Törzskönyv


mngina # 2007.04.21. 07:13

Traffic Te hozzáértő személy vagy?
Ezzel foglalkozol, vagy csak tudod, ezeket a dolgokat?
De köszönöm a jó tanácsot.


mngina

Traffic # 2007.04.20. 16:55

T. mngina!

A rendelkezésre álló 15 napon belül be kell menni az Okmányirodába és kérni a jármű átírását (és elmondani mindent). Hátránya a jóhiszemű vevőnek nem származhat, kivéve ha a szerződésbe foglalták azt, hogy a vevő a törzskönyvet átvette.
Ha ez áll a szerződésben, akkor is be kell menni időben átíratni a járművet. Késlekedés esetén a járművet kivonják a forgalomból és az kellemetlenebb.

mngina # 2007.04.20. 11:54

még valami.
tehát az előző tulaj azt mondja nincs meg a törzskönyv.

(5) Nem kell pótolni a törzskönyvet, ha annak elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása a tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére irányuló hatósági eljárás megindítását megelőzően történt, és a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését az ügyfél az eljárásban hitelt érdemlően igazolja.

ez alapján én mehetek az okmányirodába, hogy írják át, mert nem az én hibám?

vagy mi ilyenkor a teendő???

(hozzáértőktől elnézést, ha valami nagy butaságot kérdeztem)


mngina

mngina # 2007.04.20. 11:20

sziasztok!

problémám a következő.
vettem egy autót,de a törzskönyvét nem kaptam meg a kereskedőtől, mondván az az előző tulajnál van.amint megkapja tőle küldi postán.
a törzskönyv nincs meg, engem pedig szorít a 15 napos átíratási határidő.
kereskedő azt mondta, hogy elinditattja az előző tualjjal az ilyenkor szükséges teendőket. (bejelentés...közlöny...stb)
viszont ha jól tudom, a kártya csak a közlönyben való megjelenés után 15 nappal pótolható.
Na most akkor így kicsúszok a határidőből.
Mit tehetek, hogy a kocsit átírják a nevemre, s hogy nekem ebből a törzskönyv miatti hercehurcából hátrányom ne származzon?
válaszotokat előre is köszönöm.


mngina

moskvichman # 2007.04.09. 11:20

Tisztelt Thomas!

Nagyon sokat segítettél, köszönöm szépen.

Nem kell pótolni a törzskönyvet, ha annak elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása a tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére irányuló hatósági eljárás megindítását megelőzően történt, és a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését az ügyfél az eljárásban hitelt érdemlően igazolja( Pl.: egy adásvételi szerződéssel).
A tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére a Magyar Közlönyben történő közzétételt követő 15. nap után történhet.

Szerintem ez az, ami az én esetemben irányadó lehet. Feltéve, ha eltekintenek attól, hogy én már kezdeményeztem a tulajdonjog változás bejegyzését, mielőtt a törzskönyv elvesztése (esetleg) jelentve lenne.

Persze, ha szerencsém van, tök könnyen megtalálják a törzskönyvet, és kipostázzák nekem vidékre, és mehetek átíratni.

Mindenesetre megkönnyítetted a tisztánlátásomat, remélem hamar lezárul az ügy. Mégegyszer kösz, és szívesen fogadom mások észrevételeit is.

Egyébként milyen időközönként jelenik meg a Közlöny?

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2007.04.08. 11:47

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

moskvichman # 2007.04.08. 08:58

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a tisztelt Hozzáértőktől törzskönyv témában.

A történetem egyszerű.
Autót vásároltam kereskedőtől.
Nem kaptam meg tőle a törzskönyvet (azt hittük nincs neki).
Ennélkül nem írják a nevemre ocsmányirodában.
Saját költségen nem akarok újat gyárttatni, aztán mégegyet.

Tehát egy Trabantról van szó, amit a kereskedő beszámított új autóba, nem kapta meg a törzskönyvét, nem is kérte, mert azt hitte, még nincs neki. A kereskedő nem köteles átíratni magára az autót, tehát ez nála nem bukott ki. Aztán megvettem tőle én. Gondoltam, azért nem kaptam hozzá törzskönyvet, mert nincs még neki, máskor is vettem törzskönyv nélküli autót. Mint magánszemély át kell íratnom az autót, de ezt nem tehetem meg, amég nem mutatok be törzskönyvet. Mert van törzskönyve, ezt Okmányirodás Csaj látja a rendszerben. Még azt is megmondta, mikor kérték ki és melyik ocsmányirodában. Okmányirodás Csaj adott haladékot átírásra, úgyhogy nagy gáz nincs.

Ugye a törzskönyvet (ha van) az eladó adásvételkor köteles átadni a vevőnek.
Tehát jogilag tiszta vagyok, mindent jól csináltam.
A Suzuki neppertől szóbeli igéretet kaptam arra, hogy ha nekem nem sikerül megtalálnom az előző tulajt, akkor felkeresi ő, és megszerzi a törzskönyvet.
Nekem nem sikerült, mondjuk nem is nagyon erőltettem.

Kérdéseim:

Ha a nepper esetleg mégsem lesz hajlandó előkotorni a törzskönyvet (húsvét után hívom újra), úgy az okmányiroda, mint hatóság, milyen eszközökkel ösztönözheti a tagot a kártya felkutatására?

Pofára tudok esni a lustaságom miatt, azon kívül, hogy 1,5 hónap múlva lejár az eredetiség vizsgálat érvényessége?

Nem érzem úgy, hogy vidéki suttyó létemre kevés szabadidőmben Pestre kéne rohangálnom, és magánnyomozást tartanom a kártya felkutatása érdekében. Helyesen érzem?

Abban az esetben, ha nem lesz törzskönyv, szerintetek milyen ügymenetet fog folytatni a közlekedési igazgatósági hatóság, és ki fog szívni ez miatt?

Minden hozzászólást előre köszönök.
Kellemes húsvétot Nektek!

Lökött # 2006.07.22. 14:23

Tisztelt conan

Az ég adta világon semmi dolgotok nincs.

Hozzáteszek 1-2 dolgot. Remélhetőleg, a vevő és az eladó, adásvételi szerződése ugyan az, MINDENBEN ! ( keltezésben is! )

Az drága vevőnek, az adásvételi szerződés alapján, kérheti az eredetvizsgálatot, semmi féle meghatalmazás, az eladói oldalról nem szükséges hozzá.
A vevő sara, hogy a járművet nem íratta át, ezért az okmányiroda kivonta a forgalomból, s kényszerátíratást fog eszközölni, nevezett részére, aki még az újbóli forgalomba helyezést is kifizetheti, ha közlekedni kíván a kocsival.

Tanulság : így járt a vevő, mivel 15 napja lett volna arra, hogy az eredetvizsgát, köt. biztosítás megkötését, átíratást elvégezze. Nem tette, akkor itt a következmény.

Az eladót védi a kezében lévő adásvételi szerződés, mely bizonyítja a tulajdonos váltást, az adott időben, helyen, az adott ingóságra - járműre és az adott személyek között.

----------------------
  • Löki
conan # 2006.07.19. 06:12

Kedves Szakértő(k)!
2006.jan.22-én eladtuk a párom Polski Fiatját, melyen nem volt érvényes műszaki és zöldkártya. (de a GFB megszakítás nélkül volt fizetve)
Mivel ismerősnek adtuk el, ezért a párom várt 2006.04.07-éig az önkormányzatnál való bejelentéssel.
Majd 2006. máj. 24-ei keltezéssel kaptunk egy határozat másolatot, mi szerint a vevő mivel nem iratta át az autót, kivonták 6 hónapra a forgalomból.
Eddig tiszta sor.
De a vevő egy ideje zaklat minket, h a gépjármű törzskönyvét nekünk kellene kikérni (legalábbis adjunk meghatalmazást), mert csak úgy tudják átiratni az autót. (az autó több mint 20 éves, anno még nem létezett a törzskönyv, így nem is volt neki)
A napokban kiderült, h mikor 2001-ben a forgalmi betelt és le lett cserélve, akkor az okmányiroda hibájából nem lett lekérve törzskönyv.
Kérdésem valójában az, h tényleg nekünk kell kikérni a törzskönyvet? Minket nem nagyon zavar, h ki van vonva a forgalomból, hiszen január óta lett volna ideje átíratni az autót a vevőnek.
És egyáltalán kell még tennünk vmit? Van még kötelezettségünk az autóval kapcsolatban?
Segítségét/segítségüket nagyon megköszönném!!!!!