Véleményem szerint kell.
gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén
Kedves ÓbudaFan!
Hét éve váltam el, (volt feleségem kezdeményezésére), három gyermekünk született, de
válás után kiderült (DNS teszt), hogy csak a nagylány az enyém.
Nagylányom 17 évesen szült egy kisfiút,(párjával együtt van, aki szintén tanuló), estin, levelezőn folytatta tanulmányait, idén januárban betöltötte a 18. életévét. A nyáron megoldották a gyermekük bölcsődei elhelyezését, (bár , nyugdíjas nagyszülei miatt nem lett volna rá szükség), szeptembertől
ismét nappali tagozaton jár a gimnáziumba. Kérdésem: kell – e rokontartást fizetnem a volt feleségemnek a lányom után, úgy, hogy már Ő is családanya?
Ezt a következtetést nem tudom, miből vontad le.
Tehát nem lesz semmi gubanc belőle ha ő aláir egy lemondó nyilatkozatot és kihagyjuk a biroságot.
Köszi a választ!
Ha a gyerektartást a munkáltató vonta le, és utalta bírósági hat. alapján, mindenképpen bíróság kell, mert a munkáltató addig vonja, míg nincs megszüntető határozat
A bírói gyakorlat az, hogy szeptemberig jár.
Ha meg tudtok egyezni, akkor is érdemes egyezségi kísérletre idézést kérni a bíróságtól, hogy legyen a megszüntetésről közokirat.
Tisztelt Szakértők!
Párom lányának (most 20 éves) fizettünk gyerektartást. Juniusban befejezte az iskolát érettségizett, de szakmát nem kapott. Most sms-ben értesitett hogy szeptembertől nem tanul tovább.
Kérdés: Ilyenkor a gyerektartás junius végéig jár-e tehát nyárra jár-e?
Mindenképp biróság által kell-e megszüntetni vagy elég ha irunk egy nyilatkozatott hogy befelyezte tanulmányait és nem tart igény gyerektartásra? Ennek formája?
Ha háralék is megvolt állapitva ugyanugy kell-e tovább fizetni vagy le lehet tudni előbb is illetve a nyáron felvett gyerektartás beszámithajuk-e hátralékba?
Előre is köszönöm
Köszönöm!
Könnyen lehet, hogy sikeres lenne a megszüntetési per, bár ez még mindig nem túl konkrét.
Tisztelt ÓbudaFan,
köszönöm gyors válaszát.
A megszerzett végzettsége szakma+érettségi.
Az OKJ-s tanfolyam nappali 2 éves, 1 hét elmélet - 1 hét gyakorlat. Szakmailag nem magasabb fokú, mint a már megszerzett. Feltehetőleg valamennyi fizetés is jár a gyakorlatért.
Elhelyezkedni nem is próbál a jelenlegi szakmájában, mert nem tetszik neki.
Ezek alapján Ön szerint fennáll a fizetési kötelezettség?
Köszönöm!
Hogy jár-e, az függ a már megszerzett végzettségétől, függ az OKJ-s képzés jellegétől, és esetleg függhet attól, hogy miért nem helyezkedik el a szakmájában.
Tisztelt Hozzáértők,
párom fia októberben 21 éves lesz. Júniusban tette le az érettségi vizsgát, mellyel szakmát is kapott, tehát munka- és keresőképes. Úgy döntött, hogy a jelenlegi szakmája nem tetszik, inkább még tanul valami merőben mást, így egyik napról a másikra beiratkozott egy nappali OKJ-s tanfolyamra. Mivel eddig szó sem volt továbbtanulásról, a gyerektartást szerettük volna megszüntetni jövő hónaptól, de így most lehet, hogy egy új helyzet állt elő?
Az eddigi információim szerint az azonos szintű képzettséget adó OKJ-s tanfolyam már nem minősül "szükséges" tanulmánynak, tehát a szülő nem kötelezett a további gyerektartás fizetésére.
Jogilag mi az állás ilyenkor? (Persze a lelkiismeret az más kérdés...)
Ráadásul, a gyerektartás megállapításának időpontjában is elmúlt már 20 éves, vagyis már akkor a bíróságnak rokontartásra kellett volna kötelezni. (Van még két eltartandó kiskorú gyermek is, akik után gyermektartás van megállapítva.) Mi a különbség a kettő között?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdvözlettel,
Tisztelt Obudafan!
Most szeptemberben lesz 18 éves.
Köszönöm megtisztelő figyelmét!
Tisztelettel;Lawiloz
Amíg a gyerek kiskorú, addig nem.
Tisztelt Szakértők!
Nagyfiam 17 éves és most végzett a 8 általánossal. 2006-ban kérte hogy velem és élettársammal akar élni, pert indítottunk gyermekelhelyezés megváltoztatása miatt. Fiam sokat panaszkodott akkori nevelőapjára, kocsmába jár, játékgépezik. 11 éves koráig anyukája szülői értekezleten még nem jelent meg. Fiam csavargott, rosszul tanult. Mi tartottuk a kapcsolatot a gyámüggyel, családsegítővel, aminek az lett az eredménye, hogy fiam elkezdett tanulni, közepes átlaggal, nem csavargott.A per alatt nevelőapja diszkóból hazafelé autóbalesetben meghalt. Exnejem hozzátartozói nyugdíj kért, és kapott, ami kb.4000ft-l több, mint amennyi gyermektartást én fizetek. Háromgyermekes anyukaként rájött ha fiam velem él, mennyi pénztől esik el hirtelen. Anyasági, családi pótlék, no meg a frissen megigényelt hozzátartozói nyugdíj, melyről én a per során értesültem.Pár hónap altt fiamat elidegenítette.Különböző okokkal nem járt hozzánk, végül úgy döntött nem akar velünk élni. Kapcsolatot azóta sem velem, sem szüleimmel nem tartja. Kérhetem gyt megszüntetését érdemtelenségre, valamint rossz tanulmányaira hivatkozva? Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Tisztelettel; Lawiloz
Minimum a mérséklésre jó esély van, de a megszüntetés sem esélytelen.
Tisztelt Jogi Szakértők!
Két évvel ezelőtt a válóper során az akkor már nagykorú illetve 16 éves gyermekeim kérésére a volt páromnál maradtak a gyerekeim. A tartásdíjat azóta is fizetem. Menet közben a nagyobbik gyermekem évet ismételt a középiskolában, az idei évben pedig az érettségije sem sikerült, egy tantárgyból pótérettségiznie kell, ha sikerül a pótvizsgája az adott tárgyból. A 20 életévét már betöltötte, jelentkezni szeretne OKJ-s képzésre, de júliustól dolgozik is. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben köteles vagyok-e tartásdíjat fizetni utána? A volt párom azzal érvel, hogy ő tartja el a gyerekeimet és én köteles vagyok a továbbiakban is tartásdíjat fizetni, hozzájárulni az ellátásukhoz. A nagyobbik gyermekem fizetése esetlegesen túllépheti az én jelenlegi nettó fizetésemet is, és úgy gondolom, hogy felnőtt ember révén, még akkor is ha a páromnál él az állandó bejelentett lakcímén, köteles lenne hozzájárulni a saját eltartásához, életéhez. Nem beszélve arról, hogy az elmúlt évek alatt szemet hunytam az évismétlés, a sikertelen érettségi, és munkavállalása felett is. Természetesen a volt párom azt nem jelezte, hogy ne fizessek tartásdíjat, mert a felnőtt korú gyermek már dolgozik. Mi a helyzet abban az esetben, ha esetlegesen nappali tagozaton tanul tovább, és mellette pénzkeresete is van? Várom megtisztelő válaszukat.
Ha elég jól bizonyítható, hogy te próbálkoztál a kapcsolat fenntartásával és ő így áll hozzád, akkor érdemtelenségre hivatkozva meg lehet próbálni a megszüntetési pert.
Tisztelt Jogi Szakértők!
A páromnak az első házasságából van 3 gyermeke.a legnagyobb 27 éves-utána már évek óta nem fizet gyermektartást,mivel dolgozik.A középső 23 éves és most július 1.-vel kezdett el dolgozni,de van még egy fél éve a főiskolán is.A legkisebb most töltötte be a 22 évet és nappali tagozatos főiskolán tanul.Érdeklődni szeretnék,hogy a két kisebb után kell-e még fizetni és ha igen,akkor hány éves korukig,mert hallottam már 22,24 és 25 év korhatárt is.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Tisztelt Jogi Szakértők!
19 éves lányom után rokontartást fizetek.Szinte semmilyen kapcsolat nincs közöttünk, közömbös velem szemben, soha egy szikrányi szeretetet nem mutatott felém, kapcsolatot építő próbálkozásaim ellenére sem. Nem vették fel nappalira, így önköltséges egyetemi képzésre vették fel. Meddig vagyok köteles fizetni rokontartást ebben a helyzetben? A rokontartáson felül sms-eket ír, hogy az őszi iskolakezdéshez fizessek neki 400 ezer forintot.
12 éve váltam el, és két kiskorú gyermekről is gondoskodok új házasságomban, minimálbért keresek.
Nincs véletlenül végrehajtható döntés arról a gyerektartásról? (Szokott lenni.)
Kinsey: amíg rászorulsz és önhibádon kívül nem tudod eltartani magad (kb. első diploma megszerzéséig), kérhetsz rokontartást a szüleidtől. A hiányzó éveket nem kell pótolniuk, az igényléstől számított 6 hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni, feltéve, hogy nem róható neked fel, hogy nem kérted hamarabb.
Miért nem beszélsz a szüleiddel, ha anyagilag rájuk szorulsz?
Semmit.
Viszont elmehetnél mondjok dolgozni ahelyett hogy azon gondolkozok hogyan lehetne a szülődet pumpolni!
Tiszteletem!
Az lenne a problémám, hogy édesanyám 18 éves koromig fizetett utánam gyerektartást. Jelenleg 22 éves vagyok, és nappali tagozatos főiskolai hallgató. A kérdésem, hogy 18 éves korom után is jogom lett volna a gyerektartáshoz? Illetve jelenleg még kanom kellene?
Ha igen, akkor mit tudok tenni ez ügyben?
A választ előre is köszönöm!
Üdv.: Kinsey
(3)A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani
a/ ha a gyermek a tartásra érdemtelen; érdemtelen a nagykorú gyermek akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot,
b/ ha a gyermek tanulmányi- és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget, vagy
c/ ha ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
(3) A szülő a 25. életévét betöltött gyermekének tartására csak rendkívül indokolt esetben kötelezhető.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02