Válás, vagyonmegosztás

jung erzsebet # 2021.11.24. 17:15

T. Kovács Béla ügyvéd úr. A fiam Jung Antal az én PC-röl ir , valószinü az én nevem Jung Erzsébet jeleik feladókét meg. Fiam PC-je szervizben van, de a probléma megoldása ill. lehetösége annál sürgösebb. Tistelettel várjuk válasát. Jung Erzsébet

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.24. 10:07

Már Magyarországon is házasodhatnak azonos neműek? Lemaradtam.

jung erzsebet # 2021.11.24. 06:48

T. Kovács Béla ügyvéd úr. 2016-ban elváltam. Vagyonmegosztási per folyamatban. Volt feleségem beköltöztette a barátját az 50-50%-ban tulajdonunk családi házunkba. Az idegen elfoglalja a 3m2-es konyhát - használata a volt feleségem és én részemre itélte a biróság -Éjjel 11 órakor föznek, isznak, orgiákat rendeznek. Amikor kérem, hogy hagyják el a konyhát, az idegen állandóan engem fényképez a mobiljával. Tettlegességre is sor került, a rendörséget hivtam segitségül. Az idegen kitalálta, én hasba akartam szúrni stb. Kénytelen voltam a biróságon feljelenteni. Sajnos a virus miatt nagyon elhúzódnak a tárgyalások. Elvették a privát életemet, a nyugalmamat, miként járhatok én el jogszerint ebben a szörnyü helyzetben . Van valamire lehetöségem? Volt feleségem azt ordibálja: tudod hol dolgozom, úgy kicsinállak, hogy nem tudsz Magyarországon munkát vállalni. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat dolgozója. Elöre is megköszönöm megnyugtató válaszát. JUng Antal

Surmoka # 2021.11.21. 17:31

Üdv!
Vagyonszaporulattal kapcsolatos kérdésem lenne. Élettársi vagyonközösség fennállása alatt közösen vásárolt háznak elkezdődött a teljeskörű felújítása, azonban az életközösség megszűnt a felújítás közepén. Az a helyzet állt elő, hogy a megszűnés pillanatában kb. ugyanannyit ért a ház anyagilag, mint a vásárláskor, mert közben ki lett belezve, még nem volt benne az új fűtés meg az új ablakok, de már a régi sem, stb. Vásárláskor egy régi, de lakható ház volt, ebből lett egy új, de még lakhatatlan.
Mindemellett eddig a pontig is több tízmillió forint lett már belefektetve az építkezésbe, viszont nem egyenlő arányban.
A kérdésem az, hogy el lehet-e ezt számolni az adott pillanatban egy negatív vagyonszaporulatnak (vagyonvesztésnek)? Hiszen jelentős összeg fordítódott a házra, mégsem jelent meg ez az aktuális értékében az állapota miatt. Úgy képzelem el, hogy az osztozkodáskor arányosítani kellene a ház "készültségi" szintjével a pillanatnyi piaci értéket, így jön ki a vagyonvesztés, és így lehetne elszámolni a nem egyenlő arányban befektetett felújítási költséggel.
Ha esetleg a negatív vagyonszaporulat nem játszik, akkor milyen más jogcím jöhet szóba?
Köszi előre is.

Boldogsag # 2021.11.15. 12:17

Köszönöm szépen válaszát Dr. Kovács Béla Sándor!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.15. 10:51

Ha az életközösség megszűnt, és a helyreállítására sincs kilátás, akkor a házastárs nem örököl, akkor se, ha a házasság jogilag még fennáll.

De lehet házassági vagyonjogi szerződést is kötni.

Boldogsag # 2021.11.15. 09:51

Üdvözletem kedves Hozzáértőknek!
Feleségemtől 2 éve különélő vagyok, de hivatalosan még házastársi jogviszonyban. Sikerült eladni házasságunk alatt közösen szerzett házat és szépen normálisan elosztottunk mindent. Gyermekeink már felnőttek kirepültek a fészekből. Érdeklődnék, hogy hogyan lehetne a vagyon felett rendelkezni úgy, hogy válás nélkül ne férhessünk hozzá a másikéhoz? Külön külön vásásrolunk ingatlant az eladott árából és nem szeretnénk esetlegesen pl. halálunk esetén a másik fél kapna vagyonból? Ő sem szeretné fordítva, magyarul megegyezés van benne. Tudom válás egyszerűbb volna, de vannak analógiák ahol ez nem volna egyikünk részére sem szerencsés, ezért csak a vagyon felett szeretnénk óvatosak lenni. Van valami tippjük a megoldásunkra? Köszönettel veszem érdemi válaszukat előre is!

dr. Tarczay Aron ugyved # 2021.11.02. 09:24

Rosco

Az már különvagyon.

Rosco # 2021.10.27. 11:51

Üdv Kedves Fórumozók!
Gyors kérdés. A válóperben megadott életközösség megszűnése után (2020 Június), de a válás tényleges létrejötte (jogerőre emelkedése) (2021.05.05) közötti időben szerzett vagyon (2020 Augusztus) még közös vagyonnak számít vagy az már különvagyon? Főleg mert hitelből történt és a hitel (2 MFt) csak az én nevemen van..
Ezer köszönet.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.19. 05:23

Kérdezd az eljáró ügyvédet. Az ő felelőssége. Is.

Min09 # 2021.10.18. 20:37

Tisztelt fórumozók!

Veszünk épp egy ingatlant. Az eladóval kell külön vagyon lemondási nyilatkozatot kérnünk hogy ha elválna a jövőben akkor a felesége rajtunk ne követelje az ingatlan értékét? Akitől vesszük 1/1 tulajdonviszonyban van a tulajdoni lapon nincs a feleség rajta. Amit kap a vételárat az eladó férjnek fizetjük ki. Viszont a szomszéd aki szintén ettők az embertől vesz egy házat azt mondta kell külön ilyen lemondó nyilatkozat az eladó feleségétől hogy erre a vagyonra nem fog sose igényt tartani. Valóban szükséges? Jogász ismerősünk azt mondta nem kell. A szomszéd jogásza azt mondta kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.17. 19:25

Valójában mindig is a házastársakra nézve volt ilyen gyakorlat. Az élettársakra legfeljebb analógiával alkalmazható.

Megtérítési igényed lehet.

macko45 # 2021.10.17. 17:03

Tisztelt fórumozók!
Az alábbi problémával küzdök, 2005- óta élek (éltem) élettársi kapcsolatban 2021. júniusig. Van egy közös gyermekünk a volt párommal. A volt élettársam 2009 évben vásárolt a nevére egy lakást, melynek a 30 százalékát fizette ki, a többire hitelt vett fel, azonban az évek során a hitelt közösen fizettük, én valamivel (havi 60-70 ezer) többet kerestem. Most még van a hitelből kb. 4 millió forint, a lakás értéke kb. 35 millió. Én úgy gondolom, hogy a lakást közösen vettük a fentiek alapján, szeretném legalább 1/4 részben bejegyeztetni a tulajdonjogomat. Ahogy olvastam, a régi Ptk ilyen esetre a közös tulajdont megállapította, azonban az új már nem. Kérdés, hogy nálunk alkalmazható-e a régi Ptk , mivel 2005. óta éltünk együtt, vagy mindenképpen az új rendelkezései mérvadóak és a vagyonmegosztási perben csak kötelmi igényem lehet, tulajdoni nem.
Előre is köszönöm a segítséget

emberkis # 2021.10.06. 05:56

köszönöm a válaszokat!
így érthetőbb.

drbjozsef # 2021.10.04. 15:06

emberkis,

Ezt én nem értem, van ilyen amit mond?
Hogy szeretne ilyet? Látod, hogy van. Nyilvánvalóan ilyet a gyámhivatal nem (sem) tehet. Hogy mire gondol a párod, azt meg nem tudhatjuk. Ha úgy gondolja, hogy gyerektartás helyett, vagy úgy, hogy azért ő fizetett bele ezt-azt (bármi legyen is az), és annak kompenzációjaként ezt kéri, az lehet, de ehhez kell a te beleegyezésed, ilyet még a bíróság sem rendelhet el.

Más kérdést nem látok. De, előre mondom, hogy a leírásod alapján sok konkrétumra ne nagyon számíts. Járhat ez is, az is, neked is, neki is, szépen írjátok fel mérlegként két oszlopba, egyezzetek meg, vagy mehettek a bíróságra. Legfeljebb az dönti el, hogy mi jár, erre látatlanban tanácsot adni lényegében sarlatánság lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.04. 15:06

Arra, hogy "van-e ilyen"? Van.

emberkis # 2021.10.04. 14:04

Tisztelt Fórumozók!
Az előző kérdéshez (ban-baj-boven) hasonló lenne az enyém is, próbálok röviden írni.....
Nem regisztrált kapcsolatban élek Párommal 1x éve, az én 1/1 saját tulajdonú lakásomban, 6 éves kislányunkkal.
Páromnak is van egy 1/1 tulajdonú lakása, ami 1x éve ki volt adva albérletbe.
Kapcsolatunk megromlott, Párom a lakását eladta, külön akar költözni a közös Gyermekünkkel.
Azt mondja a Gyámhivatalhoz fordul a gyermekelhelyezésért, meg Ügyvédhez: a lakás amit eladott az az Övé, amiben élünk abból nem kér Ő, de be szeretne jegyeztetni a tulajdoni lapra 3-4 millió forint értékben a közös Gyermekünkre tulajdoni részt.
Ezt én nem értem, van ilyen amit mond?

Kiegészítő infók, nem tudom van értelme vagy sem:
Amikor a Párom az ingatlant vette, én utaltam a számlájára tőkét, hogy hitelt kapjon rá.
A Párom ingatlanának rezsijét általában én utaltam, a hiteltörlesztőt Ő. Az albérlet díját Ő kapta.
Az én lakásomban, ahol élünk, a rezsit valamint a hitel részleteket én fizetem, Párom soha, semmilyen részben nem vállalt részt a költségekből.
Lakásomba, ahol élünk a Párom vásárolt: mosógépet, TV készüléket, ágyat....

Köszönöm, ha kapok választ!

drbjozsef # 2021.08.17. 16:31

Az nagyon ördögtől való elvetemült ötlet, ha kérem a gyerekelhelyezést, viszont nem kérek gyerektartást?!?!
Nem.

Vagy ne vágjam magam alatt a fát?
Ezt nem értem. Mivel? Hogy nem kérsz valamit, ami járna, ha nálad helyeznék el?

Ha konstruktívra vágysz :
(amellett, hogy te teszel fel olyan kérdéseket, amilyeneket)
A vagyonmegosztás, pláne gyermekelhelyezés, pláne gyermektartás olyan ügyek, amelyek a "legnehezebbek". Nem a legbonyolultabbak, de látatlanban, a körülmények ismerete, mindkét fél előadása, az összes igény és lehetőség összevetése nélkül lényegében megválaszolhatatlanok, megjósolhatatlanok.
Ha tanácsot akarsz : legyen jó családjogi ügyvéded.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.17. 16:27

Miért ne kérnél tartásdíjat?

Van-baj-boven # 2021.08.17. 12:48

Drbjozsef, nem mondhatnám hogy sokkal "okosabb" lettem.

;-) Az kimaradt, hogy az iskolakezdéskori kiadás is hozzám tartozik (iskolatáska, tanszerek stb.), továbbá a gyerek összes nyári tábora (idén csak 5 tábor volt), különórák (matek, lovaglás, úszás), és persze a nyaralások teljes költsége.
Az nagyon ördögtől való elvetemült ötlet, ha kérem a gyerekelhelyezést, viszont nem kérek gyerektartást?!?! Vagy ne vágjam magam alatt a fát?
Köszönöm további konstruktív hozzászólását! :)

drbjozsef # 2021.08.17. 07:32

Van-baj-boven,

Kérdésem az lenne, hogy kérelmezhetem-e, hogy a gyermeket nálam helyezzék el
Persze. Kérelmezni nem tilos.

Továbbá, hogy milyen anyagi követeléssel léphet fel a kapcsolat végleges felbomlása esetén.
Bármilyennel. Mert hát követelni sem tilos.

Vagyongyarapodás stb.... Úgy tudom élettársi kapcsolat esetén nincs 50-50% mint egy házasság esetén....
Igen. Házastársaknál a törvény alapján 50-50% a szerzés, a jövedelmi viszonyoktól függetlenül (néhány kivétellel, mint örökölt, ajándékba kapott különvagyon), míg élettársak esetén főszabály szerint a hozzájárulás arányában kell megosztani a közös vagyont (ez alapesetben kb. a jövedelmek arányát jelenti, de ezt is sok minden módosíthatja, például a háztartásban, gyereknevelésben végzett munka).

matthiasi # 2021.08.17. 05:03

Monika 10 napja :

A fiát megkopasztotta egy asszonyság /részletesen taglalva hogyan /

Mi várható egy ilyen helyzetben?

Folytatódik a kopasztás addig amíg van valami. Ez egy folyamat.

Sajnos az én egyik fiam is hasonló cipőben jár..... elszedik a pénzét amíg van. Ő ráadásul nem is házas.

Van-baj-boven # 2021.08.16. 22:16

Tisztelt Urak, Hölgyek!

Adott egy nem regisztrált élettársi kapcsolat, ami sajnos a végét járja. Született egy gyermek, aki lassan 9 éves lesz.
Mindketten dolgozunk, én EV vagyok, párom állami szektorban dolgozik. A ház amiben élünk apám nevén van, szívességi alapon lakunk benne. Erről papír nem készült.
Nevemen van egy autó, amihez párom 700eFt-al járult hozzá több mint 8 éve, akkor volt 4,5 MFt, a többit én fizettem családi segítséggel, ami azóta rendezve lett a szüleim felé.
A gépjárművet 95%-ban párom használja, ha nyaralni mentünk vagy rokonokhoz akkor vezettem én.
Ezen kívül mindkettőnknek van külön bankszámlája (közös nincs). Én fizetem az összes házhoz tartozó rezsit (gáz, víz, villany, internet, kommunális stb.), továbbá a párom által használt autó kötelező és casco, éves szervizeit is (ő csak tankolja), és az apám nevén lévő autó költségeit amit én használok.
A napi bevásárlás 85-90%-át én intézem, ő a tisztasági dolgokért (mosószer, öblítő stb) és a gyerek ruháiért "felelős".
A nyaralásokat szintén én rendeztem anyagilag.

Nekem fogalmam sincs ő mennyit keres, mert az ő felfogása szerint az ő fizetése az övé, az enyém pedig közös. Nekem állampapírban van megtakarításom saját néven, csak nekem van hozzáférésem.
Nekem rendezett a szülőkkel való kapcsolatom, neki sajnos nem épp józan életűek az elvált szülei. Egyik napi szinten iszik (sajnálom a párját...) másik pedig néha hetekre-hónapokra elérhetetlen...
Neki is vannak hülye húzásai, barátnők prioritása, este 10 után jár haza időnként. Gyerek nem fekszik időben sajnos, ez időnként meg is látszik rajta. Hála Istennek okos gyerek a tanulmányi eredménye ettől függetlenül kiválló! De félek, hogy később meglesz ennek is a böjtje.

Kérdésem az lenne, hogy kérelmezhetem-e, hogy a gyermeket nálam helyezzék el, kiindulva a bírói gyakrolatból esélyem nem sok van gyanítom, mivel többnyire az anyának ítélik a gyermeket.

Továbbá, hogy milyen anyagi követeléssel léphet fel a kapcsolat végleges felbomlása esetén. Vagyongyarapodás stb.... Úgy tudom élettársi kapcsolat esetén nincs 50-50% mint egy házasság esetén....

Előre is köszönöm a válaszokat, tanácsokat.
Egy elkeseredett apuka.

Grave7 # 2021.08.10. 08:47

@Monika: „Mi várható egy ilyen helyzetben?”
Azért azt ne mi találjuk ki, hogy a FIAD mit szeretne (pl. milyen megegyezés, megoldás az óhaja)...
Ne ilyen behatárolhatatlan kérdést írj, hanem konkrét(ak)at.

drbjozsef # 2021.08.10. 08:17

Mi várható egy ilyen helyzetben?

Öööö... mindenki boldogan él. Vagy nem. Ki tudja,