Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


guba # 2011.08.28. 07:48

Legjobb megoldás valóban az volna, ha tényleg megcsináltatná, és egy olyan robogót kapnánk, amiért végül is fizettünk.

Igen, ez az amit első körben kérhetsz, ha ez nem lehetséges, vagy nem vállalja, akkor megcsináltathatod mással az ő költségén, vagy kérhetsz árcsökkentést. Nem lényegtelen viszont, hogy mennyi volt a vételár, mert, ha az megfelel a műszaki állapotának és a korának, akkor nem nagyon lesz helye szavatossági igénynek. Az esztétikai hibák meg minél nyilvánvalóbbak, annál kevésbé tudsz rájuk hivatkozni, mert ugyebár megnézted mielőtt megvetted, és ezzel együtt vetted meg.

[HUN]zizu # 2011.08.29. 08:11

Kedves Guba!

a topic végigolvasása után a következőket szeretném elmondani önnek:

  • a többiek nevében is köszönöm az önzetlen segítségét
  • rengeteg csaló, szemétláda, idióta ember van, mind eladói, mind vevői oldalon

Munkájához további sok sikert és eredményt kívánok.

guba # 2011.08.31. 07:21

Kedves [HUN]zizu!

Köszönöm!

csekdisz # 2011.08.31. 18:32

Kedves guba!

Én is nagyon köszönöm a segítséget. Szerintem ez egy jó drága tanulópénz lesz. Szerencsére pár hibát sikerült már kijavítanunk, az idomok javítása/cseréje lesz macera, de talán sikerül egy olcsó megoldást találnunk.
Az önindítót megkaptuk, ebből a szempontból készséges volt az eladó, a többiről nem akar tárgyalni, mert hogy ő is így vette.
Még egy próbát teszünk azzal, akitől ő vette, ha sikerül, ha nem, ott lesz a vége a történetnek.
Még egyszer köszönöm a segítséget, nagyon hasznos fórum, örülök, hogy rátaláltam.

bagheera # 2011.09.02. 19:29

Kedves Guba! És persze kedves többiek!

Másfél hete vásároltam egy használt autót, kereskedésből. Műszaki állapotlappal ellátták, a hibákat feltűntették korrektül (gondoltam én akkor)… Átíratás után egyből márkaszervizbe vezetett az utam, ahol olyan fel nem tűntetett hibákat közöltek, hogy azóta is csak pislogok nagyokat.

Röviden: a műszaki adatlapon ez szerepel: kipufogó rendszer OK, motor állapota OK, tengelykapcsoló állapota OK. Ezzel szemben: hátsó dob nincs az autón, kuplung a végét járja, a nagynyomású üzemanyagpumpa hibás, sőt légzsák ugyan van benne, csak nem működik valami oknál fogva (erre már nem emlékszem a sokkos állapot miatt), és még a hibajelző ledet is kikötötték, hogy ne zavarjon a műszerfalon. A javítás sok 100ezerbe fájnának. Kérdezték azt is, hogy eltelt-e 15 nap a vásárlás óta, de azt már nem tudtam meg, hogy miért is fontos/jó az, ha nem…?

A szervizben azt tanácsolták, hogy próbáljam visszavásároltatni. Mik erre az esélyek? Plusz az autó árán kívül az átírás költségeit is bukhatom… :(

Bármilyen ötletet nagyon szívesen fogadok. Szeretném magam minél jobban felvértezni, mielőtt beszélek a kereskedővel.

Előre is nagyon szépen köszönöm az ötleteket, a segítséget!

guba # 2011.09.03. 05:49

Az állapotlap azért nagyon jó, mert nehéz a tartalmával szemben bizonyítani. Hogy, sikeres lesz-e az igényérvényesítésed, az nagyban függ attól, hogy a kocsi ára mennyire felel meg a korának és a futásának. Ha pl. bevallottan is van benne 300 km, akkor lehet számítani kuplung problémákra akkor is, ha egyébként még jól üzemel.

guba # 2011.09.03. 05:50

300 ezer...

bagheera # 2011.09.04. 10:57

Először is köszönöm a választ! :)

86ezer van az órában... de mondjuk a légzsák téma és a
visszajelző lámpa hiánya + a nagynyomású szivattyú
jobban izgat, mint a kuplung, de azért az sem esett jól.

Azóta már beleástam magam jogszabályokba, meg fórumot is nézegettem rendesen.
De meg kell állapítsam, sikertörténetet nem igen találtam...

Azért én is megpróbálom, vesztenivalóm nincs.
Csak még a stratégián kell dolgozni egy kicsit. :)

Köszönöm és további szép napot!

jozsefhevesi@gmail.com # 2011.09.18. 19:02

Sziasztok.
egy érdekes kérdést tennél fel hát ha tud rá valaki választ.
Román magyar állampolgár vagyok de nincs Magyarországi lakcimem,milyen módon tudnék igy Magyarországon egy használt autót vásárolni.
a Válaszokat elöre is köszönöm.

frobi1 # 2011.10.04. 11:58

Üdv.
A minap adtam el egy 1,5-évig tulajdonomban lévő 15 éves 2ütemű endúró motorkerékpárt.A vevő kipróbált állapotban kifizette a vételárat 80.eft.Majd lábon elindult 100km-re vele.Félúton a motor beállt.A vevőnek mindenről beszámoltam a motor állapotáról:nálam semmi gondja nem volt igaz akkumulátor,fékbetét,fékcső volt cserélve rajta,de nem is nagyon használtam max 2 hetente 20km-ert,
Most vevő kéri vissza a vételárat amitől én elzárkóztam/nehogy már én fizessek a motorozásáért/.Felajánlottam neki derítsük ki mi okozta a hibát/ha víz,olaj szivattyú akkor én állom a javítást ha megfőzte a motort/mivel rutintalan,és nem figyelte a hőfokmérőt stb. akkor az ő kára/,egyéb esetben felezünk/Emberünk zabos lett szédszedte a motort és megállapította hogy a henger elrepedt,de nem 50cm-es henger volt rajta/tudta mikor megvette +a hirdetésben is benne volt,én így vettem már/ezért beperel!adásvétreliben szerepelt a kipróbált állapot,de a motorszámot nem írtuk a szerződésbe az csak a biztosítási kötvényen szerepel Szerintetek?

Mókica # 2011.10.12. 14:06

Sos segitséget kérnék.
Vasárnap vettünk egy autot és 2 nap múlva kedden az autó felmondta a szolgálatot olyan okból amiről nem tudtunmk ésa szerelő azt mondta hogy össze volt tákolva az autó hogy működjön. Szeretnénk visszakapni az árát mit tegyünk ?

guba # 2011.10.12. 16:29

Eladótól kérjétek vissza.

kobalage # 2011.10.20. 05:32

Tisztelettel olyan kérdéssel fordulnék a fórumhoz, hogy eladtam a személygépkocsimat, amit 2008-ban Németországból hozattam be törött állapotban. Ezt műszakira alkalmas állapotba hozták és egészen mostanáig rendeltetésszerűen használtam. Az autó klímás felszereltségű. Én egyszer sem használtam ezt a funkcióját az autónak, mert érzékeny vagyok a klímára. Eladáskor a vevő megtekintette az autót, nem kért szakvéleményt, csupán kérte, hogy ismertessem az autó hibáit. Amit tudtam elmondtam neki. 2 héttel a vásárlás után megkeresett a vevő, hogy nincs klímahűtő az autóban, ezért akár el is állhat az adás-vételtől, tekintettel arra, hogy nem tájékoztattam a hibáról.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben (én nem voltam tudatában a hiányosságnak, ő nem kért szakvéleményt a vásárlás előtt, csak után) elállhat-e a szerződéstől a vevő, vagy kötelezhet az általa feltárt hiba javítására?
Várom megtisztelő válaszukat!
Üdv

Breki # 2011.10.20. 06:26

Tisztelt hozzáértők. Az alábbi esethez kérnék segítséget. Vettem egy Renault safrane full felszereltségű de 97 es évjáratú szép állapotú autót. A hirdetés szerint az ország legszebb ilyen autója és az ára is magasabb volt mint a hasonló többi járműnek. A közölt hibák: akku rossz és a klímában nincs gáz, de amúgy jó. Az ügyben folytatott telefonbeszélgetéseket illetve az adásvételt automatikusan rögzítettem (természetesen senkinek nem adom oda). Már hazafele kiderült hogy a tempomat nem megy, az ülések pneumatikája nem működik, de a tulaj már nem vette fel a telefont. sms ben megírtam azzal, hogy másnap beviszem a szervízbe. Itt kijavíttattam azokat a dolgokat amik a közlekedéshez szükségesek voltak, és hazajöttem pestre. Addigra a motor elkezdett kopogni és az automata váltó megadta magát. A szervíz szerint legalább 2x annyi kilométer van az autóban.Nem működik a riasztó (nem lehet bezárni) és még egy csomó gond van vele. A legfájóbb a váltó mivel az 300 e Ft körül javítható. Az eladó elérhetetlen a levelekre nem válaszol. Kértem szakvéleményt. Mik a lehetőségek? Nyilván nekem az eredeti állapot visszaállítása lenne a legjobb.

guba # 2011.10.20. 16:54

Kobalage, nem állhat el, de ha klímával hirdetted az autót, akkor ezért a hiányosságét jogosan követelheti a kijavítást tőled.

guba # 2011.10.20. 17:02

Breki, megtévesztésre alapozva megtámadhatod a szerződést, ha sikeres, akkor ezzel eléred az eredeti állapot helyreállítását, ha sikertelen, akkor másodlagosan hibás teljesítésre alapozva kérhetsz kijavítást, vagy árleszállítást. Jó ügyvéded legyen.

Breki # 2011.10.21. 07:21

Guba
Koszi szepen, ma element a level. Meglatjuk mi lesz.

kobalage # 2011.10.21. 08:01

Köszönöm Guba, mi is a javítás mellett döntöttünk, más nem mert a tisztesség azt diktálja.
Üdv

Breki # 2011.10.22. 12:22

Guba
Egyebkent ha az elado azt mondja nem tudott a hibarol akkor megall a megtevesztes, vagy akkor bukta. Mert akkor lehet jobb egybol a szavatossaggal inditani nem?

guba # 2011.10.23. 06:03

Igen, így van. Ha nem sikerül bizonyítani, hogy neki tudnia kellett a hibákról, akkor nem áll meg a megtévesztés, de ilyen hibák esetében szinte kizárt, hogy ne tudott volna róluk. A kérdés inkább az, hogy eléggé nyomósak-e ezek a körülmények, ahhoz hogy olyan lényegesnek tekintsük őket, amelyekre vonatkozó megtévesztés, már megalapozza a szerződés érvénytelenségének kimondását. Ha pereskedésre kerül a sor, akkor egy keresetben párhuzamosan fel lehet lépni a megtámadással és másodlagosan (szubszidiáriusan)a hibás teljesítés m,iatti igényekkel.

Breki # 2011.10.23. 09:44

Esetleg a tenyek: Amiket leirok azokrol hangfelvetel is keszult. Az elado masfel evet hasznalta az autot bizonyithatoan 70 e Km korul ment vele. Amikor megvette mar valoszinuleg vissza volt tekerve az ora. ( a vizsga bejegyzese alapjan ezt csak en neztem meg) Makulatlan allapotu frissen szervizelt auto kerult meghirdetesre amiket a felvetelek is alatamasztanak. Az ar kategoriajaban a legmagasabb volt. Az elado autoszerelo aki allitasa szerint teljes atvizsgalast olajcseret vezermuszijat, gyari vizszivattyut cserelt. Kiderult hogy nem is szijas hanem lancos a motor. Az automata valtoban is lecserelte az olajat. Erre a szervizben azt mondtak hogy olyan bonyolult eloirasok vannak ra amit alig vagy 10 szerelo tud az orszagban mar. Ezzel velelmezheto a kimagasloaan magas szakmai ismeret. A kozponti zarrol es az ulesek hibairol a tempomatrol az inexrol, mindenkeppen tudnia kellett, de azt fogja mondani hogy a kereskedesbe amikor beadta meg jo volt. Amugy az ügylet elott es alatt elerheto volt azota nem.

Breki # 2011.10.23. 09:47

Nyomosnak eleg nyomos mivel a javitasuk ketszer annyiba kerulnenek mint maga az auto ara mukodokepesen. A meghibasodas 300 km megtetele utan az elso uton hazafele mar megtortent. ( automata valto, ules pneumatika, kozponti zar, stb) Amugy ismetelten koszi a segitseget.

guba # 2011.10.23. 10:47

A vezérműszíjat el ne lőjed idő előtt! Azt tartsd meg az esetleges bíróság előtti bizonyítási eljárásra. Ott is először szembesíteni kell a hirdetése szövegével, aztán nyilatkoztatni arról, hogy ezek valóban igaz tényállítások voltak, és csak aztán kell előadni amit a szerelő mondott, és esetleg őt is megidéztetni tanúként. Ha ez így sikerül, akkor alkalmas lesz a bíróság előtt az alperes hitelességének megingatására, és kihoztad, amit ebből ki lehetett...

Breki # 2011.10.23. 10:51

Zsenialis. A kerdes mar csak az hogyan lehetne teged felfogadni :-). Tenyleg, lehetseges?

guba # 2011.10.23. 11:43

Megkaptam az emilt, válaszoltam. :)