Gyerektartás

monalisa1 # 2007.10.08. 10:50

der Alter,
bár csak így látatlanba, valamint a körülmények ismerete nélkül., a másodfokon eljáró bíróságok nagy százalékos arányban változtatás nélkül helyben hagyják az elsőfokú bíróság által hozott itéletet.

A bíró vélt elfogultságával utóbb már ne foglalkozz, valamint ezt NAGYON kellene tudni bizonyítani.

Mérlegelt, középarányosított, hozhatott volna kedvezőtlenebb döntést is...

Ha a harmadik gyermekedet esetleg nem vette figyelembe a bíróság - ez az itéletből kiolvasható -, akkor azért feltétlen érdemes fellebbezni.

A kötelezett mindenkori jövedelmények 50%-ig állapíthatják meg a t.díj összegét, aztán ahány gyerek annyival a százalékos arányú osztás. A gyerekenként minimális fizetendő összeget is meghatározza a bíróság.

Ha a későbbiekben a körülményeidben esetleges lényeges változás következne be, ebben az esetben feltétlen kérni kell a bíróságot a t.díj összegének újbóli megállapítására.

Ha az első két gyerek majdan felsőfokon NAPPALI tagonzaton továbbtanul, lehet kérni a t.díj némi mérséklését, mivelhogy egy 18+ életévét betöltött már akár el is tarhatja magát... (Ebben az esetben már un. felnőttartást kell fizetni és közvetlenül őneki.)

És végezetül: a t.díjhoz a gondoskodó szülőnek a sajátjából is arányosan hozzá kell járulnia, lévén csak közös az a gyerek...

monalisa1 # 2007.10.08. 11:01

Debobe,
a semminél azért több amit mégis csak fizet (...), és ez a lényeg. Az hogy nincs munkahelye vélelmezhetően nem az ő hibájából ered. Neki is önös érdeke, hogy mielőbb elhelyezkedhessen: a saját megélhetése is csak könnyebbül majd.

Ha semmit se fizet(ne), nagyon szigorú feltételek esetén az állam esetleg megelőlegezheti a t.díjat, amit utóbb levonnak/behatjtanak a kötelezetten. A gyámhivatalban a bővebb felvilágosítás.

Az hogy két gyerek van az mit jelent: ott egy és itt egy, mert ha ilyen a felállás, akkor a másodszülőttről egy másik apuka köteles gondoskodni - és rólad is. Persze ha házasságban vagytok...

Debobe # 2007.10.08. 11:30

Kedves Monalisa!

Nos, én a férjemet képviselem itt. A volt feleség indította a pert, ott egy 14 éves gyermek van. Nálunk két pici.Én gyesen, a férjem keres új állást, de egyenlőre semmi kilátás.Viszont van egy Béténk, amiben 4 órában én dolgozok, ő a beltag. Ez miatt nem kaphat munkanélkülit. Ha januárban lesz a következő tárgyalás, az iszonyú, de még akkor se biztos hogy vége. Havi 30-at addig, miből? Mit adjunk el ez miatt?
Ez igazságtalanság. Csak lehet valamit tenni, nem?

monalisa1 # 2007.10.08. 11:42

Itt a jogi fórumban előzőekben napi rendszerességgel adott segítő hozzászóláskat - javaslatokat dr. Regász Mária ügyvédnő - 06-30-381-8350 -, aki több évtizedes nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik többek közt t.díj ill. gyámhatósági dolgokban.

Javaslni tudnám vedd fel fele a kapcsolatot, a jelen kilátástalannak látszó helyzetből esetleg tudhat valamit javasolni.

Írhatsz is neki:

derill@freemailo.hu

már amennyiben figyeli ezen levelezési címét.
(Előzőleg a telefonos bejelentkezés hasznosabb lenne.)

monalisa1 # 2007.10.08. 11:42

helyesen: derill@freemail.hu

der Alte # 2007.10.08. 11:46

Monalisa1,

köszönöm a választ.
Rosszul tudom, hogy van a tartásdíjnak egy felső határa is, amely a gyermekek méltányos és alapvető szükséglete? Elég jól tudom, hogy sok pénzt el lehet költeni a gyerekekre, pl. lehet velük akár havonta külföldre utazni, hogy széles látókörű, világlátott fiatalemberek legyenek, de ez aligha méltányos és alapvető szükséglet. Főleg nem 4 és 6 éves korban.

Az a bajom, hogy kétlem, hogy az exem ezt a pénzt a gyerekekre fogja költeni, főleg nem úgy, hogy mellérak a saját oldaláról is ennyit. Ráadásul, a mai magyar realitás pofáncsapása egy olyan bírói döntés, miszerint 2 gyerek havi méltányos "szükségletét" 240 eFt-ból lehet kielégíteni? Ja, meg a bónuszom 10%-a... És aki 10-15 eFt tartásdíjat kap? Az ő gyerekének talán nincsenek ilyen szükségletei??????

Bocsánat az elkeseredésemért, de ez olyan mértékű anyagi gúzsbakötés, amely szinte lehetetlenné teszi új élet kezdését.

monalisa1 # 2007.10.08. 12:00

A bíróság a minimálisan kötelező összeget állapítja meg a százalékos t.díj mellett.

Hát 4-6 éves gyerekeknél a 60 eFt/hó/fő az tényleg soknak mondható., ha fellebbezési határidőn belül vagy még, kérd a mérséklést... (Úgy 30 ezer forint/fő körül lehetne arányos, plusz amit az anyuka is köteles hozzátenni a sajátjából.)

Azt hogy a t.díjat a gyerekekre költi-e vagy sem, végső soron a gyámhatóságon keresztül ellenőriztethető.
Az tényleg nem reális, hogy az egyik gyereket küldföldre viszik nyaralni, a másikat - kellő anyagiak hiányában - csak le a játszótér homokozójába...

der Alte # 2007.10.08. 12:13

Még határidőn belül vagyok, csak határozathozatal volt, nem kaptam még kézhez az írásbeli indoklást.

Mire lehet/célszerű hivatkozni fellebbezéskor? Hiszen, ahogy írod is, a bíró mérlegelt és középarányosított. Hogyan lehetne rávenni, hogy most számoljon is?

monalisa1 # 2007.10.08. 12:32

Óvodás korú gyerekre a 60 eFt/hó/fő t.díj az azért túlzás...

Azért mert a kötelezettnek x Ft/hó a jövedelme, a bíróságnak nem kell túlzásba vinni a megitélendő t.díj összegét, csak amennyi a gyerek életkorához- szükségleteihez átlagos igény.

Ha pl. egy apának 600 ezer forint a nettója - jó is lenne ennyi...-, akkor a bírónak nem kell 2 x 150 ezer forintot megállapítania - elköltendő a maximum 50%-ig.

Javaslom olvass vissza ezen topicban, és hasonlókban itt az "öröklés és családjog" fejezetben, sok hasznos tanács található az előzőekben már kivesézett panaszokból, hozzászólásokból.

monalisa1 # 2007.10.08. 12:52

Jut eszembe a következő: ha a volt feleséged a későbbiekben újra férjhez megy, egyből kérheted a t.díj mérséklését (= ama bizonyos körülmények lényeges változása ekként is értelmezhető), mert onnantól az ő új párja mint nevelőapa köteles a jövedelméből a házastárs "hozott" gyerekeiről a továbbakban részben gondoskodni.

Persze megteheti az exed: élvezi "a gyermekeit egyedül nevelő anya" státuszt és az ezzel járó különböző kedvezményeket, miközben az élettársával + a gyerekek, továbbra is élvezik az általad fizetett egész t.díjadat - és nem tehetsz ellene semmit.

der Alte # 2007.10.08. 13:00

Hoppá! Az új páromnak is van egy kisfia, plusz most a közös, vagyis ha feleségül veszem (ahogy egyébként szándékozom), akkor már ő is általam eltartottnak minősül, így rá hivatkozva is kérhető a t.díj csökkentése? Függetlenül attól, hogy a vérszerinti apja fizet utána?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.10.08. 13:38

tök durva ez a mentalitás ami dívik a tartásdíj kapcsán
persze az élettárs élvezné a gyerektartásdíjat nem a gyerek... szerinteteek álatában a gyerekre nem költenek annyit mint a tartásdíj.... ?

mano80 # 2007.10.08. 14:12

Én felháborítónak tartom hogy a saját gyerekén akar sporolni az ember, de persze más gyerekét simán bevállalja.
Az ilyen emberek arra nem méltók hogy szülőknek cimkézzék őket.
Ha ennyire nagy teher ez az egész akkor talán le kéne mondani a saját gyerekükről, és békén hagyni a volt családját, és nem tönkretenni az életüket.

Gusztustalan amik a mai világban megtörténnek, kész röhej hogy a saját gyereke teher az embernek.

mano80 # 2007.10.08. 14:14

Mindenki aki elhagyja a családját meg is érdemli hogy fizessen, és én baromira elvennék minden jogot hogy láthassa.. Az állat nem hagyja el a kölykét.. persze az ember... hát igen az külön állatfaj!!!

monalisa1 # 2007.10.08. 14:35

der Alte,
a leendő párod gyermekének apja is kérheti a maga kötelezett jogán a gyermeke után megállapított t.díj mérséklését, mivelhogy te meg az ő gyerekét leszel köteles felvállalni, ha összeházasodtok a jelenlegi pároddal. Oszt bíró legyen a talpán aki kiszámítja - hozzávetőlegesen - , hogy a becsatolandó jövedelmi stb. igazolások alapján melyik apa és melyik család hogyan/miként is él, és mindezek után a t.díjak...

monalisa1 # 2007.10.08. 14:42

rite,
volt már itt észrevétel/panasz, hogy a t.díjból az ex vélelmezve költ magára pl. szolárium, műkörmös, ilyen-olyan kozmetikumok stb., mindeközben, igaz, a gyerek nem szenvedett semmiben hiányt. Tehát a t.díj nem igazán a gyerek tényleges szükségletei szerint voltak megállapítva.

Lehet hogy a nőnek voltak egyéb forrásai, pl. a szüleitől a támogatás stb.

Ahány eset annyiféle variáció.

der Alte # 2007.10.08. 15:27

Igazság bajnokai!

Tegyük már tisztába! Nem a családját hagyja el az ember, hanem a párját. Tényleg azt hiszitek, hogy van az egyik, aki a szemét, meg a rohadt, meg van a másik, az ártatlan bárány, aki aztán semmiről nem tehet és életét és vérét adta családért, de csúnyán elbántak vele???? Fel kellene ébredni, mert bizony mindkét fél nyakig benne van!

Nem a gyereket, hanem a feleséget/férjet hagyja el az ember. Kár, hogy a sértett ebbe mindig belekeveri a gyereket is. Mert ugye hogyan is néz az ki, hogy őt otthagyják, mikor már úgy elképzelte, hogyan szivatja még a párját még vagy 30-40 évig????? Aztán ha már házasságban nem lehet, akkor szopjon a tartásdíjjal a szerencsétlen, csak véletlenül se tudjon új életet kezdeni.

Tényleg azt hiszitek, hogy ez a gyerekről szól, hogy a gyerekét hagyja el az ember??? Vizsgáltassa ki magát, aki csak eddig lát.
Meg mondják meg nekem, milyen esélye van a férfinak? Egyenlő??? Ugyan, ne röhögtessenek!!! Ezerszer fizetnék inkább asszonytartást, ha nálam maradhatnának a gyerekek, mint így tartásdíjat! Csak nekem éppen nincs választásom. Mert nincs az a mai magyar bíró, aki az apának ítélne, ha az anya egyébként nem drogos-alkoholista kurva. Persze próbálkozni lehetne, de azt is a gyerekek szívnák meg, ahogy huzakodik rajtuk évekig a 2 szülő.

Sötét butaság...

mano80 # 2007.10.08. 15:40

Szeritnem barimora félre értetted amit írtam.
Én a saját példámra alapozom a felháborodásomat, de akkor ezek szerinte azt nem olvastad...
Nekem azzal semmi bajom hogy a családját elhagyo fél foglalkozik a gyerekével...
De mint tudjuk, és ha talán jobban körülnéznél, vagy nyitott szemmel járnál... nagyon sokan és ez vontakozik nőkre férfiakara egyaránt, nem a gyerek miatt csinálják. Hu ezt nem tudtam megfogalmazni..
Szóval.. nagyon sokan, pont nem foglalkoznak a gyerekükkel, csak néha megjellennek és felforgatják a gyerekük életét. És engem ez háborit fel.
És csak hogy te is tisztán láss, hogy nem az apukák ellen vagyok, és vitatkozzak veled.
Nekem volt szerencsém ugy félreismerni a férjemet, hogy pár hónap házasság után, terhesen hagyott el, és igaziból a mai napig nem tudom az okát, merthogy ez a téma nála a hagyjuk kategoria.. Annyi volt azt hiszem a problémája hogy megijedt attól hogy egy gyerek felelősség, és egyszerűbb volt neki a felelőlten életet választani, és összeszedni egy alig 20 éves lányt.. és a mai napig szorják a pénzt, felelöltelnül élnek, és baromira dühit hogy egy éve folyamatosan cseszeget a gyerekkel, hol ott nyilvánvaló hogy nem érdelki... Néha nem jön, a szüleit küldi maga helyett, ha itt van akkoris telefonálgat neki a barátnője, egy fillérrel nem volt hajlandó beszállni a gyerek korházi költségeibe, amikor szükség lett volna rá, sőt még a gyerek születése előtt sem segített a babakelengye költségeibe, utolag volt hajlandó fizetni. És a mai napig ugy gondolja hogy rendelkezik az időnkkel, nem szol a szüleinek hogy most épp nincs láthatás.. .rájuk sem gondol.
Talán megérted hogy az ilyen ember, tök jogtalanul veri az asztalt. Amikor az utolsó láthatáson is nyilvánvalóvá tette hogy a barátnője fontosabb minthogy a gyerekével töltsön több időt.Akkor az ilyen mit akar? Tudod mit, én abba is belemennék hogy nem kell a gyerektartás, ha tudom hogy ezzel békénk lenne, és nem jönne... csak arra nagy legény hogy minket zaklasson, de arra nem hogy anyucijának meg apucijának a szemébe mondja hogy neki kényszer hogy jönnie kell a gyerekéhez. És az ilyeneket nem bírom.
Sajnos elég hülye a magyar törvény ezen a téren. Remélem belátod hogy ezzel van problémám, nem azzal aki amugyis foglalkozna a gyerekével. De aki tényleg leszarja csak azért csinálja hogy a volt párját szorakoztassa.. hát azokat itélem és, és ugyanez vonatkozik azokra is akiknél van a gyerek és ezzel akarnak hasznot huzni a volt párjuktól.Gusztustalan az ilyen.

Aqua # 2007.10.08. 16:52

der Alte!
Azért ha 60-60 ezret ítélt meg a bíró, akkor legalább 120e-nek kell maradnia is, nem? "...ez olyan mértékű anyagi gúzsbakötés, amely szinte lehetetlenné teszi új élet kezdését." ????? Nyilván mások az igények, és más a hozzáállás is :( Azért azt is látni kellene, hogy a gyerekeivel magára maradt szülőnek még kevesebb esélye van az újrakezdésre, nemcsak új párt találni, hanem főképp munkahelyet, hogy pótolni tudja a kieső jövedelmet. Hiszen ha kap is gyt-t, akkor is szűkösebben kell lenniük. És ki ad munkát akárhány gyerekes egyedülálló szülőnek? Lehet, hogy rövidlátó vagyok, én ugyanis a másik oldalt élem meg, de a gyerek ugyanúgy el van hagyva, és a gyt meg a láthatás nem pótolja a szülő mindennapi hiányát!

monalisa1!
"a t.díjhoz a gondoskodó szülőnek a sajátjából is arányosan hozzá kell járulnia, lévén csak közös az a gyerek..."
Én úgy tudom, hogy a gondozó szülő a gyerek ellátásával (mosás, főzés, ápolás,...) is hozzájárul. Ezt hogy számolják el?

mano80 # 2007.10.08. 17:09

Aquával tökéletesen egyetértek mindkét mondandójához, és a gondoskodó szülő tényleg a napi szükségleteivel járul hozzá a gyerekneveléshez.. és tényleg sokkal nehezebb helyzetbe van aki a gyerekkel marad...

monalisa1 # 2007.10.08. 19:01

Aqua,
a t.díjra kötelezett meg a másik családjánál végez több-kevesebb házimunkát stb., tehát ott hasznosítja magát. Mert az hogy ki miért maradt magára, és hogy emiatt miért is nehéz a helyzete/megélhetése, nos ezt oda-vissza lehet(ne) tárgyalni, vitatni.

ObudaFan # 2007.10.08. 19:18

Ha a gyermek szükségleteinek a gondozása megfelel, akkor nincs lehetőség a gondozó szülő elszámoltatására.

Aqua # 2007.10.08. 19:51

monalisa1!
A Csjt.69/A. § (2) -ben ezt találtam: "A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben szolgáltatja (gyermektartásdíj)"

ObudaFan!
Amit írtál azt jelenti, hogy nincs meghatározva, hogy a gondozó szülőnek milyen arányban kell hozzájárulnia? Vagy ha a gytdíj elég a gyermek tartására, akkor nem is kell?

monalisa1 # 2007.10.08. 20:09

Köszi...
Amúgy továbbra is tartom a magam részéről amit az előbbi hozzászólásomban leírtam, a mindkét mondatot.

monalisa1 # 2007.10.08. 20:14

Ha ObudaFan nem neheztel meg érte (...) talán megválaszolok én:

Számtalan topicban már kellően ki lett vesézve, hogy a gondozó szülőnek milyen arányban kell hozzájárulnia.

Csupán vissza kellene olvasni egy kicsit itt a fórumban a témáról...