Üdvözletem Mindenknek!
Én magyar vagyok, a barátom francia állampolgár, fr.o-ban élek vele. Nem házasodni szeretnénk, csak "pacs"-olni (ez az un. bejegyzett élettársi kapcsolat, de ez franciaországban nem csak egyneműekre érvényes) Kicsit utána jártam már, a magyar konzulátus weboldalát tanulmányoztam, ugyanaz az eljárás a pacs-nál is, mint a házasságkötésnél. Elég kacifántosnak tűnt nekem első nekifutásra (sajnos tapasztalatból tudom, hagy a franciáknál báramilyen hivatalos dolgot elég nehéz elintézni. intéztem már adót, tb-t, bankot...nem volt egyszerű!). Mostmár áttanulmányoztam egy párszor azt a papírt, amit itt franciában kaptam, hogy milyen iratokat kell beszereznünk. Elég egyszerűnek tünik a dolog, de hát miért is ne, ha a franciák nem bonyolítanak, akkor majd a magyarok! Mert tegnap délelőtt kértem ki ezt a papírt és mielőtt elmentem volna érte, felhívtam a magyar konzulátust is. A kedves hölgy azt mondta, hogy a családi állapot igazolást be kell szereznem otthon a mi polg.mesteri hivatalunknál (ezt anyukám is el tudja intézni és elküldeni nekem, aminek nagyon örülök, mert "csak" ~1800km lenne a táv és nem mostanába terveztem hazamenni) és aztán ezzel és még másik papirokkal el kell mennünk a barátommal személyesen párizsba a nagykövetségre, hogy aztán megkaphassam a házasságkötési tanusítványt (ami a pacs-hoz kell a franciáknak) . Végül is nem is olyan kacifántos a dolog, csak azt nem hiszem el, hogy kötelező a személyes megjelenés! Kérdeztem a csajszit amikor kikértem ezt a papírt tegnap reggel, hogy ő mit gondol és azt mondta, hogy szerinte kikérhetem levélben is (mert "csak" annyi a gond, hogy kb.900km-re lakunk párizstól!) És azt sem értem, hogy a barátomnak miért kell szintén megjelennie?! Ez csak egy igazolás, hogy nincs semmilyen törvényes akadálya, hogy pacs-oljak!? Nem világos ez a rész! De ugye már hétvége van, nincs már hivatal és eléggé felhúztam magam ezen! Nem bírok várni hétfőig hogy rákérdezhessek! Meg persze ha rákérdezek hétfőn, szeretnék valamire hivatkozni is, hogy miért nem kell személyesen megjelennünk.... Valaki mondja, hogy nem így van!
A másik, amin még nagyon kiakadtam az az, hogy kérhetik a 3hónapnál nem régebbi születési anyakönyvi kivonatot! (ez a fr.o-i magyar konzulátus hivtalos weboldalán van) Gondolom a keltezésére érti :) de akkor is érdekes...ez is így lenne!?
Előre is köszönöm a válasz(oka)t és mindenkinek szép hétvégét kívánok!
R