Üdv mindenkinek.
A húgomat, és közös gyermeküket elhagyta az élettársa. A vagyonmegosztással kapcsolatban lenne kérdésem. Még semmiben nem állapodtak meg, a vírushelyzet miatt még semmilyen jogi lépest nem tettek. Szeretnénk előre tájékozódni, mert az élettársa viselkedéséből, semmi jóra nem számítunk.
A házuk megvásárlásakor közösen vettek fel bankhitelt. Ekkor hivatalosan élettársi kapcsolatot létesítettek, de már ez előtt 2-3 évvel együtt éltek. A tulajdoni lapon 50-50% vannak bejegyezve.
Majd évek múlva, mikor díjmentesen ki lehetett fizetni a hitelt, én kölcsönöztem meg az összeget, hogy megszabaduljanak a banktól. A kölcsönről, annak törlesztéséről szóban állapodtunk meg, papírt nem írtunk semmiről. Tudom, hiba volt. A kölcsön tényét, egyedül a bankszámla kivonatomon látható utalással tudom bizonyítani, a húgom számlája felé. Illetve a húgom számlájáról ugyanezen összeg, bank felé indított utalásával. Valamint ő elismeri a tartozást. De mivel egyenesági rokon, nem tudom ez jogilag mennyit számít. A kölcsön kb. 70%-val még tartoznak, ami kb. a jelenlegi piaci értéke a háznak. Igazából a törlesztésükről sincs semmilyen papír, mert havonta kp-ban adták vissza.
A kérdésem.
Az összes vagyonuk ez a ház, amiben a húgom maradt a közös gyerekükkel. A ház papíron tehermentes, de felém kb. a ház értékének megfelelő összeggel tartoznak. A vagyon megosztáskor a húgom vagy én, bármilyen módon érvényesíteni tudja/tudom ezt a tartozást?
Köszönöm a segítséget.
Ui. nem a pénzem miatt aggódom, arról már lemondtam. De a húgomnak 100e alatti fizetésből, bármilyen összeg kifizetése anyagi csőd. A ház eladása pedig nem opció.