Pont nem arról van szó, mert így akar kényszeríteni, hogy én fizessek többet, mint ami jár neki a 35%áért. Találhat olyan vevőt, aki őt rendesen kifizeti annak reményében, hogy utána egyéb módon megszerzi a teljes ingatlant. Nekem pedig, ha túl akarom élni, elővételi jogommal kell élnem, és ki kell fizetnem azt a magasabb összeget, mint ami eredetileg járna neki.
Válás, vagyonmegosztás
Monte,
Ha el akarja adni a részét, nem tudod megakadályozni benne. Ha talál olyan "befektetőt" aki megveszi negyedáron, az ellen csak azt teheted, hogy megveszed Te olyan olcsón. Tudom, hogy ez még akkor is sok pénz lehet, de jobb nincs, mint megoldani : ismerőstől, akár banktól hitelt felvenni legrosszabb esetben.
Jogszerűen az új tulaj kérheti, hogy biztosítsd számára is az ingatlan használatát. Mivel Te vagy birtokon belül, ezt megtagadhatod, de akkor a másik tulajdonostárs kérhet tőled többlethasználati díjat, tulajdonrész arányosan. Magyarul a részét bérelned kell tőle, ha nem tudtok megegyezni, bíróság dönthet ennek havi összegéről.
Kérheti a közös tulajdon megszüntetését is, de az is pereskedés, elhúzódhat, de annak a vége is az, hogy ha nem tudod megvenni a részét, lehet, hogy ő fogja megvenni a Tiedet, lehet, hogy elárverezik az egészet. Hogy lakhatsz-e benne tovább, az sok mindentől függ, a kiskorú gyerek lakhatása elég nyomós érv.
Nem jogszerűen, vagy a jogszerűség határán sokmindennel próbálkozhat, elvileg téged véd a birtokvédelem, de a jogszerűtlen cselekmény elleni jogszerű fellépés is sokszor sokáig tart amíg a hivatalok ülnek rajta.
drbjózsef, köszönöm!
Sajnos, pont azzal fenyeget, hogy nem tisztességes szándékúnak adja el a tulajdonrészét, így akár az meg is érheti a "befektetőnek", hogy 35%-os áron megszerez egy ingatlant. Jogilag van-e lehetőségem férjemet megakadályozni/megtámadni az adásvételét azzal az indokkal, hogy azzal engem akart kényszeríteni a vételre, de mivel nem hajlok rá, ezért tényleg eladja, és az már a létünket fenyegeti?
Másik tulajdonos és kiskorú által lakott, osztatlan közös tulajdon idegen általi megvételénél mik a lehetőségei a vevőnek? Arról,hogy sajnos törvénytelenül mit tehet, a rendőrségen is kaptam felvilágosítást...
Beköltözhet, használhatja az ingatlant, vagy akár annak egy részét pl. a kertben lévő kisházat?
Köszönök minden választ, -kétségbe vagyok esve a kialakult helyzettől.
Monte,
az elővásárlási jog nem bemondásra megy. Ha talál vevőt, meg kell kötnie vele a szerződést, benne a vételárral, fizetési feltételekkel, és jó esetben azzal is, hogy elővételi jog jogosultjának döntésétől függ. Aztán az ügyvéd megküldi neked, mint jogosultnak, hogy nyilatkozz X napon belül, hogy elfogadod-e ezeket a feltételeket, és a vevő helyébe lépsz-e. Nincs válogatási lehetőség, nincs változtatási lehetőség - se neked, se az exednek. Addig a földhivatalhoz se nyújtják be, bejegyzés se kerül be.
Ez egyfelől jó, mert nem játszhat az árral, nem tud irreálisan alacsonyra játszani, mert azt elfogadod, drágán meg nem tud egy lakott résztulajdont eladni.
Viszont rossz is, mert a fizetési feltételeket lehet úgy alakítani, hogy ne tudj könnyen megfelelni neki. Elvileg bármit lehet, akár egy Picasso festmény is lehet a fizetség (csereszerződésben), aminek nyilván nem tudsz megfelelni, ha nincs meg AZ a Picasso-d (még ha pénzed lenne is megvenni), de a gyakorlatban természetesen lehet vizsgálni, hogy mennyire életszerűek vagy rosszhiszeműek a feltételek, de ha nem kirívóan azok, akkor azért van mozgástere az eladónak, hogy megnehezítse a dolgát az elővételi jog jogosultjának.
Kedves Tanácsadók! A tényállás röviden: férjemmel válunk, kiskorú gyermekünkkel maradtam, ő pedig elköltözött közös otthonunkból, amiben neki hivatalosan 35% tulajdonjoga van. Én többek között a gyerek miatt is szeretnék az ingatlanunkban maradni, de a megváltási összegben nem tudunk megegyezni. Az ide vezető utat nem részletezem, de férjem teljesen elborult, egyetlen cél vezérli, hogy ő csak „nyereséggel” léphet ki ebből a házasságból, bármi áron, és azt nekem kell megfizetnem. Az én hivatalosan ajánlott kivásárlási összegemet nem fogadta el, és most ott tartunk, hogy bejelentette, hogy „befektetőknek” eladja a részét. Mennyire lehet valós, vagy sem ez a lehetősége nem tudom, de mivel mindenki tudja, hogy köttetnek adásvételek, melyek vitathatóak, ezért szeretnék felvilágosítást kérni: azt tudom, hogy eladhatja a tulajdonrészét és elővásárlási jogom van, de mi a menete, ha bejelenti, hogy van vevője a tulajdonrészére:
- Hivatalosan, vagy szóban kell közölnie velem?
- Nekem milyen módon kell rá nyilatkoznom?
- Hogy tudom leellenőrizni, hogy tényleg van-e vevője, aki ki is fizeti, vagy csak színjáték az egész, hogy én annyiért fizessem őt ki?
- Jogilag van-e lehetőségem megakadályozni/megtámadni az adásvételét azzal az indokkal, hogy azzal engem akart kényszeríteni a vételre, de mivel nem hajlok rá, ezért tényleg eladja, és az már a létünket fenyegeti?
- Még az is eszembe jutott, hogy ha én adom be a vagyonmegosztásra a pert, akkor az megvéd-e ettől a lépésétől?
- Ilyenkor rákerül-e a tulajdoni lapra valami feljegyzés?
Ha igen, milyen jellegű?
Van egyéb javaslat, hogy mit tegyek? Habár már új élettársával és annak gyerekeivel él jó ideje, otthonunkba szabadon, bejelentés nélküli bejárása van és presszióból meg is teszi. Bejelentette, hogy számítsak rá, hogy bármikor be fog állítani "a vevőjelöltekkel". Voltam a rendőrségen is és tudom, hogy ezt sem tudom megakadályozni. Levélben természetesen többször tiltakoztam az általa felvázoltak ellen.
Előre is köszönöm a segítséget!
Miből gondolod, hogy elvágyott?!
Lehet, hogy csak nem kapta meg tőled amire vágyott...
Ezért beszerezte.
nonolet
Fordított esetben én mennék, hiszen én vágyakozom/vágyakoztam el a jelen állapotból.
De szerintem hagyjuk, kicsit olyan érzésem van, te még nem voltál a megcsalt oldalon így át sem tudod érzeni, milyen.
iguana
Fordított esetben te mit várnál el tőle?
Hogyan viselkedjen veled?
Nos, azt tedd te is...
drbjozsef
Az elképzelés az, hogy továbbra is felesben fizetjük, ő eladja a házat és ha ez sikerül, akkor ad valamennyi kp-t. A hozzászólásokból következtetve ez a legjobb esetben is 2 millió lesz .., ha ennél többet akar adni, annak csak örüljek? Gondolom a bank nem fog csak úgy kiengedni a hitelszerződésből, hiszen a megkötés feltétele volt, hogy benne legyek-mást meg nem tud bevonni a férjem helyettem, azt meg nem szeretném, hogy rám terhelődjön az egész,szóval laikus szemmel a legjobb, ha egyelőre fizetem tovább a felét.
nonolet
Bevallom őszintén nem a jogi oldal foglalkoztatott első sorban abban a pillanatban.
Igen, most már látom, hogy sajnos ez nem ilyen egyszerű. Tuskóság volt? Igen. Az, hogy egy éve átver, az is az. Nem tudom elviselni jelenleg még azt sem, hogy egy szobában tartózkodjunk. És ha visszajön - meg joga van - akkor kérdés, hogy meddig bírom idegekkel. És ha be akarja költöztetni a szeretőjét, mert joga van, akkor szerinted mit tegyek?
„Itt azt kell pontosan kiszámolni, hogy kb. mennyi van még hátra.”
Felesleges. Ha az ingatlan marad a tulajdonosnál, és onnantól ő fizeti a hitelt, akkor ahhoz a kérdezőnek már nincs továbbra köze. A befizetései a lényeg.
bricknerhajni
„a ház amiben élünk az ő tulajdona 100%-ban. Van rajta 4 millió ft hitel, amiben én adóstársként szerepelek.....Azt tudom, hogy ez különvagyon”
Az én laikus gondolkodásom szerint annyira nem az. A lényeg a kivastagított részben van. Tehát kérheted tőle a ráfordítás, azaz a 4 milla hitel eddig befizetett összegének a felét, ha jól gondolom. Itt azt kell pontosan kiszámolni, hogy kb. mennyi van még hátra. De amennyiben ez megoldható, ezt a bankkal is le kell rendezni, ha ki akarsz szállni a történetből - természetesen azért, hogy később már ne keressenek a hitel ügyében semmilyen úton - ami nyilván a férjnek se ingyé lesz.
bricknerhajni,
A közösen fizetett hitel fele visszajár.
Ha a házban valami értéknövelő beruházást csináltatok (fűtéskorszerűsítés, nyílászárócserék, hozzá vagy ráépítés, bővítés), annak is visszajár a fele.
A normál, karbantartó felújítások a használattal járnak. Fogd fel úgy, hogy fizettél a karbantartásért, cserébe a különvagyonában laktál ingyen.
iguana
" éjszaka összepakoltam és szombat reggel elküldtem egy táska cuccal."
Miért hiszed azt, hogy a közösből csakúgy kilehet rakni a másikat, csak mert félredug?!
Ez természetesen jogtalanság...
Amiért helyt kell állni.
Ha nem nyámnyila a kirakott fél.
- -
Nomeg szerintem tuskóság is így eljárni.
Obudafan
Köszönöm a választ!
Gondolom csak annak a felét, amit számlával tudok igazolni? Magyarul az hogy én ott laktam 16 évig, az nem jelent semmit...Most gyakorlatilag hajléktalan vagyok, mert az elmúlt 20 évemben oda tettem mindenem, a fél életem elment és van egy fél tvm kb ha jól értem.
A hitel felét fizetem, viszont ha jól értem,mivel az ő házába fektettük, így az vissza is járna nekem. Tehát ha nem fizetem tovább, akkor jogilag 0-án vagyunk?
Igazából már nem érdekel, ha egy ft-om se lesz , de fizetni sem szeretnék azért, hogy utána neki minden jó legyen én meg kínlódhatok egy albérletben a gyerekkel...
bricknerhajni
Mivel közös vagyonból az ő különvagyonára költöttetek, a ráfordítás felét követelheted tőle.
Sajnos nagyjából ez a helyzet.
Tisztelt Fórumozók!
Az alábbiakban kérném a segítséget:
A férjemmel eldöntöttük, hogy elválunk. Szeretnénk közös megegyezéssel, viszont nem látom tisztán, hogy mi az az egyezség, ami számomra még elfogadható lehet. Gyerekek ügyében megegyeztünk 100%-ban.
A "vagyon", ami kérdéses számomra. Közös ingatlanunk nincs, a ház amiben élünk az ő tulajdona 100%-ban. Van rajta 4 millió ft hitel, amiben én adóstársként szerepelek. A ház értéke cca 30-32 millió ft, hivatalosan bejegyezve 16 éve lakom ott, házasságot 8 éve kötöttünk.
Azt tudom, hogy ez különvagyon, de ettől függetlenül nekem nem jár semmi? Egyéb ingóságban szintén megegyeztünk, ami számomra nem tiszta, hogy anyagilag jár e nekem valami? ( a 4 milliót teljes egészében felújításra és korszerűsítésre költöttük,voltak egyéb átalakítások is-viszont nem mindent tudok számlával igazolni)
Köszönöm a segítséget
Pff, egyik sem hangzik jól. Ha jól értem, akkor gyakorlatilag tk. semmit sem tudok tenni, és nyilván a tulajdonost meg mélységesen nem érdekli az én magán nyomorom.
Köszönöm a válaszokat.
iguana
1.
Zárat te is tudsz cserélni.
2.
De minek?
A férj ott lakik, ha kizárod birtok védelmet kér és vissza kell engedned.
Vagy
A te költségedre bérel lakást magáénak... mert kizártad.
Pontosan erre gondoltam. :)
Elvileg a bontóperben kérheted az utolsó közös lakóhelyül szolgáló lakás kizárólagos használatát. (Gyakorlatilag meg addigra a bérbebadó rég felmondott mind a kettőtöknek, és kiadta újra a lakást a férjednek.)
Kedves Obudafan,
Sajnos az a hajó már elment; a tulajjal nagyrészt ő tartotta a kapcsolatot, én alig találkoztam vele.
Mire gondolsz, elvileg mi az a jogi szabályozás?
iguana
Ez már középtávon sem igazán jogi probléma, még ha elvileg van is rá jogi szabályozás. A gyakorlatban legyél jobb viszonyban a tulajdonossal, mint a házastársad.
Bocsánat még annyit az előzőekhez, hogy természetesen válni akarok, de elköltözni nem szeretnék.
Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02