Válás, vagyonmegosztás


Mária9 # 2021.02.20. 00:08

Segítségüket szeretném kérni, mivel tavaly januárban elváltam. A válás jogerőre emelkedett, de a vagyonmegosztási pert még nem kezdtük el, mert szerettem volna békés úton megeggyezni a volt férjemmel. Ő ezt az időt arra használta fel, hogy az összes ingatlanunk ráeső részét elajándékozta az anyjának. Fele részben a volt anyósom a tulajdonosa most minden ingatlanunknak, ez tavaly februárban be is lett jegyezve a földhivatalban. A családi házunkban továbbra is ő lakik, a másik ingatlanunkat a még mindig közös cégünk irodájaként én használom. Mit lehet ilyenkor tenni? Ajándékozzam el én is a rám eső részt az anyámnak? Ha beadom a vagyoni perre a keresetet, akkor már csak az én fél részemet érinti ez, és ezen fogunk csak osztozkodni?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.12. 11:44

Ha az a kérdés, akkor magyar állampolgár családjogi perére van joghatósága a magyar bíróságnak.

Via1981 # 2021.02.12. 09:05

Tisztelt Ügyvéd Úr. A segítségét szeretném kérni. 2011-ben magyar állampolgárként, szintén magyar állampolgárral kötöttünk házasságot a Bahamákon, amit itthon Magyarországon sosem honosíttattunk. 8 éve nem is tartom a kapcsolatot az illető úriemberrel. Szeretnék férjhez menni, de gondolom ahhoz először el kellene váljak, hogy minden a törvényi előírásoknak megfelelően történjen. Mi a módja? HOva fordulhatok segítségért? A korábbi férjem bevonása nélkül tudom intézni egyedül a dolgot? Vagy az ő részvételére is szükség van? Itthon is hitelesíttetni kellene először és csak utána tudok elválni? Nagyon megköszönném a segítséget.

hugi2 # 2021.02.09. 10:56

Kedves drbjozsef!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Egy kicsit így nyugodtabb lettem. Azért lenne jó, ha a bíróság elfogadná, mint írtam, hogy ezzel is tudnám bizonyítani, hogy augusztus 17-ig ott éltem és nem önszántamból költöztem el Igényt nyújtottam be lakáshasználati-díj fizetésére, felperes nem hajlandó semmit fizetni, mondván hogy már rég elköltöztem.

Természetesen vannak tanuk, fotók a kárról, a biztosítói kifizetés stb, de úgy gondolom, hogy ezzel még jobban tudnám az igazamat érvényesíteni.
Tisztelettel köszönöm!

drbjozsef # 2021.02.08. 17:51

hugi2,

Erre egy jó tanácsot lehet adni : keress - ha nincs még - egy jó családjogi ügyvédet.

Ha az a kérdés, az általad említett dokumentumokat jó eséllyel elfogadhatja a bíróság, csak kérdés, hogy ezzel önmagában mire mész majd a perben.

hugi2 # 2021.02.08. 11:27

Kedves drbjozsef
Az ingatlanon, (ahol közösen éltünk) van egy külön önálló lakrész, ahol én dolgoztam. Amig én nap közben a lakásfelújításon dolgoztam (amit tudtam) addig a felperes az apróbb dolgaimat kihordta, majd 2020, június 23-án, vizet, áramot elzárta. a közösen használt lakrészen zárat cserélt. Oda nem tudtam menni. Június 22-ig ott tudtam még aludni, azután már nem! De ettől függetlenül majdnem minden este kimentem, kértem hogy nyissa meg a vizet, villanyt, de ezt nem tette, sőt még az autó bejárati kulcsát is elvette, igy autóval sem tudtam már beállni. Konkrétan augusztus 17-től lakom a(az akkor még félig, romhalomban lévő) lakásban. Ő időközben (utólag kiderült hogy társkereső oldalakon töltötte/tölti az idejét,) ismerkedett már a vízkár előtt is! Tehát összegezve, kirakott, fizetni nem akar (12 év kapcsolat, ebből 2018-tól ezidáig még házasság)
Köszönöm a türelmét és a segítségét!

hugi2 # 2021.02.08. 11:04

Kedves drbjozsef
A telefonról: több mint két éve úgymond "helyi idegenvezető vagyok" és a Google Maps minden hónap végén küldi hogy hol,és mikor jártam. Az is mutatja, hogy mivel közlekedtem (autó, busz, gyalog) Mikor indultam, mikor érkeztem, hol mennyi időt töltöttem, és ha fotóztam, akkor a képeket is. ez nekem mappában van meg, mint írtam több mint két év napjai pontosan időre/helyre.

hugi2 # 2021.02.08. 10:52

Kedves drbjozsef
Most látom, hogy a dátumot elírtam ez 2020 június 08!!! (nem 2019 évi a történet, hanem tavalyi, 2020)

hugi2 # 2021.02.08. 10:48

Köszönöm drbjozsef!
Lehet hogy egy picit hosszú lesz:
A lényeg a lakáshasználatáért kellene fizetni a felperesnek nekem. Ő szerinte 2019.június 8-án "önként a visszatérési szándéka nélkül" költöztem el a tulajdonát képező ingatlanból. Más városban volt/van egy ingatlanom, melyben albérlő lakott június 11-ig, (ő már nem, csak a holmija volt ott, amit 11-én vitt el) A szomszédok engem junius 6-án hajnalban értesítenek, hogy az egész házban áll a víz a lakásból ömlik a víz(2. emeletről a földszintig) és azonnal menjek. Be utaztam. És innen érdekes a dolog: június 6- 18-ig minden áldott nap oda-vissza ingáztam! (ügyintézés, biztosítók stb, a lakásban június 17-ig, a biztosítóval történ telefonos egyeztetés alapján- csak olyan munkát tudtam végezni, ami nem a víz eredménye. Felperesnek mondtam, hogy lehet egy-két napot (június 18-tól) a lakásban töltök, mert el lehet kezdeni az érdemi munkát. Június 23-án mentem haza, addigra ki volt pakolva minden holmim, butorom az udvarra - mivel felperes állítása szerint én "önszántamból elköltöztem" Innentől fogva jóformán augusztus 17-ig naponta ingáztam . Ekkor kaptam meg a bíróságtól, hogy válni szeretne (junius 22-én adta be!!) melyről nekem fogalmam sem volt. Természetesen vannak, tanuk, fotók a kárról, a bíztosítói kifizetés stb, de úgy gondolom, hogy ezzel még jobban tudnám az igazamat érvényesíteni.

drbjozsef # 2021.02.08. 09:42

hugi2,

GPRS? Talán inkább GDPR... ja, nem, GPS lesz az.

Általánosságban a bíróságon szabad bizonyítás van, a bíróság bármit elfogadhat bizonyítéknak, amit jónak lát.

A telefonod GPS adatai le vannak mentve neked 2 évre visszamenőleg? Csodálkoznék. De ha mégis, az legfeljebb a telefonod pozícióját bizonyítja, nem a tiedet. (Legfeljebb a cellainformációk kérhetőek le a szolgáltatóktól, az is bizonyíthat effélét elvileg)

Mellesleg válásnál általában nincs ennek annyi relevanciája, mint a felek hiszik, nemigen számít, hogy ki mikor miért költözött el, kinek a "hibájából" szakadt meg az életközösség, és így tovább.

Nem lenne egyszerűbb, ha leírnád a konkrét tényállást? Mi a tényleges problémád? Miért lenne ez fontos?

hugi2 # 2021.02.08. 08:15

Kedves Csoporttagok!
Ha valaki tudna adni választ, azt nagyon meg köszönném! Válásom elején vagyok, és a felperes (jelenleg még a férjem) hazug, valótlan állításait igazolhatom-e, illetve a bíróság elfogadja-e "bizonyító erejű okiratnak" a telefonom GPRS adatait, mely igazolná, hogy mikor költöztem el a közös ingatlanból. (két évet visszamenőleg tudom igazolni, hogy hol voltam/voltunk/) Ez nagyon-nagyon fontos lenne számomra.
Előre is köszönöm!

alfateam # 2021.02.07. 17:26
gabca47 # 2021.02.07. 16:23

Üdvözletem Mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni Önöktől.
Lassan 15 éve külön élünk a férjemmel. Van egy gyermekünk, aki 24 éves. Most érkezett el az idő, hogy elváljunk (én kezdeményezném a válást). Közösen szerzett vagyonunk nincs. Ahhoz, hogy elváljunk szükséges-e ügyvéd közreműködése? Ha nem, milyen hivatalnál kell elindítani a válás folyamatát?
Válaszukat előre is megköszönöm!
Üdvözlettel: gabca47

drbjozsef # 2021.02.06. 06:22

Anci Kustler,

Én nem foglalkoznék vele. Küldenék egy levelet, azzal amit itt leírtál, mikor költöztél, addig fizettél, etc, megemlítve hogy ez a pernek nem volt tárgya, az igényét jogalapjában sem ismered el, de ha ő mégis alaposnak gonodolja az igényét, indítson új eljárást nyugodtan. Azt, hogy feltehetőleg elévült, nem említeném - elég azt akkor, ha tényleg olyan hülye lesz, hogy FMH-t indít.

Amit meg megítéltek már perben, arra küldeném a végrehajtást, ha nem fizet - ennek a kettőnek a világon semmi köze egymáshoz.

Anci Kustler # 2021.02.05. 20:00

Kedves Fórumozók!

6! év vagyonmegosztási per után 100% pernyertes lettem.Megítélték a nekem járó pénzt, teljes egészében. Most megy a huzavona, hogy fizet, vagy végrehajtást kérjek-e. Az ügyvédemnek küldött levelében többek között az áll, hogy a 2015-ös közüzemi számláinak felét fizessem ki. 2015 áprilisában költöztem el. A számlákat,amig ott laktam közösen fizettük. A per (másodfok is) 2 hónapja ért véget. Már előállt annyi állatsággal, hogy az emberfeletti, ezért is húzodott eddig a per. Ezt hogy bizonyítsam, hogy adtam a költségekbe akkor? Vagy mi a jogalapja ennek a követelésnek?Nem évült ez el? A per során, sem azon kívül ezt a közüzemi díjas sztorit eddig meg sem említette.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.02. 18:40

Ilyen ügyben miért nem bízol meg egy ügyvédet?

Szomorú örökös # 2021.02.02. 17:54

Chris2241

A férj állítása szerint a gyermek nevén lévő ingatlannal is el kellene számolni a feleknek egymás között, mivel közös vagyonból lett véve, a feleség szerint pedig nem.

Laikus véleményem szerintem sokkal nagyobb gond lesz ott a férj haszonélvezetével. Ha arról le akar esetleg mondani, akkor az pénzes játék lesz. Persze nem kötelező, de ha élni szeretne inkább vele, akkor sok mérget okozhat még. Az már más kérdés, hogy a gyerek az övé is, nem is értem, miért nem az ő érdekét nézi. :-O

Chris2241 # 2021.02.02. 17:39

Kedves Fórumozók!
A következő lenne a helyzet. Házasság alatt közös vagyonból lett vásárolva egy ingatlan a közös gyermek nevére, a szülők haszonélvezeti jogával terhelten. A keresetlevél a házasság felbontására benyújtva, és a vagyont is szeretnénk rendezni. A férj állítása szerint a gyermek nevén lévő ingatlannal is el kellene számolni a feleknek egymás között, mivel közös vagyonból lett véve, a feleség szerint pedig nem. Nem tulajdonjog a kérdés, hanem az, hogy valóban el kell-e egymással számolni a feleknek, és be kell-e vonni a vagyonmegosztás körébe lakást annak ellenére, hogy a gyermeknek lett vásárolva az ingatlan, aki benne él, és az anyuka nem szeretné a gyereket kitenni a saját lakásából. Viszont ha valóban el kell vele számolni, akkor sajnos el kell adni, mert máshogy nem fog menni a másik fél kifizetése.
Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.01. 18:46

Van.

V.Ladimir # 2021.02.01. 18:24

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát! Esetleg van olyan jogi lépés amivel meg tudnánk előzni, hogy eladja az ingatlant anyám feje felől?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.01. 18:03

Nem jó a kérdés. Vegyük kétfelé:
Apám el tudja adni az ingatlant anyám hozzájárulása nélkül?” Igen.
Nem lenne szükséges ehhez anyám hozzájárulása?” De.

V.Ladimir # 2021.02.01. 18:00

Kedves Fórumozók!

30 év házasság után szüleim kapcsolata megromlott. Amikor összeházasodtak apám tulajdonában lévő telken építkeztek, fel is húzták a családi házat amely ugyancsak apám nevén van. Az évtizedek alatt a ház felújítására, fejlesztésére (garázs,térkő,tető stb.) szánt pénzeket édesanyám jövedelméből állták. Válásról nincs szó, apám csupán el akarja adni az ingatlant. A kérdésem az lenne, hogy apám el tudja adni az ingatlant anélkül, hogy ehhez anyám hozzájárulása lenne szükséges?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.25. 21:37

Közös tulajdon megszüntetését kérd.
De egy ügyvéd nem ártana.

Margaréta75 # 2021.01.25. 18:32

Üdvözlöm. Házasságunk fel lett bontva egy éve,akkor viszont a vagyonmegosztás nem lett rendezve. Egy közös lakásunk van ami fele fele arányban a tulajdhonunk. A lakáshoz tartozik egy garázs amit a házasság alatt a szüleim vettek,csak az én nevemen van,és bizonyítani tudom hogy ők utalták át a vételárat az eladónak. Most szeretném az ex férjemet kifizeti a lakásból,de nem egyezkedik mert szerinte neki a garázs épulet fele is jár. Viszont én erre nem vagyok hajlandó,mert bizonyítottan az én tulajdonom. Most odáig jutott a dolog ,hogy vagyonmegosztát fogok kérni a bíróságtól. Kérdésem ,hogy mi erről a véleménye?....csak szerintem egyértelmű a dolog?

drbjozsef # 2020.12.29. 17:07

Ha a jogviszony nem egyszerűen közös tulajdon, akkor ez azt jelenti, hogy nem jár neki a ház értékének a fele?
Nem, nem azt jelenti.

Ha nem lehet közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítani, akkor bírósági úton nem tudja követelni a része kifizetését?
De tudja, ahogy már többször írtuk, de nem olyan pert kell indítania. Hanem a házastársi vagyonközösség megszüntetése irántit.