Válás, vagyonmegosztás

iguana # 2018.11.12. 16:13

Tisztelt ügyvéd úr, kedves fórumozók!

Új vagyok a fórumon, és sajnos sürgős segítségre lenne szükségem.
Röviden: pénteken kiderült, hogy a férjemnek egy éve viszonya van, éjszaka összepakoltam és szombat reggel elküldtem egy táska cuccal. Nem akart elmenni mondván nincs hova. Albérletben lakunk, mind a kettőnknek ez az állandó lakcíme. A tulajdonost kérdeztem a zárcseréről, de azt mondta, hogy nem, amíg a férjem teljesen ki nem költözik. A nagy gond, hogy ő nem akar kiköltözni teljesen, arra játszik, hogy időhúzással engem kitúrjon/rávegyen a költözésre és ő ide költöztethesse a barátnőjét. Eddig is rendszeresen feljártak, amíg én dolgoztam. Én sem akarok elköltözni mert ez egy jó ház, rendes a tulaj, jó a közlekedés stb. Kérdésem, hogy tudnám megakadályozni, hogy ideköltöztesse a nőjét, ha a zárcserébe a tulaj nem megy bele amíg egyikünk nem költözik el véglegesen?
Minden megoldási javaslatot köszönök, üdvözlettel: Iguana.

nonolet # 2018.11.12. 15:15

westa

Természetesen bármikor külön cuccolhatsz... csakúgy is.

De ebből ritkán sül ki jó dolog.

Jobb a jogi részét végig vinni.

nonolet # 2018.11.12. 15:13

weszta

A válás és a vagyon megosztása KÉT külön ügymenet.

Eltudtok válni anélkül is, hogy a bíróság elé kerülnének a vagyoni kérdések.

Sőt ez az ÉSSZERŰ! eljárás...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.12. 12:17

Nem értem, mi a kérdés. Mert az csak nem, hogy külön szabad-e költözni.

weszta # 2018.11.12. 12:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kedves Fórumozók!

24 év után sajnos egyre jobban látszik, hogy a szétválásunk lesz a megoldás a férjemmel. Mivel ő ezt nem akarja, vagyoni perrel nem szeretnék foglalkozni,nem számíthatnék sok jóra, ezért a következőre gondoltam. (lehet, túl idillikus a kép a fejemben)
Két lakásunk van. Kivitelezhető-e az, hogy egyikünk az egyik lakásban él, másikunk a másikban,válás nem lesz, viszont a vagyon közös marad. Két gyermekünk már nagy (19,16), talán "rajtuk" már nem kell vitatkozni. Le lehet-e ezt valamilyen módon papírozni, hogy a gyerekeink örökségét ne csorbítsuk meg? Szóba jöhet-e bizonyos idő után a különélés papíron?
Azt gondolom, igen jó helyzetben vagyunk a két lakással,(én mennék a kisebbe, hogy az se legyen fennakadás) megoldható a különköltözés,de az osztozkodási mizériába nem szeretnék belefutni.Aztán, ha eltelt egy kis idő, majd meglátjuk... Köszönöm annak, aki válaszol. Szép napot!

ObudaFan # 2018.11.12. 07:16

A kinti és a magyar bíróság előtt is intézhető a válás és közös megegyezéssel választhatják a kinti és az itthoni jogot is. Megegyezés hiányában a kinti jog lesz irányadó.

alfateam # 2018.11.11. 15:24
denis77 # 2018.11.11. 15:19

Jó napot kívánok.

Segítséget szeretnék kérni, mert tanácstalan vagyok.
Öcsém tízen éve él és dolgozik Angliában.
Megnősült, van egy kislánya.
Mindhárman csak magyar állampolgárok és Magyarországon is házasodtak.
Angliában van egy közösen vásárolt házuk, amin hitel van.
Most el akarnak válni, és nem tudjuk melyik ország törvényei, jogszabályai vonatkoznak rájuk.
Hová lehet ilyen esetben fordulni??

A válaszokat, tanácsokat előre is köszönöm

ObudaFan # 2018.11.07. 11:33

murder81

A közös tulajdon megszüntetésére lehet pert indítani. Ennek részleteiről itt egy összefoglaló: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

A megváltási árba az egyedül fizetett törlesztőrészletek felét be lehet számítani. Adott esetben azt is megengedi a bírói gyakorlat, hogy a bíróság az egyik felet kötelezze a kölcsön visszafizetésére és ebben az esetben előre beszámítható a kölcsön fizetendő összegének a fele.

murder81 # 2018.11.07. 08:59

Üdvözlöm. Segítség kellene. Adott egy olyan helyzet, hogy ismerősömtől márciusban elment a párja, 3 évvel ezelőtt vették az ingatlant fele-fele arányban vannak tulajdonosok. A srácnak a BANK számlájáról volt vonva a lakáshitel, amit a csaj fundamentával kiáltott júliusban. Tehát a fenn maradó 3 milliós hitelt immár a lány fizeti. Tulajdonosként még mindíg ketten vannak. A srác nem akar lemondási a házról. Kérdésem, hogy valahogy jogi úton nem lehet lemondatni? Nem lakik már az ingatlanban, a lány fizeti a hitelt. Milyen jogon tarthat még igényt a házra?

ObudaFan # 2018.11.06. 05:35

A hosszú távú megoldás valóban a közös tulajdon megszüntetése lehet, amiről itt található egy összefoglaló: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Ugyanakkor házastársak között két specialitás még van a fentieken túl:

1. a közös vagyonban általában egyéb vagyontárgyak is vannak, amiket szintén meg lehet osztani, és ezek értékét, illetve az egyéb követeléseket egymásba számítani,
  2. a házassági vagyonjog szabályai szerint a valós tulajdoni arányok a bejegyzettől eltérhetnek, és ezt a közös tulajdon megszüntetése előtt rendezni kell.
drbjozsef # 2018.11.05. 19:13

Kérdésem: szívességi lakáshasználatra kiadhatom-e a lakás felét?

Nem, dehogy. Ő a birtokos.
Ellenben, ha bejelented neki írásban, hogy használni szeretnéd Te is az ingatlant (az osztatlan közös tulajdonú ingatlan egészét használhatja minden tulajdonos a többi használatának zavarása nélkül), és ezt megakadályozza, akkor onnantól többlethasználati díjat követelhetsz tőle.
Ugyanez a parkolóra. Mivel az megosztható természetben is két részre, ott talán már nem lesz ellenvetése.

Ha pedig nem tetszik a helyzet, adjál be keresetet a közös tulajdon megszüntetésére a bíróságra.

cinkapanka # 2018.11.05. 18:22

Tisztelt Fórumozók!

A követkeőkkel kapcsolatban kérek segítséget:
2017ben elváltam, vagyonmegosztás nem történt.
Lakásunk közös használatban, osztatlan közös tulajdonban maradt.Fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok.
A lakást a volt férjem lakja.

Kérdésem: szívességi lakáshasználatra kiadhatom-e a lakás felét?
Illetve a teremgarázsban (ahol 2 férőhely van), kiadhatom-e az egyik parkolót?
Természetesen volt férjem semmihez nem járul hozzá..

Köszönöm a válaszokat!

Jó napot!
Osztatlan közös tulajdonban lév? lakásomat kiadhatom-e?
Mit tehetek (peren kívül), ha semmiféle megosztásra, kfizetésre,stb.nem hajlandó

ObudaFan # 2018.11.05. 11:49

A bontóperi keresetben nem valószínű, hogy tulajdonjogról akart bármilyen rendelkezést, valószínűbb, hogy csak a használatról. A tulajdonjogi kérdésekről majd külön pert indíthat, aki akar.

Judit7735 # 2018.11.05. 09:24

Szép napot.
Egy kérdésem lenne párom most augusztus 20.án hozzám költözött feleségétől. Aki állitolag szeptember 27. én be adta a válási keresetett ,amiről párom a mai napig semmilyen értesitést nem kapott. A hölgy át küldte hogy mit nyujtótt be. Meg egyeztek hogy a közös ingatlan eladják vagy kifizeti páromat.Illetve mind kettöjknek van félre tett pénze. De a keresett levélben az ingóságókról és a pénzről nem is esik szó, se a közös gyermek tartásdíjáról.
Ennyi van csak a keresett levélben:( Kérem a Tisztelt Bíróságot, hogy házastársammal közös lakás használatának kérdést az alábbiak szerint rendezze:
A közös tulajdonú ingatlan, a házasság felbontását követően a Felperes tulajdonát képezze.)
Ez számára azt jelenti hogy se kinem akarja fizetni se eladni nem szeretné.
Érheti páromat bármi féle gond aból hogy ő elmondta öszintén a feleségének hogy én vagyok és nem szeretne tovább vele élni. Mert az utobbi 3 évben már nem volt köztük semmiyen házastársi viszony csak együtt éltek a kislány miatt.. Válaszokat köszönöm

ObudaFan # 2018.10.30. 15:08

Nem elképzelhetetlen.

Fecó1974 # 2018.10.30. 15:04

Köszönöm szépen a választ!Volna még egy kérdésem.Még házasság alatt az én nevemen volt egy nyertes pályázatunk fűtés korszerűsítésre.Én ezt a pályázatot most a számlák benyújtása helyett lezártam,így a pénzt elbuktuk.Követelheti ennek az összegnek a felét tőlem,hivatkozva,hogy miattam nem kaptuk meg?

ObudaFan # 2018.10.30. 09:58

Külön kell bontani a házat és a hitelt.

A hitel az egy közös tartozásotok. Ha az életközösség megszakadása után nem egyenlő arányban fizetitek, akkor aki az 50%-nál többet fizet, az a másiktól megtérítést követelhet.

A ház esetén pedig a tulajdonjogot úgy kell számolni, hogy először meg kell nézni, hogy a korábbi ház feljújításakor milyen mértékű értéknövelő hatása volt a feljújításnak, ebből ki kell számolni, hogy a korábbi ház eladásából származó vételár hány százalékban különvagyon, hány százalékban közös vagyon. Ezt követően meg kell nézni, hogy az új ház vételárában milyen arányban vett részt az így megállapított különvagyon, és milyen arányban a közös vagyon (közös vagyon az eladott ház értékének közös vagyoni része, a hitel, a CSOK). Ilyen arányban lehet megállapítani az új házban a tényleges tulajdoni arányokat. A közös tulajdon megszüntetésénél pedig ezeket az arányokat kell rávetíteni a ház mai értékére. (A közös tulajdon megszüntetéséről bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban )

(És hogy tovább bonyolítsam: ha viszonylag kisebb mértékű értéknövelő volt a beruházásod a régi házban, akkor elképzelhető, hogy a régi ház teljes egészében a különvagyona maradt, viszont neked meg megtérítési igényed keletkezett a ráfordított pénzed vonatkozásában: különvagyonod esetén az egészre, a közös vagyoni ráfordítások esetén a felére.)

A fentiek az alapelvek, de hogy ezt le lehessen fordítani a te ügyedre, ahhoz még egy csomó apróságot pontosan ismerni kell, tehát ügyvédhez kellene fordulnod.

Fecó1974 # 2018.10.30. 09:16

Kedves Fórumozók!
Válni készülünk,de a vagyonnál a hitelekkel nem vagyok képben.Ha valaki tudna segíteni,hogy számoljak nagyon megköszönném.Házasságunk alatt vettem fel 3M hitelt melyből feleségem házát ami külön vagyona volt újítottuk fel.Ezt eladtuk és vettünk egy nagyobb ingatlant 50-50%-os arányban.A vételár feleségem eladott ingatlana+hitelből+CSOK -ból történt.Április óta külön élünk a vásárolt házban feleségem maradt a gyerekekkel,a két hitelt közösen fizetjük.A feleségem szerint nekem a házból nem jár 50% hisz csak az eddig fizetett hitellel szálltam be.Hogy tudnánk egymással elszámolni?Én úgy gondoltam az eladott háznál megnézzük mennyi volt az értéknövekedés annak a fele járna nekem.Az új házból pedig az eddig fizetett hitel fele járna?Illetve amit felújításra vettünk fel 3 M hitel azt elszámolás után nekem kell fizetnem vagy ugyan úgy felesbe?Illetve azt a hitelt mióta külön élünk köteles-e feleségem fizetni vagy vissza kérheti amit eddig bele fizetett?

ObudaFan # 2018.10.25. 17:11

Igen, az számított volna. Adott esetben nem kizárt, hogy ez még utólag is érvényesíthető.

Réti Bogi # 2018.10.25. 15:36

Köszönöm a válaszokat! Vagyon volt, a ház eladásra került fele-fele arányban. Most olvastam utána hogy az is számíthatott volna hogy a telket amelyre a ház épült az anyukám ajándékozta nekem.
Mindegy hát legyen boldog, én a lányunk miatt nem kértem váláskor még a vagyonmegosztást. Tapasztalat: nem érdemes érzelmeket vinni az "üzletbe".
Köszönöm még egyszer a segítséget.
Üdv.: Bogi

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.25. 10:20

Számolni mindig érdemes. :)

drbjozsef # 2018.10.25. 10:02

Jogos. Akkor érdemes számolni, aztán elválik, érdemes-e firtatni.

ObudaFan # 2018.10.25. 08:38

Tehát az autó legalább 10 éves.

drbjozsef # 2018.10.25. 05:37

Közösen fizették a hitelt 7.5 évig, és egyedül fizette a férj kb. 2-2,5 évig. Azért itt talán még van értelme firtatni a dolgot.