Válás, vagyonmegosztás


gerbera317 # 2021.03.18. 21:39

Anna! Kérdezd az ügyvédedet! Ő legalább érti, hogy mi van, míg itt senki. Még te sem.
De a lényeget így is megtudtad: nem adhatod ki az ingatlant, mert nem vagy abban a helyzetben, hogy azt a bérlő rendelkezésére tudjad bocsátani.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.18. 21:50

(1/2 arányú tulajdonosként egyébként sem rendelkezhet egyedül a bérbeadásról.)

drbjozsef # 2021.03.19. 07:02

A bírósági ítélet arról rendelkezik, hogy 90 nap határidővel egyenlítse ki a részemet

Milyen részedet? Most akkor egyáltalán nem leszel tulajdonos?

bjack # 2021.03.19. 10:28

Az alábbi helyzetre szeretnék javaslatot kérni:

  • feleségemmel 2016 óta vagyunk házasok, két kisgyermekünk van, a házasságunk sajnos az elmúlt pár évben megromlott, többször is felvetődött már a válás lehetősége mindkettőnk részéről, de csak mint legvégső megoldás, alapvetően szeretnénk rendezni a kapcsolatunkat, megjavítani a házasságunkat
  • tavaly belevágtunk egy újépítésű lakás megvásárlásába, amihez 15m önerőt tettünk be első részletként, a vételár hátralévő részét (60m) kb. 1-2 hónapon belül kell majd utalni
  • a 60 millió forintból 10 millió babaváró hitel, 10 millió CSOK, 5 millió piaci lakáshitel, és 35 millió forint személyi kölcsön, amelynek fedezete az én 1/1 tulajdonomban lévő lakás (házasság előtti szerzemény)
  • feleségemnek is van saját tulajdonában egy 60 nm2-es, kb. 35-40 milliós piaci értékű, tehermentes budapesti lakása

Tartok tőle, hogy amennyiben válásra kerülne a sor, akkor a 35 milliós hitel (amelyben egyébként ő is adóstárs) törlesztése teljesen rám maradna, miközben az új lakást (és a gyerekek felügyeletét) nyilván neki ítélnék. A CSOK-ot persze egyösszegben kellene visszafizetni, de erre valószínűleg kapna piaci hitelt. Egy ilyen helyzetet megelőzendő szeretnék mielőbb vagyonmegosztási szerződést kötni, amit ő nagyon nem szeretne, mert szerinte ez bizalmatlanság, ami árt a kapcsolatunknak, és „bevonzza a válást”. Ennek ellenére hajlandó lenne rá, persze egyelőre a konkrétumok ismerete nélkül. Elmondása szerint egyébként sosem tenne ilyet (mármint nem semmizne ki), de korábban az is elhangzott már a szájából, hogy ha elválunk, azzal én összetöröm az álmát, és annak következményei lesznek.
Hozzátartozik még a képhez, hogy feleségem jogtanácsos (de dolgozott már közjegyzői és ügyvédi irodában is), én pedig laikus vagyok, tehát ő masszív helyzeti előnyben van.
Jól gondolom-e, hogy érdemes lenne mielőbb tisztázni az anyagi viszonyokat, illetve a fentieket milyen módon lehetne megnyugtatóan rendezni? Mit lehet belefoglalni a vagyonmegosztási szerződésbe, ami biztosítja, hogy az elkövetkező 20 évben nem egyedül én fogom finanszírozni a lakhatását.

drbjozsef # 2021.03.19. 11:32

Igen.

remeler # 2021.04.06. 11:02

Szép napot kívánok mindenkinek.
Válással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Előzmény röviden:
Fülig szerelmes férfi eladja az ingatlanát és abból vesz egy házat melynek felét a felesége nevére íratja abban a naív hitben, hogy örökre együtt maradnak. Lehet ez ellen tenni valamit?
Köszönöm

drbjozsef # 2021.04.06. 11:12

Lehet ez ellen tenni valamit?

Persze, szólni neki, hogy ne csináljon ilyen butaságot.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.08. 11:36

Az alperes nem akar válni?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.08. 12:53

A kettőnek nincs köze egymáshoz.
Honnan veszed, hogy a vagyonmegosztási pert akkor lehet hamarabb megindítani, ha a bontópert megszüntetik? ezt valaki túlgondolta.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.08. 13:22

Tévedés.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.08. 19:08

A vagyonmegosztási pernek úgy lesz mihamarabb vége, ha megindítják. Ezzel pedig nem kell megvárni a bontóper végét - nem fogják emiatt felfüggeszteni. (Ha mégis, meg kell fellebbezni.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.09. 13:07

Nem. Következetes és töretlen gyakorlat, hogy a házassági közös vagyon egységes egészként kell, lehet elbírálni.

Bettu # 2021.04.12. 08:27

állásbörze
konferenciák
fórum
jogszabálykereső
szakkönyvek
ADATTÁR
1 százalék
jogi folyóiratok
hír archívum
kereső
közérdekű adatok
linkgyűjtemény
országgyűlési könyvtár
témakörök
MELLÉKLETEK
adatvédelem
Balogh Zsolt György blogja
felsőoktatási jog
ip-it blog
jogi szaknyelvi blog
sajtó- és médiajog
munkajog
munkáltatói blog
sportjog
subpoena
versenyjog
e-cégeljárás
successio
RÓLUNK
impresszum
partnereink
médiaajánlat
felhasználási feltételek
adatkezelési tájékoztató
adatvedelmi nyilatkozat
about us…

beállítások
Bettu állásajánlat publikáció rendezvény kilépés

KERESÉS
Fórum → öröklés és családjogrégebbi elöl új hozzászólás

Közös ingatlan
Bettu#e-mail2021.04.11. 15:38
Jó napot kívánok!
Anya és apa 2006-ban váltak el. A közös házunkban apa maradt. 2021-re az ingatlant teljesen lelakta és a nagymamánk be akar költözni hozzá, mondván az ő háza nagyobb és nem tudja fenntartani (persze ez nem igaz mert a masik fia aki ott lakik vele vinné oda a barátnőjét), ezt nem szeretnénk. Tavaly szóban megegyeztünk, hogy az egyik testvéremnek anya és apa oda ajándékozzák a házat. Ezt visszamondta. A kérdés az lenne, hogy bírósági úton anya kötelezheti e hogy eladja a ház felét a testvéremnek? Vagy valamilyen más mód?

drbjozsef # 2021.04.12. 09:06

Bettu,

Igen, van mód, bíróságon a közös vagyon megosztását is lehet kérni, ha van olyan, de ha az apa és anya 50-50% tulajdonosok, és ez a megosztás megfelel nekik, akkor a közös tulajdon megszüntetését lehet kérni a bíróságtól bármelyik tulajdonostársnak.

A bíróság szakértővel megállapítja az árat, és ezen az áron megveszi az egyik tulajdonostól a másik, vagy ha egyik sem tudja/akarja, akkor elárverezik az ingatlant.

Az, hogy lelakták az ingatlant, nem az anyának előnyös, de ezt már sokkal előbb kellett volna rendbe rakni.

Marinka2 # 2021.04.13. 08:10

Tisztelt Jogászok!

4 éve elváltam, és a 15 évig tartó házasság alatt vásároltunk földet, ami a férjem nevére került. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig élhetek azzal az igénnyel, hogy a felét megkapjam. Van-e valami elévülési idő?
Írásban nem történt vagyonmegosztás.

Köszönettel: Marinka2

drbjozsef # 2021.04.13. 09:34

Marinka2,

Tulajdonjogi igény nem évül el.

De azért érdemes lenne minél előbb megoldani.

palmafa # 2021.05.05. 14:12

Tisztelt Ügyvédek,

Válás előtt állunk a férjemmel, és segítséget szeretnék kérni...
Egy közös tulajdonban lévő lakásban élünk 1/2 -1/2 tulajdonjoggal,amit házasságkötés előtt vásároltunk. Akkor, az édesanyja fizette be (a bankszámlájáról) a lakás fele összegét, a másik felét hitelből törlesztettük, én mint adós, a férjem mint kezes.
Miután a férjem édesapja elhunyt, megörökölte testvérével édesapja kis lakását, amit eladtak és azt az összeget a "családi kasszába" tette, azaz feléltük idővel.
Most hogy válunk, az édesanya követeli tőlem azt az összeget amit befektetett a lakásunkban, illetve kéri hogy, a fia követelje tőlem a felét annak amit az édesapja lakásából örökölt.
Nem tudom hogy jogos-e a követelése, illetve ebben az esetben mi az amit, és mennyit kellene nekik fizetni? tudván hogy ápolási díjon vagyok egy fogyatékos gyermekkel évek óta.

Nagyon köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.05. 16:12

A lakás kb. 3/4-1/4 arányban a férjedé, és még tartozol neki kiadni az örökölt összeg felét. Lehet az ingatlan állagában is. De úgy egyeztek meg, ahogy akartok.

bjack # 2021.05.05. 16:31

Különköltözés előtt állunk, egyelőre válókereset nem kerüt beadásra.
Érdeklődni szeretnék, hogy mi a jelenlegi ítélkezési gyakorlat tartásdíj vonatkozásában, 2 kiskorú gyermek esetében. Illetve feleségem jelenleg még GYED-en van ezért havi 50e forint házastárs tartást is szeretne addig, amíg újra munkábaáll.

Hella Hansen # 2021.05.06. 09:10

Üdvözletem, segítséget szeretnék kérni. Élettársi kapcsolatban élünk a párommal immár 13 éve de a kapcsolat elromlani látszik. A ház, amiben élünk, a párom tulajdona földhivatal szerint 1/1-ben.
Ezt a házat kapcsolatunk harmadik évében vettük meg, úgy, hogy ő a korábbi ingatlanát eladta, ehhez pedig hitelt vett fel, ami szintén egyedül az ő nevén van. A hitel törlesztése (ami az ingatlan értékének kb harmada), valójában közös kasszából ment több évig, de ténylegesen mindig az ő bankszámlájáról vonta a bank. Kb egy évvel ezelőttig valójában fele-fele alapon fizettük a törlesztést és a rezsiket is. Közben, 5 éve én is eladtam egy a kapcsolatunk előtt szerzett ingatlanomat, ennek a pénznek egy jelentős részét pedig erre a szóban közös, papíron közöm-sincs-hozzá házunk dolgaira költöttem már most, és az igény nem csillapodik. Mostanra odáig fajult a dolog, hogy ha én nem fizetem a hitelt, ő nem tudja. Én fizetem a tetőjavítást, az új mosógépet, a kocsija szervizeit, de még további családi ügyletekhez is adtam pénzt, amit már soha nem látok viszont.

Nem szeretnék vitát, mert továbbra is intelligens embernek tartom mindkettőnket, de úgy látom, ez az állapot nem tartható, és főleg nem szeretnék továbbra is az a hülye lenni, aki mindent finanszíroz, de semmit sem kap érte. Sajnos már ott tartok a pénzemmel, hogy ebből nem tudok ingatlant venni, tehát hagytam magam jól kihasználni. A házat a páromtól esetleg meg is venném, de óriási kérdés, hogy mennyiért, mármint mekkora az a rész, amire a fentiek alapján jogot formálhatnék.
Hölgyek, urak, hogy látják, mi lenne a reális megegyezés?
Köszönöm.

ObudaFan # 2021.05.13. 10:49

Hella Hansen

Ez egy élettársi vagyonjogi ügyben nem ilyen egyszerű. Az eladott ingatlanának ára az ő különvagyoni hányada volt, annyiban, amennyiben az új ingatlan vételárába lett forgatva, a többi rész aránya viszont a jövedelemszerzési aránytól függ elsősorban.

S.Zoltán # 2021.05.17. 16:26

Tiszteletem.

Párommal nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élünk közös gyerekünkkel aki 5 éves, illetve édesanyámmal, egy háztartásban. Maga az élettársi kapcsolat szűk 6 éve áll fenn.

A ház 2/6-od része a nevemen van, amit 6 éve örököltem.
Illetve akkor örököltem x millió forintot is.
Van egy autóm, amit az élettársi kapcsolat megkezdése előtt vásároltam.
Közös dolgokat elenyésző részben vettünk, 1-2 bútor, használati tárgy... A ház javításába, korszerűsítésébe nem kértem tőle semmi, egyedül a rezsit harmadoljuk.
Ideköltözésekkor pár ruhán kívül nem hozott semmit.

Kérdésem, hogy ha esetleg megromlana a kapcsolatunk, mit követelhetne tőlem? Ugye van az örökölt 2/6-od, bankszámlámon, immár az x millió többszöröse (spórolás, jobban keresek), és az autó.

  • a gyerek. A gyerek nagyjából világos.

Azt olvastam, hogy az örökölt ingatlant/ingóságot nem kérhet. De mi a helyzet, az azóta összespórolt pénzemmel?
Ha igaz, hogy a felét mínusz örökölt részt követelheti, egy esetleges kapcsolat megszűnésé előtti máshova utalással ezt kiküszöbölhetem?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.17. 17:38

Szerintem térjünk erre vissza, ha tényleg megromlana az a kapcsolat. Mert ha boldogan élnek, amíg... akkor miről beszélünk.

Egyébként ha biztosra akarnak menni, kössenek egy vagyonjogi szerződést. Bár az is igaz, hogy ezen ötlet felvetése többnyire megnyitja az utat a kapcsolat megromlásához.

drbjozsef # 2021.05.18. 04:34

S.Zoltán,

Általánosságban : a házastársi közös vagyonnal ellentétben - amely főszabály szerint fele-fele arányban illeti meg a feleket, tekintet nélkül a felek jövedelmeire -, az élettársi közös vagyon a feleket a hozzájárulásuk arányában illeti meg. Vagyis alapvetően a jövedelmeik arányában. Ami házasoknál különvagyon, például az örökölt, ajándékba kapott dolgok, az az élettársaknál is az.

Ezen túl sokat mondani előre valóban nem lehet, nyilván vita esetén az együttélés alatti jövedelmeket, vagyoni viszonyokat, de a költéseket is vizsgálni kell. (Pl. ha a különtulajdonodban álló ingatlanra közösen költötök pénzt)

sissy074 # 2021.05.18. 15:15

Kedves Fórumozók!

Volt férjem tavaly elindította a vagyon megosztási pert,ekkor még "saját maga" adta be a beadványt.Most a válasz iratban már ügyvéd képviseli.Az az ügyvéd aki a váláskor is képviselte.Aki pár éve készített nekünk egy ajándékozási szerződést,ajándékozó a férjem volt én pedig az ajándékozott.A vagyon megosztási perben szó van az ajándék vissza követeléséről.Kérdésem ez az ügyvéd képviselheti így a volt férjemet?Ha nem milyen teendőm van az ügyvéddel szemben?Köszönöm a segítséget előre is.