Válás, vagyonmegosztás


Majordomus # 2022.11.30. 21:09

Esetleg ha a többi különvagyonos ingatlanod jövedelméből törleszted akkor azt sem.

drbjozsef # 2022.12.01. 05:41

KBS,

Válás esetére nem kell tennie semmit, a különvagyon, az különvagyon marad.
De ha meghalna (imádom a "történne velem valami" eufemizmust), akkor a vagyona egyben kerülne a hagyatékba - ott a gyerekei nem hivatkozhatnak a különvagyonra, abból (ha az nem az utolsó közösen lakott lakás) a házastárs is örökölne gyerekrészt, nem?

Celia # 2022.12.19. 09:13

Üdv kedves fórumozók!
Olyan ügyben fordulok hozzátok,hogy a volt férjem,akitől jogerősen 3 éve elváltam,most újra követelőzik.Közös megegyezéssel váltunk el,vagyonmegosztás nem volt, a közös lakás felét hitellel kivásároltam tőle,a követelt összeget megkapta,adásvételit írtunk.Amit akart,vihette.Két évvel a válás után eladtam a lakásomat,magasabb áron,mint a váláskori értéke volt,megtudta,és most perújrafelvétellel fenyeget,mert szerinte átvertem...Azzal,hogy anno megegyeztünk,kifizettem,rendezve lett a vagyonmegosztás,nem?Évekkel később előállhat ilyennel?Köszönöm a választ!

Szomorú örökös # 2022.12.19. 09:22

Celia

Azzal,hogy anno megegyeztünk,kifizettem,rendezve lett a vagyonmegosztás,nem?
Évekkel később előállhat ilyennel?

Ez nem jogi, hanem egy szimpla laikus válasz, de talán a volt férjednek el kéne magyarázni, hogy az utóbbi években mennyire megemelkedtek az ingatlan árak. Én jelenleg a házamat közel a háromszorosáért el tudnám adni, mint amennyiért vettem, igaz nem ilyen állapotban, ezért ilyen nagy a növekedés. De minimum még abban az állapotában több mint a dupláját érné.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.12.19. 09:22

Most akkor volt vagyonmegosztás vagy nem volt? Legelőször ezt kellene eldönteden magadban.

Celia # 2022.12.19. 09:53

Bíróság előtt nem volt vagyonmegosztás.Váláskor megegyeztünk,ő értékbecslő által megállapíttatta a lakás akkori értékét,aminek felét én hitel segítségével kifizettem neki,így az én birtokomba került 1/1 arányban.Az ingatlanok közel duplájára drágultak az elmúlt 2 évben,ezért úgy döntöttem,eladom,hogy megszabaduljak a hiteltől.Megtudta,hogy többet kaptam érte,mint amennyit 3 éve ért,és szerinte őt kár érte.De most komolyan,ha valaki elválik,kifizeti a volt társát,és 10 év múlva eladja a lakását,akkor az ex 10 évvel későbbi árból akar követelni?!

drbjozsef # 2022.12.19. 10:09

Celia,

Se alapja, se esélye.
Semmi köze már ahhoz az ingatlanhoz.
Ilyen alapon MINDENKI, aki 3 éve eladott egy lakást, az most követelhetné a vevőjétől, hogy fizesse meg a lakáspiaci áremelkedést, mert csak.

Ráadásul ő hozta a szakértőt?
Mondd meg neki, hogy álláspontod szerinte semmilyen jogalapja nincs a követelésének, az igényét elutasítod, ha akar forduljon bírósághoz (nem fog), de leginkább a saját maga által hozott szakértőhöz, mert ha valaki "átverte" az nem te lehetsz, csakis a "szakértő".

(Te írtál "perújrafelvételt", ami nyilvánvaló butaság, ha bíróságon nem volt vagyonmegosztásotok, de egyébként akkor is az, ha lett volna)

Celia # 2022.12.19. 10:19

Kedves drbjozsef,köszönöm,én is így gondoltam,hogy nincs jogalapja,hiszen azzal,hogy eladta nekem a fele házrészét,megosztottuk a vagyont.Most csak megpróbál több pénzt legombolni rólam,mert fáj neki,hogy sikerült jól eladnom.

Celia # 2022.12.19. 12:22

Az előző témával kapcsolatban felmerült még valami:kedves exem most azzal zsarol,hogy most,3 év múltán indít vagyonmegosztási pert ellenem,mert szerinte anno ő túl keveset kapott,holott ő állapíttatta meg az összeget,elfogadta,aláírta.Igazságügyi szakértőt akar,aki újra megállapítja az akkori értéket.De a lakás már más tulajdona,illetve lehet ilyet egyáltalán? 3 év múlva megtámadni egy adásvételt,amit ő maga is elfogadott?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.12.19. 12:24

megosztottuk a vagyont.
Na, látod: azzal, hogy ezt eldöntötted, már meg is válaszoltad a kérdésedet. :)

drbjozsef # 2022.12.19. 13:21

Celia,

Ne zsizsegj ezen.
Az exed bármit kitalálhat, de azzal csak magát szórakoztathatja, ha, ahogy írtam, elküldöd a fenébe.
Ha akar, majd indít pert, ezt nem tudod megakadályozni, de nincs mitől tartanod.
Próbálkozik. Ne hagyd magad, nem menj bele semmibe, ha más ok nincs, ne is kommunikálj vele.
Mondd meg neki, ha akar valamit, indítson pert, téged pedig ne zaklasson tovább.

Celia # 2022.12.19. 14:53

Köszi,megpróbálom,de nagyon nehéz ilyen embertől megszabadulni,aki még a 2 gyerek után fizetett minimális összegű gyerektartást is vissza akarja perelni,érdemtelenség címén...de ez már nem tartozik a témához,köszönöm a segítséget!

Majordomus # 2022.12.19. 20:53

Ez egy szabad ország.
Mindenki úgy pereskedik ahogy akar meg amennyi pénze van.

Csak éppen értelme nincs.
S a pernek se az exednek.

aniko7777 # 2023.01.02. 19:08

Tisztelt fórumozók!
Megtörtént decemberben a válás a vagyon megosztás még nem. Van egy közös lakás amibe a volt férjnek 1/5része van .Ha kéri hogy fizesem ki megtehetem hogy részletbe fizetem ki 8 év allat .és a gyermek babakötvényére utalom ha beleegyezik ?Mert az ö talmunyányaira akkarja forditani ugy is azt mondta..Van sporolt pénzem állampapirba de azt nem szeretném egy összegbe kifizetni .A férj vagy a biroság vagy valaki megtudhatja hogy van államkötvény számlám ? Kényszerithet a biroság vagy valaki hogy abbol fizesem ki vagy a biroság is ha perre megy elfogadja e a részlet fizetést .Köszönöm válaszukat

Vadsuhanc # 2023.01.02. 19:18

Nem jogi tanács.....

Jobban jársz, ha egyben kifizeted. Onnantól megszakad a kapcsolat és nincs tovább nem lehet később semmilyen vita. Másik, hogy szerintem, ha nem fizetsz még kamatokat is felszámolhat. Harmadikat meg szerintem a joghoz hozzáértők leírják... Eladhatja Ő másnak -idegennek - is azt az ingatlan részt nem csak neked.

Majordomus # 2023.01.02. 21:26

Egyetértünk.
Miért hitelezne neked a volt férjed 8 évig...?

drbjozsef # 2023.01.03. 09:33

Ha kéri hogy fizesem ki megtehetem hogy részletbe fizetem ki 8 év allat .és a gyermek babakötvényére utalom ha beleegyezik ?
Igen.
(Közös megegyezéssel (szinte) bármit lehet. De ha nem egyezik bele, akkor persze nem.)

A férj vagy a biroság vagy valaki megtudhatja hogy van államkötvény számlám ?
Igen.
Megkérdezik, te pedig megmondod. Vagy hazudnál a bíróságnak?

Kényszerithet a biroság vagy valaki hogy abbol fizesem ki
Igen.
(A bíróság általában véve is azért van eleve, hogy olyan dolgokat kényszerítsen ki, amire az egyik fél nem hajlandó magától.)

Aliz38 # 2023.01.12. 18:37

Tisztelt Fórumozók!

Én válással kapcsolatosan érdeklődnék. Megromlott a kapcsolatom a férjemmel és el szeretnék költözni, de van a nevemen 2 autó egy személygépkocsi és egy lakóautó. A forgalmi engedélyek és a kulcsok nála vannak amit nem akar nekem átadni hiába szólítottam fel többször. Azt mondja, hogy ezeket a járműveket szeretné továbbra is használni. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mi a menete, hogy vissza kapjam, rendőrségi feljelentés?

A másik dolog amit nem tudok, hogy külön háztartásban élünk, de egy lakásban és azt szeretném tudni, hogyan tudnám ezt lepapírozni?

Segítségeteket előre is megköszönve,

Alíz

Majordomus # 2023.01.12. 20:31

Mit szeretnél lepapirozni?

Hogy a ház is a nevedre kerüljön?

Kevés az infó.

Az autók közös szerzemény? Vagy házastársi különvagyon.
Az ingatlan kibek a tulajdona? Közös szerzemény?
Mit akarsz lepapirozni?

Aliz38 # 2023.01.13. 00:37

Az autókat én vásároltam és én vagyok az üzembentartó. Szeretném a forgalmi engedélyt és a kulcsokat visszakapni.
Az ingatlan 1/2 tulajdon. Azt szeretném lepapírozni, hogy külön háztartásban élünk, Ő nem tart el engem.

Szomorú örökös # 2023.01.13. 05:51

Aliz38

van a nevemen 2 autó egy személygépkocsi és egy lakóautó. A forgalmi engedélyek és a kulcsok nála vannak amit nem akar nekem átadni hiába szólítottam fel többször. Azt mondja, hogy ezeket a járműveket szeretné továbbra is használni.....Az autókat én vásároltam és én vagyok az üzembentartó. Szeretném a forgalmi engedélyt és a kulcsokat visszakapni.

Hát akkor fizesse ki őket neked! Nyilván a jelenlegi reális értékét kérheted értük, többet nem. Az újkori értékét már akkor sem érte, amikor kihoztátok őket a kereskedésből sajnos, ez a piac. De ezért nem tudsz szerintem ellene rendőrségi feljelentést tenni, ez polgári anyagi jellegű vita, próbálj meg fizetési meghagyást kibocsátani ellene az autók jelenlegi értékének megfelelően, bár szerintem ez már az az összeghatár, amit bírósági perben kell érvényesíteni. Először mindenképpen egy ajánlott tértivevényes levélben szólítsd fel ezeknek az eszközöknek az átadására, vagy ellenkező esetben lengesd meg neki a peres eljárást, mivel azok az eszközök a te tulajdonodat képezik, nem közös. Hátha a józan ítélőképessége felnyitja majd a szemét, hogy azért ez nem így működik, ahogy ő elképzelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.13. 06:32

A házassági közös vagyont a megosztáskor egységes egészként kell kezelni, nem lehet egyes vagyontárgyakat kiragadni.

Majordomus # 2023.01.13. 20:32

"az autókat én vásároltam"

Miből? Saját pénzedből,örökségből?
Ha egyik sem akkor az közös vagyon nem sajátithatod ki.

Er.Brigi # 2023.02.02. 22:15

Üdv!
Férjem el akar válni, van egy másfél éves gyermekünk, közös 1/2 1/2 tulajdonú házunk. A saját részét a gyermekünknek adná, ajándékozás, tulajdonjog átruházása, fogalmam sincs hogy.
Mivel itt hagyott minket én egyedül nem tudom ezt a házat fenntartani, költöznünk kell még a válás kimondása előtt.
Szeretnék egy kisebb, fenntarthatóbb házat venni kettőnknek, de a hogyant nem tudom.
Ha a férjem az ő tulajdoni hányadát a gyermeknek adja, én eladhatom a házat?
Ha az eladásbol származó összeget adná nekünk hogy egy másikat vehessek, papírozzuk le valamilyen módon hogy váláskor majd ez tisztázott legyen? Mert vegulis az még házasság alatt szerzett vagyon lenne. Az új házhoz neki semmi köze ne legyen azt szeretném.
Ha lemond a saját részéről a házból az befolyásolja a gyerektartást?

Szomorú örökös # 2023.02.03. 05:13

Er.Brigi

Szeretnék egy kisebb, fenntarthatóbb házat venni kettőnknek, de a hogyant nem tudom.
Ha a férjem az ő tulajdoni hányadát a gyermeknek adja, én eladhatom a házat?

Persze, egyedül is eladhatod a részedet, de ki lesz, aki egy lakott ingatlant megvesz? Viszont akár együtt is eladhatjátok az ingatlant. Cserébe vesztek közösen ugyanolyan tulajdoni viszonyokkal egy másikat. Viszont nagy valószínűséggel a megmaradt pénzt is hasonló arányban el kell osztani és valamilyen módon lehet célszerű befektetni is. A gyerek helyett nagy valószínűséggel az intézkedhet, aki a felügyeletet ellátja felette. Ha ez közös marad, akkor az apukának sem árt ehhez hozzájárulnia szerintem.

Ha az eladásbol származó összeget adná nekünk hogy egy másikat vehessek, papírozzuk le valamilyen módon hogy váláskor majd ez tisztázott legyen? Mert vegulis az még házasság alatt szerzett vagyon lenne. Az új házhoz neki semmi köze ne legyen azt szeretném.

Miint ha az elején azt írtad volna, hogy a gyereknek akarja ajándékozni. Most akkor melyik is igaz?

Ha lemond a saját részéről a házból az befolyásolja a gyerektartást?

Simán lemondhat gyermektartás fejében az ingatlanrészéről, de akkor tényleg egyedül kell ellátnod a gyereket.
Bár ez csak laikus vélemény, majd a szakosok elmondják a tutit.