Válás, vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.08. 12:44

Igen, és ha a kötelezés miatt költözöl el, akkor megillet a lakáshasználati jog rád eső részének az értéke is.

Csamborgo # 2019.05.15. 12:42

Tegyük fel, hogy lekötve a bankszámlámon a házasság megkötése előtt van pl. 5 M forint, amit életbiztosításra költök. A pénz eredetét bizonyítom.
Mivel az életbiztosítást bankszámláról kell fizetnem, a lekötés felbontott összege a bankszámlámra kerül. Ezáltal ez közös vagyonná válik?
A Fővárosi Törvényszék 50.Pf.636.086 számú ítélete szerint igen, mivel nem lehet elkülöníteni a közös vagyontól, meg kell osztani.
Hogy lehet ez?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.15. 13:11

Nem pont így megy ez. De az egyszerűség kedvéért mondjuk, hogy ha megvan az a pénz az életközösség végén is, akkor különvagyon. (De ez egy elnagyolt és általános válasz. A házastársak között a vagyonnal egészben kell elszámolni ugyanis, nem lehet egyes elemeket kiragadni és önállóan kezelni.)

Csamborgo # 2019.05.15. 14:09

Ha átkerül egy másik megtakarítási formába, jelen esetben egy életbiztosításba, akkor már közös vagyon?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.15. 14:17

Ezt mondtam volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.15. 14:18

Ezt mondtam volna?

Csamborgo # 2019.05.15. 14:44

Nem. De a Törvényszék viszont ezt. Ha az ítéletet megkapom, akkor a részletes indoklással felteszem ide, esetleges hivatkozási alapként.
Érdemes Kúriai állásfoglalást kérni?

ObudaFan # 2019.05.15. 14:51

Ha átkerül egy másik megtakarítási formába, jelen esetben egy életbiztosításba, akkor már közös vagyon?

Nem.

Érdemes Kúriai állásfoglalást kérni?

A Kúriától nem tudsz "állásfoglalást kérni." Felülvizsgálatot kérhetsz, ha a feltételei fennállnak.

Csamborgo # 2019.05.15. 17:09

Bocsánat, valóban felülvizsgálat.
Elvileg lehetséges, 60 napos határidő van, kötelező jogi képviselet és 10! illeték a régebbi ügyeknél.
Gondolkodom rajta.
És mi a helyzet, ha előtte a bíróság ellen kezdeményezek egy bizonyítékokkal alaposan alátámasztott eljárást a hivatali visszaélés okán? Megjegyzem, hogy az iratokban a másik fél hamis tanúzását sem lenne nehéz bizonyítani, így a bűnpártolás és a feljelentési kötelezettség elmulasztása (a bíró a Btk. 459.§ (1) 11. pont e) szerint hivatalos személy)is megállhat?

KapronczaiLaci # 2019.05.16. 17:39

Szeretnék segitséget kérni!
Párommal közös megegyezéssel, ügyvéd nélkül válunk. 3 napja megérkezett a végzés, kézbesítették a keresetlevelet. A végzésben kérik az ellenkérelem beadását.
Feleségem a keresetlevélben kérte a házasság felbontását egyező akaratnyilvánítással mert a házasságunk megromlott.
A személyes részt kitöltöttem, de az érdemi részben mit írjak?
Előre is köszönöm a segitséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.16. 17:42

Hogy a felperes által előadott tényállást elismered, a kereset teljesítését nem ellenzed, sőt magad is kéred a házasságfelbontását.

woman01 # 2019.05.17. 06:25

Kedves Fórum Tagok!

Nem tudom, ilyen segítséget (ügyvéd ajánlást) lehet-e kérni, de megpróbálom, ha nem, elnézést, tekintsétek tárgytalannak.
Élettársak (3 év) különválásának rendezéséhez keresek jogi képviselőt. Gyermek elhelyezésében (1 már megszületett, egy születendő) úgy tűnik nincs vita, apuka nem tart rájuk igényt (max 2 hetente hétvégén), viszont hozzájárulni is minimálisan akar a költségekhez, illetve eddig sem vitte túlzásba, annak ellenére, hogy bőven lenne / lett volna miből. Ezt szeretném rendezni, olyan segítséget találni, aki segít képviselni az érdekeinket (gyerektartás, visszamenőleges "elszámolás", illetve "asszonytartás"? / lakhatás támogatása, ameddig nem tudok visszamenni dolgozni - jelenleg az ő lakásában lakunk, onnan kell elköltöznünk, saját lakás jelenleg nincs, el lett adva, abból élünk most és kell majd kisebbet vásárolni). Vagyonjogi kérdés nincs. Nem kiforgatni szeretném, pusztán annyit, hogy ha már közösen vállaltuk a családot, akkor járuljon hozzá legalább a finanszírozásához, ha már az összetartásához nem sikerült (utóbbit sajnos nem tudom kikényszeríteni:( (minimálisat volt velünk részben a munkájából adódóan, részben saját szándékából - inkább nyaralni ment)
Mivel nem vagyonról van szó, igazából milliós perköltség nem fér bele, próbálnék megegyezni, de az "ajánlata", annyira minimális, hogy ezért van szükségem jogi segítségre, aki megtalálja a módját, hogy milyen jogcímen lehet jogilag bármilyen támogatást kiharcolni, ha már erkölcsileg nem ment:(
Jártam már ügyvédeknél, volt aki azzal elküldött, hogy igazából sokat nem tud tenni, viszont nagyon sokba kerülne, úgyhogy nem vállalja. Volt aki felvázolta a fenti jogcímeket, de egyéb okból nem tudott vállalni:(
Név szerint ajánlottak Bárándy Zsuzsannát, sokat nem találtam róla (bíró volt, "drága", stb), esetleg róla kérhetnék véleményt? Van értelme vele (vagy mással, akit ajánlanátok) megpróbáni, vagy élettársként reménytelen és bután hangzik, de "csak pénzkidobás" még magas ügyvédi díjra is költeni. Valamennyit tudom mindenképp kell, de nem mindegy, hogy belemegyek hogy küzdjek a gyerekeim érdekében, vagy feladom. Az apuka már fogadott ügyvédet, akik küldték az "ajánlatot", arra a nem vállaló ügyvéd is azt mondta, hogy erkölcstelen, de hogy jogilag is támadható-e, már végképp nem tudom:( (50e Ft/gyerek gyerektartás vs több milliós igazolt fizetés + jelentős ingatlan vagyon + azok bérbeadásából egyéb jövedelem).

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.17. 13:42

Azért az új Pp. hatálya alatt is lehet pereskedni. Még ha egyes bíróságok, bírók valóban sportot csináltak is a visszautasításból. Majd átmegy másodszorra. Vagy harmadszorra.

KapronczaiLaci # 2019.05.17. 13:52

Kovács_Béla_Sándor - Köszönöm a segítségét!

Nikiballa # 2019.05.19. 15:03

Üdvözlöm!
Számomra teljesen idegen terepre tévedtem és tanácstalan vagyok. Megpróbálom röviden leirni bár nem lesz könnyű.
A történetem a következő. 7 éve vagyubk együtt a férjemmel ebből majdnem 4 éve házasok és 6.5 éve együtt is élünk illetve van egy 2 éves kisfiunk is. Tehát... A férjem erősen nárcisztikus személyiség, amire sajnos csak egy éve jöttem rá amikor már kétségbeesésemben mindenféle okos cikkeket bújtam. Lényegében 7 éve nem önmagam vagyok. Az elején még persze nem vettem ezekről tudomást pedig voltak jelek.. (szép audi.. Én meg megkaptam hogy meg sem érdemlem hogy beleuljek, mert nekem semmin nincs).. Aztán persze házasodninis úgy hazsodtunk hogy "majd elválunk de nem égetem le magam azzal hogy lemondjuk.." nem is megyek jobban bele lényeg a lényeg, hogy soha bármit és bárhogy tettem neki nem volt jó, buta, ostaba... Minden vagyok csak ember nem, ez mellett többször is megütött, mondván én ezt érdemlem... Most pedig ott tartunk hogy manipulált hangfelvételeket csinál, ügyvéddel fenyegetőzik. Nyilván számomra nem kérdés hogy el fogom e válni, a kérdés csak az hogy mit kovetelhetek tőle 6 és fél év együttélés illetve 4 év házasság után. Mivel ő ki akar semmizni.
Előre is köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2019.05.19. 16:27

Nikiballa,

kérdés csak az hogy mit kovetelhetek tőle

Követelni bármit követelhetsz tőle. Kétcsilliárd forintot is, ha akarsz.

De honnan is tudhatnánk, hogy mit ÉRDEMES?

Ami a házasságotok előtt is megvolt, az a különvagyona, amit a házasság alatt szereztetek, az közös vagyon akkor is, ha ő 10x annyit keresett mint Te. Számít a gyereknevelésben végzett munka is. Meg sok minden más körülmény is. A fizetések felsorolásával sem lehet ezt megtippelni.

A vagyonmegosztás során a bíróság egyben nézi a felek vagyoni viszonyait, körülményeit, az egész vagyonközösségüket.

Csak ilyen általános dolgokat lehet mondani.

Judy1982 # 2019.05.20. 15:22

Tisztelt Fórum
Kérdésem a következő lenne. Én magyar állampolgár vagyok, a férjem görög. Görögországban ismerkedtünk meg, majd közösen Németországba költöztünk, ahol 2017-Ben házasságot kötöttünk. Én szeretném beadni a válást és szeretnék haza költözni Magyarországra. A kérdésem az lenne hogy a válást otthon is el lehet indítani vagy csak Németországban ?
Olvastam olyat is hogy csak egy év külön élés után mondják ki a válást ez valóban így van ?
Üdvözlettel Judy

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.20. 15:40

Igen; nem. (Bár mire vége lesz a pernek...)

woman01 # 2019.05.21. 09:27

Tisztelt Fórum Tagok!

továbbra is segítségre lenne szükségem. Több ügyvéddel is konzultálva (sajnos ketten is voltak, akik különböző okból, de nem tudtak vállalni), nagyon ellentétes véleményekkel találkoztam, és fogalmam sincs milyen irányba induljak el. Vállaljam az ügyvédi egyeztetéseket, esetleg pert, annak minden költségével (ami sajnos az előzetes tájékoztatások szerint sok százezres tétel), vagy törődjek bele, hogy semmi esélyem. A "probléma", hogy csak élettársam a gyermekeim (egy kiskorú, a másik babával még "csak" várandós vagyok) apja, akivel külön kell válnunk. A gyerekek elhelyezésével nincs gond, 2 heti hétvégi láthatásra tart csak igényt. A probléma az anyagi kérdésekből adódik: gyerektartás, élettársi tartás, ezek visszamenőlegesen, illetve a lakhatás támogatása (jelenleg ugyanis az ő lakásukban lakunk, ahonnan elküld, mert ki akarja adni - ő külföldön dolgozik, hétvégente / két hetente jön haza). Kérdéseim:

  1. Kitehet-e a lakásból a kisgyermekünkkel, várandósan? Addig, amíg nem találunk a lakhatásunkra megoldást. Én azt kértem, hogy addig járuljon hozzá részben a lakhatásunkhoz, amíg szülési szabadságon vagyok. Ez reális / megítélhető igény? (Jelenleg nincs lakásom, pénzem nagy része egyelőre lekötve egy épülőben, annak eladásából tudok majd venni, valamilyet, eladást és keresést követően. Azon felül is van valamennyi megtakarításunk, amiből finanszírozom a hétköznapi kiadásainkat a gyes + csp-n felül (rezsit ő fizeti)
  2. Jár / járhat-e az élettársi tartás, tekintettel arra, hogy közös gyermekünkkel vagyok gyes-en, és közös gyermekünket várom (veszélyeztetett terheskén), ezért nem tudok dolgozni. Mindez visszamenőleg? Akár "csak" az elmúlt 6 hónapra? Szóban anno erre tett ígéretet (igaz a gyermekünk támogatásával együttesen), amiért nem "tud" semennyivel támogatni, de persze azóta ebből is kifarolt.
  3. Jár / járhat-e lakhatási támogatás, ha el kell hagyjuk a lakást, addig ameddig szülési szabadságon vagyok / nem veszek sajátot, stb?
  4. Gyerektartásra 50e ft-ot ajánlott gyermekenként vs több milliós igazolt nettó havi fizetése, illetve ennél jóval magasabban fizet első házasságából származó gyermekére (egyéb letiltása nincs, csak önként vállalt hitelei a lakásaira, melyből kettő kiadott, autójára, stb), és jóval többet is költök közös gyermekünkre. Jár / járhat-e magasabb? Visszamenőlegesség itt is kérdés.
  5. Születendő gyermekünk kezdeti költségeinek felét kell-e, hogy finanszírozza. Azt mondta, h én döntésem (ez úgy értendő, hogy nem vállaltam "kérésére" az abortuszt, amit persze készségesen felajánlott, hogy kifizet...mert arra azért annyit elő tud teremteni...), nekem kell vállalnom mindent vele kapcsolatban.
  6. Megteheti-e, hogy elküld a lakásból, mondván, hogy hagyjam ott a gyereket (2,5 éves), én pedig menjek el, mikor ő hazajön. Egyrészt nincs annyi tapasztalata a gyerekkel, hogy önállóan gondoskodjon róla, másrészt a gyermek bár szereti, de nem tudom, hogy viselné napokig nélkülem, hiszen mindig velem van, harmadrészt, max szívességből tudnék egy-két napra befogadást kérni baráthoz, családtaghoz. (Egyébként 1 hete még hármasban, illetve eltte még az ő gyerekeivel együtt voltunk, de "megsértődött", v "személyiségzavara" van, fogalmam sincs, mert "megtagadom" tőle a szexet, nem ölelgetem, csókolgatom, ahogy ő - ami szerintem tekintettel a kialakult helyzetre teljesen normális, és ezt el is mondtam neki, hogy nyilván más lenne, ha a kapcsolaton dolgozna, és nem azon, hogy tudná minimalizálni a kapcsolatba teendő felelősségét / hozzájárulását, és csak azt "kivenni" belőle, ami neki jó (mint pl a szex, a közös programok, mikor épp ráér, stb.)

Köszönöm előre is a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.21. 10:08

(Nem olvastam el a hosszas litániát.)

Élettársi tartás nincs; a lakás használatát viszont akár meg is kaphatod.

woman01 # 2019.05.21. 14:00

köszönöm!

yesss # 2019.05.22. 06:59

Kedves Fórumozók!

Az alábbi témában kérném szépen a segítségeteket.
Amennyiben válás előtt a váló felek közjegyző előtt megegyeznek, abban az esetben későbbiekben perelhető-e vagy megtámadható-e a közjegyző előtt született megállapodás? Kérhetnek-e többet vagy mást a felek - akár abban az esetben, ha olyan információ jut birtokukba, amit korábban nem ismertek.

Köszönöm szépen a válaszokat!

y.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.22. 09:28

Mindent lehet támadni. Más kérdés, hogy milyen eredménnyel.

Ági.Sz # 2019.05.22. 11:25

Kedves Tagok!

Segítségre lenne szükségem. Nevelőanyám beakarja adni a válás 3x év házasság után. Édesapám ebbe a házasságba egy szerkezetkész házat hozott, nevelőanyám 200e. Ft kp-t. Házassági szerződést kötöttek, amiben le van írva, hogy a nevelőanyám nevére kerül a ház 1/4 része és a haszonélvezeti jog, illetve még az, hogy ki mit hozott ebbe a házasságba.
Kérdésem az lenne, hogy a válásnál, a szerződésben leírt 1/4 házrész értékére tarthat-e csak igényt vagy a 1/2 részére?

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.22. 11:36

Nem ismerjük azt a szerződést. (Megjegyzem, az új Pp. hatály alatt a vagyonjogi vitát nem hogy nem kell, hanem nem is lehet összevonni a bontással.)