Immaculata, de én nem akarok semmit előadni, le van írva. Ha könyörgő tekintettel azt mondom, hadd váljak el, lécci, az vajon segít? :) :) :)
Najó befejeztem, és még egyszer köszönöm.
Válás, vagyonmegosztás
Immaculata
Ebben az ügyben Neked kell döntened, hogy pontosan mit szeretnél, és hogyan érné meg neked a legjobban.
1.
"Ha lemondasz az ingatlanról, akkor kérheted, hogy az általad megfizetett hiteltörlesztést megkapd."
Erre úgy, hogy 8 éve nincs semmi jövedelme és nyugdíjazás előtt áll (minimumnyugdíjra lesz csak esélyes), csak tartozások tartozás hátán, kevés az esély sajnos :-( Max. ha a bíróság kényszeríti az eladásra, de akkor is először a hitelt kell visszafizetni.
2."Ha valamennyi tulajdoni igényed van az ingatlanra a beruházás miatt, akkor a törlesztéssel annak arányában tartozol."
Ez lenne a járhatóbb út talán, bár ha a hitel nem kerül visszafizetésre akkor ugye viszik a házat és semmire sem mentem a tulajdoni igénnyel.
3."Egyezségben lehet olyan megállapodást kötni, hogy a gyermektartást betudod az ingatlanba, ilyet bíróságtól nem kérhetsz."
Ha megegyezés, akkor ez már kilőve, inkább hagyja veszni, minthogy ilyenbe belemenjen.
:) Meghallgatnak, és mivel egyedül leszel, senki sem szól közbe, előadhatod anyait, apait.
Immaculata köszönöm. Ennek mi értelme van? Mármint ez most költői kérdés volt... Tehát ha egyedül elmegyek, akkor közlik, hogy jónapot, Ön egyedül jött, ezzel nem ér semmit, de mondja, mi a gondja aztán jól nem történik semmi?
Tökjó. :(
Encsi
„ennek ellenére is lefolytatja a bíróság a tárgyalást.”
Encsi, szó szerint kell a szavakat értelmezni. Ezt a tárgyalást fogja alperes nélkül lefolytatni és nem a teljes válási eljárást.
„az, hogy a bank felé közösen tartozunk, az számomra is nyilvánvaló,”
Ebben az ügyben Neked kell döntened, hogy pontosan mit szeretnél, és hogyan érné meg neked a legjobban.
- Ha lemondasz az ingatlanról, akkor kérheted, hogy az általad megfizetett hiteltörlesztést megkapd.
- Ha valamennyi tulajdoni igényed van az ingatlanra a beruházás miatt, akkor a törlesztéssel annak arányában tartozol.
- Egyezségben lehet olyan megállapodást kötni, hogy a gyermektartást betudod az ingatlanba, ilyet bíróságtól nem kérhetsz.
Kedves Fórumozók!
Bár olvastam régebbi fórumokon erre vonatkozó dolgokat, de nem vagyok biztos benne, hogy mi a helyzet a következő esetben:
Közös megegyezéssel válunk, a keresetlevelet, melyben minden járulékos kérdésben megegyeztünk a férjemmel én is, mint felperes és ő is, mint alperes 2 tanú előtt aláírtuk, így adtuk be.
Most lesz a tárgyalás jövő héten, a férjem (alperes) nem óhajt megjelenni. A bírósági idézésben szerepelt, hogy amennyiben alperes nem jelenik meg, felperes kérésére ennek ellenére is lefolytatja a bíróság a tárgyalást.
Mi az igazság? Elválhatok "egyedül"? Ki fogják mondani a válást? Van 2 közös kiskorú gyermekünk, velük kapcsolatban is mindenben megállapodtunk, azt is írásba foglaltuk.
Nagyon-nagyon szeretném már, ha végre elvált lennék. Biztos akarok lenni benne, hogy ezt nem akadályozza az a tény, ha alperes nem jelenik meg. Tudna valaki erre biztos választ adni, aki mondjuk került már kapcsolatba konkrét ilyen esettel? A találgatásokkal sajnos nem vagyok előrébb. A polgári perrendtartás szabályai között sem találtam semmit arról, hogy "hogyan tovább", ha bontóperben az alperes nem jelenik meg. A felperes esete tiszta sor. Köszönöm a segítséget előre is!
Kedves Fórumozók,
a következő ügyben szeretnék tanácsot kérni, érdemes e bíróságra mennem:
2001 őszén beköltöztem a volt élettársam (nem bejegyzett élettársként, nincs papírunk, de kis falu és az élettársi közösséget Ő is elismeri) tulajdonában álló ingatlanba. 2003 őszén született első gyermekünk, majd 2007-ben a második. 2007-ben a ház felújítására hitelt vettünk fel, én lettem az adós, a ffi élettárs az adóstárs (azért lett így, mert neki nem volt jövedelme). Adóbevallásaimmal tudom igazolni az én jövedelmemet, ő pedig, hogy néhány évig minimálbéres volt, kb. 2001-től 2007-őszig megszakításokkal, majd 2008 óta nem volt semmi jövedelme. A szerzési arány esetünkben nagyon nagy, háztartási munkát sosem végzett, gyerekek teljes egészében rám maradtak. Amig otthoni munkám volt, addig is bébiszittert kellett hivni, mert ő nem volt hajlandó a gyerekkel lenni, hiába nem dolgozott semmit.
A hitelszerződésünket a bank 2013 őszén felmondta, nem tudtam egyedül a 130e Ft-ot és a megélhetésünket is egyedül fizetni.
Kérdéseim:
- az, hogy a bank felé közösen tartozunk, az számomra is nyilvánvaló, a logikus lépés az lenne, ha a házat eladná, kifizetnénk a bevételből a bankot vagy legalábbis megpróbálnánk megegyezni a bankkal és a fennmaradó összegből járhat -e nekem valami? Számít az ingatlan vételára, amennyiért Ő vette a házat (1 évvel a beköltözésem előtt vette)?
- kérhetném e, hogy tartásdíj fejében (ugyanis a 0 jövedelméből amúgy sem tudna fizetni egy fillért sem) mondjon le az ingatlanról én viszont megegyezek a bankkal hogy milyen módon fizetek? Adósként mennyi beleszólásom lehet egyáltalán, úgy, hogy az ingatlan a jelzáloggal együtt az övé?
Köszönöm a hasznos válaszokat előre is.
Tisztelt Szakértők!
Köszönöm tanácsukat.
Üdvözlettel:
Lalil
Es a bank fele nem csak a tartozas feleert, hanem az egeszert felel. Az mas kerdes, hogy utana a hazastarsaknak egymas kozott hogyan kell elszamolniuk - ez vita eseten a hazastarsak kozti perben dontheto el.
Sot, kezessegvallalas eseten a hazassagi szerzodes sem segit, meg ha kozjegyzoi nyilvantartasban iss lenne.
Házasság alatt a házasfelek egymás egymás tartozásaiért közösen felelnek, kivéve, ha házassági szerződésben erről másként állapodtak meg. A feleség felvett hitelének fele részében a férj is adós, még akkor is, ha ilyen kötelezettséget önként nem vállalt.
Jogszerűen a tartozás fele részét követelheti a feleségtől azután, miután már kifizette a tartozást.
Fizetési meghagyás kibocsátását kell kérni közjegyzőtől, de mivel illetékköteles a kérelem, majd azután a végrehajtás is illetékköteles, meg kell gondolni, hogy érdemes-e jogi útra terelni.
Tisztelt Szakértő!
Köszönöm válaszát.
Annyit szeretnék még kérdezni, hogy ebből a helyzetből, hogyan lehet kimászni, mit tud tenni jogilag az ismerősöm, hogy a volt feleség tartozását ne ő rajta követelje a pénzintézet?
Van erre valami megoldás?
Köszönettel:
Lalil
Nem.
Tisztelt Szakértő!
Ismerősöm felesége hitelt vett fel. Ismerősöm kezesként írt alá. Közben elváltak. A volt feleség számlája nem terhelhető, így a pénzintézet az ismerősömtől hajtja be a tartozást.
Kérdésem az lenne, hogy visszatarthat-e két havi gyerektartást az ismerősöm, azzal az indokkal, hogy a volt feleség tartozását ő fizeti? A tartozás a két havi gyerektartás összegével egyenértékű.
Köszönöm előre is segítségét.
Üdvözlettel:
Lalil
A www.birosag.hu oldalról letöltheted, vagy bármelyik bíróságról elkérheted a költségmentességhez szükséges formanyomtatványt. Vinni kell a munkáltatóhoz, a NAV-ba és a polgármesteri hivatalba is kitölttetni a rájuk vonatkozó részt és neked is lesz kitölenivalód.
Köszönöm szépen!
Akkor nem sanszsos a költségmentesség. Kérni viszont nem kerül semmibe, és ha másodlagosan illetékfeljegyzést kérsz, azt talán meg is kapod. Ha meg nem, hát a kéréssel akkor se vesztettél semmit. (Na jó, vagy két hónapnyi időt.)
Igen,van egy házam és egy 15 éves autóm. Van munkahelyem is és van egy 20 éves fiam.
Jövedelmed, vagyonod van?
Sziasztok! Szeretnék elválni a férjemtől akitől 3 éve külön élek!Hogyan kaphatok költségmentességet?
Zsuzsu01
Ilyenkor leggyakrabban a részben lakott forgalmi érték alapján fizeti ki a gyermekekkel bent maradó házastárs a kiköltözőt. Ez a tapasztalataim szerint a beköltözhető forgalmi érték 70%-a körül szokott lenni.
A vagyonleltárban szereplő ingatlan értékét a felek szabadon állapítják meg. Vita esetén értékbecslő közreműködése is igénybe vehető.
Tisztelt Jogi Fórum!
Szeretném megkérdezni, hogy válás esetén hogy értékelik az ingatlant, ha 3 kiskorú gyermek is marad a lakásban? Ilyenkor a lakás teljes forgalmi értéke a vagyonmegosztás alapja, vagy csak fele értéken számít, mert lakott a gyerekek által?
Köszönettel, Zs
Köszönöm válaszát és magyarázatát ÓbudaFan. A "feladat " megoldva, az Ön segítsége nélkül nem ment volna. :) mamicsek
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02