Gyermek külföldre vitele


Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.14. 07:47

Se.

Alkantin # 2019.07.14. 07:11

Sziasztok! / Üdv!

Én egy kis útmutatást, segítséget szeretnék kérni. A nővéremnek szeretnék egy kicsit segíteni viszont fogalmam sincs ilyen esetben kihez lehet fordulni. Röviden a lényeg: 2 éves kislányról van szó, apa személye ismeretlen, így is lett anyakönyvezve, nem keresi azóta sem, nem érdeklődik felőle. Nővérem 4-5 hónapja kiköltözött Németországba a mostani párjával, viszont a gyerek itthon maradt a nagyszülőkkel. A helyzet most az, hogy nővéremék szeretnék kivinni magukhoz a picit, elég biztos jövedelemmel rendelkeznek, a megélhetés biztosítva lenne. Viszont édesanyánk (nagymama) ezt mindenképpen megszeretné akadályozni. Annó azthiszem ő volt a gyermek gyámja de a nővéremék ezt a kérelmet visszavonták. És a kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen okmányok, engedélyek szükségesek a gyermek kiviteléhez? Köszönöm előre is a válaszokat!

További szép hetet mindenkinek!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.10. 07:05

Két magyar állampolgár közötti bontóperre a magyar bíróságnak akkor is joghatósága van, ha a felek nem Magyarországon élnek. (Ugyanez áll a magyar állampolgárságú gyerek fölötti szülői jog gyakorlásáról szóló döntésre.)

balatonibeka # 2019.07.09. 22:07

Köszönöm szépen a választ!
Elég kilatástalannak tűnik így a helyzet...
A gyerekek kétségbe esnének, ha nélkülük hazaköltöznék arra a pár evre, amíg tart a bontóper és hiába próbalnám meg elmagyarázni nekik a dolgot, még nem tudnák megérteni, mert még kicsik. Csak annyit gondolnának, hogy a mama otthagyta őket... Hozzám nagyon ragaszkodnak, az apjuk nélkül egy-két hónapig is simán elvannak, amíg itthon vagyunk és nem igen akarnak vele beszélgetni sem, amikor hív minket.
Az USA-ban meg egyrészt nincsen penzem kifizetni egy válópert, masrészt nem vagyok benne biztos, hogy az ott született gyermekünk (kettős állampolgár) hazahozatalát engedelyeznék-e az ottani hatósagok, ha ahoz a férjem nem járul hozzá...
Azt szeretném még kérdezni, hogy úgy is működhet esetleg a dolog, hogyha beadnám itthon a bontópert, de kint maradnék és kibírnám még addig, amíg le nem zárul a per?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.09. 19:39

Választhatsz:
1.: Hazajössz egyedül, beadod itthon a bontókeresetet, és kéred, hogy a bíróság téged jogosítson fel a szülői felügyelet gyakorlására. (Ha megnyered a pert, és az USA elismeri az ítéletet, akkor hazahozhatod a gyerekeket.)
2. Megindítod a pert az USÁ-ban, és ha majd ott megnyered, akkor hazaköltözöl a gyerekekkel.

balatonibeka # 2019.07.09. 19:22

9 éve élünk amerikában, két kiskorú gyermekünk van, ebből az egyikük már kint született és magyar-amerikai kettős állampolgár. A nagyobbik gyermekünk, a férjem és én is magyar állampolgárok vagyunk. Bár még a kiköltözésünk előtt úgy egyeztünk meg a férjemmel, hogy ha bármelyikünknek nem tetszik ott az élet, akkor hazajövünk és én már az első év alatt mondtam és azóta is folyamatosan mondom, hogy én szeretnék hazaköltözni, de a férjem erről tudomást sem vesz, mert ő kint akar élni és amerikai állampolgárságot szerezni. Ösztől a férjem egy másik államban fog dolgozni és ez ismételten egy költözést jelenten (eddig már kettő volt), ahová én végképp nem szeretnék költözni. Mondtam neki, hogy szeretnék elválni és hazajönni, de ebbe sem egyezik bele.
Nagyon megköszönném a tanácsot, hogy hogyan tudnék hazaköltözni a két gyermekünkkel?

ObudaFan # 2014.11.24. 15:59

A másik kérdés: mi a helyzet, ha a kinntartózkodás ideje alatt - feltéve, hogy a gyámhivatal áldását adja rá - jár le a gyermek útlevele? Mert érvényes papír nélkül akár haza is toloncolhatnak. Ugyanakkor, elvileg, az útlevél meghosszabbításához is kell az apa, hiába van az anyánál a szülői felügyeleti jog. Itt mi a megoldás?

Szerintem kiadják az útlevelet a különélő szülő hozzájárulása hiányában is.

ObudaFan # 2014.11.24. 15:58

Azaz ha jól értem, az apa szülői felügyeleti jogának megszűnése esetén az édesanya szabadon és egyedül dönthet a kiskorú gyermekével történő külföldre-költözésről? Gyámügy nélkül?

Igen.

Silje # 2014.11.23. 20:03

Az egyik válaszban szerepel, hogy ha megvan a gyermek elhelyezését igazoló irat, utazhat vele egyedül az anyuka. De ebben a cikben nem tér ki erre az esetre, hanem egységesen szükségesnek tünteti föl a másik szülő írásbeli hozzájárulását: http://europa.eu/…index_hu.htm 1. Ez alapján hiába nálam van elhelyezve a gyermek, a másik szülő aláírása nélkül visszafordíthatnak a reptéren. Akkor melyiket vegyük figyelembe? 2. A másik kérdés: mi a helyzet, ha a kinntartózkodás ideje alatt - feltéve, hogy a gyámhivatal áldását adja rá - jár le a gyermek útlevele? Mert érvényes papír nélkül akár haza is toloncolhatnak. Ugyanakkor, elvileg, az útlevél meghosszabbításához is kell az apa, hiába van az anyánál a szülői felügyeleti jog. Itt mi a megoldás?

Arzén # 2014.11.19. 08:45

Pontosítom a kérdésemet: "A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés"-ben is lehet kérni a szülői jog gyakorlásának megszüntetését? Mert ha jól értem a Családjogi törvény vonatkozó részét, az anya hiába gyakorolja egyedül a szülői jogokat, a lényeges kérdésekbe mégis van az apának beleszólása (tartós külföldre költözés).

Arzén # 2014.11.19. 08:20

Azaz ha jól értem, az apa szülői felügyeleti jogának megszűnése esetén az édesanya szabadon és egyedül dönthet a kiskorú gyermekével történő külföldre-költözésről? Gyámügy nélkül?
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.11.18. 19:04

A távoltartás az kevés lesz, vagy a bíróságon kell az apa szülői felügyeleti jogának a megszüntetését kérni, vagy a gyámhatóságtól a külföldre utazás engedélyezését.

Arzén # 2014.11.18. 12:52

Segítséget Kérek a következő helyzetre:
Barátnőm 2 éve elvált, 14. életévét betöltött kislányát egyedül neveli, a felügyeleti jogot csak ő gyakorolhatja.
A volt férj folyamatosan zaklatja, fenyegeti őket, rettegnek az esetleges tettlegességtől. Szeretnének Ausztriába költözni hozzám, de a volt férj ebbe nem fog beleegyezni. Ha bizonyítható az állandó zaklatás és fenyegetés, van-e valami egyszerűsítő tényező az ő szabad kiköltözésükhöz? Vagy kénytelenek állandóan rettegésben élni? Egy esetleges távoltartási végzés segít ebben az ügyben? A gyámügyes procedúrát végig kell akkor is csinálni? Esetleg biróság által kérheti az anya a szabad költözködés jogának megítélését? Sajnos a jog nem állít 24 órás védőőrizetet melléjük még a többszörösen elhangzott életveszélyes fenyegetések ellenére sem. Csak az elmenekülésben látják az esélyt...

Brigike0315 # 2014.11.14. 11:32

Még egy utolsó kérdésem lenne. Ha nem adom be a felügyeletre az igényt, marad közös és az apa megírja a beleegyezőt, akkor az úgy korrekt? Az Egyesült királyságba megyünk,oda útlevél nem kell. A belegyező nyilatkozatot ügyvéddel,tanúkkal kell megíratni és az adott ország nyelvére lefordíttatni,vagy mi a menet?

ObudaFan # 2014.11.13. 06:28

Akkor kiviheted külföldre, egyedül is megkapod az útlevelet. De külföldre nem költöztetheted, ha nem egyezik bele, kivéve, ha a gyámhatóság hozzájárul.

Brigike0315 # 2014.11.11. 18:28

Köszönöm a választ! És ha megvan az elhelyezésről a végzés, az elég is? Ha az apa nem egyezik bele hogy külföldre vigyem gyermekem(még ha az elhelyezési végzés is meg van) akkor mit tehetek?

ObudaFan # 2014.11.10. 14:22

Az esetleges külföldre költözéshez mindenképpen kellene, de nem lehetetlen, hogy a fogadó állam egy egszerű kiutazáshoz is kéri, hiszen bírósági határozattal a gyerek nincs elhelyezve. Ezt egyébként célszerű lenne megtenni.

Brigike0315 # 2014.11.09. 16:50

Jó napot! Egy kis segítséget szeretnék.
Először leírnám a szituációt...
Van egy 6 éves kisfiam, az édesapával még a terhesség alatt különváltunk,(nem voltunk házasok/élettársak) nem volt apasági papír. A születés után az állam által apasági,névviselés a szokásos menetben elintéződött. A láthatási kérelmet ezek után beadta az apa,de a gyámhivatalnál azt mondták,jobb ha megegyezünk egymás közt. Így tettünk.Így a kérelmet megszüntették. A kérdésem az, jövő tavasszal külföldre utazunk kisfiammal. Szükséges az apa beleegyezése ilyen esetben? Elméletben hivatalosan én vagyok egyedül a gyerek gyámja,nem?Mi a teendő egy ilyen utazás előtt? Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.11.06. 18:58

Monika29

Ha huzamosabb időre a szüleidre hagyod a gyereket, akkor a gyermekelhelyezés megváltoztatására adsz egy elég jó érvet az apának. Egyébként a gyermek külföldre költözéséhez az apa hozzájárulása, ennek hiányában a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 10:04

Olvass már vissza egy kicsit.

Monika29 # 2014.11.06. 08:41

Tanácsot szeretnék kérni a 8 éve tartó kapcsolatom megromlott a párommal, van egy 7 éves kisfiunk. nem vagyunk összeházasodva de a gyermek az ő nevét viseli nem az enyém. Mivel nekem adódott más párkapcsolat nem tudom hogy tudnám megoldani azt hogy a kisfiam velem maradjon. én szeretnék külföldön tovább élni, de nem tudom hogy a kisfiam milyen feltételekkel vihetem ki. mennyire van beleszólása ebbe az apjának. és még azt szeretném kérdezni hogy amennyiben én szeretnék kimenni külföldre munkát keresni 2 hónapos max 3 hónapos időtartamra amíg nem találok munkát, addig nem tudom magammal vinni a kisfiamat csak később. de ha én mondjuk itthon hagynám mondjuk a szüleimre ahhoz kell valamilyen papírt írni? mert nem szeretném ha az apja azzal támadna vissza hogy én lemondtam a gyerekről es ezen a címen elvenné k tőlem milyen megoldást javasolna nekem erre az esetre? kérem segítsen el vagyok keseredve mit tehetnék!!

válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Mónika

hz78 # 2014.11.04. 14:17

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a választ.

Akkor tényleg csak a gyermekről való lemondás/ létének elfelejtése és a szomorúság marad. Mert magyarként esélytelen az ember :( :( főleg egy kinti bíróságon /pénzről nem beszélve, mert nem keresek annyit amiből ezt fizetni tudnám)

Ismerve az Osztrák Magyar viszonyt, s a kinti árakat.

Fizethetek, de látni nem fogom soha :(

Zoltán

ObudaFan # 2014.11.04. 14:04

Sajnos ez helytálló, osztrák bírósághoz kell fordulni.

hz78 # 2014.11.04. 13:56

Tanácsot szeretnék kérni:

A fiam az anyjával 2013 márc. óta kint van Ausztriába (véglegesen, magyar bírói engedéllyel -havi 1 láthatás).
Eddig rendben volt a kapcsolattartás de az utolsók ( 6 hónap) elmaradtak "betegség" miatt. pótlás nem történt.

Voltam a Gyámügyön, jegyzőkönyvbe vették a panaszokat, de ma mind el is utasították :mivel kint él ezért nem rájuk tartozik állítással:(

Közölték nem ezekkel a szavakkal ugyan: de el mehetek a só hivatalba.
Ha akarok kérjek igazolást a bíróságról hogy tényleg van bírói ítélet a láthatásról és azt küldjem el postán az IM-nek majd 6 hónap múlva talán döntenek ott és ha kedvező szólnak az osztrák gyámügynek a pedig 1-3 éven belül (ha nem döntenek úgy hogy szemetesbe való) pótlásra szólítják fel az anyát. Ill ha változtatni akarok az elhelyezésen Osztrák bírósághoz forduljak (szintén a kint élés miatt)

Kérdezném ez tényleg helyt álló vagy lehet valamit tenni? Esetleg felejtsem el hogy van fiam (láthatásilag) s fizessem a gyerektartást még kb 20 évig????

Üdvözlettel:
Zoltán

ObudaFan # 2014.11.02. 11:28

Jó eséllyel nem lesz joghatósága a magyar hatóságoknak erre.