Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Bankszámla öröklése...

Ricuska #   2011.01.16. 19:31

nagyon köszi!! Végrendeleten 1/6 rész szerepel, de Ő feléről tud!! Honnan tudom meg pontosan?

ObudaFan # e-mail 2011.01.16. 19:09

Örökölni nem örököl, de lehet, hogy házastársi közös vagyon jogcímén van tulajdoni hányada, ez az igény pedig nem évül el.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Ricuska #   2011.01.16. 18:45

Üdvözletem!! 1994.-ben elvált feleség, vagyonmegosztás nélkül örökölhet-e?? Állitólag nevén van a ház fele, de lehet hhogy csal 1/6-od rész!! Nálam van a végrendelet, de Ő biztos a dolgában. Sok helyen olvastam hogy nem örököl az elvált feleség, van aki azt mondja hogy mivel nem volt vagyonmegosztás, ezért örököl!! Bent lakik a házban, fizetnem kell a ház után az illetéket!! Hogyan tudom Őt kitenni onnan?? Van másik nevén lévő lakása. De Ő nem fog menni.
Kérlek segitsetek!!!
Köszönöm!!

ObudaFan # e-mail 2010.11.23. 12:11

Az eljárás úgy fog alakulni, hogy a vagyonmegosztási per félbeszakad, és a hagyatéki eljárás végén nyilatkozhattok, hogy folytatni szeretnétek örökösként. A hagyatéki vagyon eltitkolása akár bűncselekmény is lehet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

asgard # e-mail 2010.11.22. 17:54

Édesapámék elváltak, viszont a vagyonmegosztás nem zárult le apám haláláig. Ilyen esetben, hogyan alakul a vagyonmegosztás, ha az egyik fél meghal? Egy illetékes valami olyasmit mondott, hogy a hagyatéki eljárás keretében folytatódik tovább, és itt a hagyatéki eljáráson fogunk megegyezni is az ingatlanon és ingóságon.
Viszont ez az illetékes azt is tanácsolta, hogy a hagyatéki leltáron ne jegyezzem be ezt a bankszámlaszámot, csak ha szóba hozzák, és az ebből a pénzből fizetett temetési számlákat se mutassam be, csak ha szóba kerül a számla. Nos, ha én erről nem szólok, és közben felveszem a pénzt atm-ből bizonylatokkal, akkor bajom lehet belőle? Utólag, ha firtatják, akkor mit tehetek? A temetési költségeket is ebből fizettem.
Én csak azért akarom felvenni, mert tényleg ebből fizettem mindent, és nem akarom, hogy a volt felesége tudjon róla, mert ő tehet édesapám haláláról, és igazán pénzéhes.

Azért kérdezek egyébként ennyit, mert eddig ilyen ügyekkel egyáltalán nem volt dolgom, és félek, hogy kijátszanak, és azért is, hogy kisemmiznek.

Amennyiben egy igazán hozzáértő személy megadja a privát e-mail-címét, és felajánlja a tanácsait, akkor leírom az egész ügyet, mert nagyon hosszú, van benne válás, vagyonmegosztás, öröklés, tartási jog, idős-beszámíthatatlan személy, gyámhivatal, nevelt gyermek, ingatlan, stb.
Vagy így-vagy úgy alakul, de mindenkinek megköszönöm még egyszer a segítséget, jó, hogy van ilyen fórum, ahol tudnak tanácsokat adni önzetlen emberek. Remélem minden rendben lesz.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.11.22. 14:50

Ha valóban jogerősen felbontották már a házasságot, akkor beléphetsz a vagyonmegosztási perbe. Már, ha folyik. Ha nem bontották fel a házasságot, vagy nincs per, akkor tiéd a hagyaték, az özvegy meg haszonélvezetet kap, amit te vitathatsz.

Tulajdonképpen mi a kérdésed? Ez a "hogyan megy" kissé elnagyolt...

www.kbs-ugyved.hu

asgard # e-mail 2010.11.22. 13:30

Köszönöm az eddigi válaszokat, és hozzáfűzném az alábbiakat:

Édesapám halálakor már elvált a feleségétől, viszont a vagyonmegosztás ügye nem fejeződött be. Ilyenkor ez hogyan megy tovább?
Végrendeletet nem hagyott, egyedüli vér szerinti örököse én vagyok.

bolondmelós # e-mail 2010.11.18. 23:45

Volt végrendelet? netán te vagy a kedvezményezett?

Dr.Fradista # e-mail 2010.11.18. 23:34

Igen ez nem stimmel.Az elvált feleség nem örököl.Feltéve, ha nem volt az örökhagyónak végrendelete, amiben őt örökösnek nevezte meg.Ha a törvényes öröklés érvényesül, akkor nem örököl semmit.

asgard # e-mail 2010.11.18. 23:05

Köszönöm!
Tehát nem közös a számla! Csak apámé! Elváltak!
A megegyezés fifti-fifti lesz, és az ingatlant és az ingóságot fogja érinteni. A nő nem tud még a bankszámlán lévő összegről. Viszont azért aggódok, hogy ha én a banszámlát és az összeget a hagyatéki leltárban felsorolom, akkor a nő a megegyezéskor vagy a hagyatéki tárgyaláson megtudja az összeget és bele akarja venni a megállapodásba azt is. Hogy értsd, a megállapodás nekem is érdekem, azt nem részletezem, hogy miért, mert bonyolult.
Tehát mindenképp a hagyatéki leltárba kell vetetnem ezt a számlát és pénzt, vagy a bank kiadja anélkül is, halotti anyakönyvivel, és a számlaszám minden adatával nekem? Vagy mit gondoltok?
A bankszámlával nincs gond, mert édesapám minden adattal ellátott még életében, online akár el is tudnám utalni magamnak, vagy fel is vehetném a pin kóddal és a kártyával, de félek, hogy gond lesz belőle.

bolondmelós # e-mail 2010.11.18. 22:29

Részvétem.

Kicsit furcsa de hasonló esetben elhalálozás után sikerült még egy ideig az elhúnyt számlájáról PIN kóddal pénzt felvenni, hogy legyen a temetésre pénz.

Ha te temetteted el apádat, akkor jogosan kérheted, hogy a számláról a fele-fele osztozáson felül neked megtérítésre kerüljön a temetkezés költsége.

Ha te vagy az egyedüli örökös, ő meg elvált apádtól, akkor hogy jön Ő a képbe? OK tudom hogy van olyan x év után vagyonközösség, de váláskor osztozás van és nem marad a volt feleség nevén egy közös számla.
Valaki engem is homályosítson fel.

asgard # e-mail 2010.11.18. 22:16

Édesapám halála után, hogy tudok hozzáférni az OTP számláján lévő összeghez? Mit kell intézni?
Az egyedüli örökös én vagyok, viszont meg fogok egyezni a volt feleségével az ingatlanon és az ingóságon, de a bankszámlán lévő csekély pénzre szükségem van. Attól félek, hogy a hagyatéki leltárnál leltárba adom a bankszámlát, akkor a hagyatéki tárgyaláson a volt feleség is megtudja és követelni akarja ezt is.
Hogyan tudnám ezt elkerülni, a bankban ha fel akarom venni a pénzt, akkor ahhoz mi kell? Mikor tudok ez ügyben intézkedni?
Nem akarok törvénytelenül eljárni, de szeretném ezt a pénzt, nem szeretném ha a volt feleségé lenne, mert apámat is ebből temetném, és a halotti tort, a messzi-határon túli rokonok elszállásolását is ebből szeretném fizetni, mert másból nem tudom.
Egyébként csekély az összeg, 800.000 Ft.

Valaki azt tanácsolta, hogy felejtsem el a hagyatéki leltárnál felsorolni a bankszámlát, de én ettől tartok.
Kérlek titeket, segítsetek. Köszönöm!

piribogyo #   2007.12.21. 11:25

KEDVES lEVENTE ÉS KEDVES TÖBBIEK!

Ugyanebben a cipőben járok, nem találjuk a közös hangot az OTP-vel. Itt írtam róla: http://piribogyo.nolblog.hu/?…

Ha valaki tud segíteni, vagy van ötlete, az legyen kedves írja meg!

Előre is köszönöm!

zselyilevente # e-mail 2007.08.30. 12:15

Azt még valaki meg tudná mondani nekem, hogy a jogszabályban, amit az előbbi üzenetben irtam, mi az a szerzett érték??? Köszönöm a segítséget

ObudaFan # e-mail 2007.08.29. 21:13

Mondjuk a PSZÁF nem kapkodja el az ilyesmit. Végső soron inkább a bíróság.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

zselyilevente # e-mail 2007.08.29. 17:23

Ha jól tudom ez egy új 2006/LXI törvény, 65 par.

amatőr #   2007.08.29. 17:08

Az OTP ezt rosszul tudja. Fordulj az adott OTP fiók vezetőjéhez, vagy írj a regionális igazgatóságuknak levelet, mert az adott ügyintézőt nem fogod tudni meggyőzni (tapasztalatból mondom).

És ott van még a PSZÁF is.

zselyilevente # e-mail 2007.08.29. 17:03

Igen ezt értem, de az OTP szerint számomra az egész tőke hozam, vagyis úgy értelmezik, mintha betettem volna 0Ft-ot a bankba és abból keletkezett volna egy X összeg, ami kamatjövedelemnek számít. Ha jól tudom a törvény így szól:

Öröklés esetén az értékpapír szerzési értéke (megszerzésre fordított összeg) az az összeg, amely után az örökös illetéket fizetett, tehát az illeték alapja. Az Szja tv. 65. § (1) bekezdés bb) pontja szerint kamatjövedelem megállapításánál a bevételből levonható a megszerzésre fordított összeg és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségek (így a megfizetett illeték is), ezért az ezen felüli rész tekinthető kamatjövedelemnek.

A bankban azt mondták, hogy a szerzési értéket 0Ft-nak veszik, és így lehetséges az hogy az egész kamatadóköteles. Tehát valójában mi az a szerzési érték???, nem az az összeg amiért még anyukám megvette az értékpapírt? Ami még furcsa, hogy 4 különböző bankban voltam, és mindenhol nonszensznek tartották amit elmeséltem, az OTP szerint viszont minden pénzügyi intézet hasonlóképpen jár el. Köszönöm a választ!!!

ObudaFan # e-mail 2007.08.29. 14:53

Nem az egész összegből vonják a 20%-ot, hanem a kamatból, árfolyamnyereségből. A többi létezik.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

zselyilevente # e-mail 2007.08.29. 10:11

Édesanyám után örökölt vagyon nagy része értékpapírban, befektetési jegyekben van. Nemrég bementem a bankba, ahol közölték, hogy amennyiben hozzányúlok (kiveszem, átiratom a nevemre) a befektetési jegyekhez, levonnak az EGÉSZ összegből 20%-ot, mint kamatadó, és még persze az örökösödési illetéket is be kell fizetnem, ami 10%. A kérdésem az lenne, hogy valóban lehetséges-e ez??? Válaszukat előre is köszönöm.

vzoli # e-mail 2007.06.17. 19:33

KBS! Én csak azért linkeltem be ezeket, mert Apa_ a banki tájékoztatás alapján az első hozzászólásod (13:06:14) után még kételkedett. Gondoltam, hogy így - BH-val, jogszabályi idézettel - meggyőzőbb lesz neki a dolog. Téged támogatandó írtam, amit írtam, nem ellened. :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.06.17. 19:25

Az ilyen rendelkezést a kötelesrész megállapításánál mint ajándékozást kell figyelembe venni ”És én mit mondtam?

www.kbs-ugyved.hu

vzoli # e-mail 2007.06.17. 19:10

A bankszámla kedvezményezettje nincs azonos jogi helyzetben a takarékbetét kedvezményezettjével a köteles rész vonatkozásában?

Két és fél éve egy másik topikban tárgyaltak valami hasonlót:

http://www.jogiforum.hu/forum/35/4093#…

A BH 1978/120.-at említi hivatkozási alapként Zsolt_, miszerint:

A takarékbetét nem tartozik a takarékbetétes hagyatékához, ha a takarékbetétes a takarékbetét elhelyezésekor akként rendelkezik, hogy elhalálozása esetében a takarékbetétet az általa megjelölt kedvezményezettnek kell visszafizetni. Az ilyen rendelkezést a kötelesrész megállapításánál mint ajándékozást kell figyelembe venni [1952. évi 9. sz. tvr. 8. §, Ptk. 666. § (1) bek.]

Aztán itt az 1989. évi 2. törvényerejű rendelet a takarékbetétről:

http://href.hu/x/2wsy

10. § Nagykorú betétes a takarékbetét elhelyezésekor úgy rendelkezhet, hogy elhalálozása esetén a takarékbetétet az általa megjelölt kedvezményezett részére kell visszafizetni. Az így elhelyezett takarékbetét nem tartozik a takarékbetétes hagyatékához, a kedvezményezett a takarékbetét felett a hagyatéki eljárás lefolytatásától függetlenül rendelkezhet.

(Ha egyik sem tartozik szervesen ide, akkor - laikusként - elnézést kérek.)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.06.17. 18:42

Hát nem is része a hagyatéknak. Azért a köteles rész alapjába beszámít. Ez nem olyan, mint az életbiztosítás. De ha gondolod, akkor hagy a fenébe. A te pénzed.

www.kbs-ugyved.hu

Apa_ # e-mail 2007.06.17. 17:55

Nekem azt mondták a bankban, hogy a haláleseti kedvezményezett megjelölése esetén a pénz nem tartozik a hagyaték körébe.

Így a kötelesre részre igényeltek hiába kérhetnek a rájuk eső részt, mert ez olyan, mint az életbiztosításnál a kedvezményezettek, ott sem kérhetik a kötelesrészt a jogosultak.