Válás, vagyonmegosztás

amni # 2009.08.30. 11:11

Tisztelt Grád András Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, még előttem van nagyon sok utánajárás. Gondolom ezt nem egy fórumon keresztül lehet elintézni de azért nagyon köszönöm az információkat.
Mellékesen a házasság a feleségemnek azért nem zörnyű, mert úgy gondolja, hogy nem talál mást magának. Ő az évek során elhanyagolta magát mind külsőleg, mind emberileg. Én sportoló vagyok és nem beképzeltségől de elég jól tartom magam a koromhoz képest (40éves vagyok). Sokszor az emberek azt hiszik, hogy az anyám, eddig azért nem feszegettem, mert nem volt értelme igazán és belenyugodtam. Most viszont találtam egy olyan nőt aki úgy érzem tökéletesen kiegészít. Kérdésem még az lenne, hogy ez rám nézve jelent e valami negatívumot a bíróságon, hogy hűtlen voltam. Feleségem és gyermekeim már tudják, hogy taláktam valaki mást így ezt eltitkolni nagyon nem tudom!

Üdvözlettel: Amni

Secret* # 2009.08.30. 19:39

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Szeretném tudni, milyen jogszabályok vonatkoznak a vagyonmegosztásra abban az esetben, ha a férjnek évek óta nincs bejelentett munkahelye, tehát elvileg gyerektartartást fizetni nem tud?
Közös házból akkor is 50-50%-ban részesedünk?

KÖszönöm

Katakomba # 2009.08.30. 20:00

Kedves Secret!

Elméletileg igen, fele-fele, DE: amennyiben úgy egyeztek meg, hogy a férj (apa) a gyermektartásdíjat úgy kívánja előre rendezni, hogy a tulajdonjogáról lemond a gyermek(ek) javára és te ezt elfogadod, no meg a bíróság is jóváhagyja, mint a gyermek(ek) érdekében állót, akkor elméletileg lehetséges.

Ez persze több más körülménytől is függ: hány éves(ek) most a gyermek(ek), vagyis kb. hány évig kellene tartásdíjat fizetnie, mekkora értéket képvisel a fele tulajdona, az fedezi-e előreláthatóan az X évig fizetendő tartásdíjat figyelembe véve a növekvő gyermek(ek) növekvő szükségleteit, te egyedül el tudod-e majd tartani a gyermek(ek)et, mert a fél házat ugye mégsem lehet megenni stb.

Olykor a bíróság a feleket a gyámhivatalhoz utasítja a jóváhagyás megszerzéséért. A Ptk. valóban tartalmaz egy olyan rendelkezést (13. § (1) bekezdés a) pont), hogy a törvényes képviselő jognyilatkozatának érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása szükséges, amennyiben az a kiskorú gyermeket megillető tartásról történő lemondásra vonatkozik,de néhány bekezdéssel lejjebb azt is írja, hogy a bíróság vagy közjegyző által elbírált jognyilatkozat érvényességéhez azonban nem kell a gyámhatóság jóváhagyása. Tehát bírója válogatja, hogy maga dönti el ezt a kérdést, vagy a gyámhatósághoz küldi előbb a feleket.

Minden esetre a gyámhivatal azokat vizsgálja, amiket fentebb írtam, mielőtt jóváhagyja az erre vonatkozó jognyilatkozatot.

Tehát elvileg van erre mód, de csak akkor, ha ebben egyezség van köztetek és a gyerek(ek) érdekében is áll.

Grád András # 2009.08.30. 20:13

Kedves Amni!

A hűtlenség igazából nem sokat számít a perben, mivel nincs "vétkességi elv", ráadásul a hűtlenség sokszor legalább annyira következménye a házasság megromlásának, mint az oka. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Secret* # 2009.08.31. 06:36

Kedves Katakomba,

Köszönöm a választ. A házat gondolom értékbecslővel fel kell értékeltetni. Szerintem a feléből nem veszek másik lakást :(
Viszont ha a férjemnek nincs bevétele, akkor miből fizessen gyerektartást?
Hogy kell egyáltalán elindítani egy válópert?

Köszi :)

Katakomba # 2009.08.31. 06:50

Kedves Secret!

Az attól függ, hogy közös megegyezéssel akartok-e válni, vagy sem. Én azt javaslom, hogy előbb üljetek le ketten és beszéljétek meg a dolgot. Ha lehet, mindenben célszerű megegyezni, esetleg kompromisszumokat kötni. Leginkább azért, hogy a gyermek ne lássa később kárát annak, ha acsarkodva váltok, és ő csak egy eszköz lesz a kezetekben, amit mindenki a maga javára akar felhasználni.
Amiben a bontóper során mindenképpen dönt a bíróság, ezek az ún. járulékos kérdések: a gyermek elhelyezése, kapcsolattartás, tartásdíj. A vagyonmegosztás lehet külön eljárás tárgya. Ha abban a bíróság döntését kéritek, annak tetemes illetékvonzata van (az ingatlan értékének arányában).
Ha megvan az egyezség, ezt rögzíteni kell egy megállapodásban, amit a keresetlevél mellékleteként be kell csatolni csakúgy, mint a házassági anyakönyvi kivonatot és a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatát.
Ha nem akartok ügyvédre költeni, megoldás még a bíróságokon általában szerdai napokon tartott fogadónap (de érdemes előbb telefonon megkérdezni), ahol jegyzőkönyvbe is lehet mondani a keresetet.

ObudaFan # 2009.08.31. 09:48

A hűtlenségnek a bontóperben két szempontból lehet jelentősége. Egyrészt kizárhatja a hűtlen fél házastársi tartás iránti igényét, másrészt ha a hűtlen magatartásból következtetés vonható arra nézve, hogy ez a hűtlen félnek fontosabb volt, mint a családja, annak a gyermek elhelyezése tekintetében esetlegesen lehet jelentősége.

MARA57 # 2009.08.31. 11:12

MARA57 # 2009.08.31. 11:25

2007 januárjában a volt élettársam 7 év együttélés után egyik napról a másikra szónélkül elköltözött a közös lakásból. Azóta én fizetem a lakásvásárlási hitel teljes összegét, és élek a közös lakásban, aminek nagy a rezsi költsége és egyedül nagyon nehéz így megélnem. Kifizettem a közösen felvett áruhiteleket,és a 2006 évi rezsi elmaradt illetve később elszámolt összegeit.
Kérhetek-e késedelmi kamatot ezekre?
Összeköltözésünkkor volt egy féléves autóm, melyet az együttélés alatt lecseréltünk és hitelt is vettem fel rá. Kérheti-e a kifizetett autóhitel felét? Az autót Ő használta 70 %-ban munkavégzés miatt, már amikor volt munkája és két hetente járt a gyerekiért 70 km-re (3 évig volt munkanélkül a 7 évből).
Kérhetem-e én a gyerektartás visszafizetését arra az időre amikor nem dolgozott.
Három alkalommal próbáltam megegyezni vele a vagyonmegosztásban négyszemközt és egyszer az ő általa választott ügyvéd előtt. Kétszer hiúsította meg a lakás eladást, konkrét vevők esetében.
A választott ügyvéd mellett további két-három ügyvédtől kért tanácsot és a megbeszélésekre mindig más verzióval és összeggel állt elő.
Bele vagyok készerítve már közel 3 éve ebbe a helyzetbe, nem tudom hol a kiút és milyen ész érvekkel lehetne vele megegyezni bíróság nélkül, mert sajnos ügyvédre nincs pénzem, de neki sem. Mióta elment azóta is volt már munkanélküli. Jelenleg ugyan dolgozik, de ez sem tart örökké, 45 éves, de 3 évnél tovább sehol nem dolgozott, együttélésünk alatt 10 hónap volt a leghosszabb ideig tartó munkahelye.

ObudaFan # 2009.08.31. 12:40

A törlesztőrészletre igen. A rezsihez viszont - az alapdíjakat leszámítva - neki semmi köze.

Kérhetem-e én a gyerektartás visszafizetését arra az időre amikor nem dolgozott.

Nem. A felvetést sem nagyon értem.

ObudaFan # 2009.08.31. 12:41

A törlesztőrészletre igen. A rezsihez viszont - az alapdíjakat leszámítva - neki semmi köze.

Nem. A felvetést sem nagyon értem.

Zsani81 # 2009.08.31. 14:21

Éppen válás előtt állunk a férjemmel. Azt hittem sikerül közös megegyezéssel megoldanunk, de adódott egy probléma.
4 éve hitelre vettünk egy lakást. A bank nem adta meg a teljes vétel árat, így az édesanyám felvett 1 millió forint személyi kölcsön, hogy a különbözetet ki tudjuk fizetni. Megkértük, hogy segítsen és úgy egyeztünk meg, amíg anyagilag nem jövünk helyre addig ő fizeti ki havonta a törlesztőt. Ez a mai napig sajnos nem változott, mi nem tudtunk eddig egy havi törlesztőt sem átvállalni Tőle. Most, hogy elválunk a férjemmel, a lakás nála marad, az én hitelszerződésem szerinti 50% a rokonságáé lesz. Én ebből a házasságból csak az autót vittem magammal. Kérdésem az lenne, hogy a 6 évre felvett személyi kölcsön fennmaradó tartozását kinek kell tovább fizetnie? A férjemnek, mert nála marad a lakás, vagy én és a családomnak kell az egészet kifizetni?

Válaszát előre is köszönöm!

_Wasp_ # 2009.08.31. 14:57

ha nem lesz közös megegyezés, akkor számba veszik a vagyont, összeadják az aktívákat és a passzívákat, és ezeket egyenlően szétosztják.

a házasság alatt felvett hitel közös, de a különvagyonból az egyik félnek jutó vagyontárgyba történő ráfordítás kötelmi megtérítési igényt keletkeztet.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

szomorukutyaszem # 2009.08.31. 16:23

Üdvözlök Mindenkit!

Válás előtt állok. Pár dolgot szeretnék tisztán látni ezzel kapcsolatban, előre megköszönöm a tiszteletteljes hozzászólásaitokat. Tömören a helyzet: A feleségem ügyvéd útján indította el a procedurát. Két kiskorú gyermekünk van 9 és 12 évesek.
Jelenleg családi házban élünk tulajdonilag 50-50% , ezen kívül anyósom haszonélvezete. Ő egy különálló lakrészben él. Igazából a közös megegyezés is szóba jöhetne. Az ingatlan értéke 20-30 mill. közötti, ezen kívül személygépkocsi a nevemen kb. 1 mill és az ingóságok. A gyermekeim mindennél fontosabbak ezért a pereskedést nem látom jó megoldásnak, azt viszont nem szeretném ha úgymond "csupasz fenékkel" a hátsó ajtón kullogva kellene eljönnöm.

Kérdéseim:

• a gyermektartás megítélése nyugdíjas esetén ( ez vagyok Én)?
    • az így megállapított összeg leszámításra kerül az ingatlan értékéből ?
  • El kell ezt a formulát fogadnom?
  • A válás kb. időtartama? ( ma volt az ügyvédnél)

Ezen kívül minden praktikus és hasznos tanácsot szívesen fogadok.

Még 1* nagyon köszönöm előre is.

József

Grád András # 2009.08.31. 16:41

Kedves Szomorukutyaszem!

a gyermektartás megítélése nyugdíjas esetén ( ez vagyok Én)?

A tartásdíj nyugdíjasnál is általában a jövedelem 20%-a egy gyermek esetén, de nyugdíjból csak 33% tiltható le, úgyhogy ez két gyermeknél már némileg csökkenti a százalékos mértéket.

az így megállapított összeg leszámításra kerül az ingatlan értékéből ?

Semmi közük egymáshoz. ASz egyik tartásdíj, a másik közös vagyon megosztása. Elvben lehet ilyen tartalmú egyezséget kötni a bíróság előtt, hogy a vagyon fejében nem fizet tartásdíjat, de bíróság ilyen ítéletet sohasem hoz.

El kell ezt a formulát fogadnom?
A válás kb. időtartama? ( ma volt az ügyvédnél)

Nem tudom, milyen formulára gondol. A válás időtartama attól függ, hogy közös megegyezéses lesz-e, illetve attól, hogy hol tárgyalják. Közös megegyezés esetén Pesten és Pest megyében nagyjából 6-8 hónap, vidéken 3-4. Ellenzéses esetén Pesten és Pest Megyében 3-5 év, vidéken 1,5-2,5 év. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

szomorukutyaszem # 2009.08.31. 17:05

Tisztelt Dr. Grád András!

Köszönöm gyors válaszát. Ami részemre még nem tiszta :

"A tartásdíj nyugdíjasnál is általában a jövedelem 20%-a egy gyermek esetén, de nyugdíjból csak 33% tiltható le, úgyhogy ez két gyermeknél már némileg csökkenti a százalékos mértéket."

• Tehát két gyermek esetén is csak max. 33 % lehet a letiltás? Én valahol azt olvastam ,hogy a nyugdíj 50 %-ából kell ezt is kiszámolni.

Még egy kérdésem lenne: - a lakásunkban meddig tartózkodhatok,vagy ha időközben elköltözök albérletbe ez Rám nézve jár-e valami negatív dologgal?

tisztelettel

ObudaFan # 2009.08.31. 17:21

Gyermektartásra nyugdíjból is lehet 50%-ot vonni.
A lakást önként elhagyó házastárs nem tarthat igényt a lakáshasználati jog ellenértékére.

szomorukutyaszem # 2009.08.31. 18:00

Ha jól értelmezem akár a nyugdíjam felét is fizethetem tartásdíj gyanánt. ( 2 gyerek esetén)

köszönöm

telekm # 2009.08.31. 18:24

Üdvözlet!

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy a feleknek feltétlenül szükséges-e ügyvédet igénybe venniük a válás megindításához illetve lebonyolításához, amennyiben közös megegyezéssel válnak és mindenben megtudnak egyezni?

Köszönettel
Miklós

Katakomba # 2009.08.31. 20:07

Kedves Miklós!

Egyáltalán nem szükséges az ügyvéd, bontóperben nincs kötelező jogi képviselet.

MARA57 # 2009.09.01. 06:17

Kedves ObudaFan!

Nem azt a rezsit kérem tőle, amit én használtam el, hanem amit még együttélésünk alatt közösen használtunk és mire fizetni kellett, akkora ő már nem volt sehol, így azt nekem kellett kifizetnem, holott a felét neki kellett volna szerintem.
A gyerektartást én fizettem helyette amig ő nem dolgozott az ő két gyereke után. Úgy gondolom, hogy ez nem az én kötelességem lett volna. Ha nem fizettem volna, akkor az ő vagyonából hajtották volna végre. A gyerektartásdíj csökkentésére indított perben a bíró azt mondta, hogy minimum a minimál bért egy egészséges embernek meg kellene keresnie. Ő egyáltalán nem is akart dolgozni.
Most úgy érzem a válaszából, hogy én jogtalanul kérném ezt az összeget.
Az autós kérdésemre is válaszoljon valaki, kérem.

ObudaFan # 2009.09.01. 10:14

Nem ez így más, csak ezek a kérdésből nem derültek ki. Ezek követelhetők.
A kifizetett hitel egy részét követelheti, olyan arányban, amilyen arányban ő az összes szerzéshez hozzájárult.

Amargada # 2009.09.01. 11:43

Tisztelt Ügyvédek!

Valószínűleg szakszerűtlenül, és talán zavarosan fogalmazok, de remélem érthető: a feleségem és egy másik személy által alapított bt. bankszámláján lévő pénz ill. annak valamennyi része, amit még nem "vettek ki" a közterhek miatt, bele számít a közös vagyonba? Amíg ott gyarapodik a pénz, addig gyakorlatilag az én jövedelmemből éltünk. Én nem vagyok tagja a bt-nek.

Köszönettel: A.C

_Wasp_ # 2009.09.01. 11:52

.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.09.01. 11:54

A Bt vagyona nem különül el élesen a beltag vagyonától, de nem is rendelkezhet vele szabadon, így nem számít a házastársad vagyonának a bankszámlapénz. A Bt értékének növekedése azonban házasság alatti vagyongyarapodás, aminek a fele megillet téged, azonban az állításodat bizonyítani kell majd tudni.

_Wasp_

és felesleges megoldása