Gyerektartás

ObudaFan # 2010.09.28. 20:27

kata0907

Tökéletes megoldás csak akkor van, ha munkavállaló, mert akkor letiltást lehet kérni a bíróságtól.

Hajnal29

Ha nem járul hozzá, azonnal pert kell indítani és a végrehajtás felfüggesztését kérni a bíróságtól.

Hajnal29 # 2010.09.28. 18:59

Üdv Mindenkinek!

Kérdésem a következő: egy 22 éves fiatal, iskoláit befejezve (gimnázium után 3 éves OKJ-s képzést is), nem kíván tovább tanulni, munkát keres. A 2 gyerekre eddig (mert van egy 16 éves testvér is) 120 ezer körüli GYT összeg van fizetve, nem letiltással ment.

Meddig jár a GYT összege? Amíg munkát nem talál a "gyerek"?
Vagy elvárható a jogosulttól, hogy hozzájáruljon a GYT lemondásához??

Válaszokat elöre is köszönöm.

kata0907 # 2010.09.28. 13:15

Üdvözlet!
Szeretnék abban segítséget kérni,hogy a volt párom soha nem tartotta be a tartásdíj fizetési határ idejét.Egyre jobban ki tolja és az az érzésem,hogy nem fogja fizetni,mert itt van 28.-a és még semmit nem kaptam erre a hónapra és 15.-e a határ idő.Jelzem ezt is csak bírói végrehajtással sikerült fizetettni.
Ilyenkor mi ateendő,hogy be tartassam vele a határ időt?Segítséget előre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.09.27. 21:49

Hat azert 2 gyerekre havi 160.000 ft eleg nehezen koltheto el normal eletvitel mellett.( a masik 80.000-et neked kell hozzatenned)

nandy # 2010.09.27. 21:19

1angyalka:
Minden lehetséges. Azt azért általában nehezebben veszi be a bíró, hogy a kedves apuka minimálbérből 20 milliós autót tart fenn, és plazmatévén nézi a hiradót.

nandy # 2010.09.27. 21:16

GNapocska:

Akkor ha jól sejtem, nem Magyarországon élő/dolgzoó apukákról beszéltél...
A magyar valóságot kevéssé ismered, így nem tartom helyesnek, hogy félrevezető információkkal látod el a kérdezőket.

1angyalka # 2010.09.27. 17:19

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem az lenne, hogy milyen bírósági döntés születhet abban a helyzetben, ha a volt élettársammal szerződésben megállapodtunk a gyerekek után fizetendő tartásdíjról, de ő időközben (az összeg sokallása miatt) bírósághoz kíván fordulni - hivatkozva megváltozott anyagi helyzetére- és így csökkentve a szerződésben megállapodott összegen! Lehetséges, hogy ha kevesebb jövedelmet igazol, akkor a bíróság a korábban megállapodásba foglalt összeget csökkenti? Lehetséges, hogy a korábbi 80e forint helyett (40-40e gyerekenként) sokkal kevesebbet fog fizetni?
Válaszát előre is köszönöm!

fdrienn # 2010.09.27. 10:46

Mindenkinek köszönöm a válaszokat!
GNapocska! Nem bántottál meg, csak én is leírtam az álláspontomat, meg a tényeket.

GNapocska # 2010.09.27. 07:39

Sziasztok,

elnézést kérek, ha valakit megbántottam volna, nem állt szándékomban a fórumozók anyagi helyzetének a megítélése, csupán azt szerettem volna jelezni, hogy az egyeseknél fellépő összegek általános érvényűnek beállítása nem helyes. Ezt továbbra is fenntartom.

Tudom, hogy mennyibe kerül egy magánóvoda, a sajátjaim egy éven keresztül ennél sokkal-sokkal drágább magánbölcsődébe jártak, igaz, csak heti 2-3 délelőttöt (a teljeshez képest arányosan kevesebb térítési díjért), és annak is a legnagyobb részét a munkahely fizette. Amikor utána hazajöttünk Magyarországra, itt önkormányzati intézménybe jártak már, szóval ne vessetek rám követ. :-)

MajorDomus # 2010.09.26. 18:32

Ezt majd a birosag vizsgalja hogy mit fizet s kinek.

hozozazo # 2010.09.26. 17:16

Sziasztok!

abban kérném az illetékesek tanácsát,
hogy elváltam
a bíróság gyerekenként havi 10.000 forintot ítélt meg,vagy a fizetése 33%-át,( mert az előttem lévő házasságából már volt egy gyerek.
Aztán megszületett a 4.gyereke és kérte a csökkentést 20% -ra.
Ha jól tudom a fizetése 50%áig vonják tőle a gyerektartást.Jól tudom?
Figyelembe veszik,hogy az első után nem fizet semmit?
Köszönettel: H.

nandy # 2010.09.26. 12:05

fdrienn:

A magánóvi az nem létszükséglet, és ha a férjed jövedelme nem teszi lehetővé, akkor nem kötelezhetik rá!
Mivel az anyukának van ügyvédje, ezért jó lenne, ha ti is fogadnátok egyet.
www.kapcsolattartas.hu

nandy # 2010.09.26. 11:49

Gnapocska:

a bíróság azt is mérlegeli, hogy a gyerek milyen életszínvonalon élt a válás előtt.

Ez csak abban az esetben lehet mérvadó, ha a tartásra kötelezett jövedelme megengedi a magasabb összegű tartásdíj fizetését. Bármikor előfordulhat az, hogy a különélő szülő -jövedelmi- helyzetében jelentős változás áll be (pl. felére csökken a jövedelme, vagy el is veszti a munkahelyét, vagy újabb gyermeke születik). Ilyenkor azért nem nagyon számít, hogy a különélő gyermek mihez volt eddig hozzászokva.

Neked nagyon jó ismerőseid lehetnek, ha 250 eFt tartásdíjat ítélt meg a bíróság! Kérdés, hogy vajon az anyukák hozzáteszik-e a másik 250 ezret... nem hinném!
Úgy látszik, mindig vannak olyan nők, akik a gyermekszülést jövedelemszerző tevékenységnek gondolják...

fdrienn # 2010.09.24. 16:42

Kedves GNapocska!

Az az ismerősöd, aki 250 ezret fizet, plusz még egyéb költségeket is, bizonyára megengedheti magának. Mi viszont még magunkra sem költhetünk ennyit, miből fizetnénk már ki ezeket?
Életszínvonal: nos nem volt válás, mert házasság sem volt, és a hölgy elhagyta a férjemet, amikor terhes volt (nyilván kettőn áll a vásár, de a férjem próbálta rendbe hozni a dolgokat, hiába). Szóval viszonyítási alap nincs, az viszont tény, hogy a hölgynek jelenleg van egy élettársa, akinek Angliában van két cége, szóval szerintem több pénze van, mint nekünk.
Most viszont közölte az ügyvéd, hogy "sajnos", csak magánóvodába tudja beadni a gyermeket az anyja, ezért azt is fizetnünk kéne. Tudod mennyi egy magánovi? Utánanéztem egynek: 125 ezer havonta!! Mi ezt nem tudjuk fedezni, és nem hiszem, hogy nincs óvoda, ahova felvegyék.
Végül is nem lehet egyforma az értékrendünk, és kívülállóként nyilván nehezebb átlátni a dolgokat. Elnézést, ha belelovaltam magam.

fdrienn # 2010.09.24. 16:20

Kedves Sherlock, Sagit és Nandy!

Köszönöm a nagyon gyors válaszokat! A férjem nem rendelkezik akkora jövedelemmel, nem élünk rosszul, de csak mert a szüleim is segítenek.
A hölgy egyébként egy évvel ezelőtt már levezette, hogy a gyermek neki havi 105 ezer forintjába van: 60 ezer!! étkezés (én nem eszem ennyiért), 10 ezer-pelenka, popsi törlő 2 ezer, ruha 10 ezer, cipő 3 ezer (több mint fél éve nem vett neki cipőt, mi most vettünk kettőt neki, mert már annyira kicsi volt rá, hogy nem akarta felvenni, ebből az anyja az egyiket visszaküldte, mert állítólag túl merev), gyógyszer, tisztálkodás 10 ezer, rezsi!!! 10 ezer. Ezt kellett volna aláírnia a férjemnek egy éve. Mivel az összeget irreálisnak tartotta, és mivel azt mondta, hogy tönkretesz minket, ha nem írja alá, nem egyeztünk meg. Felajánlottuk, hogy megvesszük a kicsinek, amire szüksége van, de neki csak a pénz kellett. Most, hogy gyermekem van, már tudom, hogy ebben az ő eltartása is benne van, mert a gyermek nem kerül ennyibe. Szóval akkor bíróság lesz belőle.
Még egy kérdésem lenne. A két évvel ezelőtti határozatban szereplő állandó lakcíme időközben megváltozott, erről küldött is nekünk egy levelet. Ezt mi elfogadhatjuk, vagy a bírósági határozatban is kérnie kéne a módosítást?

Sherlock # 2010.09.24. 14:52

Szívesen megnézném azt a rakást - ha meg nem sértelek. :)

GNapocska # 2010.09.24. 13:44

"A szokásos mértékű tartásdíj gyermekenként 15-25 ezer Ft közötti összeg." Ez ugyanúgy nem igaz, mint az sem, hogy egy kétéves gyerekre sok az 50eFt, ugyanis a bíróság azt is mérlegeli, hogy a gyerek milyen életszínvonalon élt a válás előtt. Egy rakás ismerősöm fizet 2-3 gyerek után (összesen) 200-250eFt-ot havonta, van, aki még többet. Az viszont igaz, hogy a fogászat, tábor etc. ki kell jöjjön a gondviselő fél fizetése+gyerektartásból, arra külön pénzt kérni nem jogos. (Ja, a 250-et fizető ismerőseim szoktak ezen felül edzést, orvost, hasonlókat pluszban fizetni is, de erre kötelezve nincsenek.)

Tulajdonképpen viszont nem ezért léptem be, hanem a saját kérdésem miatt:

Nekem az a problémám, hogy a volt házastársam munkahelyén elkeveredett a bírósági ítélet, mely szerint fizetniük kellett volna nekem gyerektartást, és ez csak mostanában derült ki (miután én kezdtem el keresni, hogy mégis miért nem kapok még egy fillért sem). Rendesek voltak, segítőkészek, de az ítélet nem lett meg, kértek a bíróságtól hiteles másolatot, azt megkapták, hétfőn számfejtenek. Ez a jó része. Viszont miután 3 hónapot nem fizettek időben, és náluk keveredett el a papír, vagyis ők a hibásak, jogosan kérek-e tőlük egyrészt kamatot, másrészt azt, hogy az elmaradást fizessék ki egyben, aztán vonhatják egy éven keresztül a munkavállalójuktól az elmaradást, az engem már nem izgat. Ha ez utóbbira valamiért nem lenne jogom, akkor tekintettel arra, hogy egy év, mire elérjük az alapszintet, kérhetek-e az elmaradásokra kamatot?

Válaszaitokat előre is köszönöm,
Napocska

nandy # 2010.09.24. 12:30

mevrici:

Nagy esélyed van arra, hogy a bíróság csökkentse a gyermektartási díjat! Az ügyvéded nem tudom, miért mondott mást.
A szokásos mértékű tartásdíj gyermekenként 15-25 ezer forint közötti összeg, de minimum a jövedelmed 20-20%-a.
Azt még nézd meg az ítéletben, hogy mennyi a mimimum összeg, amit jelenleg fizetned kell!

mevrici # 2010.09.24. 11:27

Kedves Sagit!

Köszönöm a válaszod és jelezném, hogy nem a kibújás a célom. Szimplán túl magas az összeg.
LEsz egy tárgyalás köv. hóapban, bízom benne, hogy csökkentik a tartásdíjat. Hozzá teszem, hogy közalkalmazott vagyok és az igazolás alapján indokoltnak kell lennie a módosításnak.

Kellemes Napot!

sagit # 2010.09.24. 11:06

Hát először is kérj csökkentést a bíroságon a csökkent jövedelemre való tekintettel. Másodszor fozesse a volt párod a "fogászat, kirándulás, nyaralásokat " mert azért kapja a gyt-t. Harmadszorra jövedelmed max 50%-át vonhatják gyt-ként. Ha viszont csak a gyt alól akarsz kibújni akkor bele se kezdj....

mevrici # 2010.09.24. 10:31

Tisztelt Cím!

A feleségemmel 4 éve elváltunk és akkor a megállapított gyerektartás 2 gyermek után 100.000 Ft volt. Az akkori keresetem ez engedte is, de egy éve megváltozott sajnálatosan az anyagi körülményem és már csak nettó 150.000 Ft-ot keresek. Nem tudok ilyen magas gyerektartást kifizetni, mert nem marad pénzem a megélhetésre.
Ügyvédhez fordultam, de nem történik semmi és szerinte nem fogják módosítani a gyerektartást.
Önök szerint valóban a fizetésem 66%-át gyerektartásra kell kiadnom. Természetesen ezek mellett a fogászat, kirándulás, nyaralásokat is fizetem, de nem bírom már anyagilag.
Mit lehet ez ügyben tenni?
Elgondolkodtam az ügyvéd váltáson, mert képtelenségnek tartom, hogy ha hátrányos helyzetbe kerülök ekkora gyerektartás mellet akkor nem kapok csökkentést.
Köszönöm előre is válaszukat!

nandy # 2010.09.24. 09:47

Nem kell bedőlni a fenyegetőzésnek.
A 20 eFt/hó tartásdíj szokásos mértékűnek számít, kevés esély van az 50 eFt-ra (hacsak az apuka nem rendelkezik havi 250.000,-Ft nettó fizetéssel...)

sagit # 2010.09.24. 04:13

Én ugyan tapasztalt nem és még szakamber sem vagyok de saját tapasztalatból és az itt olvasottakból:

A férjed fizetésének 15-25% és egy minimum összeg lesz megítélve de csak max a jövedelmének 50%. Mivel már van egy másik gyermeke is. Ő is beleszámít. Tehát max 25%. És igen irreális összeget ritkán ítél meg a bíróság kivétel persze ha ebben megegyeztek. Azt felfelé (magasabb összeget) jóváhagyhat. Alacsonyabbat meg nem fog mert a gyermek érdekeit nézi... elméletileg :-)

Sherlock # 2010.09.23. 18:12

Kedves fdrienn,

50 ezer Ft egy 2 éves gyermekre túlzás(mivel ugye az anyának is hozzá kell tennie ugyanennyit, az azt jelentené, hogy a gyermekre havi 100 ezer forint menne el), szerintem megalapozatlan a követelés, ha csak a gyermek nem tartósan beteg, stb. - de gondolom ez itt nem áll fenn, mivel nem írta. Egy tapasztaltabb szakember majd megerősít.

fdrienn # 2010.09.23. 17:53

Tisztelt Szakértők!

Röviden vázolnám a problémám és a kérdésem. A férjem volt kapcsolatából született egy gyermek, jelenleg két éves múlt. Férjem fizeti rendszeresen a tartásdíjat, amiben megállapodtak két évvel ezelőtt, 20 ezer forintot. A hölgy már egyszer jelezte, hogy kevés neki a pénz, ám mivel zsarolással, fenyegetéssel próbálkozott, nem mentünk bele az emelésbe (mert akkor sosem lesz vége a fenyegetéseknek, és retteghetünk mindig). Most kaptunk egy levelet az ügyvédjétől, hogy 50 ezret kérnek, ha nem megyünk bele, bíróságra viszik, és akkor sokkal többet ítélnek majd meg.
Természetesen holnap azonnal keresünk egy családjogi ügyvédet, de addig is az lenne a kérdésem, hogy mi alapján hoznak döntést a tartásdíj emeléséről? Férjemnek van egy vállalkozása, megyeget, de hasznot nem igen hozott eddig, mert elmegy a beruházásokra, visszaforgatásra. Ő be van jelentve a cégbe 4 órába. Én jelenleg gyed-en vagyok 7 hónapos kislányunkkal, és a szüleimnél lakunk, mert lakást venni nem tudtunk. Olvastam, hogy az egy háztartásban élők összkeresete számíthat, meg ha egyéb változás áll be, de a keresete nem nőtt, viszont lett még egy gyermeke. Önök szerint megítélhetik az emelést?
Válaszukat köszönöm.