Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


drbjozsef # 2021.07.16. 09:23

zoltanpest,

Sajnos megesik az ilyen.
Egy 17 éves, 200+ezer kilométert futott autó vásárlása zsákbamacska, és saját felelősségre vásárolja a vevő. Nem nagyon van ilyenkor szavatosság, esetleg speciális esetben (nemrég cserélt, új alkatrész beépítése, és az mondjuk eleve hibás volt vásárláskor is).

Nem érdemes pereskedni. Így jártál.

Botanicus # 2021.07.16. 13:19

csatlakozom az előttem szólóhoz a kereskedőnek nincs szavatossági felelőssége, meg még neked kell majd bizonyítanod hogy az autó rendeltetés szerűen a korának és a benne lévő kilométernek megfelelően az előírt sebesség betartásával használtad-e - ezek bizonyítása szinte lehetetlen engedd el jobban jársz az azonnalautó pont hu -nál vannak megbízható kisautók én is onnan vettem az autómat.

Botanicus # 2021.07.16. 13:49

Ava1983

be kell sétálni a rendőrségre és feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen és ott előadni a sérelmedet éppen úgy ahogyan itt..
Ha a panaszod alapján eljárás indül az ügyészt kérheted, hogy a polgári per felfüggesztését kérje.
Lehet anyud ellen is eljárás indul hatóság félrevezetése miatt (bár kétlem de a lehetősége fenn áll) de nagy valószínűséggel annak nem lesz súlyos következménye mert hiszékeny volt az ügyész és a bíró is látni fogja, hogy tevőlég sem nem részese a csalásnak és az okirat hamisításnak sem nem kedvezményezettje őt csak rászedték.
Azért olvasd el a csalásra és az okirat hamisításra vonatkozó jogszabályt és magyarázd el anyudnak is.

A legjobb ha már a feljelentéshez ügyvéddel mentek.

Yaris13 # 2021.08.24. 10:25

Üdvözlöm!
2 hónapja vásároltunk egy autót egy kereskedőtől. Banki visszavett autó volt. A kereskedő beleírta az adás-vételibe, hogy a motorra és a váltóra fél év garanciát vállal. Most elromlott a fék az autón és a szerelőnk szólt, hogy nincs katalizátor az autóban. Felhívtuk az eladót, hogy nem szólt nekünk erről és a műszaki vizsgán bajba kerülhetünk a katalizátor hiánya miatt. Azt mondta, hogy nincs pénze esze ágában nincs visszavenni az autót de 25 ezer forint egy utángyártott katalizátor azt talán intéz nekünk. Van valami lehetőségünk arra, hogy visszavegye az autót? Belegondolni is rossz, hogyha így adom el az autót műszaki vizsga előtt akkor engem vonhatnak felelősségre! Úgy gondolom, hogy az autó része a katalizátor és az értéke sem annyi ha már egy utángyártott alkatrészt szerelnek bele.Egyből tudta a katalizátor árát és meg sem lepődött azon hogy hiányzik a katalizátor.Viszont azt mondta, hogy a műszaki elintézi..... Én ebben nem akarok részt venni! Köteles visszavenni az autót vagy milyen lehetőségeim vannak? Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2021.08.24. 11:32

Yaris13,

Nem köteles visszavenni, a szavatosság keretein belül elsősorban a hiba kijavítását kérheted, cserét, vagy a szerződéstől elállást csak kivételes esetben.
Ha az autónak gyárilag tartozék a katalizátor, akkor az a minium, hogy megjavítja.

Mondhatod, hogy kéred vissza a pénzed, mert ez már olyan jellegű hiba, ami miatt becsapva érzed magad, elveszett a bizalom, nem akarsz részt venni a vizsga "elintézésében", stb., de ha elutasítja, neked kell pert indítanod bíróságon. Ennyi alapján kétséges, hogy a visszavételre köteleznék, ha egyébként az autó használható.

Nickk # 2021.08.25. 11:42

Üdv!

Kérdésem, hogy fúrhatok-e új lyukakat a rendszámtartónak? Például 5 cm-rel lentebb akarom elhelyezni, hogy középen legyen a csomagtérajtón. Így is tökéletes lenne a megvilágítása, láthatósága. Vagy például a félméteres rendszám helyett kisebbet szeretnék, ezért úgy helyezem el a lyukakat, hogy indokolt legyen a kisebb rendszámtartó felhelyezése (B típus).

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2021.08.25. 13:26

Nickk,

Lyukat annyit és oda fúrsz az autóra, ahova akarsz.

A rendszám elhelyezése a 6/1990. rendelet 28§ szerint.
Autó esetében középen, függőlegesen, a legalsó pontja az úttesttől min. 30cm-re legyen - DE ELSŐSORBAN az autón erre kialakított helyre kell rakni.

A "B" típusú rendszámtáblát csak akkor kaphatsz, ha az "A" típus felszerelése az autó kialakítása miatt nem lehetséges. Egyébként nem. Ha most "A" van, akkor nem kaphatsz "B"-st.

Nickk # 2021.08.25. 15:45

Értem, és köszönöm a gyors választ!
Viszont nem egy olyan autót láttam már, amit az USA-ból hoztak be, és azoknál is van olyan, ahol tökéletesen elférne az "A" típus, de mégis "B" típus van rajtuk, mert az ottani felfogató pontok 4 csavarosak, 2 felül, 2 alul, nem bal oldalt és jobb oldalt 1-1. Lényegében egy négyzet alakot adnak az elhelyezkedésük. Ebből kiindulva gondoltam olyan megoldásra, hogy karosszériással igényesen eltűntettetném az enyémen lévő kettő lyukat, és kialakíttatnám az újakat, így kialakítva a "B" típusú keretnek a helyét. Ezután mennék az NKH-hoz, ahol lényegében lehetne mondani, hogy a régi csomagtérajtó elkezdett korrodálni, vagy esetleg behorpadt, és ilyet találtam használtan, ami színben is passzol. Laikusként úgy gondolom, hogy nem követnék el bűncselekményt (bár tény, hogy füllentenék az NKH-nak), rendszám ugyanúgy lenne az autómon, jól látható lenne, a megvilágítással sem lenne probléma, csak nem a fél méteres csúfság lenne rajta. Egyébként az én autómat forgalmazzák az USA-ban is, pontosan ugyanígy néz ki, csak 4 helyen lehet felfogatni a rendszámot. Innen jött az ötlet, mivel amerikai használt csomagtérajtót nem találok.

Balogheva17 # 2021.08.29. 07:02

Jó napot kívánok 4 hónapja vásároltam egy chevrolet aveot amin aztán meg ejtettunk egy olajcserét minimálisat hasznaltuk ( kb 1200km) de volt vele egy olyan bajom hogy fehéren füstölt a kipufogója majd, kiderült eszi az olajat vizet, igy elvittuk megnézetni mi lehet a baja a szerelő azt mondta a hengerfej feujitason esett at valószínűleg szarul lett megcsinálva es ez a baja. Na most én felhivtam a kereskedőt ő lerazott hogy van ilyen hogy elromlik használt autónál. De a hiba fent állt már vasarlaskor is, nem elromlott. Ilyenkor mit tehetek? Lehete igényem felé, neki van-e ebben az esetben kötelezettsége
felém . A 6 hónap szavatossag erre vinatkozik-e. Mit tudok tenni?

drbjozsef # 2021.08.30. 08:48

Nickk,

Próbálni bármit lehet. Mert hát nem tilos. Hajrá!

drbjozsef # 2021.08.30. 08:50

Balogheva17,

Igen, vonatkozik rá, 6 hónapon belül az eladónak kell bizonyítania, hogy nem teljesített hibásan (feltéve, hogy a cégtől vetted, nem biankóval bizományos autót magánszemélytől).

Esetében ennek bizonyítására elég nyomós érv, hogy 1200 km-t használtad az autót. Ha hibás volt már előbb is, haladéktalanul köteles lettél volna neki jelezni a hibát, és kérni a kijavítását. Így ez eléggé elúszni látszik.

Írásban, tértis levélben fogalmazd meg az igényedet, ha elutasít, neked kell bíróságon pert indítanod.

Balogheva17 # 2021.08.31. 06:22

drbjozsef
Köszönöm, válaszod.

Nickk # 2021.09.01. 17:37

.

Nickk # 2021.09.01. 17:53

Tisztelt Szakértő!

Nővérem az Egyesült Államokban él, és miután átköltözött egy másik államba, a használt, forgalomból kivont rendszámtáblát nekem ajándékozta. Kérdésem ezzel kapcsolatos. Ki lehet-e tenni ezt Magyarországon az autómra? Természetesen nem úgy értem, hogy a magyar rendszám helyett, de nem is úgy, hogy például a hátsó szélvédő mögé. El lehet-e helyezni azt a karosszérián? A magyar rendszámom a csomagtérajtón van elhelyezve, az amerikait pedig felfogatnám díszként mondjuk a lökhárítóra (értelmet senki ne keressen benne, én afféle rendszámmániás ember vagyok, ha például egyedit látok, vagy ritka külföldit, azt le is szoktam fotózni). Szóval ezzel kapcsolatban érdeklődök. Illetve magára a jogszabály szövegére is kíváncsi vagyok, mert ha lehet ilyet csinálni, és megállít a rendőr, akkor tudnék magára a szabályra hivatkozni.

Köszönöm a választ!

balazsvivi # 2021.10.06. 10:42

Jó napot kívánok,

nagyjából 5-6 hónapja vettem egy Opel Amperát, aminél most tönkre ment a töltési funkció, a szervizben azt a választ kaptam rá, hogy a akkumulátor szigetelése elkopott, és 250.000.- a javítás. Az lenne a kérdésem, hogy erre esetleg a szavatosság kihat vagy sajnos ez van? Köszönöm a válaszát

Zöldövezeti11 # 2021.10.06. 11:47

balazsvivi !!

Véletlenül nem 5 -6 hetet akartál írni ?

drbjozsef # 2021.10.06. 11:57

balazsvivi,

Ha kereskedésben, cégtől vetted, akkor kérheted a javítást, a szavatosság szabályai szerint a vásárlást követő 6 hónapban a kereskedésnek kell bizonyítania, hogy a hiba nem állt fenn az eladáskor.

Ha magánszemélytől vetted, akkor neked kell bizonyítani, hogy a hiba már fennállt vételnél is, és arról nem tájékoztatott az eladó, vagy olyan hiba, amit kellő gondosság mellett felismerhettél volna - ez már szakkérdés.

Kérd írásban, tértis levélben a javítást, aztán meglátod mit felelnek. Ha elutasítják az igényedet, neked kell pert indítanod.

balazsvivi # 2021.10.06. 12:16

Köszönöm szépen a válaszát.
Ugyan ez vonatkozik arra is ha kereskedésből vettem, és cég a kocsi üzemben tartója?
Nem hete hanem 5-6 hónapja vettem. Mivel olvastam, hogy szavatosság van rá ezért érdekelt, alapvetően ha rendben lenne az autó nem foglalkoznék ennyire vele de több kisebb probléma is van rajta, és ez így már kicsit átverésnek tűnik.

drbjozsef # 2021.10.07. 07:18

balazsvivi,

Nem. Csak az számít, hogy az adásvételi szerződésedben ki van az eladó rubrikában. Ha egy cég, akkor jó. Ha csak bizományba vették be, és az eladó valójában magánszemély, és ők csak "közvetítettek", akkor az nem jó. Akkor mindegy a 6 hónap.

Az adásvételi szerinti vétel napjához képesti naptári 6 hónap utolsó napjáig még bejelentheted a hibát, igényedet a cégnek, ha ők az eladók.

Cortez25 # 2021.10.07. 08:14

Sziasztok! Egy olyan kérdésem van, hogy vettem egy autót közben kiderült, hogy vétel után olyan leállásokat produkál ami már megvolt csak ott nem jött elő. A tulaj elismerte a problémát és visszaveszi az autót, részemről az átírás nem történt meg, de Ő már bejelentette, hogy eladta az autót. Ilyenkor mi a teendő?

balazsvivi # 2021.10.07. 12:48

drbjozsef köszönöm a segítségét cég van benne külföldről hozták be az autót, megnéztem május végén vettem szerencsére benne vagyok, tegnap írtam is nekik egy email remélem hamarosan reagálnak rá.

drbjozsef # 2021.10.07. 13:34

Cortez25,

Készítetek egy "semmisségi megállapodást", amiben felbontjátok az adásvételi szerződést, és visszaállítjátok az eredeti állapotot. (övé az autó, tied a pénz). Ugyanúgy két tanúval.
Ezzel a megállapodással be kell mennie az eladónak az okmányirodába, és akkor törlik a nevedre a bejegyzést a járműnél.
(Ha kötöttél biztosítást ezzel azt is megszüntetheted, érdekmúlásra hivatkozva.)

balazsvivi # 2021.10.11. 07:20

jó napot,

újabb kérdésem lenne írtam szerdán a kereskedésnek, illetve hívtam őket (pénteken) az írásos megkeresésre nem válaszoltak a telefont nem vették fel, ebben az esetben mi a teendő, keressem fel őket személyesen?

Köszönöm

drbjozsef # 2021.10.11. 09:03

balazsvivi,

Jogi szempontból az igazolható megkeresések számítanak.
Az "írásos" remélem egy tértis levél volt, nem email.
Ha akarsz, bemehetsz, ha szeretsz beszélgetni.

Markmolnar44 # 2021.10.23. 10:36

Sziasztok!
Én egy olyan problémába ütköztem, hogy 1,5 hónapja eladtam az autóm egy kereskedőnek. Erről van hivatalos adásvételi szerződés. Na már most ő ezt az autót azóta tovább értékesítette és már annál a tulajnál előjött egy rejtett hiba (hengerfej hiba). Hozzá teszem ennek tünetei nálam nem jelentkeztek még az eladás pillanatában. Most jelenleg a kereskedő engem hívogat és fenyeget, hogy perre viszi az ügyet. Nekem az lenne a kérdésem, hogy én tartozok-e még bármiféle kötelezettséggel az autó felé, így hogy a kereskedő már tovább értékesítette az autót? Köszönöm a válaszokat előre is.