérthető tanácsokkal szolgál. Ha a kettőt ötvözitek, a kasszasiker sem marad el, és még tanulni is lehet belőle. Ezért pedig mind a biztosítók, mind az ügyfeleik hálásak lehetnek.

Sok sikert!

Ezénvagyok # 2005.10.02. 07:59

Tisztelt fórumozók!

Az itt olvasottak, valamint a saját és ismerőseim tapasztalatai arra ösztönöztek, hogy kiadjunk egy könyvet a biztosítók visszaéléseivel és "nemfizetésével" kapcsolatban. Szerencsére korábbi könyveink sikerei arra biztatnak, hogy érdemes belevágni e vállalkozásba, még ha bizonyos kockázattal is jár.
Kérek tehát mindenkit, hogy ha olyan ügye van, amelyet szvesen megosztana egy könyvben az olvasókkal, úgy írja azt meg nekünk. Természetesen a nevek helyett csak monogrammokat szerepeltetnénk, és kikérnénk az adott ügyben a biztosítók véleményét is. (Ez várhatóan egy "nem nyilatkozhatunk lesz", de ez csak olaj a tűzre.)
Szeretnénk minél sokrétübb anyagot összeállítani, ezért szívesen fogadjuk ügyvédek tapasztalatait is, kérem, hogy akinek bármi ötlete vagy tapasztalata van, írja meg nekünk. (Itt természetesen nem konkrét ügyekre gondolunk, hiszen ügyvédi titoktartás is van.)
Bár nem garantálhatjuk minden anyag megjelentetését, de nyomatékosan kérek mindenkit, hogy csak valós és bizonyítható esetekről tájékoztassanak.
Az eddigi anyaggyűjtésnek elég érdekes eredményei vannak, a mabisz részéről kapott válasz például egyértelmű elfogultságot sugall.

e-mail címünk: info@bbs.hu

Tisztelettel: BBS-INFO Kiadó