Válás, vagyonmegosztás

Felhőtlen # 2016.03.12. 07:07

Mert életveszélyes fenyegetés történt és a panasznapon is ezt javasolták. Csatolva a rendőrségi jegyzőkonyvet.

ObudaFan # 2016.03.11. 22:10

A házassági perek elsőfokon a járásbíróságon, másodfokon a törvényszéken folynak (kivéve a nagy értékű vagyonjogi pereket, ha a bontópertől külön indítják). A törvényszék előtt pedig ilyen ügyben nem kötelező a jogi képviselet.

kdavid # 2016.03.11. 20:37

Folyamatban van egy válóperem, de nincs pénzem ügyvédre. Kértem kirendeltet, de vonakodnak adni. A kérdésem viszont az, hogy törvényileg kaphatok-e jogi képviseletet majd másodfokon vagy ez csak első fokon jár(na)?

Ismerőseim mondták, hogy fizetett ügyvéd nélkül másodfokra nem mehetek és törvényileg nem kérhetek kirendeltet válóperben másodfokra.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.11. 16:34

A bíróság remélhetőleg tartalma szerint, keresetlevélnek tekinti. Különben érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania.
Amúgy miért lenne szükség ideiglenes intézkedésre?

Felhőtlen # 2016.03.11. 10:07

Laikusként úgy gondolom, hogy per akkor folyik, ha már a Bíróság visszajelez, bemegyek, meghallgatnak stb....egyelőre mint írtam, annyi történt, hogy leadtam egy Ideiglenes gyerekelhelyezési kérelmet, amire még semmi válasz nem érkezett (se tárgyalási időpont, se semmi egyéb).

ObudaFan # 2016.03.10. 12:09

Ha abban a perben van olyan kereseti kérelmed, ami kizárólagos lakáshasználatra irányul, akkor ott előterjesztheted az erre vonatkozó ideiglenes intézkedés iránti kérelmed.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.10. 09:40

Megbocsáss, ha nem folyik a per, akkor kinek és hogyan terjesztetted elő az ideiglenes intézkedés iránti kérelmet? (Kezd elmaszatolódni a tényállás.)

Felhőtlen # 2016.03.10. 09:28

Van egy birtokvédelmi határozat, amiben helyt adtak a panaszomnak és a volt élettárs köteles visszaengedni a házba.

Ettől függetlenül beadtam egy ideiglenes gyerekelhelyezési kérelmet, de a per még nem folyik, ezt 1 hónapja adtam be és még nem jött semmi válasz a Bíróságtól. Abban terjesztettem már elő ezt a kizárólagos lakáshasználatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.10. 09:25

Ezt nem nagyon tudom értelmezni. Folyik valamilyen per? Akkor abban a perben terjessz elő ilyen kérelmet.

Felhőtlen # 2016.03.10. 09:20

Kedves Fórumozók,

az lenne a kérdésem, hogy kényszerkirakott a volt élettársam 2 kiskorúval, de birtokvédelmi határozatban már helyt adtak a panaszomnak, volt élettárs is elismerte, hogy ott laktunk életvitelszerűen.
Azt javasolták, kérvényezzem a kizárólagos lakáshasználatot. Ilyen címszó alatt beadhatok kérelmet a Bíróságra, vagy elég az, hogy már az ideiglenes gyerekelhelyezési kérelemben ezt kértem?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.09. 17:56

Meg ha kiskorú gyerekkel lakáshasználatot kap, és a lakhatásuk az értékesítésből várható pénzzel ne megoldható, akkor hivatkozhat alkalmatlan időre is.

ObudaFan # 2016.03.09. 16:21

Lehet osztott felugyelet.
Az teny, hogy barmelyik tulajdonostars kerheti a kozos tulajdon megszunteteset. Ha o ezt keri, es a kozos vagyonba tartozo mas vagyonnal nem tudod megvaltani, akkor vagy penzben megvaltod, vagy arveresi ertekesites lesz. De azert mig idaig jut az ugy, az sok ido. Mondjuk, sok koltseg is.

bodnarpetra # 2016.03.09. 14:49

Az lenne a kérdésem, hogy csak ez a 2 lehetőségem van-e. Vagy aláírom, vagy mehetünk a házból. Azt elfelejtettem írni, hogy a kicsi 2 éves. Lehet nála váltott felügyeletet egyáltalán?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.09. 14:28

Mi a konkrét kérdésed?

bodnarpetra # 2016.03.09. 12:26

Közös megegyezéssel válnánk. Férjem papírok váltott felügyeletet akar, hogy fel tudja venni a 10+10 Csokot (nála legyenek bejelentve a gyerekek) és a fél családi adókedvezményt. Cserébe én megkapom az egész házat (kb 25 milliós), ami most 50-50%. Autó az övé maradna (2,5 milliós). 50% (100 ezer) gyerektartást sem akar fizetni, csak 60-t, és a különbséggel én így kifizetném jópár év alatt a házrészét. Valóságban csak hétvégente vagy amikor ráér lennének nála a gyerekek. Én ebbe így nem akarnék belemenni. Azt mondta ha nem írom alá, akkor mehetünk ahova akarjuk, mert eladjuk a házat. A ház szerintem megosztható (4 szoba+nappali, 2 fürdő). Mondtam neki hogy ne menjen albérletbe, maradjon itt. De nem akar, és a ház sem kell neki. Nincs olyan hogy ha osztható, és ebbe nem megy bele, akkor nem jár semmi? Vagy mit tudnék tenni?

ObudaFan # 2016.03.09. 05:46

Az már lehet.

Gabcsii # 2016.03.08. 17:30

ObudaFan

Ha viszont egy egylakásos ingatlanból (örökség) a házasság alatt a házastársak egy kétlakásos ingatlant alakítanak ki és felújítják, rendbe rakják, 26 évig csinosítják és költenek rá az már részben lehet közös vagyon vagy nem?

ObudaFan # 2016.03.08. 17:17

benenev

Amit a hazastars orokol, az a kulonvagyona. Amit ebbol felelnek a hazastarsak az egyutteles alatt, az mar nem kovetelheto utolag, elenyeszik ez a kulonvagyon. Amibol viszont kozos hitelt torlesztetek, annak a vonatkozasaban a hazassag megszunese eseten a felere igenyt tarthat az a hazastars, akinek a kulonvagyona volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.08. 13:34

Nyilván azért mondtam, mert lenne. Csak bonyolult.

Gabcsii # 2016.03.08. 12:24

Kovács_Béla_Sándor

Ha semmi esélyem arra hogy ne semmizzen ki akkor felesleges küzdenem... Akkor inkább ő aláírja nekem és én lelépek pár váltás ruhával és a 2 két gyerekkel.

Erre irányult a kérdésem, hogy lenne-e jogilag értelme belemenni egy pereskedésbe.

benenev # 2016.03.08. 10:36

Üdvözletem!
A házasság ideje alatt a párom örökölt 2x is.
Egyszer édesapja halálát követően 800eFt-ot 1999-ben (édesapja felesége, aki nem a párom édesanyja a ház eladása után fizette ki az összeget).
Majd a nagypapája halála miatt a halott fiára, majd a páromra "szállt" termőföldet örökölte (2000-ben), amit tavaly eladtunk és a fennálló szabadfelhasználású hitelbe törlesztettük a teljes összeget (5mFt).
A korábbi 800eFt-ot közösen "feléltük" (2 gyerek, autó fenntartás, nyaralás, stb.)
22 éve vagyunk házasok, a két öröklés még 2014 (új PTK?) előtt történt.
Én tavaly örököltem édesapám halálakor szüleim lakásának 1/4 részét (anyu a felét, öcsém pedig a másik 1/4 részt).
Anyu is elhunyt tavaly év végén. A minap történt hagyatéki eljárás során osztályos egyezséget kötöttünk a testvéremmel, ő örökölte a 3/4 részt, én a fennálló "A" hitel tartozást, mivel ő gondozta mindkettőjüket.
Ha eladjuk a lakást, a részemre járó 1/4 rész összege, ha külön van kezelve, akkor különvagyonnak számít?
Illetve az ő korábbi örökségével kapcsolatban mit lehet tudni?
Ha hitelbe törlesztettük, akkor mi a "jogállása" annak az összegnek?
Ha jól sejtem akkor a 800eFt mindenképpen őt illeti, még ha az már "nincs is"?

Segítő válaszokat előre is köszönöm!

A.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.08. 09:33

Meg kell ezzel keresni egy ügyvédet személyesen.

Gabcsii # 2016.03.08. 09:18

Tisztelt Szakértők!

Férjemmel 26 éve házasodtunk össze. Házasságkötésünk után, anyósomék házának a szuterén részét alakítottuk lakássá amit azóta több alkalommal fel is újítottunk, a terasz beépítésével ki is bővítettünk. Ide született két gyermekünk, akik ma már 18 és 25 évesek.

A lakás felújításában átalakításában a szüleim mind pénzzel, mind munkával (pl. burkolás) segítettek.

Amikor apósom meghalt, a ház 50%-ban az anyósomé, 25-25%-ban a férjemé és a nővéréé lett.

Férjem a házasságunk alatt félrelépett, amit én nehezen, de főleg a gyerekek miatt megbocsátottam neki. De az alkohol problémai miatt 2 éve megromlott itthon a légkör olyannyira, hogy a nagyobbig gyerekünk elköltözött és a kisebbik sem jön ki az apjával azóta, sőt ha teheti a barátnőjénél van inkább éjjel-nappal.

Én 2 éve külön alszom és szinte külön élünk de egy lakásban. Férjem tavaly karácsonykor közölte hogy van egy kapcsolata és végképp elviselhetetlenné tette az életemet a közös lakásban. Karácsony óta elköltöztem a testvéremhez a férjem azóta lecserélte a zárakat és csak felügyelettel mehetek be a lakásba, onnan a ruháimon kívül mást el nem hozhattam (pl. még a tv-met sem amit az utolsó 2 évben én vettem részletre és én is fizettem ki). Van egy 20 éves Szuzukim amivel dolgozni járok ma már 80 km naponta, míg őnála maradt a Ford C-max amit a nővére külföldre költöző fiától vállaltunk át annak idején. A Ford ma is a nővére nevén van a részletét egy évig csak én majd közösen és az utóbbi időben csak ő fizeti. A kezdő részletet még a közös kasszából fizettük ki (1,5 millió ft). A Suzuki értéke 100 ezer ft, de azt is el akarta venni tőlem. Az utóbbi 10 évben neki minimál bér fizetése nekem annak a 2-3 szorosa volt, 18 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen. Beadnám a válópert, de semmi hajlandóságot nem mutat semmilyen egyezségre, viszont a szüleim segítségével és hitel felvételével sem tudok magamnak egy lakást venni, mert amíg nem válunk el a bank kéri az ő aláírását is. Pedig a kisebbik fiammal meg kell oldanom a lakhatást és nem szívesen fizetnék albérletet.

Kérdésem hogy mik az esélyeim arra hogy nem semmizhet ki, mi az amit a jog szerint kérhetek. Hogy tudok lakást vásárolni ha nem hajlandó a bank által kért nyilatkozatot aláírni?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.03.07. 15:10

Első kérdésem: az első tárgyalás után van-e mód arra, hogy gyorsítást kérjünk a második tárgyalásra? Ha igen, ezt milyen módon lehet megtenni?

A bíróság elnökétől lehet indokoltan soron kívüli eljárást kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.07. 13:10

Az nem ajándékozás. Azért is illetékmentes. De nem érdemes belevonni a bíróságot, mert akkor lehet peres illetéket fizetni az érték után.