Azt amelyik úgy kezdődik, hogy „Ha a gyermek apja sem az anya házassági köteléke vagy utólagos házassága, sem teljes hatályú apai elismerés, sem pedig reprodukciós eljárás alapján nem állapítható meg, ”?
Az itt releváns?
apasági nyilatkozat megtagadása
Te meg a 39. §-t. :)
Kedves Fórumozók!
Már több esetben is láttam kérdést az apaság vélelmének megdöntésével kapcsolatban, de konkrétan az én kérdésemre nem kaptam ezekből választ, ezért kérném a segítségeteket!
Házastársi kötelékben éltem még, amikor az új páromtól teherbe estem. Egyébként akkor már jó ideje vele is éltem egy háztartásban, nem az exemmel, ami később a bírósági végzésen is szerepelt.(hogy már fél éve felbomlott a házassági életközösség).Az új párommal bementünk mi is az anyakönyvvezetőhöz, aki azt mondta, hogy mivel a fogantatás idejében én még házasságban éltem a vélelmezett apa a volt férj lesz, így az ő nevét fogja majd kapni a pici. Egyetlen kibúvó, ha az új párommal házasságot kötök. Ezt nem szeretném.. ezért az egyetlen megoldás utólagosan egy bírósági per indítása lehet az apaság vélelmének a megdöntésére. DEEE! Én ahogy itt olvasgattam a jogszabályt, egy olyan pontot találtam ami kétkedésre adhat okot..ez így szól: " 36. § Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állott házassági kötelékben, a gyermek apjának kell tekinteni
- azt a férfit, aki a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerte el,
Akkor lehet, hogy van arra lehetőség, hogy mégis megtegye az új párom a nyilatkozatot??? vagy csak félreértelmeztem..
Nagyon jó lenne, ha valaki hozzáértő tudna nekem segíteni, mert már csak pár hetünk van, hogy megtegyük..ha lehet! És azt úgye nem kell ragoznom, hogy így mennyivel könnyebb lenne..
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
A te esetedben nincs lehetőség, csak akkor lenne, ha a vélelmezett fogantatási idő egy része alatt sem álltál volna házasságban. Pert kell indítani, mégpedig ha ezt a gyermek nevében te indítod, ehhez a gyámhatóság hozzájárulása is kell, míg a volt férjed enélkül is meg tudja indítani.
Köszönöm a gyors választ..Ezek szerint csak a bírósági út marad.:-( Mégegy kérdésem lenne. Olvastuk egy családjogi internetes lapon(egy tananyagban, ha jól emlékszem) a következő sorokat. 18. §
(1) Nincs szükség az apaság vélelmének megdöntése iránti perindításra, ha az anya házassága alapján az apaság vélelme fennáll, a házastársak életközössége azonban már megszűnt és az a férfi, akitől a gyermek ténylegesen származott, a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal a magáénak kívánja elismerni.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a bíróság nemperes eljárásban a vélelmezett apa, az anya, valamint a gyermek vér szerinti apjának közös kérelmére megállapítja, hogy a gyermeknek nem az anya férje (volt férje) az apja. Az apaság kérdését ugyanebben az eljárásban a 6. § rendelkezései szerinti teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal kell rendezni.
(3) A (2) bekezdésben foglalt eljárás megindítására a 15.§-ban foglalt megtámadási határidők nem irányadók.
Ezek szerint nemperes eljárásban is meg lehet ezt "oldani"? Ezt mit takar pontosan??? Kihez kell fordulni, milyen iratokkal? És még a gyerek megszületése előtt elrendezhető-e ez?
Előre is nagyon-nagyon köszönöm!!!!
Erre jelenleg még nincs lehetőség.
Ha nem előlgezed meg a szakértő díját, a vélelem alapján te leszel az apa. Az sokkal drágább lesz.
Ha viszont a szakértői vélemény kizárja az apaságodat, a felperest kötelezik a költségeid megtérítésére.
Még nem késő költségmentességet kérni se.
A bíróságtól kérhetsz költségmentességet, a bíróságon beszerezhető formanyomtatvány kitöltésével, illetve a jegyzővel és az APEH-hal való kitöltetésével.
Tiszteletem!
Az apa halálát követően arra való hivatkozásal indíthat-e az ügyész vizsgálatot, hogy vélelmezett apaságával kapcsolatban az apa már kért vizsglatot, ugynakkor a korabeli vérvizsgálat ('90-es évek eleje) sem az ő, sem a vetélytárs apaságát nem tudta kizárni... Ezt követően a második gyer(m)ek szintén ugyanannak az apának a nevére íratott, aki ez újabb esetben már bírósági eljárást indított az apaság vélelmének megdöntésére - sikerrel.
Köszönöm a választ.
Szerintem írd le mégegyszer. De érthetően.
Szép napot kívánok mindenkinek!
Hat éve élek külön az élettársamtól. A gyereket nem láthatom, mert nem engedi, gyerektartást fizetek. A gyerek 15 éves, ha felhívom telefonon azt mondja, hogy nem akar velem beszélni, vagy, hogy most nincs ideje. A ballagására sem kaptam meghivót, az anyuka nem engedte.
Abban a faluban ahol élek felröppent a hír és szinte mindenki azt mondja, hogy nem veszem észre azt, hogy ez nem is az én gyermekem hanem az XY-é.
Lehet benne valami igazság mert csak annak nem tartotta oda a volt élettársam akinek nem kellett.
Elköltözni is úgy és azért költözött mert terhesvolt egy másik férfitól.
Szeretném megtudni, hogy az én gyermekem – e vagy sem?
Hol kell elkezdeni? Kell az anya hozzájárulása vagy a bíróság elrendeli?
Minden választ előre is köszönök
Kedves Fokker70!
Ki kell ábrándítanom, utoljára 14 évvel ezelőtt kérhette volna az apaság vélelmének megtámadását, ha most 15 éves a gyerek. Elvben a gyermek érdekében a gyámhatóság is indíthat ilyen pert, de előre szólok, hogy nem fog. A gyermek nagykorúsága után egy évig indíthat, de ő se valószínű, hogy fog. Elvben persze ettől még elmehetnének egy halom pénzért vércsoportvizsgálatra, de valószínű, hogy a gyerek és az anya ebben se lesz partner. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Az ügyész is indíthat pert a vélelmezett apa érdekében, ha ő kifutott a határidőből. De valóban nem szoktak.
Tisztelt Grád András!
Köszönöm a véleményét!
Hát elkeserítő, hogy mi mindent meg lehet tenni csak azért mert férfi az ember.
Igaz a mondás " Anya csak egy van"! vagy mégsem!!!
(ezért botorság - akármilyen nagy is a szerelem - meg nem nézetni legalább a gyermek vércsoportját. Tíz gyermekből kettőnél kiderülne, hogy nem ugyanaz fizeti a zenészt, mint aki mulat.)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Vannak dolgok, amelyeket jobb nem tudni.
ha tudod, amit tudnod kell, megteheted, hogy lelépsz, és így lehet saját családod. Ha nem ezt teszed, akkor sírba lóg a vége a dolognak, és a mai helyzetet figyelembe véve, valószínű hogy emiatt már saját gyermeket később vállalni sem tudsz - ami pedig az élet egyik legnagyobb tragédiája lenne.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Nem hiszek a "vér szavában". Nekem az örökbefogadott lányom ugyanolyan, mint az a fiam, akiről "bizonyítványom" van.
Maradéktalanul egyetértek, én is a másét neveltem fel miközben magaménak tekintem őt.
Azért az picit más, hogy mindketten tudatosan, önként vállaltátok a dolgot.
Nem tudom, mit szólnátok a kérdező által vázolt szituációhoz, ha a gyermekből csak a tartásdíj fizetése jutna nektek, és még csak nem is láthatnátok? Úgy, hogy közben nem a ti gyermeketek, és ezt mindenki tudja, mindenki csak röhög rajtatok, hogy mekkora marhák vagytok???
hát nem hiszem, hogy annyira elégedettek lennétek a helyzettel...
ha igen, akkor fizethettek az én gyermekem után is, akadálya nincsen. Megadjam a bankszámlaszámom?
_Wasp_
és felesleges megoldása
Nos hát, neked is igazad van. Vagyis baleknek lenni nem jó...
Béla! A vér szavában nem hinni kell, hanem az maga meghatároz egy teljes kapcsolatot. Mi másért lennének apasági perek?! Én ötvenedik évemet élem, Petőfi Sándor szavai szerint "ötvendszer élem meg a krumpli kapálást", de nem találkoztam olyan esettel, hogy a vérszerinti származás felülírta volna a jogit. Lehet ámítani magunkat, de nem fog sikerülni.
Wasp, abban a szituációban sem az lenne a problémám, hogy esetleg nem én nemzettem a gyereket - hanem az, hogy elszakítottak tőle.
De hát nem vagyunk egyformák.
hát mások.
én szeretnék (még) gyermeket, aki hús a húsomból, vér a véremből. Örömmel tölt el, ha a lányom rámnéz, és a nagyapja szemét látom, vagy a mosolyában az anyukámét, szeretem felismerni, hogy hasonló dolgokat szeretünk, stb.
általában is szeretem a gyerekeket, tehát más gyermekeivel is ki tudok bensőséges kapcsolatot alakítani, de ez nekem más.
_Wasp_
és felesleges megoldása
A Nevemre vehetem-e a fiamat ha az annya nem eggyezik bele?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02