Válás, vagyonmegosztás


bozso # 2022.06.15. 15:41

70 év körüliek vagyunk, 45 év után válunk az én kezdeményezésemre, egy családi ház fele-fele részben a tulajdonunk. Én válás után mindenképpen elköltözöm más városba. Szeretném , ha a házat eladnánk, válófélben lévő férjem ellenzi, ő benne akar maradni. Azt állítja, van vevője, aki megvenné úgy, hogy közös lenne a fürdőszoba és konyha használat, s az így kapott pénzből fizetne ki engem (20 mill). Én ezt keveslem, ha egészben eladnánk a házat, szerintem megkaphatnánk 48 milliót. S ha ő benne marad a házban, a gyerekeink öröksége szinte értéktelen lesz, mert az öröksége nem egy lakás lesz, csupán 3 szoba. Lehet-e arra kötelezni, hogy az egész ház értékesítése megtörténjen? S hogyan, milyen módon?

drbjozsef # 2022.06.15. 16:52

bozso,

Lehet-e arra kötelezni, hogy az egész ház értékesítése megtörténjen? S hogyan, milyen módon?
Lehet, bíróság által.
A tulajdonos a saját részét annak adja el akinek akarja, a tulajdonostárs elővásárlási joga mellett. Ezért te nem kényszerítheted semmire.

De bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését. Ekkor vagy egyik megveszi a másik részét, vagy ha egyik sem tudja vagy akarja, akkor elárverezik az ingatlant, és eloszthatjátok a pénzt. Feltéve, hogy nincs vita azon, hogy az ingatlan a közös vagyonotok, tehát az 1/2-1/2 arány a tényleges viszonyokat is tükrözi, és egyéb megosztandó vagyon nincsen. Ha van, akkor az bonyolítja, mert a házastársi közös vagyont egyben kell értékelni és megosztani, nem az egyes részeit.

bozso # 2022.06.17. 09:56

Köszönöm , drbjozsef !
Nagyon hasznos volt számomra a válasz. Van ingó vagyon, a férjem antik tárgyakból álló gyűjteménye, illetve az államkincstárnál lévő értékpapír számlán államkötvény. Erről már született megállapodás köztünk írásban, a gyűjtemény az övé, az értékpapír az enyém. Van egy cégem (ő nem tag), melyben a rám jutó vagyoni hozzájárulás kb. 300 ezer Ft. Ezt úgy szeretném rendezni, hogy az 5 szobás házunkban lévő lakberendezési tárgyakat, háztartási gépeket itt hagyom. Mivel én más városba fogok költözni, ha a rám jutó vagyonrész értékét megkapom. Ezek után már csak a ház marad - fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok -, ahol tényleg kérni szeretném a közös tulajdon megszüntetését. Tudom, hogy árveréskor alacsony áron megy el az ingatlan, de még ez is jobb, mint mérgező légkörben élni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.17. 11:06

Tudom, hogy árveréskor alacsony áron megy el az ingatlan
Ez csak a tartozás miatti árverésre lehetne igaz - de valójában már ott sem általános.

bozso # 2022.06.17. 13:07

köszönöm, Kovács_Béla_Sándor, ez jó hír.
Még nincs beadva a válóper, de a jövő héten beadom egyoldalúan. Úgy tudom, ettől függetlenül bármikor indítható vagyonjogi per. A vagyonmegosztási egyezség érdekében ügyvédeink jelenlétében arról volt, szó, hogy a férjem antik gyűjteményét darabonként leltározni kéne, megállapodtunk, hogy ketten készítjük, én fotózok, ő megírja a listát, sorszám, megnevezés....stb. Cserébe ő az én bankszámlaforgalmamat kéri 5 évre visszamenőleg (éveken át közös bankszámla volt), meg a cégem bankszámlaforgalmát 5 évre visszamenőleg (nem tagja cégnek) . Ezt elfogadtam, de írásban jegyzőkönyv nem készült az ügyvédek előtt erről. Férjem itthon már másképp emlékezett, kijelentette, ő egyedül fog fotózni, zárt ajtók mögött. Igy viszont nem tudom ellenőrizni, hogy teljeskörűen leltároz mindent, vagy a legértékesebb darabokat kihagyja.... Már eddig is kicsempészett pár darabot az értékes órákból, a fiam látta. Ezek után én nem adom át a bankszámlák forgalmát, ha ő nem tartja a szavát, én sem teljesítem, amit kért. Indítson vagyonjogi pert, majd a bíróság előtt kérem kötelezni a közös leltározásra, s ha teljesíti, a bankkivonatokat bemutatom. Ugye, ez a dolgok menete?

Mama65 # 2022.06.30. 12:36

Segítség kérés!
Joga volt-e a férjemnek a 40 éves közös megtakarításunk 2/3 részét /minden előzetes megbeszélés nélkül/ az első házasságából született külföldön élő gyerekének odaadni.? (Tengerparti ház vásárlásához)
Se ajándékozási szerződést nem kötöttek, se velünk a családdal (2 közös felnőtt gyermek) nem volt hajlandó ezt érdemben átbeszélni.

  • még hitelfelvételhez v. jelzáloghoz ( ? nem tudom) adóstársnak jelölt, kérte az aláírásomat. Én ezt megtagadtam.

Azóta az emberem bevágta a Silent treatment -t, menekül, elkerül. Az eset a covid előtt történt.

Most válunk. (Talált új áldozatot)
Más idős kort képzeltem, terveztem magunknak.
A fenti összeg most hiányzik a közös vagyonból. Szeretnék én is ugyanannyit adni, hagyni a mi közös gyerekeinknek/re, mint ő.
Vagyon megosztásnál kérhetem, ha nincs meg a pénzt, akkor annyival többet kapjak pl. az ingatlan részt?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.30. 13:35

Akkor még fennállt az életközösség?

Mama65 # 2022.06.30. 15:20

Ezaz, ő 15 évvel korábbra datálta, miközben az életközösségünkben nem történt változás. Csak a pénzszórás után lett harc.
Máig is közös vállalkozásunk van.
Fotók, gyerekek tanúk vannak.
Sőt 4 éve összeirtunk minden befektetést, ingatlant stb....

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.30. 15:33

Neked az a jó, ha az ajándékozás már az életközösség megszűnése után történt. Akkor a felét a te oldalon fel kell írni a vagyonmegosztáskor.

Mama65 # 2022.06.30. 16:02

Köszönöm, ez jó hír!

bjack # 2022.07.01. 10:54

A tanácsotokat szeretném kérni. Házassági bontóper folyamatban, vagyonjogi per (még) nincs.
Közösen felvett hitelünk van (én vagyok az adós, ő az adóstárs), aminek a havi törlesztőjét csak tőlem vonja a bank, feleségem az elmúlt 10 hónapban (a vagyonközösség megszűnése óta) nem fizetett bele egy fillért sem, annak ellenére, hogy erre többször kértem, szóban és írásban is.

Ha indítanék egy közjegyző általi fizetési meghagyást az eddig általam kifizetett hiteltörlesztések felére, akkor van-e értelme neki esetleg ellentmondani (amitől az fmh polgári perré alakulna)? Van-e bármennyi esélye, hogy egy ilyen perben nem ítélnék meg, hogy köteles kifizetni a hiteltörlesztés ráeső felét?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.01. 11:55

Van.

kovacsl # 2022.07.03. 04:34

Sziasztok

Úgy döntöttünk elválunk de van 50-50%-os ingatlanunk. Anya maradna a házban a gyerekekkel egyelőre, apa megtartaná a váláskor az ingatlan felét mivel eladni nem akarjuk, anya pedig nem tudja kifizetni a felét. El lehet így válni? A megállapodásba belefoglalnánk pl hogy ha bármelyik fél el akarja adni a házat a jövőben akkor jelzi és akkor kötelesek közösen eladni és kifizetni a vételár felét a másiknak. Köszi

Szomorú örökös # 2022.07.03. 04:58

kovacsl

Anya maradna a házban a gyerekekkel egyelőre, apa megtartaná a váláskor az ingatlan felét mivel eladni nem akarjuk, anya pedig nem tudja kifizetni a felét. El lehet így válni?

Ez az én privát véleményem, de én inkább használati díjat kérnék a feleségtől, hiszen ő fogja a gyerekkel használni a te részedet is. Arról meg ne is beszéljünk, hogy minden nagyobb beruházásnak később követelheti majd a felét. Most még lehet békében tudtok egymástól külön is élni, de ez bármikor megváltozhat. Az is egy reális megoldás lehet - ilyenről is hallottam már - hogy lemondasz gyerektartás fejében a saját részedről és akkor nincs vita, minden a feleségé lesz.

kovacsl # 2022.07.03. 05:44

Nincs szinkronban az ingatlan fele és a gyerektartás így nem opció hogy lemondjak róla.
Egyébként értéknövelő az én felemen is a beruházás fele de jó ötlet ezt bele lehet fogalmazni a közös megállapodásba hogy előre egyeztetni szükséges.

Szomorú örökös # 2022.07.03. 06:17

kovacsl

Én továbbra is azt mondom, hogy én használati díjat is kérnék helyedben a volt feleségedtől. Akár még úgy is, hogy ennyivel kevesebb gyerektartást fizetsz neki. Igazából az lehet vele várhatóan a legnagyobb gondod, hogy ha később bármilyen okból megromlik a viszonyod, akkor ott lesz egy ingatlanrészed, ami hivatalosan is a te vagyonodnak számít, viszont semmit se tudsz vele kezdeni, mert az asszonyt nem fogod tudni szinte soha - vagy csak hosszú pereskedés után - kitenni onnan.

De mindenképpen a legtisztább helyzet lenne eladni az ingatlant és mindenki azt kezd a saját részével, amit akar.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.03. 06:29

El lehet így válni?
El.

kovacsl # 2022.07.03. 06:47

A válási megállapodásba beleírnánk hogy bármikor amikor bármelyik fél úgy dönt a jövőben szüksége van a pénzre, akkor az ingatlanrészét köteles ő is eladni és felezik a vételárat, vagy kifizeti a másik felét. Ezt a bíróság szentesíti hisz válás van (de ha nem akarna pl vita esetèn kiköltözni a másik fél akkor is kikényszerítheti a bíróság)

kovacsl # 2022.07.03. 08:12

Itt olvastam hogy amíg a válás el nem kezdődik addig nem szabad kiköltözni önként. Mi mentesít ez alól, mi a kezdő pont ami már rendben költözésre? Csak a bírósági kérelem beadása?

groszfater@gmail.com # 2022.07.03. 09:56
kovacsl # 2022.07.03. 13:36

Köszi.
Pár kérdés:

  1. Ez a lakás használati dij hogyan számolandó ha pl 3 fő lakott eddig az 50-50% tulajdoni arányú pl 60m Ft értékű ingatlanban és az egyik fél elköltözik és a gyerek felügyeletre jogosult pedig bent marad a gyerekkel? Videóban említve van csak.
  2. Illetve meddig tartható ez a közös lakásnak nevezett megállapodás, amíg a gyerek ott lakik vagy amíg tanul vagy amíg 18 nem lesz?
  3. Videóból nem volt egyértelmű nekem akkor el lehet költözni válási kérelem bírósági leadása előtt csak nem érdemes?

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.03. 13:40

Ezt a bíróság szentesíti hisz válás van
Pont azért nem.

De elsőre nem ezt kérdezted, hanem az ellenkezőjét.

groszfater@gmail.com # 2022.07.03. 14:25
Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.03. 14:47

Az nem lesz jó. 2009-ben még a Családjogi törvény volt hatályban és a régi Pp.

kovacsl # 2022.07.03. 14:47

Kbs!

Arra utaltam hogy ha nincs egyezség akkor bíróság kényszeríti ki az ingatlan értékesítését. Vagy pontosan hogy érted?