Válás, vagyonmegosztás

Kari15 # 2017.08.03. 14:51

Tisztelt Ügyvéd úr!

2004-ben váltam el. A vagyonmegosztási ítélet után a volt házastársam nem fizetett, ezért végrehajtást kértem. A végrehajtó évi 11% kamatot írt minden értesítésére. A munkáltató vonta a bérből és utalta át nekem. Én vezettem az utalásokat és számoltam a Ptk. szerint a jegybanki alapkamattal,ami ugye egyre csak csökken. Most tartunk már majdnem a végénél,viszont az utolsó végrehajtói levélben még mindig a 11% szerepel. Lehetséges,hogy az egész megítélt összeget nekem évi 11%-al kellett volna kifizetni a volt házastársamnak? Addig, míg nem kerül pont a végére, újra számolhatom a kamatokat? Nagyon fontos lenne, mert nem kicsi összegről van szó. Nagyon köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.02. 13:02

Pp. 170. § (3) b) pont második fordulat.

Első ránézésre csak 2014. március 15-étől hatályos, de ebben a vonatkozásban már 1952-ben, a közlönyállapot is pont ez volt.

lajcsó # 2017.08.02. 11:38

Bizony van mentesség Pp. 170. § (1) bekezdés a) pontja alapján!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.02. 06:27

Nincs mentesség.

cujek # 2017.08.01. 20:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérem segítsen. Szüleim válóperes tárgyalására valami okból be vagyok idézve tanúnak, de érzelmi okokból nem kívánnék ebben részt venni. Hogy az én tanúskodásom mellett váljon el Anyám és Apám. Van erre bármilyen hivatkozási alap, hogy kikerüljem ezt?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: András

Sammrita # 2017.08.01. 12:30

szerintem jogi kérdésre jogi fórumon jogász válaszoljon, a laikus írja oda, h laikus...

nonolet # 2017.07.27. 18:33

Ha nem volt együttélés a házasság előtt az nehezíti a matekot, de hasonló.

Akkor a házasság előtti időszakra
az általa ténylegesen fizetett
törlesztéseket+költségeket kérheti tőled
a fele-fele helyett.

nonolet # 2017.07.27. 18:27

kuki1

HA később a feleséged lett,
akkor
a házasság előtti együttélés
(élettársi viszony) is
már közös vagyont keletkeztetett.

Így csak a az önerő marad meg külön vagyonnak a házból.
A többi már közös és mindegy ki mennyit tett bele a különvagyonon túl.

Szóval, a jelenlegi piaci érték mínusz az önerőd (különvagyon részed) fele illeti a házastársat.

Ha van még hátra hitel akkor annak is a fele illeti őt.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.27. 15:50

Az ember nem nagyon szokott a "csak barátjával" kölcsönt felvenni ingatlanvásárlásra, pláne úgy, hogy beleegyezik, hogy a megvásárolt ingatlan a másik kizárólagos tulajdonába kerüljön. Az ilyesmi inkább élettársak között fordul elő.

kuki1 # 2017.07.27. 15:15

Üdvözlöm
A feleségemmel 1 éve vagyunk házasok 3 éve vásároltam egy ingatlant amihez hitelt vettem fel az akkor még barátnöm (késöbb feleségem) lett az adóstárs. Az önerö saját tulajdon volt. Az ingatlan 1/1 tulajdonba az én nevemen van. Ugy tudom ez különvagyonnak számit lehet e a válás során a feleségemnek bármilyen igénye a lakással kapcsolatba vagy abbol bármilyen haszonra arra hivatkozva hogy adóstárs volt, vagy mert beszált a rezsibe stb.
Válaszát köszönöm.

ObudaFan # 2017.07.26. 17:32

Igen, mivel nem tudjuk, hogy az egyutteles kezdetekor mi volt a helyzet, azt sem tudjuk, a ház kulonvagyon-e.

drbjozsef # 2017.07.26. 08:33

Jogos.
Tehát továbbra is marad az, hogy "járhat" belőle, ami látatlanban annyira nem megítélhető.

nonolet # 2017.07.26. 07:49

Tudni kéne, hogy a hitelből

• maga a ház épült fel

vagy

• a ház csak fedezet lett egy (immár közös) hitelre

Mert a hitel (közös) és a fedezete (különvagyon)
2 különböző dolog is lehet a téma szempontjából.

drbjozsef # 2017.07.26. 05:32

Mert ha már együtt éltek akkor is, és közös a kölcsön, akkor nem jár neki belőle, ha az teljes egészében a férj különvagyonára költöttek? Pláne jár szerintem, nem? Vagy legalábbis akkor a férj nevén lévő lakás nem (teljesen) különvagyon, és abból jár neki rész.

ObudaFan # 2017.07.25. 20:44

Marti10

Annak a megitelesenel, hogy a hotel kozos, vagy sem, nem annak van jelentősége hogy amikor felvette, mar oszehazasodtatok-e,hanem hogy egyutt eltetek-e. Ha meg nem, akkor nem kozos a kölcsön es jar neked az együttélés alatt fizetett részletek fele.

drbjozsef # 2017.07.25. 18:50

márti,

sok körülményt kell mérlegelni, és sok mindent számolni, ezért pontosabban nem lehet mondani, de az szinte biztos, hogy jár valamennyi. Amíg házasok voltatok, házastársi vagyonközösség állt fenn köztetek, ami azt jelenti, hogy a felek jövedelmei is közösek, teljesen mindegy, hogy az egyik fél 3x vagy akár 100x annyit keres (kivéve, ha lenne házassági vj. szerződés), ezért válásnál a teljes közös vagyont kell fele-fele arányában megosztani. Nyilván számít, hogy a házasság előtt indult a hitel, meg sok minden más is, de hogy jár belőle, az biztos.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.25. 13:41

Egy ügyvéd szerint nem.
Gondolom, a férjed ügyvédje.

márti10 # 2017.07.25. 13:03

T.Fórum szerkesztősége!

6 éve házasodtam össze a férjemmel,akkor az ő családi házába költöztem.A házon svájci frankalapú hitel volt,amit fél év múlva átváltottunk forintalapúra.Én az adós társa lettem,de Ő fizette tovább a kölcsönt a folyószámlájáról+az 5m forintos munkahelyi kölcsönét is,hisz 3x többet keres nálam,és a 20 éves (még iskolás)lánya is velünk lakik.Én a háztartásra költöttem a keresetem.Házassági vagyonjogi szerződés nincs.
Most válunk,kérhetem-e a kifizetett kölcsönök felének az összegét? Egy ügyvéd szerint nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.24. 19:10

+1

ObudaFan # 2017.07.24. 19:08

Azért a későbbi viták elkerülése érdekében a legjobb megoldás mindig a hazassagi vagyonjogi szerződés.

Piv1100 # 2017.07.24. 16:04

Nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2017.07.24. 13:30

Piv,

a házasfél örökölt vagy ajándékba kapott vagyona különvagyon. Édesapád ajándékozza a pénzt neked, szerződéssel, de csak neked, ne nektek. És akkor az a rész különvagyon lesz, és az is marad, ha cserélgetitek a lakásokat, akkor is.

Piv1100 # 2017.07.24. 13:01

Jó napot. Segítséget kérnék. Van egy ingatlanja apukámnak, aminek a teljes vételárát mi kapjuk meg a férjemmel, amint ő azt eladta. Ebbôl és a minimális megtakarításainkból vennénk egy nagyobb ingatlant, ami teljes mértékben az én nevemre kerülne (férjem kívánságára az övére nem). Ez kb úgy nézne ki, hogy 80%-a apa ingatlanjából származó, 20% a mi tőkénk (egyedüli tulajdonos lennék; vagy minimális részben a férj is). Válás esetén ekkor is a felét viszi a házastárs? Vagy számít egyáltalán, hogy a tulajdoni lapon ki hány százalékban van az ingatlanra bejegyezve? Köszönöm a segítségüket! (A kérdés azért merült fel, mert apa fél, hogy válás esetén elveszítem azt, amit ő nekem szánt, és tett félre élete során)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.21. 13:04

(A dogmatika is ezt vallja.)

ObudaFan # 2017.07.21. 12:59

A bírói gyakorlat szerint a puszta piaci mozgásokból eredő értéknövekmény nem minősül a különvagyon hasznának és nem lesz közös vagyon.