ELVÁLT NŐK JOGAI


derill # 2004.06.15. 13:55

Itt ugy látom nem egészen az a helyzet, hogy bármit is meg lehetne értetni a másik féllel. És ahogy elnézem, a volt feleségnek itélte a biróság a gyermeket, tehát Benkő László szülői felügyeleti joga szünetel. Vannak közös szülői felügyelet alá tartozó krdések, ezek a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések: a gyermek nevének meghatározása, megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, iksolájának, életpályájának megválasztása. A Családjogi Törvény 72/B (2) csak ennyit sorol fel, tehát ezekbe van beleszólása. A jogszabály rossz, hisz például abba nincs, hogy egy 17 éves gyerek házasságot köthessen-e, vagy legyen-e abortusza, amiről azt gondolom talán szintén lényeges kérdés. Abba sincs, hogy hányszor ismételjen osztályt. De azért ezt a kérdést is lehet valamilyen módon támadni. Erre pedig a Polgári Törvénykönyv ad lehetőséget, amely tiltja a joggal való visszaélést. És itt a szülői felügyeleti jog gyakorlásával való visszaélésről van szó. Nem ártana jogszabályváltoztatás a kérdésben, de amig nincs, csak az a lehetőség marad, hogy erre hivatkozással a tényleg visszaéléses helyzetek megszüntetését kéri a különélő szülő. Ilyen volt például az az eset, amikor az anya megtiltotta, hogy az apa az óvodában is láthassa a gyermeket. Ha más szülők láthatják, akkor a különélő szülő is láthatja. Ez egyértelmüen azon felül, hogy joggal való visszaélés, még diszkriminativ is. Ilyen kérdés az utlevélkérdés is, amikor a gondozó szülő egyszerüen nem adja oda a gyermek utlevelét (csak azokban az esetekben, amikor a különélő szülő kapcsolattartási jogát nem korlátozta a biróság belföldre, vagy fix helyre (pl. Kapcsolat Alapitvány stb.), tehát amikor a különélő szülő élhet az elvitel jogával is.)
Nyilvánvalóan módositást igényelnek a jogszabályok e tekintetben is.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Béres-Deák Attila # 2003.06.27. 10:42

Ez így igaz jogilag, ahogy 'Nagy Macska' leírta, de semmire nem mész vele. Olyan döntések bíróságtól való elvárása, amelyet egy normális szülő páros percek alatt meghoz felesleges. Ha a volt feleségednek nincs annyi esze, hogy a volt férjet ne csak fejős tehénnek ( bocs: bikának) tekitse, akkor a jog csak papíron segíthet, de ennek a gyakorlati életben jelentősége nem lesz.Próbld megértetni a volt feleségeddel, hogy amennyiben Téged kirekeszt a gyermekkel kapcsolatos fontosabb döntésekból, azzal csak a gyermeknek árt. Ha viszont a gyermeknek árt az mind a jog, mind az erkölcs szerint elítélendő.


attika

the big cat # 2003.06.27. 07:25

Amennyiben a szülői felügyeleti jogát nem vonták meg, úgy a gyerek nevelésében a döntés minden egyes kérdésben (még a kabát szinében is közös). A felesége egyedül nem dönthet, és amennyiben a döntésekeből kihagyja önt, bírósághoz fordulhat.

benko laszlo # 2003.06.27. 06:59

Sziasztok !

Elvált férfi vagyok, aki a vállás után a gyermekét az Ex feleség neveli. Kérdés a következő: Sokszor elhangzott dolog - miszerint a férfinek semmihez semmi joga csak a pénzt kell küldenie - nálunk is fennáll.

A gyerek nevelésébe semmilyen beleszólásom nincsen csak a kéthetente megvalósult láthatáskor ?
Nem ilyen dolgokba akarok beleszólni hogy milyen a gyerek ruházata, hisz egy kabát jó vagy nem jó ez tényleg szubijektív. Ellenben a volt feleségemnek joga van egyedül eldönteni hogy a gyerek az első osztályt megismételje ?  Ez az az eset amikor az iskola meghagyta az anyjának a lehetőséget hogy 2. vagy ismét 1. osztályba irassa.  Én már csak akkor értesültem az egészről amikor elkezdődött az év ősszel. Fogadóórákra én is jártam ,ismertem a gyerek eredményeit de az iskola se mondta el a volt feleségem döntését.
Lehet ezzel bíróságra menni ?

Várom észrevételeiteket:
Viktor


viktor