biztosítás + ismeretlen tettes

K_Peti # 2006.04.18. 18:04

Koszi a hozzaszolast.
A karrendezest elinditottam a sajat casco-mra. (Hazahoztam az autot.)
Ami a kart illeti. Ha egy Renault Thalia talalkozik egy oriasi merci-vel a jelek szerint az egyiken festek kar keletkeztik a masikon pedig ugy behorpad a lemez, hogy lehet cserelni. Na ez kerult volna annyiba, de vegul ugy nez ki, hogy ki lehet kalapalni es rendbehozni. Ez viszont mar nem kerul annyiba.
A nemet rendorseggel kapcsolatban pedig nagyon rossz a velemenyem. Az ugyemert felelos embert 2 het alatt sem sikerult elernem es a visszahivas illetve emailes visszairas keresemre sem reagalt. Kivancsian varom, hogy egy ilyen ember mit fog tenni, de gyanitom semmit. A rendorseg helyett pedig nem nyomozhatok.
A jegyzokonyvbol kertem rogton a bejelenteskor, mire kerek perec kijelentettek, hogy az ugy nyomozati fazisban van igy nem adnak ki informaciot. :) No comment.

csellos # 2006.04.13. 22:26

Peti!

Ha a rendőrség megállapítja, hogy az illető szállásadó a károkozó, akkor az ő felelősségbiztosítása.
Ha nem, akkor csak magadra, illetve a cascodra számíthatsz.

Jelentsd be a kárt előzetes cascóra, úgy annak alapján folyhat a javítás, ha közben kiderül, hogy más (nem te vagy) a felelős, annak a felelősségbiztosítása alapján megkapod az önrészt, a biztosítód az általuk részedre kifizetett összeget, és visszaállítják a cascod eredeti bonus-malus besorolását (legtöbb casco ilyen), vagyis semmi kár nem ér abból, hogy bejelentetted.

A casco biztosítási feltételek szerint nézd meg a beejelentési határidőt - két hét, de inkább egy hó lehet. Fontos, hogy levonni a kártérítésből ezt követően is csak akkor lehet, ha kifejezetten a késedelmes bejelentés miatt lényeges körülmények nem tisztázhatók.

Ha magyarországi a biztosítód, nézz utána a német partnerbiztosítónak, ott is intézheted a kárszemlét.

Nem jogi kérdés, de azt nem teljesen értem, hogy egy tökörrel hogy lehet 500 e Ft-os kárt csinálni..., persze nem kizárt. A tükrön keress (és a rendőrség is kereseen!) esetleges festéknyomokat is! Jelents be a szállásadót, mint gyanusítottat.

Egyébként a jegyzőkönyvből kérhetsz, hiszen te vagy a bejelentő. Olyan sem létezik, hogy te nem kérheted azt a saját bejelentéseddel kapcsolatos üggyel kapcsolatban, amit a biztosítód pedig kérhet (sőt, éppen a biztosítónak kell felmutatni egy általad kiállított meghatalmazást, ha ők adatokat kérnek)

K_Peti # 2006.04.11. 14:45

Érdeklődni szeretnék, hogy mire számíthatok. A leparkolt autómba valaki belement Németországban. A dolgot jelentettem a rendőrségen, akik felvették a jegyzőkönyvet és lefényképezték az autót. Kérésemre semmilyen hivatalos iratot nem voltak hajlandóak kiállítani. Egyedül az aktaszámot adták meg, hogy arra hivatkozva a biztosító kikérheti az adatokat, de nekem semmi közöm innét az ügyhöz!? Miután közölték, hogy a kárt valószínűleg egy másik autó tükre okozta ellenőriztem szállásadóm autóját. A tükrön a megfelelő magasságban megtaláltam a sérüléseket és lefényképeztem. Természetesen Õ azt állítja, hogy a sérülés régi. A rendőrségre visszamentem, ahol közölték, hogy az ügyemmel foglalkozó kolléga már nincs szolgálatban, küldjem el az információt emailben. Ez meg is történt. Azóta semmi. A kolléga telefonon sosem elérhető ill most szabin van. Ennek 1,5 hete. :(

Az autómon hitel van, így rendelkezek Casco-val is. Mire számíthatok akkor ha végül a rendőrség is úgy látja, hogy meg van a cserbenhagyó és mire akkor, ha nincs meg a tettes. A kár kb. 500 e Ft. A casco 10%-os önrészt tartalmaz, az autó pedig 6 hónapos. Ez az első hiba rajta.
Milyen határidőkre kell figyelni?