Gyermek külföldre vitele


Tündérbogár # 2013.09.13. 13:23

Ha párommal EU-n belül pár hónapra mennénk ki 2 éves gyerekemmel, (1 éven belül haza jönnénk, ez biztos), milyen engedély kell hozzá?
Ez esetben is kell apuka hozzájárulása? (külön élünk) Ugyanis ő szándékosan meg szeretné akadályozni az elutazást. :(
Köszönöm!

monalisa1 # 2013.09.11. 14:23

Csak az egy évet meghaladó (= végleges) külföldre költözésnél kell a férj írásbeli hozzájárulása. Amennyiben csak 2 hétig tart az utazás elég a szóbeli tájékoztatás - egyenlőre nagyon előreszaladtál a dolgoknak, valamint gondod legyen hogy a rendszeres láthatás/kapcsolattartás ne csorbuljon, ha mégis a legkorábbi időpontban pótolva legyen.

----
  • laikus hozzászóló
kvinna # 2013.09.11. 10:29

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha elindítom a bíróságon a gyermekelhelyezési pert és jogerősen is én leszek a gyámja a gyermekemnek, akkor utánna is kell az apjával aláíratni egy ilyen beleegyező nyilatkozatot külföldre utazás előtt?
Vagy van -e valami kiskapu, hogy tutira kivihessem? mert jövőre mennénk Chicago-ba látogatóba a nővéremékhez kb 2 hétre és kedves férjem már előre jelezte, hogy direkt nem fogja aláírni ezt a papírt...

Mit tehetek, hogy ne tehessek keresztbe és hogy tudjunk menni nyaralni?

Köszönettel

ObudaFan # 2013.09.10. 11:04

noja

A gyámhatóságtól kell engedélyt kérni.

ObudaFan # 2013.09.10. 11:03

Bella2013

A gyermek elhelyezését kellene rendezni először bíróság előtt.

ObudaFan # 2013.09.10. 11:02

Bodza2012

Kell engedély vagy az apukától + gyámhatóságtól, vagy ennek hiányában a bíróságtól.

ObudaFan # 2013.09.10. 11:01

Mmalacka

Már most kellene a magyar gyámhatóság felé igazolni, hogy fog tudni hol lakni a gyermek, az egészségügyi ellátása és az eltartása biztosítva lesz, és a gyámhatóságtól engedélyt kell kérni.

Bella2013 # 2013.09.08. 18:24

Kedves Fórumozók,
segítségre lenne szükségem,gyermekemmel külföldre szeretnék(haza) költözni én szlovák állampolgár vagyok a gyermekem magyar állampolgár, az apa nevét viseli(elismerte a gyermeket), el szeretnék költözni tőle, nem vagyunk házasok. Ahoz nem akar hozzájárulni(mivel nagyon összevesztünk), hogy gyermekünknek megkérjem a szlovák állampolgárságot.(pedig ahoz kell az apa beleegyezése is) Mit tegyek?Szóltam neki hogy elköltözünk a közös házból, nem kérek tőle semmit, se tartásit, csak el akarok menni....mondta menjek, de burkoltan célzott rá hogy bíróságra megy ha kell, én nem akarok semmi hercehurát. elvihetem a gyermekem, magammal? Ő bírósághoz fordulhat elhelyezési perrel? Közös háztartásban élünk, de szinte mindig én vagyok a kicsivel(aki 7hónapos) Üdv.

Mmalacka # 2013.08.24. 13:16

Kedves Fórumozók!

Tanácsra, tapasztalatra lenne szükségem.

Elváltként kislányomat egyedül nevelem. Ősszel lehetőségünk van külföldre(nem Unió)költözni, huzamosabb időre. Apa ebbe beleegyezett, hozzájárulását írásban is kinyilatkoztatta. A láthatást is megbeszéltük, vele minden rendezve.
Kérdésem, itthon mit kell tennem még a gyerekkel kapcsolatosan. Azt tudom, hogy külföldről kell befogadó nyilatkozat amit haza kell küldeni, de azt nem tudom, hogy ez ráér akkor amikor óvodaköteles lesz(5 évesen) vagy a következő óvodai szezontól, ami ugye jövő szeptember vagy amint óvodába megy.

Köszönöm

monalisa1 # 2013.08.22. 19:25

Ha az apa nem járul hozzá hogy a gyermeket tartósan (= egy évet meghaladóan) külföldre lehessen vinni, akkor a kérdésben a bíróság dönt. Ez eltarhat egy ideid...

Az eddigi kétheti láthatás/kapcsolattartás okafogyottá válik, a kérdésben teljesen új megállapodás szükséges.

Javaslom olvasd vissza ezt a topikot, mások hasonló problémáira van jónéhány hozzászólás., külön is keresd ObudaFan válaszait.

Bodza2012 # 2013.08.22. 13:06

Üdvözlet!
Szeretném a segítségüket kérni abban, hogy mi a menete annak ha a gyermekemet (9 éves) szeretném külföldre vinni és tartósan ott élni. A gyermek apukájától elváltam, a gyermeket én nevelem, az apukának láthatási joga van két hetente. Én újra férjhez mentem, a férjem amerikai állampolgár. Arra gondoltunk hogy kiköltöznénk amerikába valamennyi időre. Kell írásos engedély az apukától, vagy valamilyen hivataltól?
Válaszukat köszönöm.

noja # 2013.07.03. 15:53

Üdvözlet Mindenkinek!

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a hivatalos eljárás, ha EU-n belül költöznén a párommal és a 9 hónaps kisfiammal. Van valamilyen bejelentési, engedélyezési kötelezetségünk, főleg a kisfiamra vonatkozóan?

Köszönöm.

monalisa1 # 2013.07.03. 11:17

klatyikzsu:

monalisa1 # 2013.07.03. 11:16

Az unoka külföldre viteléhez kell a gondozó szülő(k) írásbeli engedélye, mely hasznos ha angol nyelvre is le van fordítva. Valamint kell a gyermeknek saját útlevél melyet a szülő válthat ki részére...

monalisa1 # 2013.07.03. 11:12

Nemzetközi elfogatóparancs alapján az osztrák rendőrség Tirolban őrizetbe vett egy magyar párt mert engedély nélkül külföldre vitte a 4 éves kislányukat -olvasható az RTL plusz honlapján. A 31 éves és 32 éves szülők annak ellenére vitték külföldre a gyermeket, hogy a magyar hatóság előzőekben megvonta tőlük a felügyeleti jogot és azt a nagymamára ruházta át.

Vajon mi lehet ennek az oka, talán csak nem ők is fényevők...

klatyikzsu # 2013.06.18. 18:55

Nagymamaként unokámat vinném nyaralni 1 hetes szervezett utazásra Tunéziába. Szükséges e valamilyen igazolást vinnem a gyermek kilétének igazolására? Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.06.04. 09:56

Annak az országnak a konzulátusán érdeklődj, ahová utaztok.

zsbalogh76 # 2013.06.02. 06:32

Tisztelt Fórumozók!

Egy egyszerű kérdéssel fordulok hozzátok.
Én vagyok az apa, a gyerek nem nálam van elhelyezve, a kapcsolattartás zökkenőmentes, meg tudunk egyezni mindenben. A gyermekemmel szeretnék 1 hetet külföldön eltölteni, nyaralás céljából. Az exem hozzájárult az útlevél elkészítéséhez. Útlevél folyamatban van, 2 hét múlva utaznánk.

A kérdésem az, hogy kiskorú gyermek külföldre utazásához kell-e meghatalmazás, vagy írásos hozzájárulás (azon kívül, hogy szóban megegyeztünk) az exemtől, hogy kislányom velem utazhat?
Mi ennek a módja? Közjegyző? Vagy elég egy kettőnk közti zsebszerződés és két tanú?
A kint tartózkodás alatt, nálam kell-e hogy legyen a papír?

Nem tartok attól, hogy az exem feljelent. Inkább azt szeretném elkerülni, hogy a reptéren azt kérdik, hol a papír? A lányom nem mehet ki az országból...stb. Létezhet ilyen?

A lányom a nevemet viseli. A határnál szerintem senki nem tudja, hogy én elvált vagyok-e vagy sem.
Csak szeretnék elébe menni a dolgoknak és elkerülni a kínos szituációkat.
Köszönöm a segítséget!

Vidék # 2013.05.10. 08:51

Fél évvel ezelőtt már kérdéseket tettem fel unokáim végleges külföldre költöztetése ügyében.
Sajnos még közel sincs vége az ügynek.

Azt szeretném kérdezni, ha az apát megtévesztéssel vette rá a külföldre költöző anya,hogy aláírja a gyámhivatalnál a papirokat, most bizonyítani tudjuk a megtévesztés tényét, akkor van-e lehetőségünk a Ptk. 210 §. alapján az apa nyilatokozatot semmissé tenni?

abigel1 # 2013.04.10. 12:11

Lenne egy kérdésem. Ha 1 éven túl élünk külföldön, akkor van valami teendő a gyermekekkel kapcsolatban?

sevena # 2013.03.20. 13:13

Üdvözlet Mindenkinek !

Kérdésem a következö:
Folyamatban lévö válás, gyerekelhelyezési per alatt az egyik szülö ideiglenesen külföldre távozik a közös felügyelet alatt álló gyerekekkel (1 éve külön élnek), hogy beszerezze a végleges külföldi letelepedéshez szükséges iratokat (környezettanulmány, iskolalátogatási igazolás...stb.)
(Láthatás egyenlöre skype-on történik illetve megbeszélés alatt van a kapcsolattartás egyéb formája.)
A másik fél nem járul hozzá a kiutazáshoz, visszahozatali kérelmet nyújt be.
Ideiglenesen a kinttartózkodás, de ha a bíróság megadja majd az engedélyt véglegessé válik.

Ilyen esetben is elindítják a visszahozatali eljárást ?

Hogyan lehet kikerülni abból az ördögi körböl, hogy a válás után lehet csak beadni a végleges külföldre utazás iránti kérelmet, de a kérelemhez olyan igazolásokat kell csatolni, amelyek feltételezik, hogy már több hónapja kint él valaki ?!

A válaszokat elöre is köszönöm !

ObudaFan # 2013.03.07. 13:51

A bíróságtól kell hozzájárulást kérni.

Babuciiiiiiiiii # 2013.03.06. 17:38

Kérem segitsenek.

A gyerekem 2 éves. apukával nem voltunk házasok, mióta külön élünk, együtt gyakoroljuk a felügyeleti jogokat,én vagyok a gyerekkel, az én lakcímemre van bejelentve, én nevelem,Szeretnék külföldre menni dolgozni. És a gyereket is vinném magammal.Az apuka nem engedi, nem egyezik bele, pedig biztosítanám a láthatást, vagyis nem mennénk egy éven túlra, fél évente hazajönnénk minimum. Hogyan intézhetem el, hogy külföldre költözzünk?

Előre is köszönöm a segitseget

Ziuska # 2013.03.02. 22:16

Tisztelt Ügyvéd urak!

Kint élek Londonban És Magyarországon van három gyermekem kik ideiglenesen az apukánál maradtak míg én itt biztosítok neik helyet stb,,,,,most jutott atudomásomra,hogy 18 év alatti gyermeere nem vnakozik a szabad vándorlásjoga és agyámügnek belekell egeznie,hogy a gyermekeket kihozhassam ide lakni még akor is ha az apa belegyezik.kérdésem az lenne,hogy ha a apa beleegyezik és nem kérek külön engedélyt gyámügytöl akkor abból neke lehet bajom?több szülö mondta ráfázott már.mi a jogi menete annak hogy kihozhassam őket?kérem mielöbbi válasukat vagyy hava valakinek valami infoja sívesen fogadom.

Köszönettel:Ziuska

monalisa1 # 2013.02.28. 18:06

Jut eszembe, mivel a kislány igazolatlanul hiányzik az iskolából és ha a hiányzások elérik a kizáratási óraszámot, a tanévet elveszti évismétlő lesz - "köszönhetően" az anyukájának.