"az is kiolvasható, hogy haszon (vagyis közös vagyon lesz) az is ami a lakás vétele és eladása közötti árkülönbség."
Ha pedig a vételi ár alatt sikerülne eladni a lakást, akkor a veszteség is különvagyonnak számítana.
Válás, vagyonmegosztás
bocs, lehet hogy a kérdés rossz volt, de a törvényi megfogalmazásból
"különvagyonnak az a haszna, amely a házassági életközösség fennállása alatt a kezelési, fenntartási költségek és a terhek levonása után fennmarad, közös vagyon"
az is kiolvasható, hogy haszon (vagyis közös vagyon lesz) az is ami a lakás vétele és eladása közötti árkülönbség.
Ez a kérdés sem lett jobb.
De hogy ne szerencsétlenkedjünk tovább, arra a kérdésre válaszolok, amelyet fel kellett volna tenned:
A különvagyoni dolog eladási árán szerzett dolog is különvagyon marad.
Házasságkötés előtt volt egy lakásom (amit régen vettem, tehát a vételár is az akkori viszonyoknak felelt meg), amit a házasságunk alatt eladtam. A mostani eladási ár teljes egésze külön vagyon lesz, vagy csak az egykori vételi ár része az, a többlet az már közös vagyon? (ez elég disznóság ha így lenne)
Hogy szigorúan csak a konkrét kérdésedre válaszoljak: lehet.
T. Forum!
2002.03.16.-án kötöttünk házasságot. Nekem volt igazolható különvagyonom (pénzem), a páromnak nem. Április 03.-án (két héttel az esküvő után) vettem egy telket 3,5millióért. Ez lehet e különvagyon, vagy ez már közös vagyon?
kösz
Dehogynem!
köszönöm szépen!
„Szeretném megkérdezni, hogy válás esetén az önkéntes nyugdíjpénztárból nyugdíjba vonuláskor kapott pénz közös vagyonnak számít-e?”
Nem.
Tisztelt Fórumozók!
Szeretném megkérdezni, hogy válás esetén az önkéntes nyugdíjpénztárból nyugdíjba vonuláskor kapott pénz közös vagyonnak számít-e? 15 éve vagyunk házasok, előtte is már fizette a munkáltatója a férjemnek az önkéntes pénztári tagságot. KB. 9 évet fizetett neki a házasságunk előtt.
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Köszönöm a válaszokat!
Ha
az érték ismert és KÖZÖSEN elfogadott,
akkor
a miben léte már valójában lényegtelen.
A részletes lista csak annak fontos,
aki
esetleg mégis vitatni készül utólag!
Az elvitt ingosagok pontos mibenlétét az érték mellett mindenképpen célszerű beleírni és célszerű két tanút rátenni (név, lakcím, aláírás).
Köszi a választ! Túlbonyolítani senki sem szeretné, de egy válás esetén szükség lehet a körültekintő eljárásra. Sajnos már náluk előfordult, hogy amiben szóban megegyeztek, azt utóbb a feleség letagadta, vagy mégis máshogy járt el.
Lista,értékkel, amit együtt állapítanak meg.
De, igazából csak az összérték a lényeg! az alkuhoz.
Aztán aláírják mindketten...
Ezzel elfogadják/elismerik a tényt.
Ettől jobban minek bonyolítani a dolgot?
Kedves Fórumozók,
ismerősöm kérésére kérdeznék. Próbálja hívni az ügyvédjét, de éppen nem éri el.
Válófélben vannak a feleségével, az első tárgyalás majd ősszel lesz, de a nő már elköltözött otthonról. Néhány közös ingóságra igényt tart és most szeretné elvinni. Az ismerősöm részéről ez rendben van olyan értelemben, hogy vigye el, de mivel a vagyonmegosztásnak ezek is részei szeretne róla írni valami dokumentumot. Kérdés az, hogy milyen tartalmi elemei legyenek? Nyilván bele kell írni, hogy mi a tárgy, hogy mikor vitte el, esetleg értéket, amit rá mindketten elfogadnak? Tanú is kell? Kettő mindenképpen, vagy egy is elég lehet? Fotót is készítsenek?
Ha valaki tudna ebben gyorsan segíteni, az nagy segítség lenne.
Köszönettel,
Bogi
Igen, akkor biztosan különvagyonod, de az életközösség fennállása alatt közösen ráköltött összegekből ettől függetlenül lehet megtérítési igénye. Sok mindentől függ.
Köszönöm a válaszokat! Még nem is ismertem a feleségem, amikor megvettem a lakást.
Azért arra nem alapoznék, hogy majd nem ellenzi.
"Mire számíthatok válás esetén,"
Attól függ, hogy mit kérsz a bíróságon.
Ha felét kéred és az ellenfél ezt nem ellenzi, akkor tiéd a fele.
Szerintem...
"Férjem tulajdonában volt egy lakás hitellel amikor össze költöztünk."
Ez tehát MÉG a házasság előtt külön vagyona a férjnek.
"A fenn maradó kölcsönt egy összegben fizettem ki amire a családom adott pénzt."
A kérdés az, hogy a pénzt
- TE kaptad
vagy
- TI kaptátok
ajándékba...
Ettől függően a fele vagy az egésze
lehet a pénz visszakövetelésed e miatt.
" Mikor össze költöztünk jelentős közüzemi tartozás is volt a lakáson, amit aztán együtt rendeztünk."
Ennek alighanem a fele illet meg pénzben.
"Később építettünk, hozzá egy garázst,"
Ez már közömbös a későbbi egyben eladás miatt...
"utánna eladtuk és vettünk egy családi házat. 50-50 % tulajdoni hányaddal 13 éve. Bővítettük kb. duplájára. "
Az ingatlan érték fele illet meg
MINUSZ
a férjed kezdő külön vagyona.
Azaz biztosan kevesebb, mint 50% illet téged.
... és az ingatlanon kívül van PLUSZ/MINUSZ
a fentebbi pénzkövetelések egyenlege, ami
pénzben jár neked vagy tartozol vele.
A legvégén persze ezt is
át lehet váltani ingatlan részre is :-)
Abban a vásárolt lakásban, ha teljes egészében az eladott lakás eladási árából vettétek, a valóságos tulajdonjogod alighanem jóval 50% alatt lesz. Tulajdonjogod csak a korábbi lakás garázs ráépítése miatt lesz.
Viszont a hiteltörlesztések felét követelheted.
Tisztelt fórumozók!
Férjem tulajdonában volt egy lakás hitellel amikor össze költöztünk. Az államkincstárnál volt a hitel ezért lehetőségünk volt ,hogy jelentősen csökkentsük a fennálló tartozást. A fenn maradó kölcsönt egy összegben fizettem ki amire a családom adott pénzt. Mikor össze költöztünk jelentős közüzemi tartozás is volt a lakáson, amit aztán együtt rendeztünk. Később építettünk, hozzá egy garázst, utánna eladtuk és vettünk egy családi házat. 50-50 % tulajdoni hányaddal 13 éve. Bővítettük kb. duplájára. Mire számíthatok válás esetén. Sajnos a ház forgalmi értéke sokkal kevesebb mint a bekerülési költsége.
Előre is köszönöm a választ.
Akkor igen, ha már az együttélés kezdete előtt is a tiéd volt és azon lényeges értéknövelő beruházást sem végeztetek.
Ha jól értem, amit mondasz, akkor igen.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02