Gyermek külföldre vitele


monalisa1 # 2013.02.28. 14:57

en85

Ez a mondat neked szól: az apa volt már a gyámhatóságon?! (Ott majd tájékoztatják mit és hogyan.)

monalisa1 # 2013.02.28. 14:53

A fél évenkénti hazajövetel szerintem valami vendéglátóipari szállodai/konyhai szezonmunkát" takar napi 10-12 órás robottal, vagyis hogyan- miként fogod tudni megoldani - és fizetni - a kislány egész napos felügyeletét, betegsége esetén ápolását stb. úgy, hogy a számára teljesen idegen környezetben elején valószínűséggel egy kukkot sem ért "külföldiül" - bár aztán gyorsan tanul.

Mivel "miattad" változna az eddigi láthatás helye, vagyis ha az apa ragaszkodik az eddigi kapcsolattartás gyakoriságához, akkor a "közbenső" 1-2 napokra is neked kell tudni transzportálni a gyermeket.

Persze azért beszéljétek meg...

macskaszemu # 2013.02.27. 21:26

nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget. :)

macskaszemu # 2013.02.27. 21:24

Kérdés. A gyermek három éves. apukával nem voltunk házasok, mióta külön élünk, együtt gyakoroljuk a felügyeleti jogokat, de javarészt én vagyok a gyerekkel, az én lakcímemre van bejelentve, én nevelem (ügyvéd előtt megegyeztünk a láthatásról, gyerektartásról stb.) Szeretnék külföldre menni dolgozni. Az apuka nem engedi, nem egyezik bele, pedig biztosítanám a láthatást, vagyis nem mennénk egy éven túlra, fél évente hazajönnénk minimum. Hogyan intézhetem el, hogy külföldre költözzünk?

eri85 # 2013.01.16. 09:30

Kedves fórumozok szükségem lenne a segítségetekre!

A páromnak van egy 10 éves kislánya, akit az édesanyja még Karácsony előtt, egyik napról a másikra ki vitt Németországba, határozatlan időre, a tudta, "engedélye" nélkül. Előre láthatólag Márciusban vagy Áprilisban jönnek csak haza, akkor is csak egy hétvégre maximum.
Mint megtudtuk a kislánynak sok minden lett ígérve,ajándék... amiket meglehet bolondítani egy kis gyereket, de azóta mióta kint vannak, az édesanya, és mostoha tesó akihez költöztek, estig dolgoznak, a kislány 12 kor ér haza az iskolából, és egyedül van a lakásban, senki nem foglalkozik vele, depressziós lassan már, ha rajta múlna gyalog jönne hazáig. Nagyon hiányzik neki az édesapja, akivel nagyon jó a kapcsolata, amíg itthon voltak, minden péntektől vasárnapig nálunk volt, de még akkor sem szívesen ment haza, mert akkor sem sokat foglalkozott vele az édesanyja, többet volt és aludt a 2 kmre való nagymamánál, mint otthon mert az anyuka "dolgozott?!"
Nem utolsó sorban nekem is van egy 9 éves kisfiam, akivel nagyszerűen ki jöttek, imádták egymást, és Áprilisra várjuk a közös kis tesót.
A kislány szájából nem egyszer hangzott el az, hogy szeretne hozzánk költözni, de fél az anyukájától!!
Mivel máshogy már nem tudjuk tartani vele a kapcsolatot csak egy közzöségiportálon, így csak ott olvassuk, hogy neki mennyire rossz kint... megígértük neki, hogy tenni fogunk valamit, de nem tudjuk hogy mit tehetünk sajnos.
Egyáltalán volt joga el vinni a gyereket? Kiszakítani abból a környezetből amit ő megszokott ?? Ő és a párom még jelenleg is papíron házasok, de több mint 3 éve már nincsenek együtt.
A válási papírokat a héten szeretnénk el indítani, és azzal együtt a gyermek elhelyezést is valamint szeretnénk el érni hogy minél előbb vissza kerüljön Magyarországra a kislány, az Ő szellemi, és lelki érdekében, amit Ő is nagyon vár, számolja a napokat.
De hogyan tudnánk ezt elérni minél hamarabb??
A legkézenfekvőbbet már meg próbáltuk, beszéltünk az édesanyjával,egyezzen bele hogy vissza jöhhesen a gyerek Magyarországra, mert ott ilyen formában nem jó neki... Ha nem is hozzánk, akkor az Ő édesanyjához, ami nem lenne neki idegen, hiszen mikor ketten maradtak a Váci nagy lakásukban, akkor is inkább édesanyjára bízta a gyermek nevelést, aki Bp. en lakik, mert állítása szerint akkor Ő nem tudott volna bejárni a gyerektől Vácról Bp.-re dolgozni!! (De mint édesanya, és aki szintén egyedül nevelte 3 éves korától kisfiát,kérdem Én : Egy anya hogy képes így le mondani az akkori 6 éves gyerekéről?! Ha már Bp.en dolgozik, akkor mért nem ment Ő is a gyerekkel az édesanyához??! Számomra érthetetlen!!! )
Kérésünkre a válasza az volt, tudta hogy rossz lesz a gyereknek majd jó lesz! Tehát nem törődik azzal hogy szeme láttára szenved a gyerek oda kint... Persze Ő reggel 7-től délután 4.ig dolgozik, és este 8-9 re ér haza úgy hogy nem hiszem hogy túl sokat látna sajnos...!

Ha valaki tudna segíteni esetleg, vagy jó tanáccsal el látni azt nagyon megköszönnénk.

Üdv Erika

egyiptomi # 2013.01.11. 10:18

Kata!
A kamu rendőrségi dologgal igen megütheti a bokáját, azzal bűncselekményt követ el mivel az útlevél bevonásának igen szigorú feltételei vannak. Ez nem úgy működik, hogy pl. te fogod magad mint szülő bejelentesz valamit a rendőrségen és ők azonnal vizsgálat nélkül be is vonják az útlevelét. A gyámhivatal nem tudja bevonatni az útlevelét. Nyugodj meg nem fogja tudni bevonatni az útlevelét.

katica600 # 2013.01.10. 11:44

Érvényes útlevelet nem lehet letiltani gyerekeknél?
Senkinek nincs tapasztalata ilyen ügyben?

katica600 # 2013.01.08. 06:23

nem valoapa, nem azt. de kössz, hogy felhívod rá a figyelmet. :-)

valoapa # 2013.01.07. 20:23

"Szülő jogszerűen utazna a gyerekkel 1 évnél rövidebb időszakra. Másik szülő viszont rosszindulatú, sok mindenre képes."

Ugye nem azt tartod "rosszindulatú" dolognak, hogy esetleg szeretne a saját gyerekével a jövőben is kapcsolatot tartani, ami nem lenne lehetséges, ha külföldre vinnéd?


  • laikus fórumlátogató
katica600 # 2013.01.07. 19:24

Kedves ObudaFan!

Tudnál nekem válaszolni?

Köszönöm előre is.

Kata

képkeret # 2013.01.07. 19:17

Köszönöm.

képkeret

ObudaFan # 2013.01.07. 13:05

Hogy a te oldaladon felmerülő okok mennyire arányosak az ő kapcsolattartási jogának szűkülésével, és persze hogy a gyerek megfelelő ellátása biztosított-e.

képkeret # 2013.01.06. 16:11

Köszönöm, Obudafan.

Ha bírói jóváhagyatásra kerüne sor, a bíróság mit mérlegel ilyenkor?

Előre is köszönöm,
képkeret

katica600 # 2013.01.06. 14:26

Kedves Hozzáértők!

Külföldi út során mik lehetnek azok a dolgok, amikkel a repülőtéren feltartóztatható egy szülő a gyermekével? Gondolok itt akár kamu rendőrségi feljelentésre, gyámhivatalra, bármire.

Helyzet: gyerek jogerősen nála elhelyezett, szülői felügyeleti joga különélő szülőnek szünetel, érvényes útlevelek. Szülő jogszerűen utazna a gyerekkel 1 évnél rövidebb időszakra. Másik szülő viszont rosszindulatú, sok mindenre képes.

Létezik olyan, hogy az útlevelet valahogy "bevonathassa"?

Tanácsokat, ötleteket, javaslatokat köszönettel veszem.

Kata

ObudaFan # 2013.01.05. 23:11

Ha 16 éves a gyerek, és ő nálad szeretne lakni, akkor csak nagyon nyomós okkal lehet ezt megtagadni. Indítsd el a pert.

A beleegyezésed nélkül csak bírói jóváhagyással költöztethetné külföldre.

Csak a házasságkötéssel válhatna nagykorúvá.

képkeret # 2013.01.05. 19:58

Köszönöm a választ.

Anyuka ezt nyilván úgy akadályozná, ahogy tudná, kiesne a bevétele, bár örömmel venném, ha a fiam velem lakhatna még mielőtt kirepül a fészekből.

Mire alapozhatnám a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti kérelmet? Engem nem tájékoztatott az anyuka semmiről, vagy nem is akar, vagy csak utazás előtt nagyhirtelen.

Kérdés továbbra is, hogy a beleegyezésem nélkül mit tehet?
Ha mégis a beleegyezésemet kérné (nem kapja meg) és a gyerekem sem akar külföldre költözni, a bíróság mi alapján engedélyezheti ezt?

Nagykorúsíthatja a fiamat? Ha igen, ez mit eredményez?

Köszönettel,
képkeret

valoapa # 2013.01.05. 19:34

Ha a gyerek inkább nálad akarna lakni, és ezt te is szeretnéd, akkor indíts pert a gyermekelhelyezés megváltoztatására. Tudtommal ennyi idős gyerek esetén nem dönthetnek az akaratával ellentétes módon.


  • laikus fórumlátogató
képkeret # 2013.01.05. 19:29

Segítséget szeretnék kérni.

Fiam 16 és fél éves, közéőpiskolás az anyuka háztartásában él, 2000-ben váltunk el.

Megtudtam, hogy anyuka külföldre, uniós országba akar költözni új vőlegényével (eddig kétszer vált el), és a fiammal, de velem semmit sem közölt eddig. Általában nem is szokott, pedig a gyermeket érintő főbb kérdésekben egyeztetnünk kellene. Jól tudom, hogy a beleegyezésemet kell kérnie a költözéshez? Kijátszhatja ezt valahogy?

A fiam nem akar menni, amivel egyetértek, csak ritkán láthatnánk egymást, nem is beszéli túl jól a nyelvet, iskolával fogalmam sincs, hogy hogyan menne tovább, valószínűleg elölről kellene kezdenie odakinn a középiskolát, így kitolódnának a tanulóévek. Szép gyermektartást fizetek, anyuka pedig igen szereti a pénzt.

Állítólag nagykorúsítani akarja a fiamat, amit tudomásom szerint csak házassággal lehetne megszerezni. Igaz ez?

A gyermekem meg van ijedve ettől, ami előtte áll, nem mer konfrontálódni az anyjával. Sajnos az anyukát nem tudom elérni, megszüntette a telefonszámát.

Mit tehetek?
Válaszukat előre is megköszönve,
képkeret

ObudaFan # 2012.12.19. 20:47

Kell. Vagy ha nem egyezik bele, bírósághoz kell fordulni.

jozsef.s # 2012.12.19. 19:46

A kérdésem az volna,hogy a 14-éves gyermekemmel szeretnék külföldre menni vagy is ha lehet kint élni én nevelem a gyermeket már 2és 1/2-éves kora óta a bíróság is nekem ítélte a gyermeket az anyukájának csak láthatása van de az se érdekli.Az volna a kérdésem ,hogy kell-e bele egyezés az anyuka részéről,hogy kivihessem a gyerekemet,és milyen hatósági dokumentumokat kell beszereznem.

dunkenrahl # 2012.12.18. 15:24

Köszönöm, tehát akkor az engedélyem nélkül ki-be utazhatnak külföldre bármikor?

ObudaFan # 2012.12.18. 09:12

Ez ellen nem sokat tudsz tenni. Ha nem jönnek vissza, az más, akkor lehet kérni, hogy hozzák haza a gyereket.

valoapa # 2012.12.18. 09:01

Dunkenrahl, nem mindegy, hogy félsz, hogy nem jönnek vissza, vagy csak zavar, hogy nem tudsz mindenbe beleszólni.


  • laikus fórumlátogató
dunkenrahl # 2012.12.17. 20:09

Jó estét!
Egy kis segítséget kérek. Röviden:
2 éve váltunk el a feleségemtől van egy kiskorú gyermekünk aki az anyánál van. Tudomásomra jutott, hogy az feleségem (és az új párja) a gyerekemet több napra kivitte külföldre a megkérdezésem és az engedélyem nélkül (erre bizonyítékokat is tudok mutatni). Útlevele van még együtt "csináltattuk" neki. Annyi lenne a kérdésem, hogy mit tudok tenni és elérni annak érdekében, hogy ez ne ismédlődhessen meg?
Előre is köszönöm!

pötyőke # 2012.12.02. 22:24

Tisztelt Fórumozók!

A következőre kérnék választ:

Anyuka meghalt. Apuka Angliába távozott. A nagymamára és a keresztmamára maradt a gyerek. Majd apuka szeptemberben gondolt egyet és kivitte a gyereket. Láthatás nincs a nagymamának és a keresztmamának sem, mert nem adták át a gyermek visszamenőleg kapott árvasági ellátását az apának, aki még itthon létében is minden pénzt elszórt. Gyámhatóságnak nem jelentette, hogy kivitte a gyermeket. Állandó anyagi gondokkal küszködik. Barátnője is kiment utána és az említett pénzből akarta a megélhetésüket fedezni, ugyanis barátnő nem kap munkát. Apuka pedig csak péntektől-vasárnapig dolgozik. Mire számíthat ez a "jó ember"?